Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΒΙΒΛΙΟ Αφιέρωμα στο θεσσαλονικιό Ζήση Σαρίκα

ΠΗΓΗ: Μακεδονία

Ένα τιμητικό αφιέρωμα στο θεσσαλονικιό συγγραφέα, μεταφραστή και επιμελητή εκδόσεων Ζήση Σαρίκα πραγματοποιείται αύριο το απόγευμα, στις 8, στο βιβλιοπωλείο Π. Κυριακίδη (Αγίας Σοφίας 40).

Ένας σημαντικός πνευματικός άνθρωπος, με πλούσιο και ιδιαίτερο μεταφραστικό έργο, που επικεντρώνεται σε κορυφαία κείμενα από τους χώρους της φιλοσοφίας, της πολιτικής και της κοινωνιολογίας, ο Σαρίκας μάς έχει δώσει σύγχρονες και επιμελημένες μεταφράσεις από δοκίμια του Φρόιντ, του Μαρκούζε, του Αντόρνο, του Χορκχάιμερ, του Χάμπερμας, του Φουκό, του Καστοριάδη, του Μποντριγιάρ, του Μπακούνιν, ενώ έχει μεταφράσει τα άπαντα του Νίτσε, για τον οποίο μάλιστα έχει γράψει και το βιβλίο “Το όραμα του υπεράνθρωπου. Μία ερμηνεία του έργου του Φρίντριχ Νίτσε ‘Έτσι μίλησε ο Ζαρατούστρα’”.
Στο αυριανό αφιέρωμα ωστόσο θα έχουμε την ευκαιρία να τον γνωρίσουμε καλύτερα ως συγγραφέα, αφού η εκδήλωση γίνεται με την ευκαιρία της έκδοσης δύο λογοτεχνικών βιβλίων του από τις εκδόσεις Πανοπτικόν: του πρόσφατου “Μακριά από τον κόσμο” και του παλιότερου “Ψίχουλα” (που επανακυκλοφορεί έπειτα από μία δεκαετία).
Τα βιβλία αυτά αποτελούνται από μικρά πεζά κείμενα, μέσα από τα οποία, όπως σημειώνει ο συγγραφέας Δημήτρης Μίγγας, ο Σαρίκας “κρίνει καθημερινές, ατομικές, συλλογικές, πολιτικές και καλλιτεχνικές συμπεριφορές. Σαρκάζει και αυτοσαρκάζεται, αναλύει και αυτοαναλύεται. Συχνά γκρινιάζει, σπάνια ενθουσιάζεται, γίνεται τρυφερός, άτεγκτος, ευαίσθητος, σκληρός. [...] Πολλά από τα κείμενα, σύντομα και λιτά, έχουν έναν καλώς εννοούμενο διδακτισμό, λειτουργούν αποφθεγματικά και παραπέμπουν σε επιγράμματα. Κάποια θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν κείμενα θέσης ή άποψης, διαμαρτυρίας ή καταγγελίας. Άλλα αποτελούν περιγραφές (τόπων, καθημερινών περιστατικών, απλών από μία πρώτη ματιά επεισοδίων) που κρύβουν στον πυρήνα τους την κριτική ματιά και την ικανότητα σύνθεσης του συγγραφέα. Μερικά έχουν τη δομή και τη δραστικότητα ολοκληρωμένου διηγήματος. Και ορισμένα ο προσεκτικός αναγνώστης θα μπορούσε να τα χαρακτηρίσει εν δυνάμει μυθιστορήματα”.
Στην εκδήλωση θα μιλήσουν η συγγραφέας και καθηγήτρια του ΑΠΘ Αλεξάνδρα Δεληγιώργη, ο κριτικός λογοτεχνίας Κώστας Καλημέρης, ο συγγραφέας και τραγουδοποιός Θωμάς Κοροβίνης και ο συγγραφέας Δημήτρης Μίγγας.

Β.Π.

Σχόλια

  1. Ευκαιρία για όσους δεν τον γνωρίζουνε από κοντά, να πάνε και να τον δούνε. Αξίζει τον κόπο, δεν θα απογοητευτούνε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Οι Σαϊτάρχες, ο Γαβράς και τα ανεβαστήρια

Ενας ελαφρύς κυματισμός παρατηρήθηκε στον απέραντο βάλτο της ελληνικής "ενημέρωσης" με την "γκάφα" της "είδησης" για το "θάνατο" του Κώστα Γαβρά, στις 30 Αυγούστου.
Η ιστορία λίγο πολύ γνωστή. Ενας ιταλός δάσκαλος-δημοσιογράφος υποδυόμενος  στο Twitter την ελληνίδα υπουργό Πολιτισμού "ανακοινώνει" το θάνατο του σκηνοθέτη. Μεγάλα ξένα Μέσα και σχεδόν ΟΛΑ τα ελληνικά αναμεταδίδουν το ψεύτικο tweet και θρηνούν για τον "μακαρίτη". Η απάτη αποκαλύπτεται σχεδόν αμέσως από ένα αμερικανικό site και σχεδόν ταυτόχρονα από την ΕΡΤ δημοσιογράφοι της οποίας επικοινωνούν με το Γαβρά. Την ίδια στιγμή τα όρνεα των ιδιωτικών τηλεοράσεων εξαπολύουν επιθέσεις κατά της υπουργού Πολιτισμού καλώντας την να παραιτηθεί.
Το θέμα παίρνει διαστάσεις καθώς οι χρήστες των κοινωνικών δικτύων κονιορτοποιούν για μία ακόμη φορά την ούτως ή άλλως μηδαμινή αξιοπιστία των ελληνικών ΜΜΕ και των "λειτουργών" τους.
Κάποιοι, οι πιο ρομαντικοί, απαιτούν μ…

Ολα τα Μνημόνια σε πίνακες

Της Ελενας Κάππα


Σήμερα η εφημερίδα Αυγή δημοσιεύει έναν συγκριτικό πίνακα των τριών Μνημονίων, ο οποίος ενόψει της προεκλογικής περιόδου είναι βέβαιο ότι θα αποβεί εξαιρετικά χρήσιμος. Ο πίνακας περιλαμβάνει το συνολικό ύψος των πρόσθετων μέτρων κατά τη διάρκεια της συμφωνηθείσας περιόδου, το ύψος των μέτρων κατανεμημένο σε ετήσια βάση, το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων, τη προσαρμογή του ετήσιου κόστους των μέτρων λόγω ελάφρυνσης των πρωτογενών πλεονασμάτων, την εξοικονόμηση του κόστους λόγω και αναδιάρθρωσης  χρέους την τριετία 2016-2018 και τέλος τη προσαρμογή του ετήσιου κόστους λόγω και αναδιάρθρωσης του χρέους. Μνημόνιο 1 Το συνολικό ύψος των πρόσθετων μέτρων στη διάρκεια 2,4 ετών (2010-2012) ανήλθε σε 40,6 δις ενώ το ύψος των μέτρων σε ετήσια βάση έφτασε τα 16,9 δις. Κατά τη διάρκεια του πρώτου μνημονίου δεν υπήρξε συμφωνία σε σχέση με τα πρωτογενή πλεονάσματα που θα έπρεπε να πετύχει η ελληνική κυβέρνηση, ούτε κάποια δέσμευση για αναδιάρθρωση χρέους. Μνημόνιο 2 Κατά το δεύ…

Ω! Τα Ωραία Μικρά Μαγαζιά του 3%

Ω! Οι ωραίες μέρες!
Νοσταλγώ τις ένδοξες στιγμές μας στην Αριστερά του ’80 και του ’90 και του 2000 και του 2007…
Μικρά μαγαζιά, γωνία. Σπίτια του λαού. Ωραία κυλικεία με εξαιρετικούς καφέδες το πρωί.
Ωραίες μέρες…
Στα Ντα Κάπο και στα Φίλια, θέσεις τιμητικές μαζί με καλλιτέχνες και ωραία κορίτσια και αγόρια. Σεβασμός για την εργατική τραγιάσκα που είχαμε από καιρό πάψει να φοράμε αλλά ειχε μείνει η γραμμή στο μέτωπο. Ηθική. Συνέπεια. Καθαρότητα. Αγαπητοί σε όλους. Ευχάριστοι.
Αποδεκτοι όσο δεν διεκδικούσαμε κάτι παραπάνω. Την εξουσία κυρίως… «Αυτά δεν είναι δουλειές για εσάς. Θα σας φθείρουν! Αφήστε τις για εμάς τους λερωμένους…» μας έλεγαν οι πράσινοι και γαλάζιοι φίλοι μας. Και τα κορίτσια το ίδιο μας έλεγαν.
Εκεί στο 3 με 8% ήμασταν μια χαρά όλοι. Κι εμείς και οι άλλοι. Ασφαλείς μέσα στις αναζητήσεις μας. Χωρίς να το πιέζουμε κιόλας.
Και χρήσιμοι! Πολύ χρήσιμοι για πολλούς λόγους. Κυρίως για άλλοθι βέβαια αλλά και λόγω παιδείας. Ως δημοσιογράφοι. Ως Σύμβουλοι. Ως Ρήτορες.
Τι έλεγα;
Α! Ναι…