Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Το πλυντήριο του δικομματισμού

…κάνει αόρατα τα σκάνδαλά του. Ο επαίσχυντος νόμος περί ευθύνης υπουργών του ΠΑΣΟΚ που είχε ψηφιστεί και από τη Νέα Δημοκρατία, δεν ήταν αρκετός για να καλύψει τη βρώμα και τη δυσωδία των γαλαζοπράσινων σκανδάλων. Οι λεκέδες ήταν πολλοί πιο βαθιοί και επίμονοι. Δεν έβγαιναν ούτε με κοινοβουλευτική χλωρίνη. Γι αυτό αποφάσισαν ΑΠΟ ΚΟΙΝΟΥ το κλείσιμο της Βουλής. Την κατάργηση δηλαδή του ίδιου του καθεστώτος που έχτισαν μαζί από το ’74 μέχρι και σήμερα.


Η χθεσινή θεσμική εκτροπή συναποφασίστηκε από τα δύο μεγάλα κόμματα. Πάνω από το τραπέζι, κάτω από το τραπέζι, σε κάποιο άθλιο μπουντουάρ, μέσω τηλεφώνου; Δεν έχει σημασία. Τραγικό πρόσωπο της ιστορίας ο Κάρολος Παπούλιας. Κι αν ακόμη δεν είχε την αρμοδιότητα να αποπέμψει την πρόταση του προεδρικού διατάγματος, μπορούσε να καλέσει τους πολιτικούς αρχηγούς και να τους ενημερώσει. Δεν το έκανε. Ολοι υποψιάζονται πως, δεν μπορεί, τον Γ. Παπανδρέου θα πρέπει να τον ενημέρωσε πριν υπογράψει.Γεγονός είναι ότι δεν υπάρχει πιθανότητα να μην ήξερε το ΠΑΣΟΚ και να μην συμφώνησε με την απόφαση του Καραμανλή να κλείσει τη Βουλή.

Αυτός άλλωστε ήταν και ο μόνος τρόπος να λυτρωθούν από τα σκάνδαλα του Βατοπεδίου, της MIZENS, του Παυλίδη, της ΜΑΝ, των εξοπλισμών, των υποκλοπών και όσα άλλα θα έβγαιναν στο άμεσο μέλλον.
Το παιχνίδι ήταν πάντα στημένο και στα μέτρα τους. Απλώς τώρα βγήκε εκτός ορίων. Οι δύο παίκτες παίζουν εκτός κανόνων και εκτός σκακιέρας θυσιάζοντας την ίδια τη δημοκρατία. Οι στιγμές δεν ήσαν ποτέ τόσο κρίσιμες για το εποικοδόμημα της Μεταπολίτευσης.
Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ έκαναν χθες, πιασμένοι χέρι-χέρι (ναι! ΚΑΙ με τον Καρατζαφέρη) ένα άλμα προς τα εμπρός. Καταλύοντας κάθε έννοια κοινοβουλευτικής δημοκρατίας. Αυτής που τόσο ΑΚΡΙΤΑ κάποιοι επικρίνουν.
Μήπως να τους «βοηθήσουμε» ώστε αυτό το άλμα να γίνει ένα άλμα στο κενό για τον ίδιο τον δικομματισμό;
Οι πολίτες της ψηφιακής εποχής έχουν ένα μεγάλο όπλο στα χέρια τους: τη Μνήμη.
Τη Μνήμη όλων των σκανδάλων που έχουν υπάρξει από τη δεκαετία του ’90 μέχρι και σήμερα. Ας ξεσκονίσουμε τα αρχεία μας και ας τα κάνουμε επίκαιρα. Κάθε μέρα. Κάθε στιγμή. Ας γίνουμε οι Ερινύες του δικομματισμού και ας στοιχειώσουμε την πραγματικότητά τους.
Μόνο έτσι θα φανεί ποιοι υπερασπίζονται τη δημοκρατία και ποιοι την καταλύουν. Άλλος δρόμος δεν υπάρχει.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Οι Σαϊτάρχες, ο Γαβράς και τα ανεβαστήρια

Ενας ελαφρύς κυματισμός παρατηρήθηκε στον απέραντο βάλτο της ελληνικής "ενημέρωσης" με την "γκάφα" της "είδησης" για το "θάνατο" του Κώστα Γαβρά, στις 30 Αυγούστου.
Η ιστορία λίγο πολύ γνωστή. Ενας ιταλός δάσκαλος-δημοσιογράφος υποδυόμενος  στο Twitter την ελληνίδα υπουργό Πολιτισμού "ανακοινώνει" το θάνατο του σκηνοθέτη. Μεγάλα ξένα Μέσα και σχεδόν ΟΛΑ τα ελληνικά αναμεταδίδουν το ψεύτικο tweet και θρηνούν για τον "μακαρίτη". Η απάτη αποκαλύπτεται σχεδόν αμέσως από ένα αμερικανικό site και σχεδόν ταυτόχρονα από την ΕΡΤ δημοσιογράφοι της οποίας επικοινωνούν με το Γαβρά. Την ίδια στιγμή τα όρνεα των ιδιωτικών τηλεοράσεων εξαπολύουν επιθέσεις κατά της υπουργού Πολιτισμού καλώντας την να παραιτηθεί.
Το θέμα παίρνει διαστάσεις καθώς οι χρήστες των κοινωνικών δικτύων κονιορτοποιούν για μία ακόμη φορά την ούτως ή άλλως μηδαμινή αξιοπιστία των ελληνικών ΜΜΕ και των "λειτουργών" τους.
Κάποιοι, οι πιο ρομαντικοί, απαιτούν μ…

Ολα τα Μνημόνια σε πίνακες

Της Ελενας Κάππα


Σήμερα η εφημερίδα Αυγή δημοσιεύει έναν συγκριτικό πίνακα των τριών Μνημονίων, ο οποίος ενόψει της προεκλογικής περιόδου είναι βέβαιο ότι θα αποβεί εξαιρετικά χρήσιμος. Ο πίνακας περιλαμβάνει το συνολικό ύψος των πρόσθετων μέτρων κατά τη διάρκεια της συμφωνηθείσας περιόδου, το ύψος των μέτρων κατανεμημένο σε ετήσια βάση, το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων, τη προσαρμογή του ετήσιου κόστους των μέτρων λόγω ελάφρυνσης των πρωτογενών πλεονασμάτων, την εξοικονόμηση του κόστους λόγω και αναδιάρθρωσης  χρέους την τριετία 2016-2018 και τέλος τη προσαρμογή του ετήσιου κόστους λόγω και αναδιάρθρωσης του χρέους. Μνημόνιο 1 Το συνολικό ύψος των πρόσθετων μέτρων στη διάρκεια 2,4 ετών (2010-2012) ανήλθε σε 40,6 δις ενώ το ύψος των μέτρων σε ετήσια βάση έφτασε τα 16,9 δις. Κατά τη διάρκεια του πρώτου μνημονίου δεν υπήρξε συμφωνία σε σχέση με τα πρωτογενή πλεονάσματα που θα έπρεπε να πετύχει η ελληνική κυβέρνηση, ούτε κάποια δέσμευση για αναδιάρθρωση χρέους. Μνημόνιο 2 Κατά το δεύ…

Ω! Τα Ωραία Μικρά Μαγαζιά του 3%

Ω! Οι ωραίες μέρες!
Νοσταλγώ τις ένδοξες στιγμές μας στην Αριστερά του ’80 και του ’90 και του 2000 και του 2007…
Μικρά μαγαζιά, γωνία. Σπίτια του λαού. Ωραία κυλικεία με εξαιρετικούς καφέδες το πρωί.
Ωραίες μέρες…
Στα Ντα Κάπο και στα Φίλια, θέσεις τιμητικές μαζί με καλλιτέχνες και ωραία κορίτσια και αγόρια. Σεβασμός για την εργατική τραγιάσκα που είχαμε από καιρό πάψει να φοράμε αλλά ειχε μείνει η γραμμή στο μέτωπο. Ηθική. Συνέπεια. Καθαρότητα. Αγαπητοί σε όλους. Ευχάριστοι.
Αποδεκτοι όσο δεν διεκδικούσαμε κάτι παραπάνω. Την εξουσία κυρίως… «Αυτά δεν είναι δουλειές για εσάς. Θα σας φθείρουν! Αφήστε τις για εμάς τους λερωμένους…» μας έλεγαν οι πράσινοι και γαλάζιοι φίλοι μας. Και τα κορίτσια το ίδιο μας έλεγαν.
Εκεί στο 3 με 8% ήμασταν μια χαρά όλοι. Κι εμείς και οι άλλοι. Ασφαλείς μέσα στις αναζητήσεις μας. Χωρίς να το πιέζουμε κιόλας.
Και χρήσιμοι! Πολύ χρήσιμοι για πολλούς λόγους. Κυρίως για άλλοθι βέβαια αλλά και λόγω παιδείας. Ως δημοσιογράφοι. Ως Σύμβουλοι. Ως Ρήτορες.
Τι έλεγα;
Α! Ναι…