Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

H Δίκη για το Βατοπέδιο στην Ξάνθη

Στα «μικρά» των εφημερίδων πέρασε η εκδίκαση της αίτησης των κατοίκων της Ουρανούπολης η οποία πραγματοποιήθηκε προχθες, Πέμπτη, 11 Δεκεμβρίου στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Ξάνθης. Να θυμήσω ότι οι κάτοικοι διεκδικούν την ακύρωση της συμβολαιογραφικής πράξης 3005/21-12-007 (η οποία αντικατέστησε την 2823/22-5-07), σύμφωνα με την οποία το ελληνικό Δημόσιο παραχώρησε 8.608 στρέμματα κοινόχρηστου δάσους της Ουρανούπολης στη Μονή Βατοπεδίου, ανταλλάσσοντας το με το 2,36% της Βιστωνίδας λίμνης.
Στη δίκη, είχαν κληθεί να καταθέσουν πολιτικοί παράγοντες, έγκριτοι νομικοί και πολίτες οι οποίοι κατέδειξαν το αυτονόητο, ότι δηλαδή η συμβολαιογραφική πράξη είναι καθ’ όλα παράνομη και καταχρηστική για το Δημόσιο συμφέρον.
Η συγκεκριμένη υπόθεση είναι ένα από τα βασικά "κλειδιά" του σκανδάλου του Βατοπεδίου.
Το σημαντικό στοιχείο σε αυτή τη δίκη ήταν η «στροφή 180Ο» των εκπροσώπων του Δημοσίου που σε αντίθεση με την προηγούμενη φορά υπερασπίστηκαν τα συμφέροντα του Δημοσίου.
Από την πλευρά της Μονής κατέθεσαν οι δικηγόροι της και ο δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Ακάνθου-Σταγείρων κ. Τόλης Παπαγεωργίου.
Για τον «περίεργο ρόλο του κ. Παπαγεωργίου, άλλων έξι δημοτικών συμβούλων και του ίδιου του Δημάρχου Σταγείρων-Ακάνθου είχα γράψει σε προηγούμενο ποστ. (βλέπε σχετικά:
Η Ωρα της Κρίσης (και της ΚΤΗΣΗΣ Α.Ε.))*

Το δικαστήριο αναμένεται να εκδώσει την απόφαση του στις αρχές Μαρτίου.

*Για το συγκεκριμένο ποστ έλαβα την παρακάτω επιστολή από τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Χαλκιδικής κ. Γ. Δριβελέγκα:
Αγαπητέ κ. διευθυντή του naftilos.blogspot.com.

Απαντώντας στο έγγραφο της Τ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Σταγείρων – Ακάνθου και σε ότι προσωπικά με αφορά δηλώνω τα ακόλουθα :

Α) Δυστυχώς για την Τ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ είναι γνωστός, τόσο στην κοινωνία της Χαλκιδικής όσο και ανά το Πανελλήνιο, ο πρωταγωνιστικός μου ρόλος ως προς την ανάδειξη του σκανδάλου, που διέπραξε η κυβέρνηση της Ν.Δ ανταλλάσσοντας και χαρίζοντας δημόσια περιουσία, ανυπολογίστου αξίας, στη Μονή Βατοπεδίου.

Β) Ουδέν αναληθέστερον για όσα αναφέρει η Τ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ ως προς τον κ. Κασκέτη , που υπηρετεί με απόσπαση στο πολιτικό μου γραφείο.

Το Δ.Σ. του Δήμου Σταγείρων - Ακάνθου, μέλους του οποίου είναι ο κ. Κασκέτης , ουδέποτε συζήτησε θέμα συνεκμετάλλευσης της έκτασης με την Ιερά Μονή Βατοπεδίου.

Είναι τουλάχιστο ύποπτη, η αποστολή του mail από την Τ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Σταγείρων – Ακάνθου, αφού όπως μέχρι τώρα δεν γνωρίζαμε για τις off- shore εταιρίες της Μονής, έτσι δεν γνωρίζαμε και για την ύπαρξη της Τ.Ο.

Γιάννης Δριβελέγκας

Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ν. ΧαλκιδικήςΑπαντήσεις-ερωτήματα:

1. Ο κ. Δριβελέγκας δεν αναφέρει εάν γνώριζε τη στάση του Δήμου Σταγείρων-Ακάνθου, του Δημάρχου κ. Βλαχόπουλου (εκλεγμένου με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ) και ορισμένων μελών του Δημοτικού Συμβουλίου πολύ ΠΡΙΝ ξεσπάσει το σκάνδαλο, τον περασμένο Σεπτέμβριο.

2. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο ίδιος ο κ. Βλαχόπουλος στην μαρτυρική του κατάθεση στην Εισαγγελέα κ. Ευσταθία Σωτηροπούλου το καλοκαίρι του 2007 είχε αποστείλει επιστολές σε αρμόδιους φορείς με τις οποίες τους ενημέρωνε για την ανταλλαγή έκτασης 8.600 στρεμμάτων στην Ουρανούπολη Χαλκιδικής και οτι σύμφωνα με εκείνες τις επιστολές, η επίμαχη έκταση ήταν δασική και περιελάμβανε αρχαιολογικό χώρο. (Το δημοσίευμα εδώ: Kathimerini_Ouranoupoli.doc).

3. Το ερώτημα είναι γιατί, εάν γνώριζαν όλοι, ΔΕΝ είχαν βγάλει "στον αέρα" την υπόθεση από ΤΟΤΕ (από το καλοκαίρι του 2007) ενάμιση χρόνο πριν το ξέσπασμα του σκανδάλου;

4. Ο κ. Δριβελέγκας δεν αναφέρει εάν γνώριζε την ΟΜΟΦΩΝΗ απόφαση του Δ.Σ. του Δήμου Σταγείρων-Ακάνθου στις 17 Ιουλίου 2007 που εξουσιοδοτούσε τον Δήμαρχο κ. Βλαχόπουλο να "λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα έτσι ώστε να ακυρωθούν οι μεταβιβάσεις όλων των εκτάσεων". (Τα πρακτικά της συνεδρίασης του Δ.Σ. εδώ: A_Praktika_DS_Stageirwn.doc , B_Praktika_DS_Stageirwn.doc)

5. Ο κ. Δριβελέγκας δεν αναφέρει εάν γνώριζε οτι "αντιπροσωπεία έξι (6) δημοτικών συμβούλων του Δήμου που εκπροσωπούσαν το σύνολο των δημοτικών παρατάξεων του Δ.Σ. επισκέφθηκε την Ιερά Μονή και υπέβαλαν το αίτημα να μην πραγματοποιηθεί η σκοπούμενη ανταλλαγή και να παραμείνει στην κυριότητα της Ιεράς Μονής η έκταση της Ουρανούπολης, διότι έτσι εξυπηρετούντας καλύτερα τα συμφέροντα του Δήμου και των δημοτών". Και οτι ο ίδιος ο κ. Βλαχόπουλος επισκέφθηκε και μόνος του τη Μονή για τον ίδιο λόγο.
Αυτά αναφέρονται στην επιστολή (23 Σεπτεμβρίου 2008) προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων του δικηγόρου της Μονής Βατοπεδίου κ. Φώτη Κρεμμυδά. ( A_Kremmydas.doc, B_Kremmydas.doc, C_Kremmydas.doc)

6. Ο κ. Δριβελέγκας δεν αναφέρει εάν ο συνεργάτης του και δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Σταγείρων-Ακάνθου κ. Κασκέτης τα γνώριζε αυτά ή τα πληροφορήθηκε κι εκείνος από την επιστολή Κρεμμυδά; Ο κ. Κασκέτης συμμετείχε στην αντιπροσωπεία των έξι στη Μονή ή όχι ;

7. Ο κ. Δριβελέγκας δεν αναφέρει εάν ο ίδιος ή ο συνεργάτης του και δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Σταγείρων-Ακάνθου κ. Κασκέτης, γνώριζαν ότι ο δημοτικός σύμβουλος κ. Τόλης Παπαγεωργίου α) υπερασπιζόμενος τα συμφέροντα της Μονής πρωτοστάτησε στις κινήσεις του Δήμου και στην πρωτοβούλια της επίσκεψης των έξι, β) είναι μέλος του Δ.Σ. της εταιρείας «ΚΤΗΣΗΣ Α.Ε.».

8. Γιατί, εάν ήταν γνωστά τα παραπάνω, ο κ. Παπαγεωργίου και οι άλλοι πέντε δημοτικοί σύμβουλοι που πήγαν στη Μονή, δεν κλήθηκαν από την Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής;

9. Τέλος, που ακριβώς είναι το "ύποπτο" στην αποστολή του mail της Τ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ που αποκαλύπτει τα παραπάνω; Τι ακριβώς εννοεί ο κ. βουλευτής του ΠΑΣΟΚ;
.Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Οι Σαϊτάρχες, ο Γαβράς και τα ανεβαστήρια

Ενας ελαφρύς κυματισμός παρατηρήθηκε στον απέραντο βάλτο της ελληνικής "ενημέρωσης" με την "γκάφα" της "είδησης" για το "θάνατο" του Κώστα Γαβρά, στις 30 Αυγούστου.
Η ιστορία λίγο πολύ γνωστή. Ενας ιταλός δάσκαλος-δημοσιογράφος υποδυόμενος  στο Twitter την ελληνίδα υπουργό Πολιτισμού "ανακοινώνει" το θάνατο του σκηνοθέτη. Μεγάλα ξένα Μέσα και σχεδόν ΟΛΑ τα ελληνικά αναμεταδίδουν το ψεύτικο tweet και θρηνούν για τον "μακαρίτη". Η απάτη αποκαλύπτεται σχεδόν αμέσως από ένα αμερικανικό site και σχεδόν ταυτόχρονα από την ΕΡΤ δημοσιογράφοι της οποίας επικοινωνούν με το Γαβρά. Την ίδια στιγμή τα όρνεα των ιδιωτικών τηλεοράσεων εξαπολύουν επιθέσεις κατά της υπουργού Πολιτισμού καλώντας την να παραιτηθεί.
Το θέμα παίρνει διαστάσεις καθώς οι χρήστες των κοινωνικών δικτύων κονιορτοποιούν για μία ακόμη φορά την ούτως ή άλλως μηδαμινή αξιοπιστία των ελληνικών ΜΜΕ και των "λειτουργών" τους.
Κάποιοι, οι πιο ρομαντικοί, απαιτούν μ…

Ολα τα Μνημόνια σε πίνακες

Της Ελενας Κάππα


Σήμερα η εφημερίδα Αυγή δημοσιεύει έναν συγκριτικό πίνακα των τριών Μνημονίων, ο οποίος ενόψει της προεκλογικής περιόδου είναι βέβαιο ότι θα αποβεί εξαιρετικά χρήσιμος. Ο πίνακας περιλαμβάνει το συνολικό ύψος των πρόσθετων μέτρων κατά τη διάρκεια της συμφωνηθείσας περιόδου, το ύψος των μέτρων κατανεμημένο σε ετήσια βάση, το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων, τη προσαρμογή του ετήσιου κόστους των μέτρων λόγω ελάφρυνσης των πρωτογενών πλεονασμάτων, την εξοικονόμηση του κόστους λόγω και αναδιάρθρωσης  χρέους την τριετία 2016-2018 και τέλος τη προσαρμογή του ετήσιου κόστους λόγω και αναδιάρθρωσης του χρέους. Μνημόνιο 1 Το συνολικό ύψος των πρόσθετων μέτρων στη διάρκεια 2,4 ετών (2010-2012) ανήλθε σε 40,6 δις ενώ το ύψος των μέτρων σε ετήσια βάση έφτασε τα 16,9 δις. Κατά τη διάρκεια του πρώτου μνημονίου δεν υπήρξε συμφωνία σε σχέση με τα πρωτογενή πλεονάσματα που θα έπρεπε να πετύχει η ελληνική κυβέρνηση, ούτε κάποια δέσμευση για αναδιάρθρωση χρέους. Μνημόνιο 2 Κατά το δεύ…

Ω! Τα Ωραία Μικρά Μαγαζιά του 3%

Ω! Οι ωραίες μέρες!
Νοσταλγώ τις ένδοξες στιγμές μας στην Αριστερά του ’80 και του ’90 και του 2000 και του 2007…
Μικρά μαγαζιά, γωνία. Σπίτια του λαού. Ωραία κυλικεία με εξαιρετικούς καφέδες το πρωί.
Ωραίες μέρες…
Στα Ντα Κάπο και στα Φίλια, θέσεις τιμητικές μαζί με καλλιτέχνες και ωραία κορίτσια και αγόρια. Σεβασμός για την εργατική τραγιάσκα που είχαμε από καιρό πάψει να φοράμε αλλά ειχε μείνει η γραμμή στο μέτωπο. Ηθική. Συνέπεια. Καθαρότητα. Αγαπητοί σε όλους. Ευχάριστοι.
Αποδεκτοι όσο δεν διεκδικούσαμε κάτι παραπάνω. Την εξουσία κυρίως… «Αυτά δεν είναι δουλειές για εσάς. Θα σας φθείρουν! Αφήστε τις για εμάς τους λερωμένους…» μας έλεγαν οι πράσινοι και γαλάζιοι φίλοι μας. Και τα κορίτσια το ίδιο μας έλεγαν.
Εκεί στο 3 με 8% ήμασταν μια χαρά όλοι. Κι εμείς και οι άλλοι. Ασφαλείς μέσα στις αναζητήσεις μας. Χωρίς να το πιέζουμε κιόλας.
Και χρήσιμοι! Πολύ χρήσιμοι για πολλούς λόγους. Κυρίως για άλλοθι βέβαια αλλά και λόγω παιδείας. Ως δημοσιογράφοι. Ως Σύμβουλοι. Ως Ρήτορες.
Τι έλεγα;
Α! Ναι…