Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Τετράωρη στάση εργασίας στον περιφερειακό Τύπο αύριο Παρασκευή

Σε τετράωρη στάση εργασίας στις εφημερίδες της περιφέρειας για αύριο Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2009, καλεί με ανακοίνωσή του το ΔΣ της ΕΣΗΕΜ-Θ.

Θεσσαλονίκη, 12 Φεβρουαρίου 2009

Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η

Κορυφώνεται η αιφνιδιαστική επιχείρηση της κυβέρνησης με στόχο την απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων και την κατάργηση των προϋποθέσεων αξιοπιστίας στον περιφερειακό Τύπο.

Η αναχρονιστική και μικροπολιτικής αντίληψης τροπολογία στον σχετικό νόμο, την οποία θα κληθούν αύριο να ψηφίσουν οι βουλευτές, πριμοδοτεί καιροσκοπικά εκδοτικά εγχειρήματα, καθώς επιτρέπει να κυκλοφορούν εφημερίδες που:

δεν απασχολούν ούτε έναν δημοσιογράφο με σχέση εξαρτημένης εργασίας

δεν καλύπτουν το κριτήριο της ελάχιστης δημοσιογραφικής ύλης τοπικού περιεχομένου

Επιπλέον, με την κατάργηση της προσκόμισης ασφαλιστικής ενημερότητας των εκδοτών η κυβέρνηση επιβραβεύει εργοδότες που διαπράττουν το ποινικό αδίκημα της υπεξαίρεσης, εφόσον παρακρατούν ασφαλιστικές εισφορές εργαζομένων και δεν τις αποδίδουν στα Ταμεία, και «τιμωρεί» για τη συνέπειά τους αξιόπιστους έκδότες.

Για τους λόγους αυτούς η ΕΣΗΕΜ-Θ κηρύσσει αύριο, Παρασκευή 13/2/2009, τετράωρη προειδοποιητική στάση εργασίας, από τις 10.00 ως τις 14.00, σε όλες τις ημερήσιες εφημερίδες που εκδίδονται στην γεωγραφική περιοχή ευθύνης της, εκτός Θεσσαλονίκης, διεκδικώντας:

Να αποσύρει η κυβέρνηση, έστω και την τελευταία στιγμή, την απαράδεκτη τροπολογία που για χάρη μικροπολιτικών συμφερόντων δυναμιτίζει κάθε προσπάθεια να διασφαλιστούν προϋποθέσεις αξιοπιστίας στο εκδοτικό πεδίο της περιφέρειας.

Να ανοίξει εκ νέου διάλογος για να ισχυροποιηθούν τα εργασιακά δικαιώματα των δημοσιογράφων στην περιφέρεια και να διασφαλιστούν οι προϋποθέσεις βιωσιμότητας των εκδοτικών εγχειρημάτων.

Tο Διοικητικό Συμβούλιο

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Παγκόσμια Διακήρυξη για την Πληροφόρηση και τη Δημοκρατία

Η Διακήρυξη έγινε ομόφωνα δεκτή από την Information and Democracy Commission H Επιτροπή αποτελείται από 25 μέλη: Amartya Sen, Joseph Stiglitz, Mario Vargas Llosa,  Hauwa IbrahimEmily BellYochaï BenklerTeng BiaoNighat DadCan DündarPrimavera de FilippiMireille Delmas-MartyAbdou DioufFrancis FukuyamaUlrik HaagerupAnn Marie Lipinski,Adam MichnikEli PariserAntoine PetitNavi PillayMaria RessaMarina WalkerAidan White και Mihaïl Zygar.
Πηγή: RSF
Μετάφραση: Anemosnaftilos
Προοίμιο
Ο παγκόσμιος χώρος επικοινωνίας και πληροφόρησης είναι κοινό αγαθό της ανθρωπότητας και πρέπει να προστατεύεται ως τέτοιο. Η διαχείρισή του είναι ευθύνη ολόκληρης της ανθρωπότητας, μέσω δημοκρατικών θεσμών, με στόχο τη διευκόλυνση της πραγματικής επικοινωνίας μεταξύ ατόμων, πολιτισμών, λαών και εθνών, στην υπηρεσία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της πολιτικής συναίνεσης, της ειρήνης, της ζωής και του περιβάλλοντος.

Ο παγκόσμιος χώρος επικοινωνίας και πληροφόρησης πρέπει να εξυπηρετεί την …

Οι Σαϊτάρχες, ο Γαβράς και τα ανεβαστήρια

Ενας ελαφρύς κυματισμός παρατηρήθηκε στον απέραντο βάλτο της ελληνικής "ενημέρωσης" με την "γκάφα" της "είδησης" για το "θάνατο" του Κώστα Γαβρά, στις 30 Αυγούστου.
Η ιστορία λίγο πολύ γνωστή. Ενας ιταλός δάσκαλος-δημοσιογράφος υποδυόμενος  στο Twitter την ελληνίδα υπουργό Πολιτισμού "ανακοινώνει" το θάνατο του σκηνοθέτη. Μεγάλα ξένα Μέσα και σχεδόν ΟΛΑ τα ελληνικά αναμεταδίδουν το ψεύτικο tweet και θρηνούν για τον "μακαρίτη". Η απάτη αποκαλύπτεται σχεδόν αμέσως από ένα αμερικανικό site και σχεδόν ταυτόχρονα από την ΕΡΤ δημοσιογράφοι της οποίας επικοινωνούν με το Γαβρά. Την ίδια στιγμή τα όρνεα των ιδιωτικών τηλεοράσεων εξαπολύουν επιθέσεις κατά της υπουργού Πολιτισμού καλώντας την να παραιτηθεί.
Το θέμα παίρνει διαστάσεις καθώς οι χρήστες των κοινωνικών δικτύων κονιορτοποιούν για μία ακόμη φορά την ούτως ή άλλως μηδαμινή αξιοπιστία των ελληνικών ΜΜΕ και των "λειτουργών" τους.
Κάποιοι, οι πιο ρομαντικοί, απαιτούν μ…

Ολα τα Μνημόνια σε πίνακες

Της Ελενας Κάππα


Σήμερα η εφημερίδα Αυγή δημοσιεύει έναν συγκριτικό πίνακα των τριών Μνημονίων, ο οποίος ενόψει της προεκλογικής περιόδου είναι βέβαιο ότι θα αποβεί εξαιρετικά χρήσιμος. Ο πίνακας περιλαμβάνει το συνολικό ύψος των πρόσθετων μέτρων κατά τη διάρκεια της συμφωνηθείσας περιόδου, το ύψος των μέτρων κατανεμημένο σε ετήσια βάση, το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων, τη προσαρμογή του ετήσιου κόστους των μέτρων λόγω ελάφρυνσης των πρωτογενών πλεονασμάτων, την εξοικονόμηση του κόστους λόγω και αναδιάρθρωσης  χρέους την τριετία 2016-2018 και τέλος τη προσαρμογή του ετήσιου κόστους λόγω και αναδιάρθρωσης του χρέους. Μνημόνιο 1 Το συνολικό ύψος των πρόσθετων μέτρων στη διάρκεια 2,4 ετών (2010-2012) ανήλθε σε 40,6 δις ενώ το ύψος των μέτρων σε ετήσια βάση έφτασε τα 16,9 δις. Κατά τη διάρκεια του πρώτου μνημονίου δεν υπήρξε συμφωνία σε σχέση με τα πρωτογενή πλεονάσματα που θα έπρεπε να πετύχει η ελληνική κυβέρνηση, ούτε κάποια δέσμευση για αναδιάρθρωση χρέους. Μνημόνιο 2 Κατά το δεύ…