Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Το Μεγάλο μας Τσίρκο: Bandwagon


Το πρώτο βαγόνι του Τσίρκου.
Αυτό που πρώτο μπαίνει στην πόλη με την ορχήστρα, τους κλόουν και τους ακροβάτες να χοροπηδούν. Ζωντανή διαφήμιση για τις παραστάσεις που θα αρχίσουν σε λίγο. Ο κόσμος μαζεύεται. Σαλεύει το πλήθος. Ο δρόμος γίνεται γιορτή. Ο ένας φωνάζει τον άλλον. "Ελα να δεις! Ηλθε το Bandwagon!". Το ακολουθούν. Πίσω έρχονται τα άλλα βαγόνια. Τα κλουβιά με τις τίγρεις, με τα λιοντάρια, με τους ελέφαντες. Η "ασώματος κεφαλή". Η "γυναίκα με το μούσι". Ο βόας, ο κροταλίας και το φιδάκι ο Διαμαντής.


Σε λίγο η μισή πόλη ακολουθεί το Bandwagon. Κι αυτός ο κόσμος φέρνει κι άλλο κόσμο. Τα-τζουμ, τα-τα-τζουμ!
Το Bandwagon έχει ρεύμα!


Ο κύριος Δήμαρχος, ο Σερίφης, ο Δάσκαλος και ένας ευτυχισμένος νεκροθάφτης το υποδέχονται με τις τιμές που του πρέπουν. Το Μεγάλο μας Τσίρκο έχει ανάγκη να εμφανίζεται ένα Bandwagon μια φορά στις τόσες. Κρύβει τις βρωμιές της πόλης. Προετοιμάζει για τα άγρια θηρία που έρχονται!


Οποιος συμμετέχει στο πανηγύρι της πόλης, όποιος συμμετέχει στο Μεγάλο Τσίρκο, έχει μια στις τόσες το προνόμιο να γίνει Bandwagon!
Το πρώτο νούμερο. Αυτό που το ακολουθούν πολλοί γιατί το ...ακολουθούν πολλοί. Κι όποιος περνάει μπροστά, περνάει ακόμη πιο μπροστά! Αρχαίο το φαινόμενο... Από το άρμα του Θέσπη μέχρι και τις ημέρες μας.

Σε χρόνια μαύρα, η εμφάνιση του Bandwagon συνοδευόταν και από άλλα happening, π.χ. από δημόσιες εκτελέσεις σε κρεμάλες και γκιλοτίνες. Στα πιο μαύρα χρόνια οι ίδιοι οι επιβάτες του Bandwagon πήγαιναν στον Δήμιο. Για να μην παίρνουν και πολύ αέρα!
Πέρασαν αιώνες από τότε! ...σήμερα πάνε στα τηλεοπτικά πλατό!!!

Το Bandwagon είναι -από το 1945- ένα δημοσκοπικό φαινόμενο. Το ανακάλυψε ο ίδιος ο κύριος Γκάλοπ!


Είναι το άλλο όνομα του οπορτουνισμού!


Οποιος περνάει μπροστά έχει και παράσταση νίκης...


Οποιος αποκτά εκλογικό ρεύμα δυναμώνει... Φουσκώνει... Τον ακολουθούν όλο και περισσότεροι...


Το υποδέχονται ο Δήμαρχος, ο Σερίφης, ο παππάς κι ένας πάντα ευτυχισμένος νεκροθάφτης!

Τα-τζουμ, τα-τα-τζουμ!


*Η εικόνα δεν είναι εντελώς τυχαία!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Παγκόσμια Διακήρυξη για την Πληροφόρηση και τη Δημοκρατία

Η Διακήρυξη έγινε ομόφωνα δεκτή από την Information and Democracy Commission H Επιτροπή αποτελείται από 25 μέλη: Amartya Sen, Joseph Stiglitz, Mario Vargas Llosa,  Hauwa IbrahimEmily BellYochaï BenklerTeng BiaoNighat DadCan DündarPrimavera de FilippiMireille Delmas-MartyAbdou DioufFrancis FukuyamaUlrik HaagerupAnn Marie Lipinski,Adam MichnikEli PariserAntoine PetitNavi PillayMaria RessaMarina WalkerAidan White και Mihaïl Zygar.
Πηγή: RSF
Μετάφραση: Anemosnaftilos
Προοίμιο
Ο παγκόσμιος χώρος επικοινωνίας και πληροφόρησης είναι κοινό αγαθό της ανθρωπότητας και πρέπει να προστατεύεται ως τέτοιο. Η διαχείρισή του είναι ευθύνη ολόκληρης της ανθρωπότητας, μέσω δημοκρατικών θεσμών, με στόχο τη διευκόλυνση της πραγματικής επικοινωνίας μεταξύ ατόμων, πολιτισμών, λαών και εθνών, στην υπηρεσία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της πολιτικής συναίνεσης, της ειρήνης, της ζωής και του περιβάλλοντος.

Ο παγκόσμιος χώρος επικοινωνίας και πληροφόρησης πρέπει να εξυπηρετεί την …

Οι Σαϊτάρχες, ο Γαβράς και τα ανεβαστήρια

Ενας ελαφρύς κυματισμός παρατηρήθηκε στον απέραντο βάλτο της ελληνικής "ενημέρωσης" με την "γκάφα" της "είδησης" για το "θάνατο" του Κώστα Γαβρά, στις 30 Αυγούστου.
Η ιστορία λίγο πολύ γνωστή. Ενας ιταλός δάσκαλος-δημοσιογράφος υποδυόμενος  στο Twitter την ελληνίδα υπουργό Πολιτισμού "ανακοινώνει" το θάνατο του σκηνοθέτη. Μεγάλα ξένα Μέσα και σχεδόν ΟΛΑ τα ελληνικά αναμεταδίδουν το ψεύτικο tweet και θρηνούν για τον "μακαρίτη". Η απάτη αποκαλύπτεται σχεδόν αμέσως από ένα αμερικανικό site και σχεδόν ταυτόχρονα από την ΕΡΤ δημοσιογράφοι της οποίας επικοινωνούν με το Γαβρά. Την ίδια στιγμή τα όρνεα των ιδιωτικών τηλεοράσεων εξαπολύουν επιθέσεις κατά της υπουργού Πολιτισμού καλώντας την να παραιτηθεί.
Το θέμα παίρνει διαστάσεις καθώς οι χρήστες των κοινωνικών δικτύων κονιορτοποιούν για μία ακόμη φορά την ούτως ή άλλως μηδαμινή αξιοπιστία των ελληνικών ΜΜΕ και των "λειτουργών" τους.
Κάποιοι, οι πιο ρομαντικοί, απαιτούν μ…

Ολα τα Μνημόνια σε πίνακες

Της Ελενας Κάππα


Σήμερα η εφημερίδα Αυγή δημοσιεύει έναν συγκριτικό πίνακα των τριών Μνημονίων, ο οποίος ενόψει της προεκλογικής περιόδου είναι βέβαιο ότι θα αποβεί εξαιρετικά χρήσιμος. Ο πίνακας περιλαμβάνει το συνολικό ύψος των πρόσθετων μέτρων κατά τη διάρκεια της συμφωνηθείσας περιόδου, το ύψος των μέτρων κατανεμημένο σε ετήσια βάση, το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων, τη προσαρμογή του ετήσιου κόστους των μέτρων λόγω ελάφρυνσης των πρωτογενών πλεονασμάτων, την εξοικονόμηση του κόστους λόγω και αναδιάρθρωσης  χρέους την τριετία 2016-2018 και τέλος τη προσαρμογή του ετήσιου κόστους λόγω και αναδιάρθρωσης του χρέους. Μνημόνιο 1 Το συνολικό ύψος των πρόσθετων μέτρων στη διάρκεια 2,4 ετών (2010-2012) ανήλθε σε 40,6 δις ενώ το ύψος των μέτρων σε ετήσια βάση έφτασε τα 16,9 δις. Κατά τη διάρκεια του πρώτου μνημονίου δεν υπήρξε συμφωνία σε σχέση με τα πρωτογενή πλεονάσματα που θα έπρεπε να πετύχει η ελληνική κυβέρνηση, ούτε κάποια δέσμευση για αναδιάρθρωση χρέους. Μνημόνιο 2 Κατά το δεύ…