Το Μεγάλο μας Τσίρκο: Bandwagon


Το πρώτο βαγόνι του Τσίρκου.
Αυτό που πρώτο μπαίνει στην πόλη με την ορχήστρα, τους κλόουν και τους ακροβάτες να χοροπηδούν. Ζωντανή διαφήμιση για τις παραστάσεις που θα αρχίσουν σε λίγο. Ο κόσμος μαζεύεται. Σαλεύει το πλήθος. Ο δρόμος γίνεται γιορτή. Ο ένας φωνάζει τον άλλον. "Ελα να δεις! Ηλθε το Bandwagon!". Το ακολουθούν. Πίσω έρχονται τα άλλα βαγόνια. Τα κλουβιά με τις τίγρεις, με τα λιοντάρια, με τους ελέφαντες. Η "ασώματος κεφαλή". Η "γυναίκα με το μούσι". Ο βόας, ο κροταλίας και το φιδάκι ο Διαμαντής.


Σε λίγο η μισή πόλη ακολουθεί το Bandwagon. Κι αυτός ο κόσμος φέρνει κι άλλο κόσμο. Τα-τζουμ, τα-τα-τζουμ!
Το Bandwagon έχει ρεύμα!


Ο κύριος Δήμαρχος, ο Σερίφης, ο Δάσκαλος και ένας ευτυχισμένος νεκροθάφτης το υποδέχονται με τις τιμές που του πρέπουν. Το Μεγάλο μας Τσίρκο έχει ανάγκη να εμφανίζεται ένα Bandwagon μια φορά στις τόσες. Κρύβει τις βρωμιές της πόλης. Προετοιμάζει για τα άγρια θηρία που έρχονται!


Οποιος συμμετέχει στο πανηγύρι της πόλης, όποιος συμμετέχει στο Μεγάλο Τσίρκο, έχει μια στις τόσες το προνόμιο να γίνει Bandwagon!
Το πρώτο νούμερο. Αυτό που το ακολουθούν πολλοί γιατί το ...ακολουθούν πολλοί. Κι όποιος περνάει μπροστά, περνάει ακόμη πιο μπροστά! Αρχαίο το φαινόμενο... Από το άρμα του Θέσπη μέχρι και τις ημέρες μας.

Σε χρόνια μαύρα, η εμφάνιση του Bandwagon συνοδευόταν και από άλλα happening, π.χ. από δημόσιες εκτελέσεις σε κρεμάλες και γκιλοτίνες. Στα πιο μαύρα χρόνια οι ίδιοι οι επιβάτες του Bandwagon πήγαιναν στον Δήμιο. Για να μην παίρνουν και πολύ αέρα!
Πέρασαν αιώνες από τότε! ...σήμερα πάνε στα τηλεοπτικά πλατό!!!

Το Bandwagon είναι -από το 1945- ένα δημοσκοπικό φαινόμενο. Το ανακάλυψε ο ίδιος ο κύριος Γκάλοπ!


Είναι το άλλο όνομα του οπορτουνισμού!


Οποιος περνάει μπροστά έχει και παράσταση νίκης...


Οποιος αποκτά εκλογικό ρεύμα δυναμώνει... Φουσκώνει... Τον ακολουθούν όλο και περισσότεροι...


Το υποδέχονται ο Δήμαρχος, ο Σερίφης, ο παππάς κι ένας πάντα ευτυχισμένος νεκροθάφτης!

Τα-τζουμ, τα-τα-τζουμ!


*Η εικόνα δεν είναι εντελώς τυχαία!

Σχόλια