Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Γύρω γύρω όλοι στο ξεροπήγαδο...

Από τον ΠΕΤΡΟ ΜΑΝΤΑΙΟ

Πεντ' έξι στέκονταν σκυμμένοι στο χείλος ενός ξεροπήγαδου, κι ένας απ' όλους τους έδειχνε με θαυμασμό, στο βάθος του πηγαδιού, το κενό, το τίποτα. Κι αυτοί αντιθαυμάζανε: «Ω, θαύμα! Ενα υπέροχο τίποτα!». Φαίνεται λέω -ως ο μύθος δηλοί...- ότι μέχρι τις εννέα το βράδυ του Σαββάτου 6 Δεκεμβρίου, ουδέν το ανησυχητικόν συνέβαινε στην ευτυχισμένη μυθική χώρα του ξεροπήγαδου, όπου όλοι χαιρόντουσαν τη θαυμαστή θέα του βάθους, και πιο πολύ αυτός που την έδειχνε. Ολα ήταν σε άκαμπτη ευημερία και γαλήνια τάξη, μακάρια αταραξία και εξαίσια πλήξη. Ούτε ένα συννεφάκι στον ορίζοντα· ένας, ελάχιστος έστω, οιωνός. «Τίποτα το αξιοσημείωτο και σήμερα», όπως θρυλείται ότι έγραφε στο ημερολόγιό του ο Λουδοβίκος 16ος, στις 13 Ιουλίου 1789...

Και τότε, μετά τις 9 το βράδυ του Σαββάτου 6 Δεκεμβρίου, άρχισαν να βγαίνουν από τα λαγούμια του πουθενά και τις γαλαρίες του τίποτα, από την άκρη του λεπτοδείχτη όπου ο χρόνος γκρεμίζεται, από το δάκρυ μιας ψιχάλας που πάει να γίνει βροχή και καταιγίδα αναπάντεχη, από τον αθώρητο πυθμένα του ξεροπήγαδου στο τέλος τέλος... άρχισαν να προβάλλουν περίεργα όντα με καλυμμένα πρόσωπα και να σπάνε ό,τι έβρισκαν μπροστά τους. Εμειναν μ' ανοιχτό το στόμα από έκπληξη και φρίκη, οι θαυμαστές της τρύπας, και πιο πολύ αυτός που τους την έδειχνε. Τόση οργή και τόσο μίσος, τόσο πάθος για καταστροφή στα καλά καθούμενα! «Ιδιώνυμο», ψέλλισε ο ένας, «Αποδοκιμάστε απερίφραστα», λάλησε ο άλλος. «Μη χαϊδεύετε τ' αυτιά τους», υπέδειξε ένας τρίτος. Κι ένας τέταρτος, ο πιο ξεσκολισμένος στα πολιτικά κόλπα, έβγαλε και το πόρισμα: «πολιτική αλητεία». Μετά, έσκυψαν πάλι και θαύμαζαν το βάθος του ξεροπήγαδου...


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 29/12/2008

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Οι Σαϊτάρχες, ο Γαβράς και τα ανεβαστήρια

Ενας ελαφρύς κυματισμός παρατηρήθηκε στον απέραντο βάλτο της ελληνικής "ενημέρωσης" με την "γκάφα" της "είδησης" για το "θάνατο" του Κώστα Γαβρά, στις 30 Αυγούστου.
Η ιστορία λίγο πολύ γνωστή. Ενας ιταλός δάσκαλος-δημοσιογράφος υποδυόμενος  στο Twitter την ελληνίδα υπουργό Πολιτισμού "ανακοινώνει" το θάνατο του σκηνοθέτη. Μεγάλα ξένα Μέσα και σχεδόν ΟΛΑ τα ελληνικά αναμεταδίδουν το ψεύτικο tweet και θρηνούν για τον "μακαρίτη". Η απάτη αποκαλύπτεται σχεδόν αμέσως από ένα αμερικανικό site και σχεδόν ταυτόχρονα από την ΕΡΤ δημοσιογράφοι της οποίας επικοινωνούν με το Γαβρά. Την ίδια στιγμή τα όρνεα των ιδιωτικών τηλεοράσεων εξαπολύουν επιθέσεις κατά της υπουργού Πολιτισμού καλώντας την να παραιτηθεί.
Το θέμα παίρνει διαστάσεις καθώς οι χρήστες των κοινωνικών δικτύων κονιορτοποιούν για μία ακόμη φορά την ούτως ή άλλως μηδαμινή αξιοπιστία των ελληνικών ΜΜΕ και των "λειτουργών" τους.
Κάποιοι, οι πιο ρομαντικοί, απαιτούν μ…

Ω! Τα Ωραία Μικρά Μαγαζιά του 3%

Ω! Οι ωραίες μέρες!
Νοσταλγώ τις ένδοξες στιγμές μας στην Αριστερά του ’80 και του ’90 και του 2000 και του 2007…
Μικρά μαγαζιά, γωνία. Σπίτια του λαού. Ωραία κυλικεία με εξαιρετικούς καφέδες το πρωί.
Ωραίες μέρες…
Στα Ντα Κάπο και στα Φίλια, θέσεις τιμητικές μαζί με καλλιτέχνες και ωραία κορίτσια και αγόρια. Σεβασμός για την εργατική τραγιάσκα που είχαμε από καιρό πάψει να φοράμε αλλά ειχε μείνει η γραμμή στο μέτωπο. Ηθική. Συνέπεια. Καθαρότητα. Αγαπητοί σε όλους. Ευχάριστοι.
Αποδεκτοι όσο δεν διεκδικούσαμε κάτι παραπάνω. Την εξουσία κυρίως… «Αυτά δεν είναι δουλειές για εσάς. Θα σας φθείρουν! Αφήστε τις για εμάς τους λερωμένους…» μας έλεγαν οι πράσινοι και γαλάζιοι φίλοι μας. Και τα κορίτσια το ίδιο μας έλεγαν.
Εκεί στο 3 με 8% ήμασταν μια χαρά όλοι. Κι εμείς και οι άλλοι. Ασφαλείς μέσα στις αναζητήσεις μας. Χωρίς να το πιέζουμε κιόλας.
Και χρήσιμοι! Πολύ χρήσιμοι για πολλούς λόγους. Κυρίως για άλλοθι βέβαια αλλά και λόγω παιδείας. Ως δημοσιογράφοι. Ως Σύμβουλοι. Ως Ρήτορες.
Τι έλεγα;
Α! Ναι…

Ολα τα Μνημόνια σε πίνακες

Της Ελενας Κάππα


Σήμερα η εφημερίδα Αυγή δημοσιεύει έναν συγκριτικό πίνακα των τριών Μνημονίων, ο οποίος ενόψει της προεκλογικής περιόδου είναι βέβαιο ότι θα αποβεί εξαιρετικά χρήσιμος. Ο πίνακας περιλαμβάνει το συνολικό ύψος των πρόσθετων μέτρων κατά τη διάρκεια της συμφωνηθείσας περιόδου, το ύψος των μέτρων κατανεμημένο σε ετήσια βάση, το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων, τη προσαρμογή του ετήσιου κόστους των μέτρων λόγω ελάφρυνσης των πρωτογενών πλεονασμάτων, την εξοικονόμηση του κόστους λόγω και αναδιάρθρωσης  χρέους την τριετία 2016-2018 και τέλος τη προσαρμογή του ετήσιου κόστους λόγω και αναδιάρθρωσης του χρέους. Μνημόνιο 1 Το συνολικό ύψος των πρόσθετων μέτρων στη διάρκεια 2,4 ετών (2010-2012) ανήλθε σε 40,6 δις ενώ το ύψος των μέτρων σε ετήσια βάση έφτασε τα 16,9 δις. Κατά τη διάρκεια του πρώτου μνημονίου δεν υπήρξε συμφωνία σε σχέση με τα πρωτογενή πλεονάσματα που θα έπρεπε να πετύχει η ελληνική κυβέρνηση, ούτε κάποια δέσμευση για αναδιάρθρωση χρέους. Μνημόνιο 2 Κατά το δεύ…