Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Κυριακάτικων εφημερίδων (παρα-)ανάγνωση...

Ξεφυλλίζω τις σημερινές, κυριακάτικες εφημερίδες. Είναι, όπως πάντα τέτοια ημέρα, οι πιο ενδιαφέρουσες της χρονιάς αφού περιλαμβάνουν ανασκοπήσεις για το 2008 αλλά και τα επερχόμενα γεγονότα και τις επετείους του 2009. Εφημερίδες-αλμανάκ και φωτογραφικά άλμπουμ μαζί. Οι περισσότερες γνώμες, αναλύσεις και συνεντεύξεις, όπως είναι φυσικό έχουν ως βασικό θέμα τα "Δεκεμβριανά". Οι περισσότερες αναμασούν τα τετριμμένα που γράφτηκαν τις προηγούμενες ημέρες. Ελάχιστες το πάνε και λίγο παρακάτω, λίγο βαθύτερα το πράγμα. Οι υπόλοιποι γράφουν γιατί πρέπει να γράψουν κάτι σχετικό. Δυστυχώς για μια ακόμη φορά με καταπλήσσει το άρθρο του Πάσχου Μανδραβέλη H «εξέγερση» και το αίτημα. Το βασικό επιχείρημα γνωστό, όλοι όμως όσοι το εξέφρασαν δείχνουν να αγνοούν το βασικό: Τη βασική και ουσιαστική διαφορά μεταξύ της εξέγερσης και της επανάστασης. Εξέγερση είναι μια βίαιη κοινωνική διαμαρτυρία ΧΩΡΙΣ συγκεκριμένα αιτήματα. Αιτήματα και ιδεολογικές πλατφόρμες έχουν οι επαναστάσεις και τα επαναστατικά κινήματα. Αγνοια; Το βρίσκω μάλλον απίθανο. Η δημιουργία όμως σύγχυσης ανάμεσα σ' αυτά τα δύο κοινωνικά φαινόμενα μπορεί να εξυπηρετεί κάποιες ιδεολογικές θέσεις σίγουρα όμως δεν εξυπηρετεί την ενημέρωση. Κρίμα!
Πλήρη άγνοια όμως διακρίνει παράπλευρο άρθρο με τίτλο: Οχι ο ίδιος αλλά τα παπούτσια του έγιναν σύμβολο που έχει να κάνει με την περίφημη αντίδραση Ιρακινού δημοσιογράφου να εκτοξεύσει τα υποδήματά του εναντίον του Μπους. Και μάλιστα κλασσικό δείγμα άγνοιας που μαστίζει την ελληνική δημοσιογραφία. Τι αγνοεί και δεν μπήκε στον κόπο να ψάξει η συντάκτρια του άρθρου; Πως το πέταγμα παπουτσιών συνιστά, παραδοσιακά, ΥΠΕΡΤΑΤΗ προσβολή για τους Αραβες. Κάτι χειρότερο από το πέταγμα του γαντιού στη Δύση. Χειρότερο κι από τη γνωστή χειρονομία του προτεταμένου δείκτη. Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη μελέτη των αραβικών παραδόσεων. Αρκεί κάποιος να σκεφτεί το γιατί οι μουσουλμάνοι αφήνουν έξω από τους ιερούς χώρους τους τα υποδήματά τους... Δύο φορές κρίμα!
Τρίτο "καρφί στο μάτι" η συνέντευξη της Μιλένας Αποστολάκη στην Ελευθεροτυπία:
«Το ΠΑΣΟΚ έμαθε από τα λάθη του». Εδώ το σχόλιο προκύπτει αυθόρμητα: Αν το ΠΑΣΟΚ είχε μάθει από τα λάθη του θα είχε ακόμη στις τάξεις του στελέχη όπως τον Πάγκαλο, τον Βερελή, τον Παναγιωτακόπουλο ή την ...Αποστολάκη; Τίποτα δεν έμαθε λοιπόν και τρεις φορές Κρίμα!

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Οι Σαϊτάρχες, ο Γαβράς και τα ανεβαστήρια

Ενας ελαφρύς κυματισμός παρατηρήθηκε στον απέραντο βάλτο της ελληνικής "ενημέρωσης" με την "γκάφα" της "είδησης" για το "θάνατο" του Κώστα Γαβρά, στις 30 Αυγούστου.
Η ιστορία λίγο πολύ γνωστή. Ενας ιταλός δάσκαλος-δημοσιογράφος υποδυόμενος  στο Twitter την ελληνίδα υπουργό Πολιτισμού "ανακοινώνει" το θάνατο του σκηνοθέτη. Μεγάλα ξένα Μέσα και σχεδόν ΟΛΑ τα ελληνικά αναμεταδίδουν το ψεύτικο tweet και θρηνούν για τον "μακαρίτη". Η απάτη αποκαλύπτεται σχεδόν αμέσως από ένα αμερικανικό site και σχεδόν ταυτόχρονα από την ΕΡΤ δημοσιογράφοι της οποίας επικοινωνούν με το Γαβρά. Την ίδια στιγμή τα όρνεα των ιδιωτικών τηλεοράσεων εξαπολύουν επιθέσεις κατά της υπουργού Πολιτισμού καλώντας την να παραιτηθεί.
Το θέμα παίρνει διαστάσεις καθώς οι χρήστες των κοινωνικών δικτύων κονιορτοποιούν για μία ακόμη φορά την ούτως ή άλλως μηδαμινή αξιοπιστία των ελληνικών ΜΜΕ και των "λειτουργών" τους.
Κάποιοι, οι πιο ρομαντικοί, απαιτούν μ…

Ολα τα Μνημόνια σε πίνακες

Της Ελενας Κάππα


Σήμερα η εφημερίδα Αυγή δημοσιεύει έναν συγκριτικό πίνακα των τριών Μνημονίων, ο οποίος ενόψει της προεκλογικής περιόδου είναι βέβαιο ότι θα αποβεί εξαιρετικά χρήσιμος. Ο πίνακας περιλαμβάνει το συνολικό ύψος των πρόσθετων μέτρων κατά τη διάρκεια της συμφωνηθείσας περιόδου, το ύψος των μέτρων κατανεμημένο σε ετήσια βάση, το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων, τη προσαρμογή του ετήσιου κόστους των μέτρων λόγω ελάφρυνσης των πρωτογενών πλεονασμάτων, την εξοικονόμηση του κόστους λόγω και αναδιάρθρωσης  χρέους την τριετία 2016-2018 και τέλος τη προσαρμογή του ετήσιου κόστους λόγω και αναδιάρθρωσης του χρέους. Μνημόνιο 1 Το συνολικό ύψος των πρόσθετων μέτρων στη διάρκεια 2,4 ετών (2010-2012) ανήλθε σε 40,6 δις ενώ το ύψος των μέτρων σε ετήσια βάση έφτασε τα 16,9 δις. Κατά τη διάρκεια του πρώτου μνημονίου δεν υπήρξε συμφωνία σε σχέση με τα πρωτογενή πλεονάσματα που θα έπρεπε να πετύχει η ελληνική κυβέρνηση, ούτε κάποια δέσμευση για αναδιάρθρωση χρέους. Μνημόνιο 2 Κατά το δεύ…

Ω! Τα Ωραία Μικρά Μαγαζιά του 3%

Ω! Οι ωραίες μέρες!
Νοσταλγώ τις ένδοξες στιγμές μας στην Αριστερά του ’80 και του ’90 και του 2000 και του 2007…
Μικρά μαγαζιά, γωνία. Σπίτια του λαού. Ωραία κυλικεία με εξαιρετικούς καφέδες το πρωί.
Ωραίες μέρες…
Στα Ντα Κάπο και στα Φίλια, θέσεις τιμητικές μαζί με καλλιτέχνες και ωραία κορίτσια και αγόρια. Σεβασμός για την εργατική τραγιάσκα που είχαμε από καιρό πάψει να φοράμε αλλά ειχε μείνει η γραμμή στο μέτωπο. Ηθική. Συνέπεια. Καθαρότητα. Αγαπητοί σε όλους. Ευχάριστοι.
Αποδεκτοι όσο δεν διεκδικούσαμε κάτι παραπάνω. Την εξουσία κυρίως… «Αυτά δεν είναι δουλειές για εσάς. Θα σας φθείρουν! Αφήστε τις για εμάς τους λερωμένους…» μας έλεγαν οι πράσινοι και γαλάζιοι φίλοι μας. Και τα κορίτσια το ίδιο μας έλεγαν.
Εκεί στο 3 με 8% ήμασταν μια χαρά όλοι. Κι εμείς και οι άλλοι. Ασφαλείς μέσα στις αναζητήσεις μας. Χωρίς να το πιέζουμε κιόλας.
Και χρήσιμοι! Πολύ χρήσιμοι για πολλούς λόγους. Κυρίως για άλλοθι βέβαια αλλά και λόγω παιδείας. Ως δημοσιογράφοι. Ως Σύμβουλοι. Ως Ρήτορες.
Τι έλεγα;
Α! Ναι…