Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Μια "συγγνώμη" δικαιολογεί τα ΑΔΙΑΝΟΗΤΑ

Μαθήματα (παρα-)Δημοσιογραφίας παραδίδει σήμερα το ΒΗΜΑ.Αν ήταν ΤΟΣΟ απλά τα πράγματα:


Αγαπητοί αναγνώστες,

Πολλές εφημερίδες της Κυριακής 21.6.2009, με πρώτο «Το Βήμα», διέπραξαν μια μνημειώδη γκάφα. Στις πρώτες τουλάχιστον εκδόσεις τους, στα φύλλα δηλαδή που προορίζονται για περιοχές μακράν της πρωτευούσης, αναφέρονται στη δήθεν συνάντηση Καραμανλή - Ερντογάν, που βεβαίως δεν έγινε καθώς ο πρωθυπουργός της Τουρκίας ματαίωσε την τελευταία στιγμή την επίσκεψή του στην Αθήνα.

Η μεγάλη αυτή γκάφα οφείλεται στο ότι οι εφημερίδες της Κυριακής, λόγω του μεγάλου αριθμού φύλλων κυκλοφορίας, αρχίζουν να εκτυπώνονται από το πρωί του Σαββάτου. Ετσι, πολλές φορές αναφέρονται σε συναντήσεις και άλλες δραστηριότητες ως εάν επρόκειτο για γεγονότα. Τέτοια περιστατικά έχουν συμβεί πολλές φορές και δυστυχώς τα παθήματα δεν έχουν γίνει μαθήματα.

Η γκάφα του «Βήματος» ήταν μεγαλύτερη καθώς δημοσιεύθηκε και «ρεπορτάζ» για το τι (θα) έλεγαν μεταξύ τους οι δύο πρωθυπουργοί. Δεν είναι παράδοξο να γράφεται προκαταβολικώς ένα κείμενο για τη συνάντηση ηγετών κρατών, καθώς οι ανεπίσημες αλλά έγκυρες πηγές (δηλ. άτομα του επιτελείου των ηγετών) αφήνουν να διαρρέουν προς τους διαπιστευμένους δημοσιογράφους πληροφορίες για τη συνάντηση και τις εκατέρωθεν θέσεις. Συνήθως αρκετοί δημοσιογράφοι συντάσσουν βάσει αυτών των πληροφοριών τα κείμενά τους και τα παραδίδουν προς δημοσίευση προτού λήξει η συνάντηση...

Αυτή η πρακτική οδηγεί σε γκάφες, όπως η τελευταία του «Βήματος» _ δεν χρειάζεται να αναφερθούν συγκεκριμένες περιπτώσεις διότι αυτά τα γεγονότα ασφαλώς δεν αποτελούν δικαιολογίες.

Πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι στο «Βήμα online» που παρουσιάζει την ειδησεογραφία από λεπτό προς λεπτό ΔΕΝ αναρτήθηκε το κείμενο της γκάφας. Φυσικά δεν υπήρχε πρόθεση παραπλανήσεως των αναγνωστών, καθώς είναι φανερό ότι η αποκάλυψη της γκάφας δεν θα αργούσε.

Οπωσδήποτε «Το Βήμα» έλαβε τα μέτρα που απαιτούνται για να μην ξανασυμβεί παρόμοιο περιστατικό, για το οποίο ζητεί συγγνώμη από τους αναγνώστες του.

Σταύρος Π. Ψυχάρης

Διευθυντής

Σχόλια

 1. Εδώ γίνανε από καιρό παπαγαλάκια - champions του Καραμανλή (και δεν εχουν ακόμη ζητήσει συγγνώμη).
  Η συγγνώμη για την επίσκεψη - μαιμού του Ερντογάν τον μάρανε τον κυρ - Σταύρο;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. συγνώμη, αλλά ΔΕΝ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΕΙΤΑΙ ΜΕ ΤΙΠΟΤΕ!!!! Δεν είναι μια τυπική αναφορά ενός μελλοντικού γεγονότος που τελικά δεν συνέβη, περιγράφεται το ίδιο το γεγονός και το ΤΙ ΕΚΒΑΣΗ ΕΙΧΕ!!!!! Και το κλίμα της συνάντησης, και την ψυχρότητα πίσω από τα χαμόγελα, και το ότι συζητήθηκαν όλα τα ελληνοτουρκικά θέματα.

  Μπορούμε να φανταστούμε δηλαδή το πόσο χειραγωγούν και ελέγχουν με τέτοια τυποποιημένα ρεπορτάζ (έτοιμα πριν γίνει το γεγονός) την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων κυρίως σε επίπεδο μεταξύ των λαών και την γνώμη που σχηματίζουν.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Ο κ. Ψυχάρης προσπαθώντας να δικαιολογήσει τ' αδικαιολόγητα, ουσιαστικά αποκαλύπτει κυνικά τον τρόπο που βγαίνουν οι ειδήσεις στις φυλλάδες τους.
  Δεν θα σχολιάσω το πόσο επικίνδυνοι είναι, αλλά σύμφωνα με τα λεγόμενά του, οι αναγνώστες των εφημερίδων, πρέπει να σταματήσουν να αγοράζουν τις έντυπες εκδόσεις τους και να παρακολουθούν δωρεάν τις ιστοσελίδες τους, αφού εκεί δεν αναρτώνται οι γκάφες τους (έτσι λέμε τώρα την παραδημοσιογραφία και την παραπληροφόρηση και την κατασκευή ειδήσεων και κλίματος!).
  Α ρε βρεγμένη σανίδα που τους χρειάζεται!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Τώρα που το ξανασκέφτομαι, μου φαίνεται ότι ο Eric Arthur Blair, κατά κόσμον George Orwell, όταν έγραφε το "1984", ήταν πολύ πιό συγκρατημένος από το team παραγωγής πραγματικότητας του κυρ Σταύρου και του Pretender.
  Μερικές φορές η πραγματικότητα ξεπερνά και την πιό καλπάζουσα φαντασία.

  ο Ανώνυμος του 1ου σχολίου

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. O κος Ψυχάρης τι ακριβώς προσπαθεί να μας πεί; Γιατί αν διαβάσεις ανάμεσα στις γραμμές προφανώς εννοεί ότι πρώτα γράφονται τα άρθρα και μετά ακολουθούν τα γεγονότα; Με λίγα λόγια η μυθοπλασία του συγκεκριμένου "γεγονότος" σχεδόν θεατρικού θα έλεγα προεξόφλησε την πορεία της πραγματικής συνάντησης. Και από πότε οι εφημερίδες έγιναν Πυθίες που μασώντας δάφνες αναγράφουν στα χτυπήματα το Ιξεις Αφίξεις; Ακόμη και η δικαιολογία του Ψυχάρη (φτηνή και επι ποδός) δεν κατεβάζει τον βαθμό επικινδυνότητας τέτοιου τύπου πλασματικών ειδήσεων. Και αναρωτιέμαι τι θα γινόταν σε θέματα ρατσισμού, ξενοφοβίας και ταμπού ακολουθούσε το "βήμα" και το κάθε βήμα παρόμοιες πρακτικές. Θα τον σεβόμουν αν έλεγε την αλήθεια για την προχειρότητα, τη βιασύνη και ενδεχομένως τη "γραμμή" και τις πιέσεις. Το αν στο site διορθώθηκε αυτό δεν σημαίνει τίποτα. Απλά έγινε γιατί μπορούσαν.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Εντάξει οι άνθρωποι έχουν το "Κληρονομικό Χάρισμα" μην το κάνουμε και θέμα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Θα ήταν ενδιαφέρον αν δημοσίευαν και τους τυχερούς αριθμούς του Τζόκερ 1-2 μέρες πριν την κλήρωση, αλλά αυτό θα το κρατάνε για αποκλειστικό :-) Οσο για το τεμάχιο που λέει πως στο «Βήμα online» "ΔΕΝ αναρτήθηκε το κείμενο της γκάφας", τι να πω, είναι σαν να έκανες φόνο και να λες μετά απολογούμενος στο δικαστήριο "μα κύριε πρόεδρε το έθαψα, έκανα τρισάγιο και μοίρασα και κόλυβα, αλήθεια σας λέω"...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Εμένα προσωπικά αυτό το κείμενο μου βγάζει ένα "κουλ παιδιά δεν τρέχει και τίποτα". Ο κ. Ψυχάρης αναφέρεται στο γεγονός λες και δεν αφορά την εφημερίδα που διευθύνει ούτε τον ίδιο, είναι κάτι που απλώς...συνέβη. Και μάλιστα ξεκινάει λέγοντας "πολλές εφημερίδες της Κυριακής", δεν έχει καν τη γενναιότητα να αναλάβει την ευθύνη για το δικό του φύλλο! Σεβασμός στη νοημοσύνη των αναγνωστών μηδέν και απίστευτο θράσος. Ας κάτσουνε λοιπόν να κοιτάνε το μέλλον από τις καρέκλες τους, μ'αυτά τα μυαλά ανάθεμα κι αν καταλάβουνε ποτέ σε τι εποχή ζούνε.
  Μαρία

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΑΓΟΥΡΑΖΟΥΜΕ ΤΙΣ ΦΙΛΑΔΕΣ ΤΟΥΣ, ΜΗΠΩΣ ΚΑΙ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΤΟΥ ΚΑΡΑΜΑΛΙΣΤΑΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΝΤΩΝΑΡΙΣΤΑΝ Ο ΨΥΧΑΡΗΣ ΚΑΙ Ο ΠΡΟΠΑΓΑΝΤΙΤΣΙΟΥΣ ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Μπά, αυτοί δεν θα διστάσουν να γίνουν αύριο ακόμη και εκπρόσωποι του αυτοεξόριστου Τριανταφυλλίδη Νο 2.
  Είναι μόνιμοι συνοδοί του πλέον.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Μπά, αυτοί δεν θα διστάσουν να γίνουν αύριο ακόμη και εκπρόσωποι του αυτοεξόριστου Τριανταφυλλίδη Νο 2.
  Είναι μόνιμοι συνοδοί του πλέον.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Παγκόσμια Διακήρυξη για την Πληροφόρηση και τη Δημοκρατία

Η Διακήρυξη έγινε ομόφωνα δεκτή από την Information and Democracy Commission H Επιτροπή αποτελείται από 25 μέλη: Amartya Sen, Joseph Stiglitz, Mario Vargas Llosa,  Hauwa IbrahimEmily BellYochaï BenklerTeng BiaoNighat DadCan DündarPrimavera de FilippiMireille Delmas-MartyAbdou DioufFrancis FukuyamaUlrik HaagerupAnn Marie Lipinski,Adam MichnikEli PariserAntoine PetitNavi PillayMaria RessaMarina WalkerAidan White και Mihaïl Zygar.
Πηγή: RSF
Μετάφραση: Anemosnaftilos
Προοίμιο
Ο παγκόσμιος χώρος επικοινωνίας και πληροφόρησης είναι κοινό αγαθό της ανθρωπότητας και πρέπει να προστατεύεται ως τέτοιο. Η διαχείρισή του είναι ευθύνη ολόκληρης της ανθρωπότητας, μέσω δημοκρατικών θεσμών, με στόχο τη διευκόλυνση της πραγματικής επικοινωνίας μεταξύ ατόμων, πολιτισμών, λαών και εθνών, στην υπηρεσία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της πολιτικής συναίνεσης, της ειρήνης, της ζωής και του περιβάλλοντος.

Ο παγκόσμιος χώρος επικοινωνίας και πληροφόρησης πρέπει να εξυπηρετεί την …

Οι Σαϊτάρχες, ο Γαβράς και τα ανεβαστήρια

Ενας ελαφρύς κυματισμός παρατηρήθηκε στον απέραντο βάλτο της ελληνικής "ενημέρωσης" με την "γκάφα" της "είδησης" για το "θάνατο" του Κώστα Γαβρά, στις 30 Αυγούστου.
Η ιστορία λίγο πολύ γνωστή. Ενας ιταλός δάσκαλος-δημοσιογράφος υποδυόμενος  στο Twitter την ελληνίδα υπουργό Πολιτισμού "ανακοινώνει" το θάνατο του σκηνοθέτη. Μεγάλα ξένα Μέσα και σχεδόν ΟΛΑ τα ελληνικά αναμεταδίδουν το ψεύτικο tweet και θρηνούν για τον "μακαρίτη". Η απάτη αποκαλύπτεται σχεδόν αμέσως από ένα αμερικανικό site και σχεδόν ταυτόχρονα από την ΕΡΤ δημοσιογράφοι της οποίας επικοινωνούν με το Γαβρά. Την ίδια στιγμή τα όρνεα των ιδιωτικών τηλεοράσεων εξαπολύουν επιθέσεις κατά της υπουργού Πολιτισμού καλώντας την να παραιτηθεί.
Το θέμα παίρνει διαστάσεις καθώς οι χρήστες των κοινωνικών δικτύων κονιορτοποιούν για μία ακόμη φορά την ούτως ή άλλως μηδαμινή αξιοπιστία των ελληνικών ΜΜΕ και των "λειτουργών" τους.
Κάποιοι, οι πιο ρομαντικοί, απαιτούν μ…

Ολα τα Μνημόνια σε πίνακες

Της Ελενας Κάππα


Σήμερα η εφημερίδα Αυγή δημοσιεύει έναν συγκριτικό πίνακα των τριών Μνημονίων, ο οποίος ενόψει της προεκλογικής περιόδου είναι βέβαιο ότι θα αποβεί εξαιρετικά χρήσιμος. Ο πίνακας περιλαμβάνει το συνολικό ύψος των πρόσθετων μέτρων κατά τη διάρκεια της συμφωνηθείσας περιόδου, το ύψος των μέτρων κατανεμημένο σε ετήσια βάση, το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων, τη προσαρμογή του ετήσιου κόστους των μέτρων λόγω ελάφρυνσης των πρωτογενών πλεονασμάτων, την εξοικονόμηση του κόστους λόγω και αναδιάρθρωσης  χρέους την τριετία 2016-2018 και τέλος τη προσαρμογή του ετήσιου κόστους λόγω και αναδιάρθρωσης του χρέους. Μνημόνιο 1 Το συνολικό ύψος των πρόσθετων μέτρων στη διάρκεια 2,4 ετών (2010-2012) ανήλθε σε 40,6 δις ενώ το ύψος των μέτρων σε ετήσια βάση έφτασε τα 16,9 δις. Κατά τη διάρκεια του πρώτου μνημονίου δεν υπήρξε συμφωνία σε σχέση με τα πρωτογενή πλεονάσματα που θα έπρεπε να πετύχει η ελληνική κυβέρνηση, ούτε κάποια δέσμευση για αναδιάρθρωση χρέους. Μνημόνιο 2 Κατά το δεύ…