Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ο «Δρ Θάνατος» των ναζιστών είναι νεκρός

Πέθανε το 1992 ο καταζητούμενος για εγκλήματα πολέμου Αριμπερτ ΧάιμΤον Σεπτέμβριο του 1962 αστυνομικοί κατέφθασαν στη λουτρόπολη Μπάντεν-Μπάντεν της Γερμανίας για να συλλάβουν έναν πλούσιο γυναικολόγο. Δυστυχώς οι πληροφορίες του καταδιωκομένου ήταν πιο έγκυρες από εκείνες της αστυνομίας. Ο Αριμπερτ Χάιμ, γνωστός και ως «Δρ Θάνατος» για τα πειράματά του σε ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης, είχε ήδη εξαφανιστεί. Αυτή υπήρξε η αρχή ενός ανθρωποκυνηγητού που διαρκεί 47 ολόκληρα χρόνια και οδήγησε τον πλέον καταζητούμενο ναζιστή εγκληματία πολέμου σε χώρες όπως η Αίγυπτος, η Ουρουγουάη, η Ισπανία, η Βραζιλία, η Αργεντινή και η Παραγουάη. Είναι το ταξίδι ενός φυγάδα το οποίο χαρακτηρίζεται από την ικανότητα του Χάιμ- ο οποίος κατηγορείται για τη δολοφονία εκατοντάδων κρατουμένων με ιατρικές τεχνικέςνα βρίσκεται πάντα ένα βήμα μπροστά από τους διώκτες του. Το αδιάκοπο κυνηγητό, που περιελάμβανε και τη Μοσάντ, τις μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ, ξεκίνησε ήδη από το τέλος του Β Δ Παγκοσμίου Πολέμου, όταν ο Χάιμ αφέθηκε ελεύθερος χωρίς κατηγορίες από τον αμερικανικό στρατό. Είναι όμως ένας θρύλος που μπορεί να πλησιάζει στο τέλος του.

Τελευταία δύο εκπρόσωποι του Κέντρου Σιμόν Βίζενταλ, του κέντρου που παρέπεμψε σε δίκη εκατοντάδες ναζιστές συνεργάτες στο Ολοκαύτωμα, προσγειώθηκαν στη Νότια Χιλή «οπλισμένοι» με πληροφορίες που πιστεύουν ότι θα οδηγήσουν στη σύλληψη του 94χρονου πλέον άνδρα με τα γκρίζα μάτια και τη χαρακτηριστική ουλή, ο οποίος ευθύνεται για μερικά από τα πιο αποτρόπαια εγκλήματα του Γ Δ Ράιχ. Ο Εφραίμ Ζουρόφ, διευθυντής του Κέντρου στην Ιερουσαλήμ, δήλωσε ότι είχε έγκυρες πληροφορίες πως ο Χάιμ είναι ζωντανός και κρύβεται μέσα ή στα περίχωρα της πόλης Πουέρτο Μοντ της Χιλής, όπου εδώ και πολλές δεκαετίες ζει η 64χρονη κόρη του Βάλτροντ. Ο κ. Ζουρόφ είπε: «Εχουμε λάβει πληροφορίες που μας κάνουν να πιστεύουμε ότι ο Χάιμ βρίσκεται στη Χιλή.Η συνεργασία μας με τις αρχές της Χιλής και της Αργεντινής ήταν άψογη».

Η άφιξη του κ. Ζουρόφ και του συνεργάτη του Σέρτζιο Βίντερ στο Πουέρτο Μοντ, ένα εντυπωσιακά κρυμμένο λιμάνι στον Ειρηνικό, είναι ενδεικτική της πίεσης του χρόνου για τη σύλληψη πολλών ηλικιωμένων ναζιστών εγκληματιών πολέμου που παραμένουν ελεύθεροι. Το 2005 η οργάνωση ξεκίνησε την «Επιχείρηση Τελευταία Ευκαιρία», μια προσπάθεια να εντοπιστούν και να συλληφθούν τουλάχιστον 300 ύποπτοι για εγκλήματα πολέμου. Ο Χάιμ, γιος ενός αυστριακού αστυνομικού που σπούδασε Ιατρική στη Βιέννη τρία χρόνια πριν από το Ανσλους, παραμένει ο υπ΄ αριθμόν 1 στόχος των κυνηγών ναζιστών. Ο κ. Ζουρόφ δήλωσε ότι «ελπίζει πως θα τους πιάσουμε όλους αλλά ακόμη και αν πιάσουμε μόνο τον Χάιμ θα είναι μεγάλη επιτυχία».

Το Κέντρο, μαζί με τη γερμανική και την αυστριακή κυβέρνηση, προσφέρει αμοιβή άνω των 300.000 ευρώ για τη σύλληψη του Χάιμ. Είναι η βαρβαρότητα των πράξεων του Χάιμ, ο οποίος στο όνομα της Ιατρικής διεξήγε τα πλέον αποτρόπαια πειράματα σε γερμανικά στρατόπεδα συγκέντρωσης, που τον έχουν τοποθετήσει πρώτο στη λίστα των εγκληματιών πολέμου την οποία έχει εκδώσει η «Επιχείρηση Τελευταία Ευκαιρία». Κατηγορείται ότι με τη βοήθεια του φαρμακοποιού Εριχ Βασίκι δολοφόνησε εκατοντάδες κρατουμένους δίνοντάς τους διάφορα υγρά, όπως πετρέλαιο, φαινόλες, νερό και δηλητήριο στην καρδιά, για να δει ποιο από όλα θα τους σκότωνε πιο γρήγορα. Χρησιμοποιούσε χρονόμετρο για να καταγράφει τα αποτελέσματα, τα οποία κρατούσε σε ένα βιβλίο. Ο Χάιμ, του οποίου τα πειράματα συγκρίνονται με εκείνα του γιατρού του Αουσβιτς Γιόζεφ Μένγκελε, έκανε ακρωτηριασμούς χωρίς αναισθητικό για να διαπιστώσει το μέγεθος του πόνου που ένας άνθρωπος μπορούσε να αντέξει προτού ξεψυχήσει. Επίσης αφαιρούσε τα όργανα από ασθενείς που διατηρούσαν τις αισθήσεις τους, συμπεριλαμβανομένης μιας περίπτωσης ασθενούς που του αφαιρέθηκε το ήπαρ, ο σπλήνας και το λεπτό έντερο.

Κατά το τέλος του Β Δ Παγκοσμίου Πολέμου ο Χάιμ συνελήφθη από τον αμερικανικό στρατό και ανακρίθηκε ως εγκληματίας πολέμου. Ενώ ο συνεργάτης του, ο Βασίκι, καταδικάστηκε σε θάνατο το 1946, ο Χάιμ, του οποίου η δράση ήταν γνωστή στους Αμερικανούς, αφέθηκε ελεύθερος τον Δεκέμβριο του 1947. Από τότε ως το 1962 που άρχισε η καταδίωξή του ο Χάιμ έκανε οικογένεια και εργαζόταν ως γυναικολόγος σε μια πόλη κοντά στη Φραγκφούρτη και έπειτα στο Μπάντεν-Μπάντεν. Οταν ο Χάιμ, ακολουθώντας το παράδειγμα άλλων ναζιστών, αναζήτησε καταφύγιο στη Λατινική Αμερική, ερευνητές στην Ευρώπη άρχισαν να αποκαλύπτουν στοιχεία που τον ήθελαν σώο και αβλαβή, παρά την επιμονή της κόρης του ότι ο πατέρας της είχε πεθάνει από καρκίνο το 1993. Η Βάλτροντ και τα δύο ετεροθαλή αδέλφια της αρνούνται να μιλήσουν για τον Χάιμ. Αρχεία από παρακολουθήσεις τηλεφωνικών συνομιλιών στη Γερμανία αποκαλύπτουν ότι η μητέρα των δύο γιων του Χάιμ τούς τηλεφώνησε για να τους υπενθυμίσει τα γενέθλια του πατέρα τους. Ο Ρούντιγκερ Χάιμ, ο ένας από τους γιους που ζει ακόμη στο Μπάντεν-Μπάντεν, λέει: «Το μόνο που μπορώ να δηλώσω είναι ότι ο υπαινιγμός πως διατηρώ επαφές με τον πατέρα μου είναι ψευδής».

Του CΑΗΑL ΜΙLΜΟ | Κυριακή 20 Ιουλίου 2008


Ο Δόκτωρ θάνατος ζούσε στο Κάιρο
Τα Νέα Οnline - Πριν από 1 ώρα
Στο Μπούχενβαλτ και το Μαουτχάουζεν ήταν γνωστός ως «Δρ Θάνατος». Ο ναζί γιατρός Άριμπερτ Χάιμ σκότωσε εκατοντάδες Εβραίους στα στρατόπεδα συγκέντρωσης υποβάλλοντάς τους σε φριχτά πειράματα. Αργότερα μετά τον πόλεμο βρήκε καταφύγιο στο Κάιρο όπου ...
Ο «θείος Ταρέκ» ήταν ο «Δόκτωρ Θάνατος»; Το Βήμα Online
Επικηρυγμένος ο «γιατρός του θανάτου» Ελεύθερος Τύπος

Σχόλια

 1. Δεν ξέρω γιατί, έκανα περίεργο συνειρμό...
  οι ισραηλινοί κυνηγούν τον Χάιμ και
  οι ισραηλινοί κυνηγούν και τους παλαιστίνιους...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Οπως και να έχει, τους φασίστες πρέπει να τους κυνηγάς ακόμη και αφού μπουν στον τάφο τους!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Τώρα εμένα γιατί δεν μου βγαίνει να πω στο καλό να πάει;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Ενα "σκατά στον τάφο του" ίσως;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. ΖΗΤΩ Ο ΔΡ ΧΑΙΜ.ΚΩΛΟΕΒΡΑΙΟΙ ΘΑ ΣΑΣ ΚΑΨΟΥΜΕ ΖΩΝΤΑΝΟΥΣ ΣΤΟΥΣ ΦΟΥΡΝΟΥΣ ΜΑΣ.ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΤΩΝ ΕΣ ΕΣ ΟΠΩΣ Ο ΔΡ ΜΕΓΚΕΛΕ,Ο ΔΡ ΜΠΡΑΝΤ,ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΚΛΑΟΥΜΠΕΡΚ,ΔΡ ΡΙΤΕΡ,ΔΡ ΡΑΣΕΡ,ΔΡ ΧΑΙΜ,ΔΡ ΝΤΙΡΛΕΒΑΓΚΕΡ,ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΠΟΛΛΟΙ,ΗΤΑΝ ΚΟΡΥΦΑΙΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ.ΓΙΝΑΝΕ ΚΑΠΟΙΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ ΑΛΛΑ ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΟΜΩΣ.ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΕΙΝΑΙ ΨΕΜΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΒΡΑΙΩΝ.ΑΥΤΟΙ ΤΙ ΚΑΝΟΥΝΕ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ ΛΑΟ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗΣ.ΖΗΤΩ ΤΟ Γ΄ΡΑΙΧ.ΤΑ ΤΕΙΧΗ ΜΑΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΠΕΣΑΝ ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΟΜΩΣ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΡΔΙΕΣ ΜΑΣ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Παγκόσμια Διακήρυξη για την Πληροφόρηση και τη Δημοκρατία

Η Διακήρυξη έγινε ομόφωνα δεκτή από την Information and Democracy Commission H Επιτροπή αποτελείται από 25 μέλη: Amartya Sen, Joseph Stiglitz, Mario Vargas Llosa,  Hauwa IbrahimEmily BellYochaï BenklerTeng BiaoNighat DadCan DündarPrimavera de FilippiMireille Delmas-MartyAbdou DioufFrancis FukuyamaUlrik HaagerupAnn Marie Lipinski,Adam MichnikEli PariserAntoine PetitNavi PillayMaria RessaMarina WalkerAidan White και Mihaïl Zygar.
Πηγή: RSF
Μετάφραση: Anemosnaftilos
Προοίμιο
Ο παγκόσμιος χώρος επικοινωνίας και πληροφόρησης είναι κοινό αγαθό της ανθρωπότητας και πρέπει να προστατεύεται ως τέτοιο. Η διαχείρισή του είναι ευθύνη ολόκληρης της ανθρωπότητας, μέσω δημοκρατικών θεσμών, με στόχο τη διευκόλυνση της πραγματικής επικοινωνίας μεταξύ ατόμων, πολιτισμών, λαών και εθνών, στην υπηρεσία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της πολιτικής συναίνεσης, της ειρήνης, της ζωής και του περιβάλλοντος.

Ο παγκόσμιος χώρος επικοινωνίας και πληροφόρησης πρέπει να εξυπηρετεί την …

Οι Σαϊτάρχες, ο Γαβράς και τα ανεβαστήρια

Ενας ελαφρύς κυματισμός παρατηρήθηκε στον απέραντο βάλτο της ελληνικής "ενημέρωσης" με την "γκάφα" της "είδησης" για το "θάνατο" του Κώστα Γαβρά, στις 30 Αυγούστου.
Η ιστορία λίγο πολύ γνωστή. Ενας ιταλός δάσκαλος-δημοσιογράφος υποδυόμενος  στο Twitter την ελληνίδα υπουργό Πολιτισμού "ανακοινώνει" το θάνατο του σκηνοθέτη. Μεγάλα ξένα Μέσα και σχεδόν ΟΛΑ τα ελληνικά αναμεταδίδουν το ψεύτικο tweet και θρηνούν για τον "μακαρίτη". Η απάτη αποκαλύπτεται σχεδόν αμέσως από ένα αμερικανικό site και σχεδόν ταυτόχρονα από την ΕΡΤ δημοσιογράφοι της οποίας επικοινωνούν με το Γαβρά. Την ίδια στιγμή τα όρνεα των ιδιωτικών τηλεοράσεων εξαπολύουν επιθέσεις κατά της υπουργού Πολιτισμού καλώντας την να παραιτηθεί.
Το θέμα παίρνει διαστάσεις καθώς οι χρήστες των κοινωνικών δικτύων κονιορτοποιούν για μία ακόμη φορά την ούτως ή άλλως μηδαμινή αξιοπιστία των ελληνικών ΜΜΕ και των "λειτουργών" τους.
Κάποιοι, οι πιο ρομαντικοί, απαιτούν μ…

Ολα τα Μνημόνια σε πίνακες

Της Ελενας Κάππα


Σήμερα η εφημερίδα Αυγή δημοσιεύει έναν συγκριτικό πίνακα των τριών Μνημονίων, ο οποίος ενόψει της προεκλογικής περιόδου είναι βέβαιο ότι θα αποβεί εξαιρετικά χρήσιμος. Ο πίνακας περιλαμβάνει το συνολικό ύψος των πρόσθετων μέτρων κατά τη διάρκεια της συμφωνηθείσας περιόδου, το ύψος των μέτρων κατανεμημένο σε ετήσια βάση, το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων, τη προσαρμογή του ετήσιου κόστους των μέτρων λόγω ελάφρυνσης των πρωτογενών πλεονασμάτων, την εξοικονόμηση του κόστους λόγω και αναδιάρθρωσης  χρέους την τριετία 2016-2018 και τέλος τη προσαρμογή του ετήσιου κόστους λόγω και αναδιάρθρωσης του χρέους. Μνημόνιο 1 Το συνολικό ύψος των πρόσθετων μέτρων στη διάρκεια 2,4 ετών (2010-2012) ανήλθε σε 40,6 δις ενώ το ύψος των μέτρων σε ετήσια βάση έφτασε τα 16,9 δις. Κατά τη διάρκεια του πρώτου μνημονίου δεν υπήρξε συμφωνία σε σχέση με τα πρωτογενή πλεονάσματα που θα έπρεπε να πετύχει η ελληνική κυβέρνηση, ούτε κάποια δέσμευση για αναδιάρθρωση χρέους. Μνημόνιο 2 Κατά το δεύ…