Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Μένει ο Γ. Μανώλης στη ΝΔ


Όρνιθα

Όρνις -θος, (δημ. κότα). Ανήκει στην οικογένεια των ορνιθοειδών και στην τάξη των αλεκτοροειδών κι αποτελεί το βασικότερο είδος των εξημερωμένων και κατοικιδιοποιημένων πουλερικών. Το πότε ακριβώς έγινε η κατοικιδιοποίησή της δεν είναι γνωστό.

Ακόμη και σήμερα υπάρχουν άγρια είδη κότας, απ' τα οποία προέρχονται οι σημερινές φυλές.

Στην Ελλάδα φαίνεται ότι οι κότες έκαναν την εμφάνισή τους γύρω στο 700 π.Χ.

Απ' τις πόλεις της αρχαίας Ελλάδας, που ήταν ονομαστές για την εκτροφή κοκόρων για κοκορομαχίες ήταν η Τανάγρα, η Ρόδος, η Χαλκίδα, η Κως κ.ά. Μια φάση από κοκορομαχίες αναπαριστάνεται σ' ανάγλυφο που βρίσκεται στο θέατρο του Διονύσου στην Αθήνα.

Οι κότες δεν έχουν σταθερό κι ένα είδος χρωματισμού. Τα θηλυκά πουλιά είναι πιο μικρά απ' τους κοκόρους. Οι κόκορες έχουν επίσης ωραιότερα και πιο χτυπητά χρώματα, ενώ πάνω απ' το κεφάλι έχουν ένα δερμάτινο εξόγκωμα, το λειρί, όπως λέγεται. Δεξιά και αριστερά στον κορμό της έχει δυο στρογγυλές και κοντές φτερούγες που τη βοηθούν στο πέταγμα. Επειδή όμως ο κορμός της είναι βαρύς και οι φτερούγες της, δεν μπορεί να πετάξει ούτε πολύ ψηλά στο έδαφος ούτε πολύ μακριά. τα φτερά της ουράς της είναι πολύ μεγάλα. Τα δυο της πόδια από τη μέση τους και κάτω είναι γυμνά, χωρίς πούπουλα, αλλά σκεπάζονται με σκληρές φολίδες. Είναι γερά και ψηλά και έχουν τέσσερα δάκτυλα που βλέπουν τα τρία τους προς τα εμπρός και το ένα προς τα πίσω. Έχει καμπυλωτά νύχια με τα οποία σκαλίζει το χώμα για να βρει την τροφή της.

Το κεφάλι της είναι μικρό και τα μάτια της μικρά και στρογγυλά που βλέπουν καλά. Το ράμφος της είναι κοντό και δυνατό, ενώ δεν έχει δόντια. Στη βάση του επάνω ράμφους της έχει δυο μικρές οπές, που είναι τα ρουθούνια για να αναπνέει. Τα αυτιά της δεν έχουν κόχες. Είναι δυο μικρές οπές, δεξιά και αριστερά, κοντά στην κορυφή του κεφαλιού.

Οι κότες είναι κοινωνικά ζώα και παρουσιάζουν ορισμένη ιεράρχηση. Σε κάθε κοπάδι που αποτελείται από 10-15 πουλιά υπάρχει ένας αρσενικός, ο αρχηγός, κι όλοι είναι υποχρεωμένοι να υπακούουν σ' αυτόν. Ο αρχηγός είναι υποχρεωμένος κάθε φορά να υπερασπίζει τον τίτλο του από κάθε αμφισβήτηση των νεότερων και τέτοιες αμφισβητήσεις είναι αρκετά συχνές.

Τη βασική διατροφή της κότας αποτελούν τροφές τόσο ζωικής, όσο και φυτικής προέλευσης, είναι δηλ. παμφάγα ζώα. Καταπίνει την τροφή της αμάσητη που πηγαίνει πρώτα σε ένα μικρό σάκο, τη γούσα ή πρόλοβο. Εκεί μαλακώνει και έπειτα πηγαίνει σε άλλο σάκο, πριν από το στομάχι που λέγεται προστόμαχος. Στη συνέχεια πηγαίνει στο στομάχι που έχει παχιά τοιχώματα. Εκεί η τροφή τρίβεται πολύ καλά μαζί με τα μικρά λιθαράκια που καταπίνει η κότα και από εκεί πηγαίνει στα έντερα. Η κότα γεννά περίπου 100 - 150 αβγά το χρόνο, μέσα σε λάκκους που σκάβει μόνη της στο χώμα ή μέσα σε τεχνητές φωλιές στο κοτέτσι. Η κότα κάθεται πάνω στα αβγά της και τα κλωσά. Το χειμώνα τα κλωσά 26 μέρες και το καλοκαίρι 18. Από κάθε αβγό, μόλις περάσουν οι μέρες του κλωσσήματος, βγάζει ένα μικρό πουλάκι που σπάζει το τσόφλι του αβγού από μέσα. Τα πουλάκια, αμέσως μόλις βγουν, μπορούν να βαδίσουν και να ακολουθήσουν τη μητέρα τους που τα περιποιείται πολύ και τους δείχνει πώς να βρίσκουν τους σπόρους και τα σκουλήκια. Εχθροί της κότας είναι η αλεπού, το κουνάβι, το γεράκι, ο αετός, καθώς και πολλά ζωύφια που κολλούν πάνω της και της ρουφούν το αίμα. Το πιο ενοχλητικό από αυτά είναι οι κοτόψειρες Σήμερα η εκτροφή της κότας αποτελεί μια απ' τις πιο βασικές οικονομικές δραστηριότητες που έχουν πια ξεπεράσει τ' αγροτικά πλαίσια, κι έχει πάρει καθαρά βιομηχανικό χαρακτήρα (βλέπε ορνιθοτροφία - πτηνοτροφία ).ΠΗΓΗ: www.livepedia.gr

Διαβάζονται ακόμη...

Ολα τα Μνημόνια σε πίνακες

Της Ελενας Κάππα


Σήμερα η εφημερίδα Αυγή δημοσιεύει έναν συγκριτικό πίνακα των τριών Μνημονίων, ο οποίος ενόψει της προεκλογικής περιόδου είναι βέβαιο ότι θα αποβεί εξαιρετικά χρήσιμος. Ο πίνακας περιλαμβάνει το συνολικό ύψος των πρόσθετων μέτρων κατά τη διάρκεια της συμφωνηθείσας περιόδου, το ύψος των μέτρων κατανεμημένο σε ετήσια βάση, το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων, τη προσαρμογή του ετήσιου κόστους των μέτρων λόγω ελάφρυνσης των πρωτογενών πλεονασμάτων, την εξοικονόμηση του κόστους λόγω και αναδιάρθρωσης  χρέους την τριετία 2016-2018 και τέλος τη προσαρμογή του ετήσιου κόστους λόγω και αναδιάρθρωσης του χρέους. Μνημόνιο 1 Το συνολικό ύψος των πρόσθετων μέτρων στη διάρκεια 2,4 ετών (2010-2012) ανήλθε σε 40,6 δις ενώ το ύψος των μέτρων σε ετήσια βάση έφτασε τα 16,9 δις. Κατά τη διάρκεια του πρώτου μνημονίου δεν υπήρξε συμφωνία σε σχέση με τα πρωτογενή πλεονάσματα που θα έπρεπε να πετύχει η ελληνική κυβέρνηση, ούτε κάποια δέσμευση για αναδιάρθρωση χρέους. Μνημόνιο 2 Κατά το δεύ…

Το φίδι του ναζισμού σέρνεται προς την κερκίδα

Από την εφημερίδα "Ελλάδα", Σάββατο 3/11/12


Το πανό των φανατικών οπαδών της ΑΕΚ, «Ορίτζιναλ», σε κάποια γωνιά του Περιστερίου, είχε τη δική του ιστορία, αμιγώς πολιτική. «Ούτε να το σκέφτεστε», έγραφε το μήνυμα, κάτι σαν τον «τοίχο του Λοΐζου» και απευθυνόταν στη Χρυσή Αυγή που ήθελε να νοικιάσει γραφεία στην ίδια πολυκατοικία. Ήταν μία απάντηση στο κεντρικό σύνθημα των Χρυσαυγιτών «είμαστε πολλοί, είμαστε παντού, τα γήπεδα μας ανήκουν», για τα «τάγματα εφόδου» στα γήπεδα όλης της Ελλάδας, από την Καλαμάτα μέχρι την Κομοτηνή. Πρόβλεψη: Την τρέχουσα ποδοσφαιρική σεζόν η κερκίδα των «φανατικών», θα μετατραπεί σε πεδίο συγκρούσεων ανάμεσα στους Χρυσαυγίτες και τους antifa. Αυτό το κλίμα έχει ήδη δημιουργηθεί και οσονούπω αναμένεται «έκρηξη». Θα σπάσει το αυγό του φιδιού… Χρυσαυγίτες υπάρχουν παντού, σε κάθε κερκίδα. Άλλωστε, πρόσφατη έρευνα της εταιρείας Marc για το «Έθνος της Κυριακής» παρουσίασε τα εξής ευρήματα: Οι οπαδοί του Ολυμπιακού, σε ποσοστό 7% ψηφίζουν Χρυσή Αυγή, το…

Τι κρύβεται πίσω από το "Χαμόγελο του Παιδιού";

Το πρόσωπο ενός σκληρού εργοδότη;
Αναδημοσιεύω την καταγγελία του ΠΑΜΕ και ψάχνω...


Αθήνα 2 Σεπτέμβρη 2010


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Θέμα: για το "χαμόγελο του παιδιού"Ο πολυδιαφημισμένος φιλάνθρωπος των media, πρόεδρος του λεγόμενου "χαμόγελου του παιδιού" έδειξε για ακόμη μία φορά το άγριο, εργοδοτικό του πρόσωπο.

Ξανά απολύσεις, εκβιασμούς απέναντι στους εργαζόμενους όπως: "ή υποβάλετε παραίτηση, ή σας απολύω και σας κάνω μήνυση για κακοποίηση παιδιών"!!

Σήμερα, ο ίδιος εξαφανίστηκε από τον χώρο που είχε πάει αντιπροσωπεία του Π.Α.ΜΕ για να απαιτήσει ανάκληση απόλυσης, εργαζόμενης που για χρόνια δουλεύει στον χώρο, ενώ η υπεύθυνη του σπιτιού στα Μελίσια μπήκε στον χώρο μαζί με περιπολικό της αστυνομίας. Είναι ο ίδιος χώρος, που πριν 1 χρόνο είχε απολυθεί εργαζόμενη, επειδή είχε αντιδράσει στην τοποθέτηση καμερών παρακολούθησης στους χώρους των παιδιών και των εργαζομένων. Οι απολύσεις είναι συνήθης πρακτική του προέδρου του "χαμόγελου του παιδιού&quo…