Μένει ο Γ. Μανώλης στη ΝΔ


Όρνιθα

Όρνις -θος, (δημ. κότα). Ανήκει στην οικογένεια των ορνιθοειδών και στην τάξη των αλεκτοροειδών κι αποτελεί το βασικότερο είδος των εξημερωμένων και κατοικιδιοποιημένων πουλερικών. Το πότε ακριβώς έγινε η κατοικιδιοποίησή της δεν είναι γνωστό.

Ακόμη και σήμερα υπάρχουν άγρια είδη κότας, απ' τα οποία προέρχονται οι σημερινές φυλές.

Στην Ελλάδα φαίνεται ότι οι κότες έκαναν την εμφάνισή τους γύρω στο 700 π.Χ.

Απ' τις πόλεις της αρχαίας Ελλάδας, που ήταν ονομαστές για την εκτροφή κοκόρων για κοκορομαχίες ήταν η Τανάγρα, η Ρόδος, η Χαλκίδα, η Κως κ.ά. Μια φάση από κοκορομαχίες αναπαριστάνεται σ' ανάγλυφο που βρίσκεται στο θέατρο του Διονύσου στην Αθήνα.

Οι κότες δεν έχουν σταθερό κι ένα είδος χρωματισμού. Τα θηλυκά πουλιά είναι πιο μικρά απ' τους κοκόρους. Οι κόκορες έχουν επίσης ωραιότερα και πιο χτυπητά χρώματα, ενώ πάνω απ' το κεφάλι έχουν ένα δερμάτινο εξόγκωμα, το λειρί, όπως λέγεται. Δεξιά και αριστερά στον κορμό της έχει δυο στρογγυλές και κοντές φτερούγες που τη βοηθούν στο πέταγμα. Επειδή όμως ο κορμός της είναι βαρύς και οι φτερούγες της, δεν μπορεί να πετάξει ούτε πολύ ψηλά στο έδαφος ούτε πολύ μακριά. τα φτερά της ουράς της είναι πολύ μεγάλα. Τα δυο της πόδια από τη μέση τους και κάτω είναι γυμνά, χωρίς πούπουλα, αλλά σκεπάζονται με σκληρές φολίδες. Είναι γερά και ψηλά και έχουν τέσσερα δάκτυλα που βλέπουν τα τρία τους προς τα εμπρός και το ένα προς τα πίσω. Έχει καμπυλωτά νύχια με τα οποία σκαλίζει το χώμα για να βρει την τροφή της.

Το κεφάλι της είναι μικρό και τα μάτια της μικρά και στρογγυλά που βλέπουν καλά. Το ράμφος της είναι κοντό και δυνατό, ενώ δεν έχει δόντια. Στη βάση του επάνω ράμφους της έχει δυο μικρές οπές, που είναι τα ρουθούνια για να αναπνέει. Τα αυτιά της δεν έχουν κόχες. Είναι δυο μικρές οπές, δεξιά και αριστερά, κοντά στην κορυφή του κεφαλιού.

Οι κότες είναι κοινωνικά ζώα και παρουσιάζουν ορισμένη ιεράρχηση. Σε κάθε κοπάδι που αποτελείται από 10-15 πουλιά υπάρχει ένας αρσενικός, ο αρχηγός, κι όλοι είναι υποχρεωμένοι να υπακούουν σ' αυτόν. Ο αρχηγός είναι υποχρεωμένος κάθε φορά να υπερασπίζει τον τίτλο του από κάθε αμφισβήτηση των νεότερων και τέτοιες αμφισβητήσεις είναι αρκετά συχνές.

Τη βασική διατροφή της κότας αποτελούν τροφές τόσο ζωικής, όσο και φυτικής προέλευσης, είναι δηλ. παμφάγα ζώα. Καταπίνει την τροφή της αμάσητη που πηγαίνει πρώτα σε ένα μικρό σάκο, τη γούσα ή πρόλοβο. Εκεί μαλακώνει και έπειτα πηγαίνει σε άλλο σάκο, πριν από το στομάχι που λέγεται προστόμαχος. Στη συνέχεια πηγαίνει στο στομάχι που έχει παχιά τοιχώματα. Εκεί η τροφή τρίβεται πολύ καλά μαζί με τα μικρά λιθαράκια που καταπίνει η κότα και από εκεί πηγαίνει στα έντερα. Η κότα γεννά περίπου 100 - 150 αβγά το χρόνο, μέσα σε λάκκους που σκάβει μόνη της στο χώμα ή μέσα σε τεχνητές φωλιές στο κοτέτσι. Η κότα κάθεται πάνω στα αβγά της και τα κλωσά. Το χειμώνα τα κλωσά 26 μέρες και το καλοκαίρι 18. Από κάθε αβγό, μόλις περάσουν οι μέρες του κλωσσήματος, βγάζει ένα μικρό πουλάκι που σπάζει το τσόφλι του αβγού από μέσα. Τα πουλάκια, αμέσως μόλις βγουν, μπορούν να βαδίσουν και να ακολουθήσουν τη μητέρα τους που τα περιποιείται πολύ και τους δείχνει πώς να βρίσκουν τους σπόρους και τα σκουλήκια. Εχθροί της κότας είναι η αλεπού, το κουνάβι, το γεράκι, ο αετός, καθώς και πολλά ζωύφια που κολλούν πάνω της και της ρουφούν το αίμα. Το πιο ενοχλητικό από αυτά είναι οι κοτόψειρες Σήμερα η εκτροφή της κότας αποτελεί μια απ' τις πιο βασικές οικονομικές δραστηριότητες που έχουν πια ξεπεράσει τ' αγροτικά πλαίσια, κι έχει πάρει καθαρά βιομηχανικό χαρακτήρα (βλέπε ορνιθοτροφία - πτηνοτροφία ).ΠΗΓΗ: www.livepedia.gr

Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου