Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η κακή χρήση της Ανωνυμίας

Τι γίνεται όταν ένας Ανώνυμος (π.χ. ιστολόγος) παραβιάζει τα προσωπικά δεδομένα ενός επώνυμου (π.χ. ηθοποιού);
Αφορμή για το παραπάνω ερώτημα είναι η "αποκάλυψη" από "ανώνυμους" ή "ψευδώνυμους" ιστολόγους του ονόματος "γνωστής" ηθοποιού η οποία φέρεται να εκβίαζε κάποιον πολίτη. Με την πράξη αυτή κάποιοι "ανώνυμοι" ιστολόγοι -η οποίοι προφανώς υπερασπίζονται το δικαίωμά τους να παραμένουν "ανώνυμοι"- δικάζουν και καταδικάζουν έναν άνθρωπο πριν τον δικάσει ο φυσικός του δικαστής, παραβιάζοντας έτσι ένα στοιχειώδες δικαιώμά του.
Τα "ιστοδικεία" έρχονται να συνεχίσουν και να συμπληρώσουν στην πιο ακραία και αποτρόπαιη μορφή τους τα τηλεδικεία και τους τηλε-εισαγγελείς.
Οι υπερασπιστές λοιπόν ενός δικαιώματος -αυτού της ελεύθερης έκφρασης- παραβιάζουν κατάφορα τα στοιχειώδη δικαιώματα άλλων. Δικαιώματα που έχουν να κάνουν με τα προσωπικά τους δεδομένα και το σημαντικότερο: το δικαίωμα να έχουν έναν φυσικό δικαστή και να μην λιντσάρονται δημοσίως...


Η δίκη Τσιπρόπουλου είναι μια καλή αφορμή να προβληματιστούμε ξανά πάνω σε αυτά τα θέματα. Να ξεχωρίσουμε δηλαδή το δικαίωμα της ελεύθερης δημόσιας έκφρασης από το "δικαίωμα" του δημόσιου εξευτελισμού και της υποκατάστασης της δικαιοσύνης.
Οπως και το θέμα των ορίων και του αυτοπεριορισμού στη δημόσια σφαίρα.
Ζητούμενο η υπεράσπιση ενός δημόσιου χώρου ελευθερίας και δημιουργικότητας και σίγουρα όχι άλλη μια ρωμαϊκή αρένα με λιοντάρια και μονομάχους...

Μήπως θα πρέπει την επόμενη φορά που θα υπερασπιστούμε (και καλά θα κάνουμε) το δικαίωμα της ανωνυμίας αυτό δεν θα πρέπει να γίνει "μονόπατα" και χωρίς να μας προβληματίσει η χρήση αυτού του δικαιώματος.

Την απάντηση "τι να κάνουμε, μπροστά σε ένα τόσο σημαντικό δικαίωμα, ας υποστούμε και κάποιες δυσάρεστες συνέπειες από τη χρήση του" την βρίσκω, αν όχι απαράδεκτη, πάντως σίγουρα "εύκολη" και ανεύθυνη.

Η αθλιότητα παραμένει αθλιότητα ακόμη κι όταν είσαι ελεύθερος να την διαπράξεις...

Και είναι τέτοιες άθλιες πρακτικές που κάποια στιγμή θα δώσουν το "πάτημα" για μια συνολική "ρύθμιση" των δικαιωμάτων μας...

Σχόλια

 1. Θα συμφωνήσω απολύτως με τον προβληματισμός σου. Μερικές φορές οφείλουμε να είμαστε καχύποπτοι, ειδικά με τις αποκαλύψεις. Το ζήτημα είναι συχνά αυτοί που προβοκάρουν επωνύμους, επί της ουσίας προβοκάρουν την ίδια την ανωνυμία.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Μα το ονομα της ηθοποιου το εδωσε η ιδια η αστυνομια στη δημοσιοτητα!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Δυστυχως φοβόμαστε οτι θα βγεις αληθινός και το διαδίκτυο θα αποκτήσει αν δεν εχει αποκτήσει ήδη τους δικους του Ευαγγελάτους οι οποιοι απο τη μια ξεφτιλίζουν ανθρωπους και απο την αλλη υπερασπίζονται με νυχια και με δοντια την ανωνυμία των bloger's

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. εγω απανταω αυτο που γραφεις!τι να κάνουμε, μπροστά σε ένα τόσο σημαντικό δικαίωμα, ας υποστούμε και κάποιες δυσάρεστες συνέπειες από τη χρήση του

  εσυ εχεις καποια αλλη λυση?? γιατι να ανοιξεις το κεφαλι καποιων και να τους εξηγήσεις δε γινετε!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Ανώνυμε, αυτό τώρα που λες το κάνει ακόμη χειρότερο!
  ΚΑΙ "ρουλεμάν" της αστυνομίας λοιπόν!
  Ενας εκόμη λόγος για επωνυμία στην ενημέρωση...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Μια βασική διάκριση είναι η εξής: η «ανωνυμία» -για την ακρίβεια η ψευδωνυμία- έχει άλλο περιεχόμενο όταν αφορά την εύλογη άρνηση να δημοσιοποιείς υποχρεωτικά τα προσωπικά σου στοιχεία ταυτότητας στο μπλογκ σου (ένα πολύ καλό σχετικό κείμενο έχει δημοσιευτεί στο «Ιστολόγιον») και τελείως διαφορετικό όταν αφορά καταγγελίες ποινικού χαρακτήρα εναντίον συγκεκριμένων προσώπων. Τη δεύτερη πρακτική άλλωστε χρησιμοποιεί πολύ συχνά κι ο επίσημος έντυπος τύπος (όπως και ο ιντερνετικός «ειδησεογραφικός»).

  Πάντως για τη συγκεκριμένη περίπτωση, διάβασα ότι η δημοσιοποίηση του ονόματος έγινε από το site του γνωστού επώνυμου «κίτρινου» Ταρζάν.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Η αθλιότητα παραμένει αθλιότητα κυρίως όταν είσαι ελεύθερος να την διαπράξεις.Επειδή η ελευθερία είναι εξ ορισμού ενάντια στην αθλιότητα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Ακριβώς. Και να μην ξεχνάμε πως αυτοί που θα επιχειρήσουν να ρυθμίσουν τον ψηφιακό δημόσιο χώρο θα το κάνουν "υπέρ των δικαιωμάτων των αδυνάτων" έτσι ώστε να γίνει αποδεκτή η κάθε ρύθμιση.
  Μια πρόταση δική μου;
  Η απομόνωση όσων κάνουν τέτοιες αθλιότητες...
  Η επισήμανση των αθλιοτήτων...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Και κάτι ακόμη: ΚΑΝΕΝΑΣ δημοσιογράφος με ανώνυμο, "δημοσιογραφικό"/"ενημερωτικό" ιστολόγιο...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. 1. Διαφωνώ με την απαγόρευση διατήρησης μπλογκ από δημοσιογράφους, διαφωνώ με οποιαδήποτε απαγόρευση. Αν συμβεί αυτό, υπάρχουν ένα σωρό ανεξέλεγκτοι τρόποι διαρροής ακόμα πιο δυσάρεστων "πληροφοριών" και θα είναι αδύνατο να ξεχωρίσουμε πια την αληθινή πληροφορία. Για σκέψου... Τώρα τουλάχιστον γνωρίζουμε ή/και υποπτευόμαστε τι συμβαίνει πίσω από μερικά νικνέημς.

  2. Η κοινωνία του καναπέ (μανιώδεις τηλεθεατές) ζητά αίμα. Το ίδιο πλησιάζει να θέλει και ο χρήστης του διαδικτύου. Είναι ένα κοινωνικό φαινόμενο και το ζητούμενο είναι πώς διαπαιδαγωγείται μια ολόκληρη κοινωνία, η κοινωνία της αφθονίας και της ανίας. Πιθανότατα με το να πάψει να είναι τέτοια. Ισως η λεγόμενη "κρίση" που διαχέεται σήμερα στον πλανήτη να αποτελεί μια κάποια λύση... Ενα ξυπνητικό χαστούκι!

  3. Μεγάλο και ζουμερό θέμα ανοίγεις... :)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Η είδηση ότι μία παντελώς άγνωστη
  ηθοποιός,συνελήφθη γιά εκβιασμό
  "σόκαρε" πολλούς.Ετσι γέμισε τό διαδίκτυο,
  μέ φωτογραφίες της-κυρίως από τά
  "ενημερωτικά" blog-τό όνομα της φαρδιά-πλατιά
  καί ότι άλλο προσωπικό δεδομένο βρήκαν.
  Τό ότι αυτό έγινε πρίν κάν τής απαγγελθεί
  κατηγορία καί πρίν καταδικασθεί δέν παίζει
  κανένα ρόλο.Αλλωστε στόν δημοσιογραφικό
  χώρο,λέξεις όπως:βίζιτα,πουτανιά,πουστιά καί
  εκβιασμός,είναι τελείως άγνωστες καί πάντα
  σοκάρουν τούς σκερβελέδες τής πληροφόρησης.
  Ρέ ούστ από 'δώ ,ψαροκασέλες!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. Rodia >>>

  Δεν θα είναι απαγόρευση. Θα είναι δεοντολογικός κανόνας. Κι αυτό για να λειτουργήσει ως παράδειγμα ευθύνης και σε όλους εκείνους που δεν μπορούν να δεσμεύονται δεοντολογικά. Κι ένα δείγμα παιδείας από τους δημοσιογράφους μπας και κάποτε αποκαταστήσουν την τιμή τους ως κλάδος...

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Παγκόσμια Διακήρυξη για την Πληροφόρηση και τη Δημοκρατία

Η Διακήρυξη έγινε ομόφωνα δεκτή από την Information and Democracy Commission H Επιτροπή αποτελείται από 25 μέλη: Amartya Sen, Joseph Stiglitz, Mario Vargas Llosa,  Hauwa IbrahimEmily BellYochaï BenklerTeng BiaoNighat DadCan DündarPrimavera de FilippiMireille Delmas-MartyAbdou DioufFrancis FukuyamaUlrik HaagerupAnn Marie Lipinski,Adam MichnikEli PariserAntoine PetitNavi PillayMaria RessaMarina WalkerAidan White και Mihaïl Zygar.
Πηγή: RSF
Μετάφραση: Anemosnaftilos
Προοίμιο
Ο παγκόσμιος χώρος επικοινωνίας και πληροφόρησης είναι κοινό αγαθό της ανθρωπότητας και πρέπει να προστατεύεται ως τέτοιο. Η διαχείρισή του είναι ευθύνη ολόκληρης της ανθρωπότητας, μέσω δημοκρατικών θεσμών, με στόχο τη διευκόλυνση της πραγματικής επικοινωνίας μεταξύ ατόμων, πολιτισμών, λαών και εθνών, στην υπηρεσία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της πολιτικής συναίνεσης, της ειρήνης, της ζωής και του περιβάλλοντος.

Ο παγκόσμιος χώρος επικοινωνίας και πληροφόρησης πρέπει να εξυπηρετεί την …

Οι Σαϊτάρχες, ο Γαβράς και τα ανεβαστήρια

Ενας ελαφρύς κυματισμός παρατηρήθηκε στον απέραντο βάλτο της ελληνικής "ενημέρωσης" με την "γκάφα" της "είδησης" για το "θάνατο" του Κώστα Γαβρά, στις 30 Αυγούστου.
Η ιστορία λίγο πολύ γνωστή. Ενας ιταλός δάσκαλος-δημοσιογράφος υποδυόμενος  στο Twitter την ελληνίδα υπουργό Πολιτισμού "ανακοινώνει" το θάνατο του σκηνοθέτη. Μεγάλα ξένα Μέσα και σχεδόν ΟΛΑ τα ελληνικά αναμεταδίδουν το ψεύτικο tweet και θρηνούν για τον "μακαρίτη". Η απάτη αποκαλύπτεται σχεδόν αμέσως από ένα αμερικανικό site και σχεδόν ταυτόχρονα από την ΕΡΤ δημοσιογράφοι της οποίας επικοινωνούν με το Γαβρά. Την ίδια στιγμή τα όρνεα των ιδιωτικών τηλεοράσεων εξαπολύουν επιθέσεις κατά της υπουργού Πολιτισμού καλώντας την να παραιτηθεί.
Το θέμα παίρνει διαστάσεις καθώς οι χρήστες των κοινωνικών δικτύων κονιορτοποιούν για μία ακόμη φορά την ούτως ή άλλως μηδαμινή αξιοπιστία των ελληνικών ΜΜΕ και των "λειτουργών" τους.
Κάποιοι, οι πιο ρομαντικοί, απαιτούν μ…

Ολα τα Μνημόνια σε πίνακες

Της Ελενας Κάππα


Σήμερα η εφημερίδα Αυγή δημοσιεύει έναν συγκριτικό πίνακα των τριών Μνημονίων, ο οποίος ενόψει της προεκλογικής περιόδου είναι βέβαιο ότι θα αποβεί εξαιρετικά χρήσιμος. Ο πίνακας περιλαμβάνει το συνολικό ύψος των πρόσθετων μέτρων κατά τη διάρκεια της συμφωνηθείσας περιόδου, το ύψος των μέτρων κατανεμημένο σε ετήσια βάση, το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων, τη προσαρμογή του ετήσιου κόστους των μέτρων λόγω ελάφρυνσης των πρωτογενών πλεονασμάτων, την εξοικονόμηση του κόστους λόγω και αναδιάρθρωσης  χρέους την τριετία 2016-2018 και τέλος τη προσαρμογή του ετήσιου κόστους λόγω και αναδιάρθρωσης του χρέους. Μνημόνιο 1 Το συνολικό ύψος των πρόσθετων μέτρων στη διάρκεια 2,4 ετών (2010-2012) ανήλθε σε 40,6 δις ενώ το ύψος των μέτρων σε ετήσια βάση έφτασε τα 16,9 δις. Κατά τη διάρκεια του πρώτου μνημονίου δεν υπήρξε συμφωνία σε σχέση με τα πρωτογενή πλεονάσματα που θα έπρεπε να πετύχει η ελληνική κυβέρνηση, ούτε κάποια δέσμευση για αναδιάρθρωση χρέους. Μνημόνιο 2 Κατά το δεύ…