Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Σέρνουν συνδικαλιστή αύριο 16/1 στα Δικαστήρια

WIND: μια εταιρεία κολοσσός, και πώς να μην είναι άλλωστε, όταν στους κόλπους της η δίωξη των εργαζομένων και η αυθαιρεσία της διοίκησης πάει σύννεφο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αυτά που συμβαίνουν στην Θεσσαλονίκη.

wind1Το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου της WIND, Στέφανος Μάλαμας, δέχτηκε μήνυση από προϊστάμενο της WIND, γιατί διαμαρτυρήθηκε όταν είχαν αφαιρεθεί από κατάστημα της WIND οι καρέκλες για την ανάπαυση των εργαζομένων (που έτσι έπρεπε να ξεροσταλιάζουν όρθιοι σε όλο το ωράριο τους!!)

Ο προϊστάμενος της WIND που έκανε την μήνυση ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΘΗΚΕ από τη θέση του. Πως και γιατί όμως;

O προϊστάμενος απομακρύνθηκε 2 ακριβώς ημέρες πριν από τη δίκη της υπόθεσης, και αφού ένα δυναμικό κίνημα αλληλεγγύης είχε αναπτυχθεί για να στηρίξει τον διωκόμενο εργαζόμενο Σ.Μάλαμα.

Συγκεκριμένα:

Με πρωτοβουλία του Σωματείου της WIND συγκροτήθηκαν Επιτροπές Συμπαράστασης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Τυπώθηκαν και κoλλήθηκαν χιλιάδες αφίσες, κυκλοφόρησε Δελτίο Τύπου, εκδόθηκαν πολλά ψηφίσματα συμπαράστασης από όλη την Ελλάδα. Μεγάλη εκδήλωση διοργανώθηκε στη Νομική Σχολή της Θεσσαλονίκης με θέμα: «Ελαστικές σχέσεις εργασίας στις τηλεπικοινωνίες και ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης».

Στην Θεσσαλονίκη, μια εβδομάδα πριν από τη δίκη, έλαβε χώρα ένα πλήθος δράσεων: έγιναν παρεμβάσεις σε 4 κεντρικά καταστήματα της WIND, όπου χιλιάδες ανακοινώσεις της Επιτροπής Συμπαράστασης, όπως αυτή που κρατάτε, μοιράστηκε σε εργαζόμενους και περαστικούς. Μάλιστα παρέμβαση έγινε και στο Ωραιόκαστρο, στο κεντρικό κτίριο της WIND.

Στην Αθήνα, στα κεντρικά γραφεία της WIND, οργανώθηκε και υλοποιήθηκε παράσταση στην διοίκηση της εταιρίας από συνδικαλιστές της Vodafone, Alcatel Telecoms,εργαζόμενων στο ΤΕΕ, ΠΕΤ-ΟΤΕ, Σωματείο Εργαζομένων Ταχυδρομικών Ταχυμεταφορικών Επιχειρήσεων Αττικής, Εργατικό Κέντρο Αθήνας.

Μετά από όλα αυτά που συνέβησαν, η δίκη του Σ.Μάλαμα έγινε την Τετάρτη 26 Νοέμβρη.

Μια ακριβώς ημέρα πριν, η διοίκηση της εταιρίας απομάκρυνε τον προϊστάμενο που έκανε την μήνυση, σε μια ξεκάθαρη προσπάθεια να «αποσυμπιέσει» την κατάσταση.

Την ημέρα της δίκης το Σωματείο της WIND κάλεσε σε Στάση Εργασίας. Από νωρίς το πρωί είχαν συγκεντρωθεί εργαζόμενοι στην είσοδο των δικαστηρίων Θεσσαλονίκης από το σωματείο, από αλληλέγγυα σωματεία και εργατικές συλλογικότητες, καθώς και φοιτητές, μοιράζοντας την προκήρυξη της Επιτροπής Συμπαράστασης, φωνάζοντας συνθήματα, κρατώντας πανό.

Η κατάσταση που δημιουργήθηκε από αυτή την συγκέντρωση, η οποία μεταφέρθηκε στην αίθουσα του δικαστηρίου που γέμισε ασφυκτικά, ήταν καταλυτική, αναγκάζοντας τον μηνυτή σε αίτηση αναβολής της δίκης.

Μαζί με όλα αυτά, οι κοινωνικές αντιδράσεις του Δεκέμβρη έδειξαν ξεκάθαρα πως ούτε οι εργαζόμενοι της WIND είναι οι μοναδικοί που έχουν προβλήματα, ούτε όσοι συμπαραστάθηκαν σε αυτούς ήταν είναι κάποιοι μεμονωμένοι γραφικοί τύποι. Αντίθετα μαθητές, φοιτητές, εργαζόμενοι, άνεργοι και μετανάστες έχουμε όλοι ζωτικά ζητήματα και προβλήματα ανοιχτά και συχνά συμμετέχουμε σε αγώνες όλοι μαζί έτσι ώστε οι αγώνες μας να δίνονται με καλύτερους όρους.

————————————————

Η απομάκρυνση του προϊστάμενου της WIND την παραμονή της δίκης, ΔΕΝ ΛΥΝΕΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ, το οποίο είναι η ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης, όσο συνεχίζουν να υπάρχουν τέτοια φαινόμενα, είτε στη WIND είτε αλλού. Ενδεικτικά υπενθυμίζουμε τις απολύσεις για συνδικαλιστικούς λόγους στις εταιρίες DEMO (της Φωτεινής), Teleperformance (του Ορέστη), σε franchise υποκατάστημα της ACS (τον Κώστα) και την καταδίκη του Δ.Πουλόπουλου επειδή μοίραζε ανακοίνωση του σωματείου του.

Άλλωστε μετά και τη δολοφονική επίθεση με οξύ στην καθαρίστρια Κωνσταντίνα Κούνεβα είναι πλέον εμφανές ότι η συνδικαλιστική δράση όχι μόνο ποινικοποιείται αλλά βρίσκει απέναντι της συχνά αδίστακτες πρακτικές.

Η εταιρεία της WIND έχει συμβάλλει σε αυτή την ποινικοποίηση και συνεχίζουμε να το αναδεικνύουμε. Συνεχίζουμε ακόμα να στηρίζουμε τον Σ.Μάλαμα, ο οποίος δικάζεται ΞΑΝΑ την Παρασκευή 16 Γενάρη.

Γιατί στο πρόσωπό του διώκεται κάθε εργαζόμενος που αγωνίζεται, διώκονται τα ίδια τα δικαιώματα και οι ελευθερίες των εργαζομένων.

———————————————-

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

Να αποσυρθεί τώρα η μήνυση και να παύσει κάθε δίωξη.

Να σταματήσει η εργοδοτική τρομοκρατία στους χώρους δουλειάς

Συγκέντρωση στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης,

Παρασκευή 16 Γενάρη στις 8.30

Επιτροπή Συμπαράστασης στον αγώνα των εργαζομένων της WIND


Πηγή:>Σέρνουν συνδικαλιστή αύριο 16/1 στα Δικαστήρια

Σχόλια

  1. Όσο η κυβέρνηση εθελοτυφλεί μπροστά σε τέτοια φαινόμενα, τόσο οι αυθαιρεσίες θα αυξάνονται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Παγκόσμια Διακήρυξη για την Πληροφόρηση και τη Δημοκρατία

Η Διακήρυξη έγινε ομόφωνα δεκτή από την Information and Democracy Commission H Επιτροπή αποτελείται από 25 μέλη: Amartya Sen, Joseph Stiglitz, Mario Vargas Llosa,  Hauwa IbrahimEmily BellYochaï BenklerTeng BiaoNighat DadCan DündarPrimavera de FilippiMireille Delmas-MartyAbdou DioufFrancis FukuyamaUlrik HaagerupAnn Marie Lipinski,Adam MichnikEli PariserAntoine PetitNavi PillayMaria RessaMarina WalkerAidan White και Mihaïl Zygar.
Πηγή: RSF
Μετάφραση: Anemosnaftilos
Προοίμιο
Ο παγκόσμιος χώρος επικοινωνίας και πληροφόρησης είναι κοινό αγαθό της ανθρωπότητας και πρέπει να προστατεύεται ως τέτοιο. Η διαχείρισή του είναι ευθύνη ολόκληρης της ανθρωπότητας, μέσω δημοκρατικών θεσμών, με στόχο τη διευκόλυνση της πραγματικής επικοινωνίας μεταξύ ατόμων, πολιτισμών, λαών και εθνών, στην υπηρεσία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της πολιτικής συναίνεσης, της ειρήνης, της ζωής και του περιβάλλοντος.

Ο παγκόσμιος χώρος επικοινωνίας και πληροφόρησης πρέπει να εξυπηρετεί την …

Οι Σαϊτάρχες, ο Γαβράς και τα ανεβαστήρια

Ενας ελαφρύς κυματισμός παρατηρήθηκε στον απέραντο βάλτο της ελληνικής "ενημέρωσης" με την "γκάφα" της "είδησης" για το "θάνατο" του Κώστα Γαβρά, στις 30 Αυγούστου.
Η ιστορία λίγο πολύ γνωστή. Ενας ιταλός δάσκαλος-δημοσιογράφος υποδυόμενος  στο Twitter την ελληνίδα υπουργό Πολιτισμού "ανακοινώνει" το θάνατο του σκηνοθέτη. Μεγάλα ξένα Μέσα και σχεδόν ΟΛΑ τα ελληνικά αναμεταδίδουν το ψεύτικο tweet και θρηνούν για τον "μακαρίτη". Η απάτη αποκαλύπτεται σχεδόν αμέσως από ένα αμερικανικό site και σχεδόν ταυτόχρονα από την ΕΡΤ δημοσιογράφοι της οποίας επικοινωνούν με το Γαβρά. Την ίδια στιγμή τα όρνεα των ιδιωτικών τηλεοράσεων εξαπολύουν επιθέσεις κατά της υπουργού Πολιτισμού καλώντας την να παραιτηθεί.
Το θέμα παίρνει διαστάσεις καθώς οι χρήστες των κοινωνικών δικτύων κονιορτοποιούν για μία ακόμη φορά την ούτως ή άλλως μηδαμινή αξιοπιστία των ελληνικών ΜΜΕ και των "λειτουργών" τους.
Κάποιοι, οι πιο ρομαντικοί, απαιτούν μ…

Ολα τα Μνημόνια σε πίνακες

Της Ελενας Κάππα


Σήμερα η εφημερίδα Αυγή δημοσιεύει έναν συγκριτικό πίνακα των τριών Μνημονίων, ο οποίος ενόψει της προεκλογικής περιόδου είναι βέβαιο ότι θα αποβεί εξαιρετικά χρήσιμος. Ο πίνακας περιλαμβάνει το συνολικό ύψος των πρόσθετων μέτρων κατά τη διάρκεια της συμφωνηθείσας περιόδου, το ύψος των μέτρων κατανεμημένο σε ετήσια βάση, το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων, τη προσαρμογή του ετήσιου κόστους των μέτρων λόγω ελάφρυνσης των πρωτογενών πλεονασμάτων, την εξοικονόμηση του κόστους λόγω και αναδιάρθρωσης  χρέους την τριετία 2016-2018 και τέλος τη προσαρμογή του ετήσιου κόστους λόγω και αναδιάρθρωσης του χρέους. Μνημόνιο 1 Το συνολικό ύψος των πρόσθετων μέτρων στη διάρκεια 2,4 ετών (2010-2012) ανήλθε σε 40,6 δις ενώ το ύψος των μέτρων σε ετήσια βάση έφτασε τα 16,9 δις. Κατά τη διάρκεια του πρώτου μνημονίου δεν υπήρξε συμφωνία σε σχέση με τα πρωτογενή πλεονάσματα που θα έπρεπε να πετύχει η ελληνική κυβέρνηση, ούτε κάποια δέσμευση για αναδιάρθρωση χρέους. Μνημόνιο 2 Κατά το δεύ…