Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΒΗΜΑτα προς τα πίσω

Σε τούτη εδώ τη χώρα ή δεν θα κάνουν βήμα μπροστά ή θα κάνουμε πολλά βήματα προς τα πίσω. Για να εμπεδώσουμε, ίσως, τα βήματα που έκαναν οι άλλοι όσο εμείς χάσκαμε αμήχανα, χαμένοι μεταξύ του προχθές και του μεθαύριο (που έχει γίνει ήδη χθες).
Ετσι ακριβώς γίνεται και με την ευκαιρία της κρίσης στα ΜΜΕ (τις 100 σημειώσεις για την οποία έχω σχεδόν ολοκληρώσει). Μια κρίση που κρατάει ήδη 20 και πλέον χρόνια αλλά που μόλις τώρα αποφασίσαμε να δούμε κατάματα. Τρόπος του λέγειν δηλαδή…
Διότι πόσο κατάματα βλέπεις την κρίση όταν αποφασίζεις (σωστά) να περάσεις στην online εκδοχή των Μέσων σου αλλά με συνδρομητικό (και μη χειρότερα!) μοντέλο;
Όπως ανακοίνωσε ότι θα κάνει η εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ με το λεγόμενο BHMA Premium;
Διαβάζουμε:
Η δικτυακή έκδοση του Βήματος εκσυγχρονίζεται, αναβαθμίζεται σε λειτουργίες και εμπλουτίζεται σε περιεχόμενο για όσους αναγνώστες αποφασίσουν να εγγραφούν στη νέα συνδρομητική δικτυακή έκδοση της εφημερίδας, το ΒΗΜΑpremium.Οι συνδρομητές θα έχουν τα εξής προνόμια:
Πρόσβαση στο Ιστορικό Αρχείο του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη
Ενημερωτικό σημείωμα (newsletter) «τι γράφει αύριο το Βήμα»
Δυνατότητα καθημερινής ανάγνωσης του Βήματος «όπως στο χαρτί»
Δικαίωμα σχολιασμού επιλεγμένων άρθρων, αναλύσεων και ρεπορτάζ
Δικαίωμα πρόσβασης σε ύλη που θα απευθύνεται μόνο στους συνδρομητές

Και όλα αυτά με συνδρομή 30 ευρώ/μήνα!


Μια εξαιρετική ανάλυση γι’ αυτόν τον απίστευτο αναχρονισμό μπορείτε να διαβάσετε στο NYLON (ΒΗΜΑ Premium - wtf?).
Τα λέει ΟΛΑ! Και τα λέει σωστά!

Να προσθέσω δύο παραδείγματα σύγκρισης κόστους της συνδρομής των 30 ευρώ/μήνα με ισόποσα κόστη:
1. Λίγα παραπάνω από 30 ευρώ /μήνα δίνει ο πλέον πιστός αναγνώστης της εφημερίδας (του ημερίσιου ΒΗΜΑΤΟΣ). Πόσοι από τους πιστούς αναγνώστες που δίνουν αυτό το ποσό θα συνέχιζαν να τα δίνουν για την Online εκδοχή του; Οι μισοί; Ολοι; Και πάλι, ο λογαριασμός δεν βγαίνει… Διότι αν έβγαινε τότε δεν θα το σκεφτόντουσαν να κλείσουν την έντυπη έκδοση…Και για να πάρουν τι; Πράγματα τα μισά εκ των οποίων τα έχουν ούτως ή άλλως δωρεάν; (όμως είπαμε, πάτε στο NYLON να διαβάσετε σχετικά)

2. 19 ευρώ και κάτω/μήνα δίνει ο χρήστης για μια καλή συνδρομή στο Internet…Θα δώσει σχεδόν τα διπλά επιπλέον για να μπαίνει σε ΕΝΑ site; Τρελός παπάς τον βάφτισε;

Πέρα όμως από αυτό το κουλό, ακούω καθημερινά και άλλα παρόμοια…

Το πιο πρόσφατο είναι ότι εφημερίδα της Θεσσαλονίκης αποφάσισε να κάνει site. Εψαξε (;;;;) την αγορά και έκλεισε συμφωνία με μια εταιρεία που θα της το κατασκευάσει έναντι 50.000.000 παλαιών δραχμών!

Τα οποία χρήματα δεν θα τα πληρώσει η ίδια η εφημερίδα αλλά μια διαφημιστική εταιρεία η οποία και θα εισπράττει τα διαφημιστικά έσοδα για τα επόμενα 2 (ή 5 ή, κατ’ άλλους, 10 χρόνια)!

Εδώ η επιστήμη σηκώνει τα χέρια…

Και για το ποσό… Και για την εφημερίδα… Και για τη διαφημιστική… Και για όλα…

Με αυτά και μ’ αυτά……στο τέλος, κάποιοι θα περάσουν στην επόμενη φάση εξέλιξης των ΜΜΕ…

…και πολλοί θα γυρίσουν στην εποχή της μαρμάρινης πλάκας και του σκαρπέλου!ΥΓ1: Να δείτε που σε λίγο θα μας ζητήσουν να αγοράζουμε και τα περιοδικά τους!!!Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Οι Σαϊτάρχες, ο Γαβράς και τα ανεβαστήρια

Ενας ελαφρύς κυματισμός παρατηρήθηκε στον απέραντο βάλτο της ελληνικής "ενημέρωσης" με την "γκάφα" της "είδησης" για το "θάνατο" του Κώστα Γαβρά, στις 30 Αυγούστου.
Η ιστορία λίγο πολύ γνωστή. Ενας ιταλός δάσκαλος-δημοσιογράφος υποδυόμενος  στο Twitter την ελληνίδα υπουργό Πολιτισμού "ανακοινώνει" το θάνατο του σκηνοθέτη. Μεγάλα ξένα Μέσα και σχεδόν ΟΛΑ τα ελληνικά αναμεταδίδουν το ψεύτικο tweet και θρηνούν για τον "μακαρίτη". Η απάτη αποκαλύπτεται σχεδόν αμέσως από ένα αμερικανικό site και σχεδόν ταυτόχρονα από την ΕΡΤ δημοσιογράφοι της οποίας επικοινωνούν με το Γαβρά. Την ίδια στιγμή τα όρνεα των ιδιωτικών τηλεοράσεων εξαπολύουν επιθέσεις κατά της υπουργού Πολιτισμού καλώντας την να παραιτηθεί.
Το θέμα παίρνει διαστάσεις καθώς οι χρήστες των κοινωνικών δικτύων κονιορτοποιούν για μία ακόμη φορά την ούτως ή άλλως μηδαμινή αξιοπιστία των ελληνικών ΜΜΕ και των "λειτουργών" τους.
Κάποιοι, οι πιο ρομαντικοί, απαιτούν μ…

Ολα τα Μνημόνια σε πίνακες

Της Ελενας Κάππα


Σήμερα η εφημερίδα Αυγή δημοσιεύει έναν συγκριτικό πίνακα των τριών Μνημονίων, ο οποίος ενόψει της προεκλογικής περιόδου είναι βέβαιο ότι θα αποβεί εξαιρετικά χρήσιμος. Ο πίνακας περιλαμβάνει το συνολικό ύψος των πρόσθετων μέτρων κατά τη διάρκεια της συμφωνηθείσας περιόδου, το ύψος των μέτρων κατανεμημένο σε ετήσια βάση, το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων, τη προσαρμογή του ετήσιου κόστους των μέτρων λόγω ελάφρυνσης των πρωτογενών πλεονασμάτων, την εξοικονόμηση του κόστους λόγω και αναδιάρθρωσης  χρέους την τριετία 2016-2018 και τέλος τη προσαρμογή του ετήσιου κόστους λόγω και αναδιάρθρωσης του χρέους. Μνημόνιο 1 Το συνολικό ύψος των πρόσθετων μέτρων στη διάρκεια 2,4 ετών (2010-2012) ανήλθε σε 40,6 δις ενώ το ύψος των μέτρων σε ετήσια βάση έφτασε τα 16,9 δις. Κατά τη διάρκεια του πρώτου μνημονίου δεν υπήρξε συμφωνία σε σχέση με τα πρωτογενή πλεονάσματα που θα έπρεπε να πετύχει η ελληνική κυβέρνηση, ούτε κάποια δέσμευση για αναδιάρθρωση χρέους. Μνημόνιο 2 Κατά το δεύ…

Ω! Τα Ωραία Μικρά Μαγαζιά του 3%

Ω! Οι ωραίες μέρες!
Νοσταλγώ τις ένδοξες στιγμές μας στην Αριστερά του ’80 και του ’90 και του 2000 και του 2007…
Μικρά μαγαζιά, γωνία. Σπίτια του λαού. Ωραία κυλικεία με εξαιρετικούς καφέδες το πρωί.
Ωραίες μέρες…
Στα Ντα Κάπο και στα Φίλια, θέσεις τιμητικές μαζί με καλλιτέχνες και ωραία κορίτσια και αγόρια. Σεβασμός για την εργατική τραγιάσκα που είχαμε από καιρό πάψει να φοράμε αλλά ειχε μείνει η γραμμή στο μέτωπο. Ηθική. Συνέπεια. Καθαρότητα. Αγαπητοί σε όλους. Ευχάριστοι.
Αποδεκτοι όσο δεν διεκδικούσαμε κάτι παραπάνω. Την εξουσία κυρίως… «Αυτά δεν είναι δουλειές για εσάς. Θα σας φθείρουν! Αφήστε τις για εμάς τους λερωμένους…» μας έλεγαν οι πράσινοι και γαλάζιοι φίλοι μας. Και τα κορίτσια το ίδιο μας έλεγαν.
Εκεί στο 3 με 8% ήμασταν μια χαρά όλοι. Κι εμείς και οι άλλοι. Ασφαλείς μέσα στις αναζητήσεις μας. Χωρίς να το πιέζουμε κιόλας.
Και χρήσιμοι! Πολύ χρήσιμοι για πολλούς λόγους. Κυρίως για άλλοθι βέβαια αλλά και λόγω παιδείας. Ως δημοσιογράφοι. Ως Σύμβουλοι. Ως Ρήτορες.
Τι έλεγα;
Α! Ναι…