Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Μένει ο Γ. Μανώλης στη ΝΔ


Όρνιθα

Όρνις -θος, (δημ. κότα). Ανήκει στην οικογένεια των ορνιθοειδών και στην τάξη των αλεκτοροειδών κι αποτελεί το βασικότερο είδος των εξημερωμένων και κατοικιδιοποιημένων πουλερικών. Το πότε ακριβώς έγινε η κατοικιδιοποίησή της δεν είναι γνωστό.

Ακόμη και σήμερα υπάρχουν άγρια είδη κότας, απ' τα οποία προέρχονται οι σημερινές φυλές.

Στην Ελλάδα φαίνεται ότι οι κότες έκαναν την εμφάνισή τους γύρω στο 700 π.Χ.

Απ' τις πόλεις της αρχαίας Ελλάδας, που ήταν ονομαστές για την εκτροφή κοκόρων για κοκορομαχίες ήταν η Τανάγρα, η Ρόδος, η Χαλκίδα, η Κως κ.ά. Μια φάση από κοκορομαχίες αναπαριστάνεται σ' ανάγλυφο που βρίσκεται στο θέατρο του Διονύσου στην Αθήνα.

Οι κότες δεν έχουν σταθερό κι ένα είδος χρωματισμού. Τα θηλυκά πουλιά είναι πιο μικρά απ' τους κοκόρους. Οι κόκορες έχουν επίσης ωραιότερα και πιο χτυπητά χρώματα, ενώ πάνω απ' το κεφάλι έχουν ένα δερμάτινο εξόγκωμα, το λειρί, όπως λέγεται. Δεξιά και αριστερά στον κορμό της έχει δυο στρογγυλές και κοντές φτερούγες που τη βοηθούν στο πέταγμα. Επειδή όμως ο κορμός της είναι βαρύς και οι φτερούγες της, δεν μπορεί να πετάξει ούτε πολύ ψηλά στο έδαφος ούτε πολύ μακριά. τα φτερά της ουράς της είναι πολύ μεγάλα. Τα δυο της πόδια από τη μέση τους και κάτω είναι γυμνά, χωρίς πούπουλα, αλλά σκεπάζονται με σκληρές φολίδες. Είναι γερά και ψηλά και έχουν τέσσερα δάκτυλα που βλέπουν τα τρία τους προς τα εμπρός και το ένα προς τα πίσω. Έχει καμπυλωτά νύχια με τα οποία σκαλίζει το χώμα για να βρει την τροφή της.

Το κεφάλι της είναι μικρό και τα μάτια της μικρά και στρογγυλά που βλέπουν καλά. Το ράμφος της είναι κοντό και δυνατό, ενώ δεν έχει δόντια. Στη βάση του επάνω ράμφους της έχει δυο μικρές οπές, που είναι τα ρουθούνια για να αναπνέει. Τα αυτιά της δεν έχουν κόχες. Είναι δυο μικρές οπές, δεξιά και αριστερά, κοντά στην κορυφή του κεφαλιού.

Οι κότες είναι κοινωνικά ζώα και παρουσιάζουν ορισμένη ιεράρχηση. Σε κάθε κοπάδι που αποτελείται από 10-15 πουλιά υπάρχει ένας αρσενικός, ο αρχηγός, κι όλοι είναι υποχρεωμένοι να υπακούουν σ' αυτόν. Ο αρχηγός είναι υποχρεωμένος κάθε φορά να υπερασπίζει τον τίτλο του από κάθε αμφισβήτηση των νεότερων και τέτοιες αμφισβητήσεις είναι αρκετά συχνές.

Τη βασική διατροφή της κότας αποτελούν τροφές τόσο ζωικής, όσο και φυτικής προέλευσης, είναι δηλ. παμφάγα ζώα. Καταπίνει την τροφή της αμάσητη που πηγαίνει πρώτα σε ένα μικρό σάκο, τη γούσα ή πρόλοβο. Εκεί μαλακώνει και έπειτα πηγαίνει σε άλλο σάκο, πριν από το στομάχι που λέγεται προστόμαχος. Στη συνέχεια πηγαίνει στο στομάχι που έχει παχιά τοιχώματα. Εκεί η τροφή τρίβεται πολύ καλά μαζί με τα μικρά λιθαράκια που καταπίνει η κότα και από εκεί πηγαίνει στα έντερα. Η κότα γεννά περίπου 100 - 150 αβγά το χρόνο, μέσα σε λάκκους που σκάβει μόνη της στο χώμα ή μέσα σε τεχνητές φωλιές στο κοτέτσι. Η κότα κάθεται πάνω στα αβγά της και τα κλωσά. Το χειμώνα τα κλωσά 26 μέρες και το καλοκαίρι 18. Από κάθε αβγό, μόλις περάσουν οι μέρες του κλωσσήματος, βγάζει ένα μικρό πουλάκι που σπάζει το τσόφλι του αβγού από μέσα. Τα πουλάκια, αμέσως μόλις βγουν, μπορούν να βαδίσουν και να ακολουθήσουν τη μητέρα τους που τα περιποιείται πολύ και τους δείχνει πώς να βρίσκουν τους σπόρους και τα σκουλήκια. Εχθροί της κότας είναι η αλεπού, το κουνάβι, το γεράκι, ο αετός, καθώς και πολλά ζωύφια που κολλούν πάνω της και της ρουφούν το αίμα. Το πιο ενοχλητικό από αυτά είναι οι κοτόψειρες Σήμερα η εκτροφή της κότας αποτελεί μια απ' τις πιο βασικές οικονομικές δραστηριότητες που έχουν πια ξεπεράσει τ' αγροτικά πλαίσια, κι έχει πάρει καθαρά βιομηχανικό χαρακτήρα (βλέπε ορνιθοτροφία - πτηνοτροφία ).ΠΗΓΗ: www.livepedia.gr

Σχόλια

  1. Καλημέρα,
    μόνο η φωτογραφία έφτανε, άντε και ένα κο,κο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημέρα,
    μόνο η φωτογραφία έφτανε, άντε και ένα κο,κο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Παγκόσμια Διακήρυξη για την Πληροφόρηση και τη Δημοκρατία

Η Διακήρυξη έγινε ομόφωνα δεκτή από την Information and Democracy Commission H Επιτροπή αποτελείται από 25 μέλη: Amartya Sen, Joseph Stiglitz, Mario Vargas Llosa,  Hauwa IbrahimEmily BellYochaï BenklerTeng BiaoNighat DadCan DündarPrimavera de FilippiMireille Delmas-MartyAbdou DioufFrancis FukuyamaUlrik HaagerupAnn Marie Lipinski,Adam MichnikEli PariserAntoine PetitNavi PillayMaria RessaMarina WalkerAidan White και Mihaïl Zygar.
Πηγή: RSF
Μετάφραση: Anemosnaftilos
Προοίμιο
Ο παγκόσμιος χώρος επικοινωνίας και πληροφόρησης είναι κοινό αγαθό της ανθρωπότητας και πρέπει να προστατεύεται ως τέτοιο. Η διαχείρισή του είναι ευθύνη ολόκληρης της ανθρωπότητας, μέσω δημοκρατικών θεσμών, με στόχο τη διευκόλυνση της πραγματικής επικοινωνίας μεταξύ ατόμων, πολιτισμών, λαών και εθνών, στην υπηρεσία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της πολιτικής συναίνεσης, της ειρήνης, της ζωής και του περιβάλλοντος.

Ο παγκόσμιος χώρος επικοινωνίας και πληροφόρησης πρέπει να εξυπηρετεί την …

Οι Σαϊτάρχες, ο Γαβράς και τα ανεβαστήρια

Ενας ελαφρύς κυματισμός παρατηρήθηκε στον απέραντο βάλτο της ελληνικής "ενημέρωσης" με την "γκάφα" της "είδησης" για το "θάνατο" του Κώστα Γαβρά, στις 30 Αυγούστου.
Η ιστορία λίγο πολύ γνωστή. Ενας ιταλός δάσκαλος-δημοσιογράφος υποδυόμενος  στο Twitter την ελληνίδα υπουργό Πολιτισμού "ανακοινώνει" το θάνατο του σκηνοθέτη. Μεγάλα ξένα Μέσα και σχεδόν ΟΛΑ τα ελληνικά αναμεταδίδουν το ψεύτικο tweet και θρηνούν για τον "μακαρίτη". Η απάτη αποκαλύπτεται σχεδόν αμέσως από ένα αμερικανικό site και σχεδόν ταυτόχρονα από την ΕΡΤ δημοσιογράφοι της οποίας επικοινωνούν με το Γαβρά. Την ίδια στιγμή τα όρνεα των ιδιωτικών τηλεοράσεων εξαπολύουν επιθέσεις κατά της υπουργού Πολιτισμού καλώντας την να παραιτηθεί.
Το θέμα παίρνει διαστάσεις καθώς οι χρήστες των κοινωνικών δικτύων κονιορτοποιούν για μία ακόμη φορά την ούτως ή άλλως μηδαμινή αξιοπιστία των ελληνικών ΜΜΕ και των "λειτουργών" τους.
Κάποιοι, οι πιο ρομαντικοί, απαιτούν μ…

Ολα τα Μνημόνια σε πίνακες

Της Ελενας Κάππα


Σήμερα η εφημερίδα Αυγή δημοσιεύει έναν συγκριτικό πίνακα των τριών Μνημονίων, ο οποίος ενόψει της προεκλογικής περιόδου είναι βέβαιο ότι θα αποβεί εξαιρετικά χρήσιμος. Ο πίνακας περιλαμβάνει το συνολικό ύψος των πρόσθετων μέτρων κατά τη διάρκεια της συμφωνηθείσας περιόδου, το ύψος των μέτρων κατανεμημένο σε ετήσια βάση, το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων, τη προσαρμογή του ετήσιου κόστους των μέτρων λόγω ελάφρυνσης των πρωτογενών πλεονασμάτων, την εξοικονόμηση του κόστους λόγω και αναδιάρθρωσης  χρέους την τριετία 2016-2018 και τέλος τη προσαρμογή του ετήσιου κόστους λόγω και αναδιάρθρωσης του χρέους. Μνημόνιο 1 Το συνολικό ύψος των πρόσθετων μέτρων στη διάρκεια 2,4 ετών (2010-2012) ανήλθε σε 40,6 δις ενώ το ύψος των μέτρων σε ετήσια βάση έφτασε τα 16,9 δις. Κατά τη διάρκεια του πρώτου μνημονίου δεν υπήρξε συμφωνία σε σχέση με τα πρωτογενή πλεονάσματα που θα έπρεπε να πετύχει η ελληνική κυβέρνηση, ούτε κάποια δέσμευση για αναδιάρθρωση χρέους. Μνημόνιο 2 Κατά το δεύ…