Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ενας σύντομος αποχαιρετισμός στις εφημερίδες…


Η εφημερίδα μου είναι εκεί. Και δεν είναι. Εχω φάει κόλλημα με το e-paper στο νέο site της ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ. Εχω δει δεκάδες φορές αυτή την εφαρμογή σε πολλές παραλλαγές. Κυρίως σε περιοδικά. Όμως είναι η πρώτη φορά που κάνοντας «κλικ» έκανα κι εγώ … «κλικ». Ισως γιατί το περιεχόμενο μου είναι πολύ γνώριμο. Τι συμβαίνει; Εδώ και χρόνια, όποτε έμπαινα στο site ενός εντύπου που το παρακολουθώ χρόνια, είτε αυτό ήταν εφημερίδα είτε περιοδικό, κάτι μου έλειπε. Κάτι αρχικά απροσδιόριστο. Παίρνει χρόνο να το συνειδητοποιήσεις αυτό το «κάτι» κι όμως είναι πολύ εύκολο. Είναι η αναγνωστική συνήθεια. Ο καθένας μας διαβάζει με έναν συγκεκριμένο τρόπο. Με μια συγκεκριμένη σειρά από την οποία ελάχιστα παρεκκλίνουμε κάθε φορά. Για παράδειγμα, όταν παίρνω μια από τις εφημερίδες που αγοράζω (ή και όλες, τότε που είχα στη διάθεσή μου ολόκληρο το «σώμα» των εφημερίδων, ως αρχισυντάκτης ή διευθυντής) ξεκινώ από τη σελίδα με την ΑΠΟΨΗ, πηγαίνω στην τελευταία σελίδα, ύστερα γυρίζω μέσα στα παραπολιτικά, μετά πάω στις πολιτιστικές σελίδες, ξαναγυρίζω στα άρθρα κτλ κτλ. Αν καταγράψεις τις κινήσεις μου είναι σχεδόν πάντοτε ίδιες και απαράλλαχτες. Κι όταν, μία στις τόσες αλλάζει ο σχεδιασμός του εντύπου, μπερδεύομαι αφόρητα. Τόσο αφόρητα που έχω «κόψει» εφημερίδα ή περιοδικό επειδή άλλαξε ακόμη κι αν η αλλαγή ήταν σαφώς προς το καλύτερο. Οσο περισσότερο παρακολουθώ ένα έντυπο, όσο του είμαι πιο «πιστός», τόσο «τσιμεντάρει» αυτή η συνήθεια.

Να λοιπόν τι μου έλειπε στις Online εκδόσεις. Και να γιατί έφαγα κόλλημα με το e-paper (που έχει ακόμη και τον ήχο του «χριτς-χράτς» του χαρτιού…).

Όμως το θέμα δεν είναι αυτό. Το θέμα είναι ότι ξεφυλλίζοντας την ηλεκτρονική έκδοση κατάλαβα ότι ήλθε η ώρα να αποχαιρετίσουμε το χαρτί. Η εφημερίδα όπως την ξέραμε τελειώνει. Μετράει χρόνια. Ισως να μετράει και μήνες. Πολλοί είναι εκείνοι ότι αρχικά θα κοπούν τα ημερήσια φύλλα και θα απομείνουν μόνο τα Κυριακάτικα. Αυτά που ούτως ή άλλως φέρνουν το χρήμα και τρέφουν και τις υπόλοιπες εκδόσεις.

Θα μου λείψουν οι μυρωδιές από τα μελάνια και το χαρτί. Θα μου λείψουν τα σκιτσάκια που ζωγράφιζα στα περιθώρια… Θα μου λείψουν οι γωνίτσες από το χαρτί που έκοβα και έτρωγα διαβάζοντας…

Μπαίνουμε σε μια καινούργια εποχή. Η κρίση «βοήθησε». Επιτάχυνε τα πράγματα. Ο Τύπος πεθαίνει. Ελπίζω όχι και η δημοσιογραφία…

Στο επόμενο διάστημα θα μιλάμε όλο και περισσότερο σε αυτά που έρχονται…

Και δεν έχουμε χρόνο για θλιμμένους αποχαιρετισμούς. Είναι πολλά αυτά που έχουμε να κάνουμε…

 

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Οι Σαϊτάρχες, ο Γαβράς και τα ανεβαστήρια

Ενας ελαφρύς κυματισμός παρατηρήθηκε στον απέραντο βάλτο της ελληνικής "ενημέρωσης" με την "γκάφα" της "είδησης" για το "θάνατο" του Κώστα Γαβρά, στις 30 Αυγούστου.
Η ιστορία λίγο πολύ γνωστή. Ενας ιταλός δάσκαλος-δημοσιογράφος υποδυόμενος  στο Twitter την ελληνίδα υπουργό Πολιτισμού "ανακοινώνει" το θάνατο του σκηνοθέτη. Μεγάλα ξένα Μέσα και σχεδόν ΟΛΑ τα ελληνικά αναμεταδίδουν το ψεύτικο tweet και θρηνούν για τον "μακαρίτη". Η απάτη αποκαλύπτεται σχεδόν αμέσως από ένα αμερικανικό site και σχεδόν ταυτόχρονα από την ΕΡΤ δημοσιογράφοι της οποίας επικοινωνούν με το Γαβρά. Την ίδια στιγμή τα όρνεα των ιδιωτικών τηλεοράσεων εξαπολύουν επιθέσεις κατά της υπουργού Πολιτισμού καλώντας την να παραιτηθεί.
Το θέμα παίρνει διαστάσεις καθώς οι χρήστες των κοινωνικών δικτύων κονιορτοποιούν για μία ακόμη φορά την ούτως ή άλλως μηδαμινή αξιοπιστία των ελληνικών ΜΜΕ και των "λειτουργών" τους.
Κάποιοι, οι πιο ρομαντικοί, απαιτούν μ…

Ολα τα Μνημόνια σε πίνακες

Της Ελενας Κάππα


Σήμερα η εφημερίδα Αυγή δημοσιεύει έναν συγκριτικό πίνακα των τριών Μνημονίων, ο οποίος ενόψει της προεκλογικής περιόδου είναι βέβαιο ότι θα αποβεί εξαιρετικά χρήσιμος. Ο πίνακας περιλαμβάνει το συνολικό ύψος των πρόσθετων μέτρων κατά τη διάρκεια της συμφωνηθείσας περιόδου, το ύψος των μέτρων κατανεμημένο σε ετήσια βάση, το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων, τη προσαρμογή του ετήσιου κόστους των μέτρων λόγω ελάφρυνσης των πρωτογενών πλεονασμάτων, την εξοικονόμηση του κόστους λόγω και αναδιάρθρωσης  χρέους την τριετία 2016-2018 και τέλος τη προσαρμογή του ετήσιου κόστους λόγω και αναδιάρθρωσης του χρέους. Μνημόνιο 1 Το συνολικό ύψος των πρόσθετων μέτρων στη διάρκεια 2,4 ετών (2010-2012) ανήλθε σε 40,6 δις ενώ το ύψος των μέτρων σε ετήσια βάση έφτασε τα 16,9 δις. Κατά τη διάρκεια του πρώτου μνημονίου δεν υπήρξε συμφωνία σε σχέση με τα πρωτογενή πλεονάσματα που θα έπρεπε να πετύχει η ελληνική κυβέρνηση, ούτε κάποια δέσμευση για αναδιάρθρωση χρέους. Μνημόνιο 2 Κατά το δεύ…

Ω! Τα Ωραία Μικρά Μαγαζιά του 3%

Ω! Οι ωραίες μέρες!
Νοσταλγώ τις ένδοξες στιγμές μας στην Αριστερά του ’80 και του ’90 και του 2000 και του 2007…
Μικρά μαγαζιά, γωνία. Σπίτια του λαού. Ωραία κυλικεία με εξαιρετικούς καφέδες το πρωί.
Ωραίες μέρες…
Στα Ντα Κάπο και στα Φίλια, θέσεις τιμητικές μαζί με καλλιτέχνες και ωραία κορίτσια και αγόρια. Σεβασμός για την εργατική τραγιάσκα που είχαμε από καιρό πάψει να φοράμε αλλά ειχε μείνει η γραμμή στο μέτωπο. Ηθική. Συνέπεια. Καθαρότητα. Αγαπητοί σε όλους. Ευχάριστοι.
Αποδεκτοι όσο δεν διεκδικούσαμε κάτι παραπάνω. Την εξουσία κυρίως… «Αυτά δεν είναι δουλειές για εσάς. Θα σας φθείρουν! Αφήστε τις για εμάς τους λερωμένους…» μας έλεγαν οι πράσινοι και γαλάζιοι φίλοι μας. Και τα κορίτσια το ίδιο μας έλεγαν.
Εκεί στο 3 με 8% ήμασταν μια χαρά όλοι. Κι εμείς και οι άλλοι. Ασφαλείς μέσα στις αναζητήσεις μας. Χωρίς να το πιέζουμε κιόλας.
Και χρήσιμοι! Πολύ χρήσιμοι για πολλούς λόγους. Κυρίως για άλλοθι βέβαια αλλά και λόγω παιδείας. Ως δημοσιογράφοι. Ως Σύμβουλοι. Ως Ρήτορες.
Τι έλεγα;
Α! Ναι…