Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Επιστολή διαμαρτυρίας στα ΜΜΕ από φοιτητές Δημοσιογραφίας του ΑΠΘ


katalipsi

Οι φοιτητές έχουν καταλάβει το κτίριο της σχολής δημοσιογραφίας στην οδό Εγνατία στη Θεσσαλονίκη και έχουν αναρτήσει το συγκεκριμένο πανό.

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ

Ως φοιτητές Δημοσιογραφίας του Α.Π.Θ. οργισμένοι από τις πρακτικές δεκαετιών που οπλίζουν την αστυνομία και την εκπαιδεύουν να δολοφονεί και θέλοντας να τιμήσουμε και να αγωνιστούμε στη μνήμη αυτών που έχουν χάσει τη ζωή τους από το σύστημα της καταστολής και της αστυνομοκρατίας, προχωρήσαμε σε κατάληψη ανοιχτή και πολιτισμένη προτάσσοντας τις αξίες μας για μια κοινωνία διαφορετική.

Χαιρετίζουμε τις χιλιάδες λαού, τους εργαζομένους, τους εκπαιδευτικούς, τους μετανάστες, τους φοιτητές και τους μαθητές που συμμετείχαν μαζικά στις πορείες που ανέτρεψαν την έντεχνη προσπάθεια της κυβέρνησης και των Μ.Μ.Ε. να τρομοκρατήσουν το λαό ώστε να “θάψουν” τη στυγνή δολοφονία του 15χρονου μαθητή Αλέξη.

Συγκεκριμένα, καταδικάζουμε απερίφραστα τη στάση των Μ.Μ.Ε. απέναντι στα τελευταία γεγονότα. Η εμμονή στην προβολή συγκεκριμένων εικόνων και απόψεων είναι αναμφισβήτητα αντίθετη με τις βασικές αρχές της Δημοσιογραφικής ηθικής και δεοντολογίας. Οι δηλώσεις των κυβερνητικών στελεχών, αρμοδίων και μη, των στελεχών της αντιπολίτευσης, των πληγέντων από τις καταστροφές είναι σίγουρα θεμιτό και βασικό για τη λειτουργία του πολιτεύματος να προβάλλονται. Οι βασικές όμως αρχές του Δημοσιογραφικού επαγγέλματος επιτάσσουν την προβολή και τη δημοσιοποίηση όλων των απόψεων από όπου και αν αυτές προέρχονται. Λογοκρισία και επιλεκτικοί αποκλεισμοί όπως η μαζικότητα των διαδηλώσεων, η μη επαρκής προβολή απόψεων των διαδηλωτών, η ανύπαρκτη κοινωνιολογική προσέγγιση των εξεργεμένων υποβαθμίζουν τη λειτουργία της Δημοκρατίας και συνακόλουθα προσβάλλουν και το επάγγελμα μας.

Η αποσιώπηση γεγονότων όπως:

- Η πορεία 2000 ατόμων στις 11/12 στη Θεσσαλονίκη με στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας, η οποία συνάντησε συγκινητική ανταπόκριση από τον κόσμο, που επικροτούσε από τα μπαλκόνια με χειροκροτήματα τους διαδηλωτές.

- Το βάπτισμα μελών της οργάνωσης “Χρυσή Αυγή“ ως αγανακτισμένων καταστηματαρχών που πετροβολούσαν αναρχικούς στην πόλη της Πάτρας. Αποδείξεις ως προς την αλήθεια του πράγματος αποτελούν: Το σύνθημα ”πουτάνας γιοι αναρχικοί” το οποίο φωνάζουν διαχρονικά οι Χρυσαυγίτες, τα φέιγ βολάν της συγκεκριμένης οργάνωσης που βρέθηκαν στο δρόμο και η επιβεβαίωση εκ μέρους του Δημάρχου της Πάτρας κυρίου Φούρα πως επρόκειτο για ακροδεξιά στοιχεία.

συνιστούν τακτικές που έχουν ως στόχο την παραπληροφόρηση και σίγουρα όχι την αντικειμενική ενημέρωση.

Ειδικότερα ως φοιτητές Δημοσιογραφίας και πολίτες έχουμε αγανακτήσει από τη στάση των Κρατικών Τηλεοπτικών Σταθμών. Θεωρούμε απαράδεκτο και αποπροσανατολιστικό το γεγονός πως την ώρα των μαζικών πορειών και διαδηλώσεων τα Κρατικά κανάλια προέβαλαν παιδικά προγράμματα και εκπομπές μαγειρικής!!

Η ψυχραιμία και η αναλυτική ματιά των ξένων Μ.Μ.Ε. πάνω στα γεγονότα θα πρέπει να αποτελέσει παράδειγμα προς όλους μας, νυν και μελλοντικούς Δημοσιογράφους.

Στο πλαίσιο του δικαιώματος έκφρασης κάθε γνώμης περίμενουμε να δημοσιευτεί από το μέσο σας η επιστολή μας.

Σύλλογος φοιτητών Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ Α.Π.Θ.


>Επιστολή διαμαρτυρίας στα ΜΜΕ από φοιτητές Δημοσιογραφίας του ΑΠΘ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Παγκόσμια Διακήρυξη για την Πληροφόρηση και τη Δημοκρατία

Η Διακήρυξη έγινε ομόφωνα δεκτή από την Information and Democracy Commission H Επιτροπή αποτελείται από 25 μέλη: Amartya Sen, Joseph Stiglitz, Mario Vargas Llosa,  Hauwa IbrahimEmily BellYochaï BenklerTeng BiaoNighat DadCan DündarPrimavera de FilippiMireille Delmas-MartyAbdou DioufFrancis FukuyamaUlrik HaagerupAnn Marie Lipinski,Adam MichnikEli PariserAntoine PetitNavi PillayMaria RessaMarina WalkerAidan White και Mihaïl Zygar.
Πηγή: RSF
Μετάφραση: Anemosnaftilos
Προοίμιο
Ο παγκόσμιος χώρος επικοινωνίας και πληροφόρησης είναι κοινό αγαθό της ανθρωπότητας και πρέπει να προστατεύεται ως τέτοιο. Η διαχείρισή του είναι ευθύνη ολόκληρης της ανθρωπότητας, μέσω δημοκρατικών θεσμών, με στόχο τη διευκόλυνση της πραγματικής επικοινωνίας μεταξύ ατόμων, πολιτισμών, λαών και εθνών, στην υπηρεσία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της πολιτικής συναίνεσης, της ειρήνης, της ζωής και του περιβάλλοντος.

Ο παγκόσμιος χώρος επικοινωνίας και πληροφόρησης πρέπει να εξυπηρετεί την …

Οι Σαϊτάρχες, ο Γαβράς και τα ανεβαστήρια

Ενας ελαφρύς κυματισμός παρατηρήθηκε στον απέραντο βάλτο της ελληνικής "ενημέρωσης" με την "γκάφα" της "είδησης" για το "θάνατο" του Κώστα Γαβρά, στις 30 Αυγούστου.
Η ιστορία λίγο πολύ γνωστή. Ενας ιταλός δάσκαλος-δημοσιογράφος υποδυόμενος  στο Twitter την ελληνίδα υπουργό Πολιτισμού "ανακοινώνει" το θάνατο του σκηνοθέτη. Μεγάλα ξένα Μέσα και σχεδόν ΟΛΑ τα ελληνικά αναμεταδίδουν το ψεύτικο tweet και θρηνούν για τον "μακαρίτη". Η απάτη αποκαλύπτεται σχεδόν αμέσως από ένα αμερικανικό site και σχεδόν ταυτόχρονα από την ΕΡΤ δημοσιογράφοι της οποίας επικοινωνούν με το Γαβρά. Την ίδια στιγμή τα όρνεα των ιδιωτικών τηλεοράσεων εξαπολύουν επιθέσεις κατά της υπουργού Πολιτισμού καλώντας την να παραιτηθεί.
Το θέμα παίρνει διαστάσεις καθώς οι χρήστες των κοινωνικών δικτύων κονιορτοποιούν για μία ακόμη φορά την ούτως ή άλλως μηδαμινή αξιοπιστία των ελληνικών ΜΜΕ και των "λειτουργών" τους.
Κάποιοι, οι πιο ρομαντικοί, απαιτούν μ…

Ολα τα Μνημόνια σε πίνακες

Της Ελενας Κάππα


Σήμερα η εφημερίδα Αυγή δημοσιεύει έναν συγκριτικό πίνακα των τριών Μνημονίων, ο οποίος ενόψει της προεκλογικής περιόδου είναι βέβαιο ότι θα αποβεί εξαιρετικά χρήσιμος. Ο πίνακας περιλαμβάνει το συνολικό ύψος των πρόσθετων μέτρων κατά τη διάρκεια της συμφωνηθείσας περιόδου, το ύψος των μέτρων κατανεμημένο σε ετήσια βάση, το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων, τη προσαρμογή του ετήσιου κόστους των μέτρων λόγω ελάφρυνσης των πρωτογενών πλεονασμάτων, την εξοικονόμηση του κόστους λόγω και αναδιάρθρωσης  χρέους την τριετία 2016-2018 και τέλος τη προσαρμογή του ετήσιου κόστους λόγω και αναδιάρθρωσης του χρέους. Μνημόνιο 1 Το συνολικό ύψος των πρόσθετων μέτρων στη διάρκεια 2,4 ετών (2010-2012) ανήλθε σε 40,6 δις ενώ το ύψος των μέτρων σε ετήσια βάση έφτασε τα 16,9 δις. Κατά τη διάρκεια του πρώτου μνημονίου δεν υπήρξε συμφωνία σε σχέση με τα πρωτογενή πλεονάσματα που θα έπρεπε να πετύχει η ελληνική κυβέρνηση, ούτε κάποια δέσμευση για αναδιάρθρωση χρέους. Μνημόνιο 2 Κατά το δεύ…