Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Όχι στο λιθάνθρακα είπε τελικά το υπουργείο Ανάπτυξης

Αλλάζει ριζικά το ενεργειακό σκηνικό στη χώρα μας καθώς το υπουργείο Ανάπτυξης παγώνει οριστικά την κατασκευή των 5 λιθανθρακικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής, σε Αλιβέρι, Λάρυμνα, Άγιο Νικόλαο, Αστακό κι Εύβοια και θέτει εκτός σχεδίου την πυρηνική ενέργεια.

«Για τον λιθάνθρακα θέλω να είμαι σαφής. Η Κυβέρνηση δεν θα προχωρήσει τα προγράμματα, σε σχέση με την ίδρυση μονάδων λιθάνθρακα. Θα συζητήσουμε, άμεσα, με το Συμβούλιο Ενεργειακού Σχεδιασμού εναλλακτικές μεθόδους. Δυο προφανείς εναλλακτικές μέθοδοι είναι το φυσικό αέριο και η ακόμη μεγαλύτερη συμμετοχή των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, στο ενεργειακό δυναμικό της χώρας», δήλωσε σήμερα σε συνέντευξη τύπου, ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης.

Η ΔΕΗ διαβεβαιώνει ότι δεν θα τεθεί θέμα ενεργειακής επάρκειας για το 2009, καθώς κι ότι δεν θα υπάρξουν αυξήσεις στα τιμολόγια. Το έλλειμμα σε ηλεκτρισμό που θα προκύψει ωστόσο μέσα στα επόμενα χρόνια, προκειται να καλυφθεί με τη χρήση φυσικού αερίου αλλά και με την αξιοποίηση εναλλακτικών πηγών ενέργειας. Όσον αφορά τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας το βάρος αναμένεται να δοθεί στα αιολικά πάρκα, για τα οποία θα απλουστευτεί η διαδικασία αδειοδότησης. Η ΔΕΗ θα υποχρεωθεί επίσης να αντικαταστήσει τις παλιές μονάδες φυσικού αερίου και λιγνίτη με νεότερες.

Η απόφαση έρχεται εν μέσω εκλογολογίας, πράγμα λογικό αν αναλογιστεί κανείς ότι καμία παράταξη δεν θα ήθελε να αντιμετωπίσει το πλήθος των διαμάρτυρόμενων πολιτών, των τοπικών κοινωνιών που έθιγε η κατασκευή των λιθανθρακικών μονάδων. Στο μεταξύ, έκθεση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας προβλέπει έλλειμμα φυσικού αερίου το 2010 πράγμα που σημαίνει ότι πλησιάζει η ώρα που θα αρχίσουμε να εισάγουμε αέριο, εξέλιξη που προϋποθέτει την αναβάθμιση των υποδομών και την προέκταση των αγωγών ροής.

Η WWF Ελλάς, η οποία αποτελεί ιδρυτικό μέλος της «Συμμαχίας ενάντια στο λιθάνθρακα», χαιρέτισε την ξαφνική στροφή του υπουργείου Ανάπτυξης, χαρακτηρίζοντας την ως μία μεγάλη νίκη για το περιβάλλον και την εθνική οικονομία. «Νιώθουμε δικαιωμένοι για τις προσπάθειες που καταβάλαμε για να αποδείξουμε το αυτονόητο: ότι ο λιθάνθρακας και τα πυρηνικά δεν χρειάζονται στην Ελλάδα. Αυτό μας δίνει το δικαίωμα να αισιοδοξούμε ότι μπορεί να επιτελεστεί η αναγκαία στροφή της Ελλάδας σε μια βιώσιμη και ανταγωνιστική πράσινη οικονομία» δήλωσε ο κ. Καραβέλλας, διευθυντής της WWF Ελλάς.
http://www.tvxs.gr/v4959

Athens, Greece - Greece yesterday outlined an energy future of strong support for renewable energy, with development minister Kostis Hatzidakis ruling out investment in new coal-fired or nuclear power plants.

The announcement was especially gratifying to WWF-Greece, founder with other partners of a “No-to-coal” coalition which has enlisted strong community support – particularly in areas proposed or suggested for new coal-fired plants.

“We congratulate Mr Hatzidakis for ending the coal drama and the rumors regarding the introduction of nuclear energy,” said WWF Greece CEO Demetres Karavellas.

“We feel that our efforts to prove that Greece does not need coal power plants and nuclear energy have been justified. Today, we can be more optimistic that Greece might make the necessary shift towards a more sustainable and competitive green economy.”

WWF Greece last November published a low carbon energy vision for the country which proposed CO2 emissions reductions of close to 70% by 2050, outlining specific ways to achieve the reductions.

“No-to-coal” involved WWF Greece working together with local authorities in seven different sites that would have been affected by new coal power plants as well as organizing mass rallies for outside the Greek Parliament.

The initiative also involved locally specific “yet-to-renewables” campaigns, offering alternative less polluting, destructive and disruptive power solutions.

The government change of stance on the issue was signalled by legislative changes to streamline and assist investment in renewable energy and by Mr Hatzidakis emerging from a cabinet meeting in late January to say "We want 2009 to be the year of renewable energy sources ."

WWF Greece plans to intensify its efforts over the next few months to ensure that Greece plays a positive role within the EU in the critical negotiations towards getting a new and adequate global climate deal at the UN climate change conference at Copenhagen in December.

Διαβάζονται ακόμη...

Ολα τα Μνημόνια σε πίνακες

Της Ελενας Κάππα


Σήμερα η εφημερίδα Αυγή δημοσιεύει έναν συγκριτικό πίνακα των τριών Μνημονίων, ο οποίος ενόψει της προεκλογικής περιόδου είναι βέβαιο ότι θα αποβεί εξαιρετικά χρήσιμος. Ο πίνακας περιλαμβάνει το συνολικό ύψος των πρόσθετων μέτρων κατά τη διάρκεια της συμφωνηθείσας περιόδου, το ύψος των μέτρων κατανεμημένο σε ετήσια βάση, το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων, τη προσαρμογή του ετήσιου κόστους των μέτρων λόγω ελάφρυνσης των πρωτογενών πλεονασμάτων, την εξοικονόμηση του κόστους λόγω και αναδιάρθρωσης  χρέους την τριετία 2016-2018 και τέλος τη προσαρμογή του ετήσιου κόστους λόγω και αναδιάρθρωσης του χρέους. Μνημόνιο 1 Το συνολικό ύψος των πρόσθετων μέτρων στη διάρκεια 2,4 ετών (2010-2012) ανήλθε σε 40,6 δις ενώ το ύψος των μέτρων σε ετήσια βάση έφτασε τα 16,9 δις. Κατά τη διάρκεια του πρώτου μνημονίου δεν υπήρξε συμφωνία σε σχέση με τα πρωτογενή πλεονάσματα που θα έπρεπε να πετύχει η ελληνική κυβέρνηση, ούτε κάποια δέσμευση για αναδιάρθρωση χρέους. Μνημόνιο 2 Κατά το δεύ…

Το φίδι του ναζισμού σέρνεται προς την κερκίδα

Από την εφημερίδα "Ελλάδα", Σάββατο 3/11/12


Το πανό των φανατικών οπαδών της ΑΕΚ, «Ορίτζιναλ», σε κάποια γωνιά του Περιστερίου, είχε τη δική του ιστορία, αμιγώς πολιτική. «Ούτε να το σκέφτεστε», έγραφε το μήνυμα, κάτι σαν τον «τοίχο του Λοΐζου» και απευθυνόταν στη Χρυσή Αυγή που ήθελε να νοικιάσει γραφεία στην ίδια πολυκατοικία. Ήταν μία απάντηση στο κεντρικό σύνθημα των Χρυσαυγιτών «είμαστε πολλοί, είμαστε παντού, τα γήπεδα μας ανήκουν», για τα «τάγματα εφόδου» στα γήπεδα όλης της Ελλάδας, από την Καλαμάτα μέχρι την Κομοτηνή. Πρόβλεψη: Την τρέχουσα ποδοσφαιρική σεζόν η κερκίδα των «φανατικών», θα μετατραπεί σε πεδίο συγκρούσεων ανάμεσα στους Χρυσαυγίτες και τους antifa. Αυτό το κλίμα έχει ήδη δημιουργηθεί και οσονούπω αναμένεται «έκρηξη». Θα σπάσει το αυγό του φιδιού… Χρυσαυγίτες υπάρχουν παντού, σε κάθε κερκίδα. Άλλωστε, πρόσφατη έρευνα της εταιρείας Marc για το «Έθνος της Κυριακής» παρουσίασε τα εξής ευρήματα: Οι οπαδοί του Ολυμπιακού, σε ποσοστό 7% ψηφίζουν Χρυσή Αυγή, το…

Τι κρύβεται πίσω από το "Χαμόγελο του Παιδιού";

Το πρόσωπο ενός σκληρού εργοδότη;
Αναδημοσιεύω την καταγγελία του ΠΑΜΕ και ψάχνω...


Αθήνα 2 Σεπτέμβρη 2010


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Θέμα: για το "χαμόγελο του παιδιού"Ο πολυδιαφημισμένος φιλάνθρωπος των media, πρόεδρος του λεγόμενου "χαμόγελου του παιδιού" έδειξε για ακόμη μία φορά το άγριο, εργοδοτικό του πρόσωπο.

Ξανά απολύσεις, εκβιασμούς απέναντι στους εργαζόμενους όπως: "ή υποβάλετε παραίτηση, ή σας απολύω και σας κάνω μήνυση για κακοποίηση παιδιών"!!

Σήμερα, ο ίδιος εξαφανίστηκε από τον χώρο που είχε πάει αντιπροσωπεία του Π.Α.ΜΕ για να απαιτήσει ανάκληση απόλυσης, εργαζόμενης που για χρόνια δουλεύει στον χώρο, ενώ η υπεύθυνη του σπιτιού στα Μελίσια μπήκε στον χώρο μαζί με περιπολικό της αστυνομίας. Είναι ο ίδιος χώρος, που πριν 1 χρόνο είχε απολυθεί εργαζόμενη, επειδή είχε αντιδράσει στην τοποθέτηση καμερών παρακολούθησης στους χώρους των παιδιών και των εργαζομένων. Οι απολύσεις είναι συνήθης πρακτική του προέδρου του "χαμόγελου του παιδιού&quo…