Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Τα εκλεγμένα μέλη του ΔΣ του Μορφωτικού καταγγέλουν τον Π. Σόμπολο

ΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΕΣΗΕΑ
Αρ. Πρωτ. 143/18-5-09

Προς
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΑ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

1. Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ
2. Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΕΣΥ
3. Μεικτό Συμβούλιο

Ενώ η θητεία του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΣΗΕΑ οδεύει προς τη λήξη της, οι υπογράφοντες, εκλεγμένα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΑ, είμαστε υποχρεωμένοι να καταγγείλουμε τη στάση του προέδρου του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ και προέδρου του ΔΣ του Μορφωτικού Ιδρύματος της στο ζήτημα της τροποποίησης του καταστατικού του Ιδρύματος. Η απόφαση για την τροποποίηση αυτή που θα καθιστούσε το Μορφωτικό πολύ περισσότερο ευέλικτο και παραγωγικό αλλά και σαφέστατα αντίστοιχο στην εκλογική βούληση του
σώματος των συναδέλφων, είχε ληφθεί, και μάλιστα με απόλυτη ομοφωνία, κατά τη θητεία του προηγούμενου Διοικητικού Συμβουλίου του Μορφωτικού, πρόκειται δηλαδή για μιαν απόφαση ήδη τριετή, η οποία επήλθε έπειτα από μακρότατη προέργασία και πολλές συζητήσεις. Παρά την ανειλημμένη και καταστατικά προβλεπόμενη υποχρέωσή του ο κ. Π. Σόμπολος άφησε επίτηδες να διαρρεύσουν δύο ολόκληρα χρόνια χωρίς να θέσει στο ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, προς συζήτηση και έγκριση, την απόφαση αυτή, προσβάλλοντας έτσι βαρύτατα ολόκληρο το προηγούμενο ΔΣ του Μορφωτικού (του εαυτού του, φευ, συμπεριλαμβανομένου). Στις αλλεπάλληλες και επίμονες διαμαρτυρίες και ενστάσεις μας, διατυπωμένες σε όλους τους τόνους, απαντούσε πάντοτε με τον ίδιο τρόπο με τον οποίο απαντούσε στην επίσης επίμονη απαίτησή μας αφενός να συζητηθεί στο Μορφωτικό η υπόθεση της Βιβλιοθήκης, αφετέρου να καλυφθεί η θέση του συναδέλφου κ. Κώστα Γαλανόπουλου, ο οποίος είχε παραιτηθεί από μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Μορφωτικού: «Θα δούμε, θα δούμε, το έχω υπόψη μου».

Τίποτα δεν ήθελε να δει και τίποτα δεν ήθελε να έχει υπόψη του και κυρίως να το θέσει και υπόψη του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, όπου, σημειωτέον, κατά την επιλογή των μελών του που θα συμμετείχαν ex officio και στο ΔΣ του Μορφωτικού πρυτάνευσε η ασφυκτική παραταξιακή –«συγκυβερνητική» λογική, με αποτέλεσμα να μην εκπροσωπείται στο ΔΣ του Μορφωτικού ούτε η Συσπείρωση Δημοσιογράφων-Δούρειος Τύπος ούτε η Μαχόμενη Δημοσιογραφία, αν και διαθέτουν τρεις και δύο έδρες αντίστοιχα στο ΔΣ της ΕΣΗΕΑ. Και αυτή η προεδρική και συμπροεδρική λογική του καπελώματος προσβάλλει βαρύτατα την εκλογική εκπεφρασμένη βούληση των συναδέλφων μας αλλά και περιφρονεί τον ίδιο το χαρακτήρα του Μορφωτικού.

Την τελευταία φορά που ο κ. Σόμπολος οχλήθηκε από την πλευρά μας, αμήχανος, ψέλλισε κάποια στιγμή, αυτοαποκαλυπτόμενος, ότι «υπάρχουν άνθρωποι στο ΔΣ της ΕΣΗΕΑ που δεν…» Δεν ολοκλήρωσε τη φράση του, αλλά τα αποκαλυπτήρια είχαν ήδη γίνει. Είχε δηλαδή ομολογήσει ότι, καίτοι πρόεδρος χειραγωγείται από τους συγκυβερνήτες του, οι οποίοι και δεν του επιτρέπουν να θέσει προς συζήτηση, ως οφείλει, την αναθεώρηση του καταστατικού του ΔΣ του Μορφωτικού, παρότι, επαναλαμβάνουμε, αυτή ήταν η ομόφωνη απόφαση του προηγούμενου Διοικητικού του Συμβουλίου, η οποία επανεπιβεβαιώθηκε και από το τωρινό (και με τη σύμφωνη γνώμη του κ. Σόμπολου και της παράταξής του) και παρότι αυτή ακριβώς είναι η θεσμική του υποχρέωση. Το γεγονός ότι ο κ. Σόμπολος δεν κατάφερε ή δεν διανοήθηκε καν να υπερασπίσει μιαν απόφαση που και ο ίδιος την είχε υπερψηφίσει και την είχε επανεπιβεβαιώσει, μόνο θλιβερές και ανησυχητικές σκέψεις μπορεί να προκαλέσει όσον αφορά τόσο τη συνέπειά του όσο και την αυτεξουσιότητά του.

Αθήνα. 17 Μαΐου 2009

Τα εκλεγμένα μέλη του ΔΣ του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΑ

Βασίλης Βασιλικός
Δημήτρης Γκιώνης
Παντελής Μπουκάλας
Φανή Πετραλιά
Γιώργος Λεονάρδος

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Παγκόσμια Διακήρυξη για την Πληροφόρηση και τη Δημοκρατία

Η Διακήρυξη έγινε ομόφωνα δεκτή από την Information and Democracy Commission H Επιτροπή αποτελείται από 25 μέλη: Amartya Sen, Joseph Stiglitz, Mario Vargas Llosa,  Hauwa IbrahimEmily BellYochaï BenklerTeng BiaoNighat DadCan DündarPrimavera de FilippiMireille Delmas-MartyAbdou DioufFrancis FukuyamaUlrik HaagerupAnn Marie Lipinski,Adam MichnikEli PariserAntoine PetitNavi PillayMaria RessaMarina WalkerAidan White και Mihaïl Zygar.
Πηγή: RSF
Μετάφραση: Anemosnaftilos
Προοίμιο
Ο παγκόσμιος χώρος επικοινωνίας και πληροφόρησης είναι κοινό αγαθό της ανθρωπότητας και πρέπει να προστατεύεται ως τέτοιο. Η διαχείρισή του είναι ευθύνη ολόκληρης της ανθρωπότητας, μέσω δημοκρατικών θεσμών, με στόχο τη διευκόλυνση της πραγματικής επικοινωνίας μεταξύ ατόμων, πολιτισμών, λαών και εθνών, στην υπηρεσία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της πολιτικής συναίνεσης, της ειρήνης, της ζωής και του περιβάλλοντος.

Ο παγκόσμιος χώρος επικοινωνίας και πληροφόρησης πρέπει να εξυπηρετεί την …

Οι Σαϊτάρχες, ο Γαβράς και τα ανεβαστήρια

Ενας ελαφρύς κυματισμός παρατηρήθηκε στον απέραντο βάλτο της ελληνικής "ενημέρωσης" με την "γκάφα" της "είδησης" για το "θάνατο" του Κώστα Γαβρά, στις 30 Αυγούστου.
Η ιστορία λίγο πολύ γνωστή. Ενας ιταλός δάσκαλος-δημοσιογράφος υποδυόμενος  στο Twitter την ελληνίδα υπουργό Πολιτισμού "ανακοινώνει" το θάνατο του σκηνοθέτη. Μεγάλα ξένα Μέσα και σχεδόν ΟΛΑ τα ελληνικά αναμεταδίδουν το ψεύτικο tweet και θρηνούν για τον "μακαρίτη". Η απάτη αποκαλύπτεται σχεδόν αμέσως από ένα αμερικανικό site και σχεδόν ταυτόχρονα από την ΕΡΤ δημοσιογράφοι της οποίας επικοινωνούν με το Γαβρά. Την ίδια στιγμή τα όρνεα των ιδιωτικών τηλεοράσεων εξαπολύουν επιθέσεις κατά της υπουργού Πολιτισμού καλώντας την να παραιτηθεί.
Το θέμα παίρνει διαστάσεις καθώς οι χρήστες των κοινωνικών δικτύων κονιορτοποιούν για μία ακόμη φορά την ούτως ή άλλως μηδαμινή αξιοπιστία των ελληνικών ΜΜΕ και των "λειτουργών" τους.
Κάποιοι, οι πιο ρομαντικοί, απαιτούν μ…

Ολα τα Μνημόνια σε πίνακες

Της Ελενας Κάππα


Σήμερα η εφημερίδα Αυγή δημοσιεύει έναν συγκριτικό πίνακα των τριών Μνημονίων, ο οποίος ενόψει της προεκλογικής περιόδου είναι βέβαιο ότι θα αποβεί εξαιρετικά χρήσιμος. Ο πίνακας περιλαμβάνει το συνολικό ύψος των πρόσθετων μέτρων κατά τη διάρκεια της συμφωνηθείσας περιόδου, το ύψος των μέτρων κατανεμημένο σε ετήσια βάση, το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων, τη προσαρμογή του ετήσιου κόστους των μέτρων λόγω ελάφρυνσης των πρωτογενών πλεονασμάτων, την εξοικονόμηση του κόστους λόγω και αναδιάρθρωσης  χρέους την τριετία 2016-2018 και τέλος τη προσαρμογή του ετήσιου κόστους λόγω και αναδιάρθρωσης του χρέους. Μνημόνιο 1 Το συνολικό ύψος των πρόσθετων μέτρων στη διάρκεια 2,4 ετών (2010-2012) ανήλθε σε 40,6 δις ενώ το ύψος των μέτρων σε ετήσια βάση έφτασε τα 16,9 δις. Κατά τη διάρκεια του πρώτου μνημονίου δεν υπήρξε συμφωνία σε σχέση με τα πρωτογενή πλεονάσματα που θα έπρεπε να πετύχει η ελληνική κυβέρνηση, ούτε κάποια δέσμευση για αναδιάρθρωση χρέους. Μνημόνιο 2 Κατά το δεύ…