ΒΙΒΛΙΟ Αφιέρωμα στο θεσσαλονικιό Ζήση Σαρίκα

ΠΗΓΗ: Μακεδονία

Ένα τιμητικό αφιέρωμα στο θεσσαλονικιό συγγραφέα, μεταφραστή και επιμελητή εκδόσεων Ζήση Σαρίκα πραγματοποιείται αύριο το απόγευμα, στις 8, στο βιβλιοπωλείο Π. Κυριακίδη (Αγίας Σοφίας 40).

Ένας σημαντικός πνευματικός άνθρωπος, με πλούσιο και ιδιαίτερο μεταφραστικό έργο, που επικεντρώνεται σε κορυφαία κείμενα από τους χώρους της φιλοσοφίας, της πολιτικής και της κοινωνιολογίας, ο Σαρίκας μάς έχει δώσει σύγχρονες και επιμελημένες μεταφράσεις από δοκίμια του Φρόιντ, του Μαρκούζε, του Αντόρνο, του Χορκχάιμερ, του Χάμπερμας, του Φουκό, του Καστοριάδη, του Μποντριγιάρ, του Μπακούνιν, ενώ έχει μεταφράσει τα άπαντα του Νίτσε, για τον οποίο μάλιστα έχει γράψει και το βιβλίο “Το όραμα του υπεράνθρωπου. Μία ερμηνεία του έργου του Φρίντριχ Νίτσε ‘Έτσι μίλησε ο Ζαρατούστρα’”.
Στο αυριανό αφιέρωμα ωστόσο θα έχουμε την ευκαιρία να τον γνωρίσουμε καλύτερα ως συγγραφέα, αφού η εκδήλωση γίνεται με την ευκαιρία της έκδοσης δύο λογοτεχνικών βιβλίων του από τις εκδόσεις Πανοπτικόν: του πρόσφατου “Μακριά από τον κόσμο” και του παλιότερου “Ψίχουλα” (που επανακυκλοφορεί έπειτα από μία δεκαετία).
Τα βιβλία αυτά αποτελούνται από μικρά πεζά κείμενα, μέσα από τα οποία, όπως σημειώνει ο συγγραφέας Δημήτρης Μίγγας, ο Σαρίκας “κρίνει καθημερινές, ατομικές, συλλογικές, πολιτικές και καλλιτεχνικές συμπεριφορές. Σαρκάζει και αυτοσαρκάζεται, αναλύει και αυτοαναλύεται. Συχνά γκρινιάζει, σπάνια ενθουσιάζεται, γίνεται τρυφερός, άτεγκτος, ευαίσθητος, σκληρός. [...] Πολλά από τα κείμενα, σύντομα και λιτά, έχουν έναν καλώς εννοούμενο διδακτισμό, λειτουργούν αποφθεγματικά και παραπέμπουν σε επιγράμματα. Κάποια θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν κείμενα θέσης ή άποψης, διαμαρτυρίας ή καταγγελίας. Άλλα αποτελούν περιγραφές (τόπων, καθημερινών περιστατικών, απλών από μία πρώτη ματιά επεισοδίων) που κρύβουν στον πυρήνα τους την κριτική ματιά και την ικανότητα σύνθεσης του συγγραφέα. Μερικά έχουν τη δομή και τη δραστικότητα ολοκληρωμένου διηγήματος. Και ορισμένα ο προσεκτικός αναγνώστης θα μπορούσε να τα χαρακτηρίσει εν δυνάμει μυθιστορήματα”.
Στην εκδήλωση θα μιλήσουν η συγγραφέας και καθηγήτρια του ΑΠΘ Αλεξάνδρα Δεληγιώργη, ο κριτικός λογοτεχνίας Κώστας Καλημέρης, ο συγγραφέας και τραγουδοποιός Θωμάς Κοροβίνης και ο συγγραφέας Δημήτρης Μίγγας.

Β.Π.

Σχόλια

  1. Ευκαιρία για όσους δεν τον γνωρίζουνε από κοντά, να πάνε και να τον δούνε. Αξίζει τον κόπο, δεν θα απογοητευτούνε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου