Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΛΟΣΤ για ΛΟΣΤ, 14 μήνες μετά...

>ΛΟΣΤ για ΛΟΣΤ

Το παραπάνω κείμενο δεν ήταν προφητικό. Είχε ξεπεραστεί πολύ πριν γραφτεί. Περιγραφικό ήταν, πραγμάτων που ήδη είχαμε αντιληφθεί αλλά δεν είχαμε ακόμη χωνέψει.
Σήμερα, ένα χρόνο και βάλε μετά, τα ίδια πράγματα έχουν χωνευτεί και έχουν μηρυκαστεί δεκάδες φορές.

Οι κάμερες καταγράφουν τη σφαγή ενώ την ίδια στιγμή την προβάλλουν στις μεγάλες οθόνες πάνω από την αρένα. Αρτος πασπαλισμένος με παχιές στρώσεις σπέρματος και θέαμα. Ψηφιακό θέαμα. Ολοι εναντίον όλων. Παίρνοντας «μάτι» τον ίδιο μας το θάνατο. Death Surround και υψηλής ευκρίνειας!


...έγραφα τότε. Πολύ πριν δούμε τη σφαγή της Γάζας Live. Πολύ πριν τη δολοφονία του Αλέξη. Πολύ πριν τα "Δεκεμβριανά". Πολύ πριν τις χειροβομβίδες στα Εξάρχεια. Πολύ πριν τα "καλάσνικοφ" και τις "σέχτες". Πολύ πριν η υπάλληλος της "Γερμανός" πέσει νεκρή. Πολύ πριν τα όσα συμβαίνουν σε όλο τον κόσμο...

Πολύ πριν. Πολύ μετά. Τι σημασία έχει;

Ο πόλεμος έχει μόλις ξεκινήσει και είναι ο ολοκληρωτικότερος των ολοκληρωτικών πολέμων. Ολοι εναντίον όλων, ομάδες εναντίων ατόμων και άτομα εναντίων του συνόλου. Ενας πόλεμος που δεν είναι ούτε θρησκευτικός ούτε εθνικός ούτε οικονομικός. Ενας Παγκόσμιος Εμφύλιος Πόλεμος. Ο Πρώτος Παγκόσμιος Εμφύλιος Πόλεμος.

Ο πόλεμος έχει μόλις ξεκινήσει. Βρίσκεται ακόμη στις πρώτες αψιμαχίες...

Ακόμη δεν είδαμε τίποτα. Και οι περισσότεροι από εμάς δεν θα προλάβουμε να δούμε τα περισσότερα. Ελάχιστοι ίσως δουν το τέλος...

Ενα μόνο είναι σίγουρο: αυτός ο πόλεμος θα κάνει τους προηγούμενους να μοιάζουν με πετροπόλεμο μεταξύ παιδικών συμμοριών... Ισως και με χιονοπόλεμο ή πόλεμο με κομφετί...

"Το μοσχάρι θα κολυμπήσει στο αίμα..." έλεγε, θυμάμαι, η προγιαγιά μου από τη Σμύρνη.


Κι αφού χωνέψαμε οτι δεν σώζεται τίποτα, τώρα μένει να καταλάβουμε οτι δεν μας σώζει τίποτα...

Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Παγκόσμια Διακήρυξη για την Πληροφόρηση και τη Δημοκρατία

Η Διακήρυξη έγινε ομόφωνα δεκτή από την Information and Democracy Commission H Επιτροπή αποτελείται από 25 μέλη: Amartya Sen, Joseph Stiglitz, Mario Vargas Llosa,  Hauwa IbrahimEmily BellYochaï BenklerTeng BiaoNighat DadCan DündarPrimavera de FilippiMireille Delmas-MartyAbdou DioufFrancis FukuyamaUlrik HaagerupAnn Marie Lipinski,Adam MichnikEli PariserAntoine PetitNavi PillayMaria RessaMarina WalkerAidan White και Mihaïl Zygar.
Πηγή: RSF
Μετάφραση: Anemosnaftilos
Προοίμιο
Ο παγκόσμιος χώρος επικοινωνίας και πληροφόρησης είναι κοινό αγαθό της ανθρωπότητας και πρέπει να προστατεύεται ως τέτοιο. Η διαχείρισή του είναι ευθύνη ολόκληρης της ανθρωπότητας, μέσω δημοκρατικών θεσμών, με στόχο τη διευκόλυνση της πραγματικής επικοινωνίας μεταξύ ατόμων, πολιτισμών, λαών και εθνών, στην υπηρεσία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της πολιτικής συναίνεσης, της ειρήνης, της ζωής και του περιβάλλοντος.

Ο παγκόσμιος χώρος επικοινωνίας και πληροφόρησης πρέπει να εξυπηρετεί την …

Οι Σαϊτάρχες, ο Γαβράς και τα ανεβαστήρια

Ενας ελαφρύς κυματισμός παρατηρήθηκε στον απέραντο βάλτο της ελληνικής "ενημέρωσης" με την "γκάφα" της "είδησης" για το "θάνατο" του Κώστα Γαβρά, στις 30 Αυγούστου.
Η ιστορία λίγο πολύ γνωστή. Ενας ιταλός δάσκαλος-δημοσιογράφος υποδυόμενος  στο Twitter την ελληνίδα υπουργό Πολιτισμού "ανακοινώνει" το θάνατο του σκηνοθέτη. Μεγάλα ξένα Μέσα και σχεδόν ΟΛΑ τα ελληνικά αναμεταδίδουν το ψεύτικο tweet και θρηνούν για τον "μακαρίτη". Η απάτη αποκαλύπτεται σχεδόν αμέσως από ένα αμερικανικό site και σχεδόν ταυτόχρονα από την ΕΡΤ δημοσιογράφοι της οποίας επικοινωνούν με το Γαβρά. Την ίδια στιγμή τα όρνεα των ιδιωτικών τηλεοράσεων εξαπολύουν επιθέσεις κατά της υπουργού Πολιτισμού καλώντας την να παραιτηθεί.
Το θέμα παίρνει διαστάσεις καθώς οι χρήστες των κοινωνικών δικτύων κονιορτοποιούν για μία ακόμη φορά την ούτως ή άλλως μηδαμινή αξιοπιστία των ελληνικών ΜΜΕ και των "λειτουργών" τους.
Κάποιοι, οι πιο ρομαντικοί, απαιτούν μ…

Ολα τα Μνημόνια σε πίνακες

Της Ελενας Κάππα


Σήμερα η εφημερίδα Αυγή δημοσιεύει έναν συγκριτικό πίνακα των τριών Μνημονίων, ο οποίος ενόψει της προεκλογικής περιόδου είναι βέβαιο ότι θα αποβεί εξαιρετικά χρήσιμος. Ο πίνακας περιλαμβάνει το συνολικό ύψος των πρόσθετων μέτρων κατά τη διάρκεια της συμφωνηθείσας περιόδου, το ύψος των μέτρων κατανεμημένο σε ετήσια βάση, το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων, τη προσαρμογή του ετήσιου κόστους των μέτρων λόγω ελάφρυνσης των πρωτογενών πλεονασμάτων, την εξοικονόμηση του κόστους λόγω και αναδιάρθρωσης  χρέους την τριετία 2016-2018 και τέλος τη προσαρμογή του ετήσιου κόστους λόγω και αναδιάρθρωσης του χρέους. Μνημόνιο 1 Το συνολικό ύψος των πρόσθετων μέτρων στη διάρκεια 2,4 ετών (2010-2012) ανήλθε σε 40,6 δις ενώ το ύψος των μέτρων σε ετήσια βάση έφτασε τα 16,9 δις. Κατά τη διάρκεια του πρώτου μνημονίου δεν υπήρξε συμφωνία σε σχέση με τα πρωτογενή πλεονάσματα που θα έπρεπε να πετύχει η ελληνική κυβέρνηση, ούτε κάποια δέσμευση για αναδιάρθρωση χρέους. Μνημόνιο 2 Κατά το δεύ…