Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Social Media ή Urban Media;


Πόσα post, tweets, messages, sms γράφτηκαν το Δεκέμβριο για τη δολοφονία του Αλέξη και την εξέγερση των νέων; Θετικά ή αρνητικά; Πόσα groups, causes, wikis δημιουργήθηκαν;

Πόσα post, tweets, messages, sms γράφτηκαν τον Ιανουάριο για τις κινητοποιήσεις των αγροτών; Θετικά ή αρνητικά; Πόσα groups, causes, wikis δημιουργήθηκαν;

Νομίζω οτι τα στοιχεία, για όποιον έχει το κουράγιο να τα μετρήσει, θα είναι συντριπτικά.
1000 προς 1 σίγουρα…
Μπορεί και 2000 προς ένα…

Σημαντικό το πρώτο γεγονός. Σημαντικότατη η αντίδραση των Νέων Μέσων. Εχει καταγραφεί και κατατεθεί ως «σταθμός» στην ιστορία των ελληνικών Μέσων…
Όμως σημαντικές και οι κινητοποιήσεις των αγροτών. Με μεγάλο αντίκτυπο και τεράστιες συνέπειες. Κι όμως…
…για τα λεγόμενα social media δεν ήταν παρά μια «γκρίζα ζώνη». Μόνο παρεμπιπτόντως κάποια σχόλια… Κι από αυτά, τα περισσότερα αρνητικά…
Για να επαναβεβαιωθεί το απογοητευτικό συμπέρασμα: «Πραγματικότητα» για τα Νέα Μέσα είναι ο,τι συμβαίνει στο κέντρο της Αθήνας. Αντε και της Θεσσαλονίκης…

Και μάλιστα στο Κέντρο του κέντρου των πόλεων. Ούτε καν στις γειτονιές, στα περίχωρα και στις συνοικίες .

Και μετά την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη έρχονται τα Διεθνή γεγονότα (όχι άδικα!).

Δεν είναι ότι οι χρήστες των Νέων Μέσων αδιαφορούν. Είναι κάτι χειρότερο: δείχνουν να μην γνωρίζουν τι συμβαίνει λίγα χιλιόμετρα μακριά από τον υπολογιστή τους.
Όχι, αυτά δεν είναι (ακόμη) social media.
Είναι Urban Media. Media ενός κόσμου που είναι μεγάλος αλλά δεν παύει να είναι «μικρόκοσμος».
Κι όμως, κάτι αλήθεια συμβαίνει εκεί έξω!

>Εξαιρέσεις:

>...Υπάρχει και η αγρότισσα φίλτατοι!!!

>Ειδησούλες ... part three

>"Εμπρός για νέα μπλόκα!" Συναυλία Μπάμπη Στόκα

>Εργάτες-αγρότες..

>ΚικιρίκοοοΟΟΟΟοοοοου

>Πέρα απ' τα λόγια υπάρχουν οι πράξεις

>Φόρεσαν κουκούλα στον Προμαχώνα

>ΚΑΙ ΜΠΑΜ ΚΑΙ ΜΠΟΥΜ ΟΙ ...ΚΑΝΟΝΙΕΣ

>Οι κοτζαμπάσηδες του 21ου αιώνα

>greek psycho

>ΕΧΟΥΝ ΤΑ ΤΡΑΚΤΕΡ ΟΠΙΣΘΕΝ?

>Αγρότες: όμηροι του "κυρίαρχου παιχνιδιού"

>Ακριβό μου τρακτέρ

>Μένουν έξω καλαμπόκι και σιτάρι;

Σχόλια

 1. Υπάρχει και ένα γραμμένο από εχθρό της νεολαίας την "γεροντοκρατία".Διάβασέ το μήπως αλλάξεις γνώμη, για το "Οι γέροι χώρια"

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Θα συμφωνήσω μαζί σου Άνεμε...
  Προσωπικά ξεκίνησα το μπλοκ από θέληση να πω κάτι. Μετά δεν είχα κάτι να πω και το παράτησα. Αυτό είχε σαν συνέπεια να βγω έξω και να τα δώ από κοντά. Να πάω κατά τύχη σε μία πορεία και να συλλάβουν την κοπέλα μου και εμένα να με σαπίζουν. Αυτό ήταν ο καταλύτης. Από εκεί και πέρα άρχισα να γράφω σαν τρελός στα μπλόγκς , να με ενδιαφέρουν τα πάντα και να ζητάω δικαιοσύνη.

  Όμως διαβάζοντας το κείμενό σου και έχοντας κάνει αυτή την σκέψη αρκετές φορές πριν, καταλαβαίνω τώρα ότι όντως αυτός είναι ένας ακόμα μικρόκοσμος. Το κατάλαβα γιατί πολλούς τους νοιάζουν ακόμα και οι νόμοι εδώ μέσα(δεν το λέω με κακή έννοια).

  Όλοι πάνω κάτω κάτι γράψαμε για το παρκάκι στην Κύπρου αλλά λίγοι πήγαν. ίσως πολλοί να μην μπορούν και άλλοι να βαριούνται ή το χειρότερο: να έχουν να κάνουν post...

  Τί λες γι αυτό ? Δεν κατακρίνω κανένα αλλά μόνο τον εαυτό μου...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Αυτό που λες ΆΝεμε θα είχε μεγαλύτερη βαρύτητα αν βρίσκαμε πόσα blog ή γενικά χρήστες των νέων μέσων ζουν σε αστικές περιοχές και πόσοι σε αγροτικές και αν οι τελευταίοι καλύψανε με δυσανάλογο τρόπο τα γεγονότα.
  Θεώρω μεγάλη ηλιθιότητα από μέρους μου, να κάτσω και να πάρω θέση για τις διεκδικήσεις των αγροτών όταν εγκατέλειψα το χωριό μου για να μη γίνω τσομπάνος.
  Τα γεγονότα του Δεκεμβρίου γινόταν μπροστά στο σπίτι μου, δεν μπορούσα να μείνω απαθής. Τα τρακτέρ για ακόμη μια φορά κλείσανε τους δρόμους για να διεκδικήσουν κλαδικά αιτήματα. Δεν νομίζω στις εξεγέρσεις τα αιτήματα να είναι κλαδικά.
  Είναι λίγο τραβηγμένη η σύγκριση χωρίς παραμέτρους

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Argos>>> Δεν είναι λίγα. Ομως ακόμη και τα ιστολόγια της περιφέρειας είναι αστικά ως προς τη θεματολογία τους. Ολα δείχνουν οτι social nets και δημοσιογραφία των πολιτών είναι urban αθλήματα. Οπως άλλωστε και πολλοί άλλοι κοινωνικοί τομείς.
  Και τα "αγροτικά" όμως μπροστά από το σπίτι μας είναι. Για να μην πω, μέσα στο σπίτι μας, στην τσέπη μας, στον αέρα που αναπνέουμε. Και σίγουρα μέρος μια πολιτικής θέσης και ενός πλαισίου προτάσεων που θα πρέπει να διατυπωθούν.
  Δεν είναι μόνο "κλαδικά" τα αιτήματά τους. Μας αφορούν όλους. Αφορούν την οικονομία, το περιβάλλον, τη διατροφή μας...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Με αυτή τη λογική δεν θα έπρεπε να ασχοληθούμε ούτε με το Βατοπαίδιο π.χ. ούτε με ΜΙΖΕΝΣ ούτε με τη Γάζα. Δεν συνέβησαν άλλωστε μπροστά στο σπίτι μας...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Και το Βατοπαίδι αλλά και η ΜΙΖΕΝΣ μπροστά στο σπί τι μας έγιναν. Γίνανε και επηρρεάσαν την URban κοινωνία μας και σε καμιά περίπτωση δεν ακουμπήσανε τους αγρότες. Είτε μας αρέσει είτε όχι το ποσοστό των αγροτών είναι πολυ μικρό κατ' επιλογή, και όχι δεν είναι μπροστά στο σπίτι μας. Βλέπεις ότι και να πεις για το αγροτικό πρώτα συζητάνε, όπως και όλοι οι άλλοι κλάδοι, δυστυχώς για την τσέπη τους και μετά γθα οτιδήποτε άλλο. Κάνεις μάλλον λάθος αναγωγές. Με τον ίδια λογική θα πρέπει να ρωτήσω που είναι οι ίδιοι αγρότες στους αγώνες των υπολοίπων. Το πρόβλημα δεν νομίζω να είναι τα Urban ή Social Μέσα, αλλά η ίδια η κοινωνία μας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Παγκόσμια Διακήρυξη για την Πληροφόρηση και τη Δημοκρατία

Η Διακήρυξη έγινε ομόφωνα δεκτή από την Information and Democracy Commission H Επιτροπή αποτελείται από 25 μέλη: Amartya Sen, Joseph Stiglitz, Mario Vargas Llosa,  Hauwa IbrahimEmily BellYochaï BenklerTeng BiaoNighat DadCan DündarPrimavera de FilippiMireille Delmas-MartyAbdou DioufFrancis FukuyamaUlrik HaagerupAnn Marie Lipinski,Adam MichnikEli PariserAntoine PetitNavi PillayMaria RessaMarina WalkerAidan White και Mihaïl Zygar.
Πηγή: RSF
Μετάφραση: Anemosnaftilos
Προοίμιο
Ο παγκόσμιος χώρος επικοινωνίας και πληροφόρησης είναι κοινό αγαθό της ανθρωπότητας και πρέπει να προστατεύεται ως τέτοιο. Η διαχείρισή του είναι ευθύνη ολόκληρης της ανθρωπότητας, μέσω δημοκρατικών θεσμών, με στόχο τη διευκόλυνση της πραγματικής επικοινωνίας μεταξύ ατόμων, πολιτισμών, λαών και εθνών, στην υπηρεσία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της πολιτικής συναίνεσης, της ειρήνης, της ζωής και του περιβάλλοντος.

Ο παγκόσμιος χώρος επικοινωνίας και πληροφόρησης πρέπει να εξυπηρετεί την …

Οι Σαϊτάρχες, ο Γαβράς και τα ανεβαστήρια

Ενας ελαφρύς κυματισμός παρατηρήθηκε στον απέραντο βάλτο της ελληνικής "ενημέρωσης" με την "γκάφα" της "είδησης" για το "θάνατο" του Κώστα Γαβρά, στις 30 Αυγούστου.
Η ιστορία λίγο πολύ γνωστή. Ενας ιταλός δάσκαλος-δημοσιογράφος υποδυόμενος  στο Twitter την ελληνίδα υπουργό Πολιτισμού "ανακοινώνει" το θάνατο του σκηνοθέτη. Μεγάλα ξένα Μέσα και σχεδόν ΟΛΑ τα ελληνικά αναμεταδίδουν το ψεύτικο tweet και θρηνούν για τον "μακαρίτη". Η απάτη αποκαλύπτεται σχεδόν αμέσως από ένα αμερικανικό site και σχεδόν ταυτόχρονα από την ΕΡΤ δημοσιογράφοι της οποίας επικοινωνούν με το Γαβρά. Την ίδια στιγμή τα όρνεα των ιδιωτικών τηλεοράσεων εξαπολύουν επιθέσεις κατά της υπουργού Πολιτισμού καλώντας την να παραιτηθεί.
Το θέμα παίρνει διαστάσεις καθώς οι χρήστες των κοινωνικών δικτύων κονιορτοποιούν για μία ακόμη φορά την ούτως ή άλλως μηδαμινή αξιοπιστία των ελληνικών ΜΜΕ και των "λειτουργών" τους.
Κάποιοι, οι πιο ρομαντικοί, απαιτούν μ…

Ολα τα Μνημόνια σε πίνακες

Της Ελενας Κάππα


Σήμερα η εφημερίδα Αυγή δημοσιεύει έναν συγκριτικό πίνακα των τριών Μνημονίων, ο οποίος ενόψει της προεκλογικής περιόδου είναι βέβαιο ότι θα αποβεί εξαιρετικά χρήσιμος. Ο πίνακας περιλαμβάνει το συνολικό ύψος των πρόσθετων μέτρων κατά τη διάρκεια της συμφωνηθείσας περιόδου, το ύψος των μέτρων κατανεμημένο σε ετήσια βάση, το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων, τη προσαρμογή του ετήσιου κόστους των μέτρων λόγω ελάφρυνσης των πρωτογενών πλεονασμάτων, την εξοικονόμηση του κόστους λόγω και αναδιάρθρωσης  χρέους την τριετία 2016-2018 και τέλος τη προσαρμογή του ετήσιου κόστους λόγω και αναδιάρθρωσης του χρέους. Μνημόνιο 1 Το συνολικό ύψος των πρόσθετων μέτρων στη διάρκεια 2,4 ετών (2010-2012) ανήλθε σε 40,6 δις ενώ το ύψος των μέτρων σε ετήσια βάση έφτασε τα 16,9 δις. Κατά τη διάρκεια του πρώτου μνημονίου δεν υπήρξε συμφωνία σε σχέση με τα πρωτογενή πλεονάσματα που θα έπρεπε να πετύχει η ελληνική κυβέρνηση, ούτε κάποια δέσμευση για αναδιάρθρωση χρέους. Μνημόνιο 2 Κατά το δεύ…