Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η εξέγερση στο Ιράν (σημειώσεις)

Παρακολουθώντας τις προεκλογικές αλλά κυρίως τις μετεκλογικές εξελίξεις στο Ιράν, τίθεται εκ νέου ένα πανάρχαιο ερώτημα: Κατά πόσο μπορούμε να αντιληφθούμε, να κρίνουμε και εν τέλει να τοποθετηθούμε για πράγματα που συμβαίνουν σε μια κοινωνία με εντελώς διαφορετική παράδοση, πολιτισμό, κοινωνική και οικονομική εξέλιξη; Με εντελώς διαφορετική προσέγγιση στα «ανθρώπινα» αλλά και στα «θεία», με διαφορετικές ρίζες και διαφορετικά ιστορικά στάδια από τα δικά μας, τα Δυτικά;

Ένα ερώτημα που έχει τεθεί από όλους σχεδόν τους αξιόλογους ιστορικούς και φιλοσόφους της Δύσης και που αντίστοιχα, έχει αγνοηθεί συστηματικά από τους δυτικούς ηγεμόνες, τους διπλωμάτες και, φυσικά, τους σημερινούς δημοσιογράφους με τραγικά αποτελέσματα τόσο για τη Δύση όσο και για την Ανατολή.

Και βέβαια δεν είναι μόνο η άγνοιά μας για το ιστορικό παρελθόν ενός άλλου λαού και της κοινωνίας του, αλλά και η περιστασιακή ενασχόλησή μας με τις σύγχρονες εξελίξεις και μόνο σε περιπτώσεις κρίσεων, σεισμών, λοιμών, λιμών και καταποντισμών και ακόμη κι εκεί επιφανειακά και όχι σε βάθος.

Με δεδομένο οτι ο δυτικός άνθρωπος προσπαθεί διαρκώς να τοποθετηθεί με σταθερές θέσεις απέναντι στα όσα συμβαίνουν γύρω του μη όντας ο ίδιος τοποθετημένος σταθερά κάπου, κάνει το λάθος να συγκρίνει εξομοιώνοντας τους άλλους πολιτισμούς, τις άλλες κοινωνίες με τη δική του.

Οροι και έννοιες όπως "δημοκρατία", "πρόοδος", "συντήρηση", "επανάσταση" σαφώς και δεν έχουν το ίδιο περιεχόμενο στις χώρες της Δύσης και στις χώρες της Ανατολής.


Οροι και ονομασίες:

1) Basij/Baseej:
παραστρατιωτικές ομάδες εθελοντών οι οποίοι υποστηρίζουν το καθεστώς και βοηθούν τις μονάδες των Φρουρών της Επανάστασης.

2) Φρουροί της Επανάστασης / Revolutionary Guards / IRG /Sepha / Pasdaran: στρατιωτικό σώμα οργανωμένο από οπαδούς της Ισλαμικής Επανάστασης με σχετική αυτονομία από το Στρατό του Ιράν και αυξημένες δικαιοδοσίες. Εκτιμάται οτι ξεπερνούν τις 130.000.

3) Mahmoud Ahmadinejad: Ο σημερινός πρόεδρος του Ιράν. Πρώην (διορισμένος) δήμαρχος της Τεχεράνης και πρώην στέλεχος των Basij

4) Ali Khamenei : Ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν με απεριόριστη δικαιοδοσία. ΔΕΝ είναι Αγιατολάχ!

5) Mir-Hossein Mousavi: Ο πρώτος και τελευταίος Πρωθυπουργός του Ιράν. Σημερινός πρύτανης της Ακαδημίας Τεχνών και ηγέτης του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης.

6) Assembly of experts: "Ιερά Σύνοδος" της οποία προΐσταται ο Rafsanjani, κύριος ρόλος της οποίας είναι η εκλογή του Ανώτατου Θρησκευτικού Ηγέτη.

7) Ali Akbar Hashemi Rafsanjani: Πρώην πρόεδρος του Ιράν, τον οποίον διαδέχτηκε ο Αχμαντινεζάντ. Μετριοπαθής.

8) Majlis: Η Βουλή του Ιράν. Απαρτίζεται από 290 εκλεγμένα μέλη που νομοθετούν με βάση τις ιδέες της Ισλαμικής Επανάστασης.Πληροφορίες:

>
Who hates who in Iran
>
Iran - Wikipedia, the free encyclopedia
>History of Iran - Wikipedia, the free encyclopedia

Σχόλια

 1. Μερικες λεπτομερειες:

  Ο Μουσαβι ειναι "πολιτικο τεκνο" του Ρασφατζανι. Ο οποιος Ρασφατζανι ειναι ενα καθαρμα και μισο, διεφθαρμενος μεχρι τις τριχες του κεφαλιου του (τα λενε και οι Ιρανοι εδω αυτα, αλλα γραμμενα θα τα βρεις και εδω).

  Και οι δυο τους ειναι οργανικα μερος του ισλαμικου συστηματος. Τωρα, το κινημα ειναι αλλη ιστορια...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Τρίτη μεγαλύτερη δύναμη των blogs ανά τον κόσμο: http://vimeo.com/2139754

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Αυτό δείχνει οτι δεν είναι τόσο "κλειστή" κοινωνία όσο την παρουσιάζουμε στη Δύση...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. ..ή ότι η Δύση δεν είναι τόσο ανοιχτή όσο νομίζουμε...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Δυση και ανατολη ειναι κομματια του ιδιου κοσμου...κανενος η ζωη και η ελευθερια δεν κοστιζουν περισσοτερο επειδη κατοικει στο Λονδινο και οχι στην Τεχερανη.Καποια στιγμη η δυση θα πρεπει να συνυπολογισει τις ανθρωπινες ζωες και να παψει να λειτουργει ως εμμεση δικτατορια στα περισσοτερα κρατη της περιοχης.Θα πρεπει να πραξει με συνεση διοτι καποια στιγμη η ροδα θα γυρισει και η "τιμωρια" θα ειναι σιγουρη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Ίσως επειδή είμαι άθεος, ίσως κι όχι, πιστεύω ότι η κατάσταση περιπλέκεται οταν τα "θεία" μπαίνουν στη μέση. Μπορούμε πιο εύκολα να κατανοήσουμε την διαφορετικότητα των πολιτισμών και να πειστούμε ίσως για την αναγκαιότητα του σεβασμού προς αυτήν όταν σε έναν διάλογο χρησιμοποιούνται ξεκάθαρα επιχειρήματα παρά απο απλά πιστεύω,φονταμεταλιστικά επιχειρήματα ή ακόμα χειρότερα κραύγες φανατισμού...Αυτό αφορά και την προσέγγιση ανατολής-δύσης αλλά και το εσωτερικό του Ιράν...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Εχεις απολυτο δικιο,πως ομως οταν μια χωρα σαν το Ιρακ εχει χτισει ολοκληρο τον πολιτισμο της γυρω απο τη θρησκεια ειναι ικανη η αναπτυξη ενος διαλογου χωρις την οποιαδηποτε αναφορα στα "θεια" ? πως να συζητησεις αυτονομα πολιτικα και κοινωνικα επιχειρηματα οταν οι ιδιοι οι πολιτικοι των περιοχων αυτων ,ως βαση συζητησης και λογου εχουν τα θρησκευτικα πιστευω?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Θα συμφωνήσω με τον Plagal. Ο Γιώργος Δελαστίκ εξηγεί τις σχέσεις των πρωταγωνιστών στο χθεσινό "Έθνος".
  Ο Αχμαντινετζάντ έχει ήδη ξεκινήσει πρόγραμμα για τους φτωχούς του Ιράν, και αυτό δεν συμφέρει. Μην ξεχνάμε ότι το Ισραήλ ήθελε να βομβαρδίσει το Ιράν, αδιαφορώντας για τις συνέπειες. Νομίζω ότι συμφέρει καλύτερα να υπονομεύσεις ένα καθεστώς εκ των έσω.
  Η καταπίεση 30 ετών, μαζί με την εκρηκτική αύξηση του αριθμού των νέων (και δη μορφωμένων), δημιουργεί εξαιρετικές συνθήκες για προπαγάνδα!
  Κάπως έτσι την πάτησαν κι οι Πολωνοί.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Θα συμφωνήσω με τον Plagal. Ο Γιώργος Δελαστίκ εξηγεί τις σχέσεις των πρωταγωνιστών στο χθεσινό "Έθνος".
  Ο Αχμαντινετζάντ έχει ήδη ξεκινήσει πρόγραμμα για τους φτωχούς του Ιράν, και αυτό δεν συμφέρει. Μην ξεχνάμε ότι το Ισραήλ ήθελε να βομβαρδίσει το Ιράν, αδιαφορώντας για τις συνέπειες. Νομίζω ότι συμφέρει καλύτερα να υπονομεύσεις ένα καθεστώς εκ των έσω.
  Η καταπίεση 30 ετών, μαζί με την εκρηκτική αύξηση του αριθμού των νέων (και δη μορφωμένων), δημιουργεί εξαιρετικές συνθήκες για προπαγάνδα!
  Κάπως έτσι την πάτησαν κι οι Πολωνοί.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Παγκόσμια Διακήρυξη για την Πληροφόρηση και τη Δημοκρατία

Η Διακήρυξη έγινε ομόφωνα δεκτή από την Information and Democracy Commission H Επιτροπή αποτελείται από 25 μέλη: Amartya Sen, Joseph Stiglitz, Mario Vargas Llosa,  Hauwa IbrahimEmily BellYochaï BenklerTeng BiaoNighat DadCan DündarPrimavera de FilippiMireille Delmas-MartyAbdou DioufFrancis FukuyamaUlrik HaagerupAnn Marie Lipinski,Adam MichnikEli PariserAntoine PetitNavi PillayMaria RessaMarina WalkerAidan White και Mihaïl Zygar.
Πηγή: RSF
Μετάφραση: Anemosnaftilos
Προοίμιο
Ο παγκόσμιος χώρος επικοινωνίας και πληροφόρησης είναι κοινό αγαθό της ανθρωπότητας και πρέπει να προστατεύεται ως τέτοιο. Η διαχείρισή του είναι ευθύνη ολόκληρης της ανθρωπότητας, μέσω δημοκρατικών θεσμών, με στόχο τη διευκόλυνση της πραγματικής επικοινωνίας μεταξύ ατόμων, πολιτισμών, λαών και εθνών, στην υπηρεσία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της πολιτικής συναίνεσης, της ειρήνης, της ζωής και του περιβάλλοντος.

Ο παγκόσμιος χώρος επικοινωνίας και πληροφόρησης πρέπει να εξυπηρετεί την …

Οι Σαϊτάρχες, ο Γαβράς και τα ανεβαστήρια

Ενας ελαφρύς κυματισμός παρατηρήθηκε στον απέραντο βάλτο της ελληνικής "ενημέρωσης" με την "γκάφα" της "είδησης" για το "θάνατο" του Κώστα Γαβρά, στις 30 Αυγούστου.
Η ιστορία λίγο πολύ γνωστή. Ενας ιταλός δάσκαλος-δημοσιογράφος υποδυόμενος  στο Twitter την ελληνίδα υπουργό Πολιτισμού "ανακοινώνει" το θάνατο του σκηνοθέτη. Μεγάλα ξένα Μέσα και σχεδόν ΟΛΑ τα ελληνικά αναμεταδίδουν το ψεύτικο tweet και θρηνούν για τον "μακαρίτη". Η απάτη αποκαλύπτεται σχεδόν αμέσως από ένα αμερικανικό site και σχεδόν ταυτόχρονα από την ΕΡΤ δημοσιογράφοι της οποίας επικοινωνούν με το Γαβρά. Την ίδια στιγμή τα όρνεα των ιδιωτικών τηλεοράσεων εξαπολύουν επιθέσεις κατά της υπουργού Πολιτισμού καλώντας την να παραιτηθεί.
Το θέμα παίρνει διαστάσεις καθώς οι χρήστες των κοινωνικών δικτύων κονιορτοποιούν για μία ακόμη φορά την ούτως ή άλλως μηδαμινή αξιοπιστία των ελληνικών ΜΜΕ και των "λειτουργών" τους.
Κάποιοι, οι πιο ρομαντικοί, απαιτούν μ…

Ολα τα Μνημόνια σε πίνακες

Της Ελενας Κάππα


Σήμερα η εφημερίδα Αυγή δημοσιεύει έναν συγκριτικό πίνακα των τριών Μνημονίων, ο οποίος ενόψει της προεκλογικής περιόδου είναι βέβαιο ότι θα αποβεί εξαιρετικά χρήσιμος. Ο πίνακας περιλαμβάνει το συνολικό ύψος των πρόσθετων μέτρων κατά τη διάρκεια της συμφωνηθείσας περιόδου, το ύψος των μέτρων κατανεμημένο σε ετήσια βάση, το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων, τη προσαρμογή του ετήσιου κόστους των μέτρων λόγω ελάφρυνσης των πρωτογενών πλεονασμάτων, την εξοικονόμηση του κόστους λόγω και αναδιάρθρωσης  χρέους την τριετία 2016-2018 και τέλος τη προσαρμογή του ετήσιου κόστους λόγω και αναδιάρθρωσης του χρέους. Μνημόνιο 1 Το συνολικό ύψος των πρόσθετων μέτρων στη διάρκεια 2,4 ετών (2010-2012) ανήλθε σε 40,6 δις ενώ το ύψος των μέτρων σε ετήσια βάση έφτασε τα 16,9 δις. Κατά τη διάρκεια του πρώτου μνημονίου δεν υπήρξε συμφωνία σε σχέση με τα πρωτογενή πλεονάσματα που θα έπρεπε να πετύχει η ελληνική κυβέρνηση, ούτε κάποια δέσμευση για αναδιάρθρωση χρέους. Μνημόνιο 2 Κατά το δεύ…