Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Όχι στο λιθάνθρακα είπε τελικά το υπουργείο Ανάπτυξης

Αλλάζει ριζικά το ενεργειακό σκηνικό στη χώρα μας καθώς το υπουργείο Ανάπτυξης παγώνει οριστικά την κατασκευή των 5 λιθανθρακικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής, σε Αλιβέρι, Λάρυμνα, Άγιο Νικόλαο, Αστακό κι Εύβοια και θέτει εκτός σχεδίου την πυρηνική ενέργεια.

«Για τον λιθάνθρακα θέλω να είμαι σαφής. Η Κυβέρνηση δεν θα προχωρήσει τα προγράμματα, σε σχέση με την ίδρυση μονάδων λιθάνθρακα. Θα συζητήσουμε, άμεσα, με το Συμβούλιο Ενεργειακού Σχεδιασμού εναλλακτικές μεθόδους. Δυο προφανείς εναλλακτικές μέθοδοι είναι το φυσικό αέριο και η ακόμη μεγαλύτερη συμμετοχή των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, στο ενεργειακό δυναμικό της χώρας», δήλωσε σήμερα σε συνέντευξη τύπου, ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης.

Η ΔΕΗ διαβεβαιώνει ότι δεν θα τεθεί θέμα ενεργειακής επάρκειας για το 2009, καθώς κι ότι δεν θα υπάρξουν αυξήσεις στα τιμολόγια. Το έλλειμμα σε ηλεκτρισμό που θα προκύψει ωστόσο μέσα στα επόμενα χρόνια, προκειται να καλυφθεί με τη χρήση φυσικού αερίου αλλά και με την αξιοποίηση εναλλακτικών πηγών ενέργειας. Όσον αφορά τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας το βάρος αναμένεται να δοθεί στα αιολικά πάρκα, για τα οποία θα απλουστευτεί η διαδικασία αδειοδότησης. Η ΔΕΗ θα υποχρεωθεί επίσης να αντικαταστήσει τις παλιές μονάδες φυσικού αερίου και λιγνίτη με νεότερες.

Η απόφαση έρχεται εν μέσω εκλογολογίας, πράγμα λογικό αν αναλογιστεί κανείς ότι καμία παράταξη δεν θα ήθελε να αντιμετωπίσει το πλήθος των διαμάρτυρόμενων πολιτών, των τοπικών κοινωνιών που έθιγε η κατασκευή των λιθανθρακικών μονάδων. Στο μεταξύ, έκθεση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας προβλέπει έλλειμμα φυσικού αερίου το 2010 πράγμα που σημαίνει ότι πλησιάζει η ώρα που θα αρχίσουμε να εισάγουμε αέριο, εξέλιξη που προϋποθέτει την αναβάθμιση των υποδομών και την προέκταση των αγωγών ροής.

Η WWF Ελλάς, η οποία αποτελεί ιδρυτικό μέλος της «Συμμαχίας ενάντια στο λιθάνθρακα», χαιρέτισε την ξαφνική στροφή του υπουργείου Ανάπτυξης, χαρακτηρίζοντας την ως μία μεγάλη νίκη για το περιβάλλον και την εθνική οικονομία. «Νιώθουμε δικαιωμένοι για τις προσπάθειες που καταβάλαμε για να αποδείξουμε το αυτονόητο: ότι ο λιθάνθρακας και τα πυρηνικά δεν χρειάζονται στην Ελλάδα. Αυτό μας δίνει το δικαίωμα να αισιοδοξούμε ότι μπορεί να επιτελεστεί η αναγκαία στροφή της Ελλάδας σε μια βιώσιμη και ανταγωνιστική πράσινη οικονομία» δήλωσε ο κ. Καραβέλλας, διευθυντής της WWF Ελλάς.
http://www.tvxs.gr/v4959

Athens, Greece - Greece yesterday outlined an energy future of strong support for renewable energy, with development minister Kostis Hatzidakis ruling out investment in new coal-fired or nuclear power plants.

The announcement was especially gratifying to WWF-Greece, founder with other partners of a “No-to-coal” coalition which has enlisted strong community support – particularly in areas proposed or suggested for new coal-fired plants.

“We congratulate Mr Hatzidakis for ending the coal drama and the rumors regarding the introduction of nuclear energy,” said WWF Greece CEO Demetres Karavellas.

“We feel that our efforts to prove that Greece does not need coal power plants and nuclear energy have been justified. Today, we can be more optimistic that Greece might make the necessary shift towards a more sustainable and competitive green economy.”

WWF Greece last November published a low carbon energy vision for the country which proposed CO2 emissions reductions of close to 70% by 2050, outlining specific ways to achieve the reductions.

“No-to-coal” involved WWF Greece working together with local authorities in seven different sites that would have been affected by new coal power plants as well as organizing mass rallies for outside the Greek Parliament.

The initiative also involved locally specific “yet-to-renewables” campaigns, offering alternative less polluting, destructive and disruptive power solutions.

The government change of stance on the issue was signalled by legislative changes to streamline and assist investment in renewable energy and by Mr Hatzidakis emerging from a cabinet meeting in late January to say "We want 2009 to be the year of renewable energy sources ."

WWF Greece plans to intensify its efforts over the next few months to ensure that Greece plays a positive role within the EU in the critical negotiations towards getting a new and adequate global climate deal at the UN climate change conference at Copenhagen in December.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Παγκόσμια Διακήρυξη για την Πληροφόρηση και τη Δημοκρατία

Η Διακήρυξη έγινε ομόφωνα δεκτή από την Information and Democracy Commission H Επιτροπή αποτελείται από 25 μέλη: Amartya Sen, Joseph Stiglitz, Mario Vargas Llosa,  Hauwa IbrahimEmily BellYochaï BenklerTeng BiaoNighat DadCan DündarPrimavera de FilippiMireille Delmas-MartyAbdou DioufFrancis FukuyamaUlrik HaagerupAnn Marie Lipinski,Adam MichnikEli PariserAntoine PetitNavi PillayMaria RessaMarina WalkerAidan White και Mihaïl Zygar.
Πηγή: RSF
Μετάφραση: Anemosnaftilos
Προοίμιο
Ο παγκόσμιος χώρος επικοινωνίας και πληροφόρησης είναι κοινό αγαθό της ανθρωπότητας και πρέπει να προστατεύεται ως τέτοιο. Η διαχείρισή του είναι ευθύνη ολόκληρης της ανθρωπότητας, μέσω δημοκρατικών θεσμών, με στόχο τη διευκόλυνση της πραγματικής επικοινωνίας μεταξύ ατόμων, πολιτισμών, λαών και εθνών, στην υπηρεσία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της πολιτικής συναίνεσης, της ειρήνης, της ζωής και του περιβάλλοντος.

Ο παγκόσμιος χώρος επικοινωνίας και πληροφόρησης πρέπει να εξυπηρετεί την …

Οι Σαϊτάρχες, ο Γαβράς και τα ανεβαστήρια

Ενας ελαφρύς κυματισμός παρατηρήθηκε στον απέραντο βάλτο της ελληνικής "ενημέρωσης" με την "γκάφα" της "είδησης" για το "θάνατο" του Κώστα Γαβρά, στις 30 Αυγούστου.
Η ιστορία λίγο πολύ γνωστή. Ενας ιταλός δάσκαλος-δημοσιογράφος υποδυόμενος  στο Twitter την ελληνίδα υπουργό Πολιτισμού "ανακοινώνει" το θάνατο του σκηνοθέτη. Μεγάλα ξένα Μέσα και σχεδόν ΟΛΑ τα ελληνικά αναμεταδίδουν το ψεύτικο tweet και θρηνούν για τον "μακαρίτη". Η απάτη αποκαλύπτεται σχεδόν αμέσως από ένα αμερικανικό site και σχεδόν ταυτόχρονα από την ΕΡΤ δημοσιογράφοι της οποίας επικοινωνούν με το Γαβρά. Την ίδια στιγμή τα όρνεα των ιδιωτικών τηλεοράσεων εξαπολύουν επιθέσεις κατά της υπουργού Πολιτισμού καλώντας την να παραιτηθεί.
Το θέμα παίρνει διαστάσεις καθώς οι χρήστες των κοινωνικών δικτύων κονιορτοποιούν για μία ακόμη φορά την ούτως ή άλλως μηδαμινή αξιοπιστία των ελληνικών ΜΜΕ και των "λειτουργών" τους.
Κάποιοι, οι πιο ρομαντικοί, απαιτούν μ…

Ολα τα Μνημόνια σε πίνακες

Της Ελενας Κάππα


Σήμερα η εφημερίδα Αυγή δημοσιεύει έναν συγκριτικό πίνακα των τριών Μνημονίων, ο οποίος ενόψει της προεκλογικής περιόδου είναι βέβαιο ότι θα αποβεί εξαιρετικά χρήσιμος. Ο πίνακας περιλαμβάνει το συνολικό ύψος των πρόσθετων μέτρων κατά τη διάρκεια της συμφωνηθείσας περιόδου, το ύψος των μέτρων κατανεμημένο σε ετήσια βάση, το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων, τη προσαρμογή του ετήσιου κόστους των μέτρων λόγω ελάφρυνσης των πρωτογενών πλεονασμάτων, την εξοικονόμηση του κόστους λόγω και αναδιάρθρωσης  χρέους την τριετία 2016-2018 και τέλος τη προσαρμογή του ετήσιου κόστους λόγω και αναδιάρθρωσης του χρέους. Μνημόνιο 1 Το συνολικό ύψος των πρόσθετων μέτρων στη διάρκεια 2,4 ετών (2010-2012) ανήλθε σε 40,6 δις ενώ το ύψος των μέτρων σε ετήσια βάση έφτασε τα 16,9 δις. Κατά τη διάρκεια του πρώτου μνημονίου δεν υπήρξε συμφωνία σε σχέση με τα πρωτογενή πλεονάσματα που θα έπρεπε να πετύχει η ελληνική κυβέρνηση, ούτε κάποια δέσμευση για αναδιάρθρωση χρέους. Μνημόνιο 2 Κατά το δεύ…