Οχι, δεν είναι Αριστερά αυτή

Οχι, δεν είναι Αριστερά αυτή ― θα έλεγε ο Λεωνίδας Κύρκος, και όλοι οι σύντροφοι της αλήστου μνήμης EAΔΕ, της ευπειθούς ροζ Αριστεράς, της γραφικής Συμμαχίας, του ΚΚΕεσωτ-Τσαουσέσκου και της ΕΑΡ του 1,5% και του 2%. Και θα συμφωνούσαν όλοι οι καναλαστέρες και οι ξινοί αναλυτές, οι οποίοι ούτε ψηφίζουν ούτε υποστηρίζουν Αριστερά· μόνο τη χλευάζουν.
Αξιοσημείωτο. Οι δριμύτεροι επικριτές της “αριστερής” στροφής του ΣΥΝ υποστηρίζουν ότι νοιάζονται για μια αξιοπρεπή, ρεαλιστική Αριστερά, όπως τον παλιό καλό καιρό του ‘74- ‘89, όταν δηλαδή ήταν κομπάρσος και παρήγαγε στελέχη για το κράτος και το ΠΑΣΟΚ. Τι ειρωνεία… Οι τιμητές της σημερινής “κινηματικής” (και τρικυμιώδους και αντιφατικής και καιροσκοπικής, θα πρόσθετα) Αριστεράς του 5% και του 4,7%, αυτοί που την προτιμούν πτωχή και τιμία, αυτοί που την προτιμούν με Λένιν-και-Λακόστ, είναι περίπου αυτοί που επί έτη πολλά την καθήλωναν στο συν-πλην 2% και την άφησαν εκτός Βουλής.

[...]


Οι χλευαστές λένε ότι ο ΣΥΝ πληρώνει τον Δεκέμβρη. Εν μέρει αληθές ― δημοσκοπικά αληθές: Πράγματι, οι νοικοκυραίοι στον Αγιο Παντελεήμονα λένε ότι ο Συνασπισμός τις νύχτες τούς κουβαλάει μετανάστες… Μα όχι, ο Συνασπισμός, ως έκφραση της Αριστεράς, πληρώνει τις αδυναμίες του: να αντιληφθεί τον κόσμο που αλλάζει ταχύτατα, τη μητροπολιτική Αθήνα, το απειλητικό πλήθος των μεταναστών homo sacer, τους απειλούμενους μικροαστούς, τους ανυπάκουους νέους, το, μισοτραυλό μα γνήσια αγωνιώδες, νέο discours. Αυτές οι αδυναμίες της Αριστεράς είναι αδυναμίες της κοινωνίας μας. Μα ακριβώς γι’ αυτές τις αδυναμίες, παρ’ όλες τις αδυναμίες, η Αριστερά, με αυτή ή την άλλη μορφή, με αυτόν ή άλλον ΣΥΝ, παραμένει αναγκαία διαρκής δυνατότητα. Ανοιχτή. Αναγκαία όσο και η ουτοπία.

Νίκος Ξυδάκης


Σχόλια

 1. O Σύριζα είναι ο δάσκαλος που εκπαιδεύσει ελληνική παιδεία το μικρό προσφυγόπουλο, ο μαθητής που διεκδικεί δημόσια ποιοτική παιδεία, ο πτυχιούχος που δεν γλύφει στα γραφεία του δικομματισμού,ο γιατρός που σώζει ζωές αδιακρίτως, ο αγρότης που αναρωτιέται για το λίπασμα,ο μικρομεσαίος που ξέρει οτι η ακρίβεια των πολυκαταστημάτων τον κλείνει, ο δημοσιογράφος που παίρνει 2-3 πηγές για ενημέρωση για το θέμα,ο καθηγητής με τα αρχί@ια χωρις συνδικαλιστικά κολλητηλίκια. Και είναι πολλοί πέρα από τον Σύριζα που έχουν το ίδιο όραμα με μας. 4 μήνες τώρα συζητάμε το θέμα εξουσίας , δηλ οτι θέλαν οι ανανεωτικοί να κολλήσουν στο ΠΑΣΟΚ, κάτι που έχει σκεπτικισμό και οι νταβαντήδες του ευαγούς ΠΑΚ,οι άλλοι πρέπει να προβάλουμε τους όρους Αλαβάνου για Μπαρόζο,Σολάνα,ευρωσύνταγμα,Αναθεώρηση όρων Μάαστριχ κλπ που ο ΓΑΠ ακόμα δεν αξίωσε να απαντήσει.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Όταν άκουγα τον Κύρκο στη Βουλή, τον παλιό καλό καιρό του ενιαίου ΣΥΝ να μιλάει για την πτώση του σοσιαλισμού και για το ‘πόσο πονέσαμε εμείς οι αριστεροί’ κόντεψα να δακρύσω, ειλικρινά, το άτομο είπα έχει αγνή αριστερή ψυχή!
  Λίγους μήνες μετά, όταν το ΚΚΕ είχε πιάσει πάτο κι είχε αποχωρήσει απ’ τον ΣΥΝ, ο Κύρκος βλέποντας ότι μπορεί να τ’ αποτελειώσει μιλούσε για παλαιοημερολογίτικη και πεθαμένη Αριστερά (για το ΚΚΕ, για τους πριν λίγο φίλους του).
  Μπήκα σήμερα στο blog και οι κριτικές του άνεμου και άλλων, για την ήττα του Σύριζα, για τη στάση του Κύρκου, με μάγεψαν, τις διάβαζα για ώρες, έφτασα μέχρι και πριν τις εκλογές.
  Και τότε! 'πόσα εκ των υστέρων δικαιώθηκαν το ΚΚΕ εσωτερικού κι ο Λεωνίδας Κυρκος' http://naftilos.blogspot.com/2009/06/blog-post_6205.html
  και 'Το "αριστερό" δεκανίκι της πιο άθλιας Δεξιάς!' http://naftilos.blogspot.com/2009/05/e-2008.html
  Αυτά είναι αγαπητοί τα στελέχη του ΣΥΝ! Στις φουρτούνες άγγελοι και στις μπουνάτσες φίδια!

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το Πολυδύναμο Κέντρο Κοινωνικής Παρέμβασης Νομού Κυκλάδων...

7,5 μονάδες μπροστά το ΠΑΣΟΚ...