H Δίκη για το Βατοπέδιο στην Ξάνθη

Στα «μικρά» των εφημερίδων πέρασε η εκδίκαση της αίτησης των κατοίκων της Ουρανούπολης η οποία πραγματοποιήθηκε προχθες, Πέμπτη, 11 Δεκεμβρίου στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Ξάνθης. Να θυμήσω ότι οι κάτοικοι διεκδικούν την ακύρωση της συμβολαιογραφικής πράξης 3005/21-12-007 (η οποία αντικατέστησε την 2823/22-5-07), σύμφωνα με την οποία το ελληνικό Δημόσιο παραχώρησε 8.608 στρέμματα κοινόχρηστου δάσους της Ουρανούπολης στη Μονή Βατοπεδίου, ανταλλάσσοντας το με το 2,36% της Βιστωνίδας λίμνης.
Στη δίκη, είχαν κληθεί να καταθέσουν πολιτικοί παράγοντες, έγκριτοι νομικοί και πολίτες οι οποίοι κατέδειξαν το αυτονόητο, ότι δηλαδή η συμβολαιογραφική πράξη είναι καθ’ όλα παράνομη και καταχρηστική για το Δημόσιο συμφέρον.
Η συγκεκριμένη υπόθεση είναι ένα από τα βασικά "κλειδιά" του σκανδάλου του Βατοπεδίου.
Το σημαντικό στοιχείο σε αυτή τη δίκη ήταν η «στροφή 180Ο» των εκπροσώπων του Δημοσίου που σε αντίθεση με την προηγούμενη φορά υπερασπίστηκαν τα συμφέροντα του Δημοσίου.
Από την πλευρά της Μονής κατέθεσαν οι δικηγόροι της και ο δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Ακάνθου-Σταγείρων κ. Τόλης Παπαγεωργίου.
Για τον «περίεργο ρόλο του κ. Παπαγεωργίου, άλλων έξι δημοτικών συμβούλων και του ίδιου του Δημάρχου Σταγείρων-Ακάνθου είχα γράψει σε προηγούμενο ποστ. (βλέπε σχετικά:
Η Ωρα της Κρίσης (και της ΚΤΗΣΗΣ Α.Ε.))*

Το δικαστήριο αναμένεται να εκδώσει την απόφαση του στις αρχές Μαρτίου.

*Για το συγκεκριμένο ποστ έλαβα την παρακάτω επιστολή από τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Χαλκιδικής κ. Γ. Δριβελέγκα:
Αγαπητέ κ. διευθυντή του naftilos.blogspot.com.

Απαντώντας στο έγγραφο της Τ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Σταγείρων – Ακάνθου και σε ότι προσωπικά με αφορά δηλώνω τα ακόλουθα :

Α) Δυστυχώς για την Τ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ είναι γνωστός, τόσο στην κοινωνία της Χαλκιδικής όσο και ανά το Πανελλήνιο, ο πρωταγωνιστικός μου ρόλος ως προς την ανάδειξη του σκανδάλου, που διέπραξε η κυβέρνηση της Ν.Δ ανταλλάσσοντας και χαρίζοντας δημόσια περιουσία, ανυπολογίστου αξίας, στη Μονή Βατοπεδίου.

Β) Ουδέν αναληθέστερον για όσα αναφέρει η Τ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ ως προς τον κ. Κασκέτη , που υπηρετεί με απόσπαση στο πολιτικό μου γραφείο.

Το Δ.Σ. του Δήμου Σταγείρων - Ακάνθου, μέλους του οποίου είναι ο κ. Κασκέτης , ουδέποτε συζήτησε θέμα συνεκμετάλλευσης της έκτασης με την Ιερά Μονή Βατοπεδίου.

Είναι τουλάχιστο ύποπτη, η αποστολή του mail από την Τ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Σταγείρων – Ακάνθου, αφού όπως μέχρι τώρα δεν γνωρίζαμε για τις off- shore εταιρίες της Μονής, έτσι δεν γνωρίζαμε και για την ύπαρξη της Τ.Ο.

Γιάννης Δριβελέγκας

Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ν. ΧαλκιδικήςΑπαντήσεις-ερωτήματα:

1. Ο κ. Δριβελέγκας δεν αναφέρει εάν γνώριζε τη στάση του Δήμου Σταγείρων-Ακάνθου, του Δημάρχου κ. Βλαχόπουλου (εκλεγμένου με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ) και ορισμένων μελών του Δημοτικού Συμβουλίου πολύ ΠΡΙΝ ξεσπάσει το σκάνδαλο, τον περασμένο Σεπτέμβριο.

2. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο ίδιος ο κ. Βλαχόπουλος στην μαρτυρική του κατάθεση στην Εισαγγελέα κ. Ευσταθία Σωτηροπούλου το καλοκαίρι του 2007 είχε αποστείλει επιστολές σε αρμόδιους φορείς με τις οποίες τους ενημέρωνε για την ανταλλαγή έκτασης 8.600 στρεμμάτων στην Ουρανούπολη Χαλκιδικής και οτι σύμφωνα με εκείνες τις επιστολές, η επίμαχη έκταση ήταν δασική και περιελάμβανε αρχαιολογικό χώρο. (Το δημοσίευμα εδώ: Kathimerini_Ouranoupoli.doc).

3. Το ερώτημα είναι γιατί, εάν γνώριζαν όλοι, ΔΕΝ είχαν βγάλει "στον αέρα" την υπόθεση από ΤΟΤΕ (από το καλοκαίρι του 2007) ενάμιση χρόνο πριν το ξέσπασμα του σκανδάλου;

4. Ο κ. Δριβελέγκας δεν αναφέρει εάν γνώριζε την ΟΜΟΦΩΝΗ απόφαση του Δ.Σ. του Δήμου Σταγείρων-Ακάνθου στις 17 Ιουλίου 2007 που εξουσιοδοτούσε τον Δήμαρχο κ. Βλαχόπουλο να "λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα έτσι ώστε να ακυρωθούν οι μεταβιβάσεις όλων των εκτάσεων". (Τα πρακτικά της συνεδρίασης του Δ.Σ. εδώ: A_Praktika_DS_Stageirwn.doc , B_Praktika_DS_Stageirwn.doc)

5. Ο κ. Δριβελέγκας δεν αναφέρει εάν γνώριζε οτι "αντιπροσωπεία έξι (6) δημοτικών συμβούλων του Δήμου που εκπροσωπούσαν το σύνολο των δημοτικών παρατάξεων του Δ.Σ. επισκέφθηκε την Ιερά Μονή και υπέβαλαν το αίτημα να μην πραγματοποιηθεί η σκοπούμενη ανταλλαγή και να παραμείνει στην κυριότητα της Ιεράς Μονής η έκταση της Ουρανούπολης, διότι έτσι εξυπηρετούντας καλύτερα τα συμφέροντα του Δήμου και των δημοτών". Και οτι ο ίδιος ο κ. Βλαχόπουλος επισκέφθηκε και μόνος του τη Μονή για τον ίδιο λόγο.
Αυτά αναφέρονται στην επιστολή (23 Σεπτεμβρίου 2008) προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων του δικηγόρου της Μονής Βατοπεδίου κ. Φώτη Κρεμμυδά. ( A_Kremmydas.doc, B_Kremmydas.doc, C_Kremmydas.doc)

6. Ο κ. Δριβελέγκας δεν αναφέρει εάν ο συνεργάτης του και δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Σταγείρων-Ακάνθου κ. Κασκέτης τα γνώριζε αυτά ή τα πληροφορήθηκε κι εκείνος από την επιστολή Κρεμμυδά; Ο κ. Κασκέτης συμμετείχε στην αντιπροσωπεία των έξι στη Μονή ή όχι ;

7. Ο κ. Δριβελέγκας δεν αναφέρει εάν ο ίδιος ή ο συνεργάτης του και δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Σταγείρων-Ακάνθου κ. Κασκέτης, γνώριζαν ότι ο δημοτικός σύμβουλος κ. Τόλης Παπαγεωργίου α) υπερασπιζόμενος τα συμφέροντα της Μονής πρωτοστάτησε στις κινήσεις του Δήμου και στην πρωτοβούλια της επίσκεψης των έξι, β) είναι μέλος του Δ.Σ. της εταιρείας «ΚΤΗΣΗΣ Α.Ε.».

8. Γιατί, εάν ήταν γνωστά τα παραπάνω, ο κ. Παπαγεωργίου και οι άλλοι πέντε δημοτικοί σύμβουλοι που πήγαν στη Μονή, δεν κλήθηκαν από την Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής;

9. Τέλος, που ακριβώς είναι το "ύποπτο" στην αποστολή του mail της Τ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ που αποκαλύπτει τα παραπάνω; Τι ακριβώς εννοεί ο κ. βουλευτής του ΠΑΣΟΚ;
.Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ολα τα Μνημόνια σε πίνακες

Περί Σαββόπουλου, προσωπικά...

Ο Αρχιδάμπουρας