Λίγα είπε ο Πάγκαλος - (Mπαρτζινοπουλος - ΕΘΝΟΣ)

Γράφει ο Ερρίκος Μπαρτζινόπουλος
Παρακολουθώντας από την τηλεόραση τη χθεσινή αντιπαράθεση του Πάγκαλου με τον Ρουσόπουλο για τα δημοσιογραφικά παπαγαλάκια, τσιράκια και άλλα συναφή «τρωκτικά», ειλικρινά θα θελα να είχε δίκιο ο μέχρι πρότινος υπουργός Τύπου. Δυστυχώς η αλήθεια ήταν πως το δίκιο το είχε ο Πάγκαλος. Αλλά κι αυτός λίγα είπε. Η αλήθεια είναι πολύ χειρότερη. Και καλύτερα απ όλους το ξέρουμε εμείς οι δημοσιογράφοι.

Δεν ισχυρίζομαι, προς Θεού, ότι πρόκειται για πρακτική που εφευρέθηκε από τη σημερινή κυβέρνηση. Κάθε άλλο. Οι παλιότεροι έχουμε ζήσει όλες τις μορφές οικονομικής εξάρτησης ανθρώπων του Τύπου από τα κομματικά και κυβερνητικά ταμεία. Και τα «πράσινα» και τα «γαλάζια». Η διαφορά είναι ότι οι πρώτοι λειτούργησαν ως βιοτεχνία. Οι δεύτεροι, χάρη στο Ρουσόπουλο, εξελίχθηκαν σε βιομηχανία. Υπό τα απαθή, μάλιστα, βλέμματα της ΕΣΗΕΑ.

Καμιάς κυβέρνησης πρόβλημα δεν είναι η αξιοπιστία μας ως λειτουργών της ενημέρωσης. Ούτε και η επαγγελματική μας αξιοπρέπεια θα πρέπει να εξαρτάται από τις όποιες πρακτικές, θετικές ή αρνητικές, των εκάστοτε κυβερνώντων. Καθαρά δικά μας ζητήματα είναι αυτά κι εμείς οφείλαμε -και οφείλουμε- να τα ξεκαθαρίσουμε.

Θυμάμαι ότι πριν από δύο ή τρία χρόνια είχε ζητηθεί από την ΕΣΗΕΑ να της δοθούν στοιχεία για τις προσλήψεις δημοσιογράφων από την κυβέρνηση στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και στην ΕΡΤ. Φυσικά τίποτα το σημαντικό δεν δόθηκε. Κάτι λίγα και το βολικό παραμύθι περί «προσωπικών δεδομένων» και άλλων φτηνών δικαιολογιών. Οταν οι δημοσιογράφοι διεκδικούμε το δικαίωμα να ελέγχουμε τους άλλους, είναι επιεικώς ντροπή να διεκδικούμε το ανεξέλεγκτο για τις δραστηριότητές μας.

Ωστόσο, εκείνο που δεν έχω καταλάβει είναι τι εμποδίζει την ΕΣΗΕΑ να προχωρήσει και να ολοκληρώσει την έρευνα. Στο κάτω κάτω είναι η κατεξοχήν αρμόδια να το κάνει. Κι όχι μόνο αυτό, αλλά να βάλει επιτέλους και κάποιους κανόνες για τις περιπτώσεις που οι δημοσιογράφοι θα έχουμε περισσότερες της μίας εργασίες.

Είμαι πάνω από 35 χρόνια μέλος της ΕΣΗΕΑ. Στα χρόνια αυτά δεν θυμάμαι να έχει κάνει και τίποτα για να δικαιολογήσει την ύπαρξή της. Μήπως ήρθε η ώρα να το επιχειρήσει;

Ερρίκος Μμπαρτζινόπουλος
bartzinopoulos@hotmail.com

Σχόλια