Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Κυριακάτικων εφημερίδων (παρα-)ανάγνωση...

Ξεφυλλίζω τις σημερινές, κυριακάτικες εφημερίδες. Είναι, όπως πάντα τέτοια ημέρα, οι πιο ενδιαφέρουσες της χρονιάς αφού περιλαμβάνουν ανασκοπήσεις για το 2008 αλλά και τα επερχόμενα γεγονότα και τις επετείους του 2009. Εφημερίδες-αλμανάκ και φωτογραφικά άλμπουμ μαζί. Οι περισσότερες γνώμες, αναλύσεις και συνεντεύξεις, όπως είναι φυσικό έχουν ως βασικό θέμα τα "Δεκεμβριανά". Οι περισσότερες αναμασούν τα τετριμμένα που γράφτηκαν τις προηγούμενες ημέρες. Ελάχιστες το πάνε και λίγο παρακάτω, λίγο βαθύτερα το πράγμα. Οι υπόλοιποι γράφουν γιατί πρέπει να γράψουν κάτι σχετικό. Δυστυχώς για μια ακόμη φορά με καταπλήσσει το άρθρο του Πάσχου Μανδραβέλη H «εξέγερση» και το αίτημα. Το βασικό επιχείρημα γνωστό, όλοι όμως όσοι το εξέφρασαν δείχνουν να αγνοούν το βασικό: Τη βασική και ουσιαστική διαφορά μεταξύ της εξέγερσης και της επανάστασης. Εξέγερση είναι μια βίαιη κοινωνική διαμαρτυρία ΧΩΡΙΣ συγκεκριμένα αιτήματα. Αιτήματα και ιδεολογικές πλατφόρμες έχουν οι επαναστάσεις και τα επαναστατικά κινήματα. Αγνοια; Το βρίσκω μάλλον απίθανο. Η δημιουργία όμως σύγχυσης ανάμεσα σ' αυτά τα δύο κοινωνικά φαινόμενα μπορεί να εξυπηρετεί κάποιες ιδεολογικές θέσεις σίγουρα όμως δεν εξυπηρετεί την ενημέρωση. Κρίμα!
Πλήρη άγνοια όμως διακρίνει παράπλευρο άρθρο με τίτλο: Οχι ο ίδιος αλλά τα παπούτσια του έγιναν σύμβολο που έχει να κάνει με την περίφημη αντίδραση Ιρακινού δημοσιογράφου να εκτοξεύσει τα υποδήματά του εναντίον του Μπους. Και μάλιστα κλασσικό δείγμα άγνοιας που μαστίζει την ελληνική δημοσιογραφία. Τι αγνοεί και δεν μπήκε στον κόπο να ψάξει η συντάκτρια του άρθρου; Πως το πέταγμα παπουτσιών συνιστά, παραδοσιακά, ΥΠΕΡΤΑΤΗ προσβολή για τους Αραβες. Κάτι χειρότερο από το πέταγμα του γαντιού στη Δύση. Χειρότερο κι από τη γνωστή χειρονομία του προτεταμένου δείκτη. Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη μελέτη των αραβικών παραδόσεων. Αρκεί κάποιος να σκεφτεί το γιατί οι μουσουλμάνοι αφήνουν έξω από τους ιερούς χώρους τους τα υποδήματά τους... Δύο φορές κρίμα!
Τρίτο "καρφί στο μάτι" η συνέντευξη της Μιλένας Αποστολάκη στην Ελευθεροτυπία:
«Το ΠΑΣΟΚ έμαθε από τα λάθη του». Εδώ το σχόλιο προκύπτει αυθόρμητα: Αν το ΠΑΣΟΚ είχε μάθει από τα λάθη του θα είχε ακόμη στις τάξεις του στελέχη όπως τον Πάγκαλο, τον Βερελή, τον Παναγιωτακόπουλο ή την ...Αποστολάκη; Τίποτα δεν έμαθε λοιπόν και τρεις φορές Κρίμα!

Σχόλια

 1. Να τονίσω, αγαπητέ, ότι η εξέγερση έχει κεντρικό μοχλό την αλλαγή του επικεφαλής, του αρχηγού. Η τελευταία αντίδραση των νέων δεν αποτελεί εξέγερση. Είναι στάση πολιτική, είναι χτύπημα, είναι αντίδραση, αλλά όχι εξέγερση πολιτική. Βλέπεις, δεν τέθηκε αυθόρμητα κανένα ζήτημα αλλαγής της κυβέρνησης ή υπουργού.

  Αυτό που όμως τονίζεται ακόμα μία φορά είναι ότι η πρωτοπορία και ο αγώνας για μια δημοκρατική αληθινά κοινωνία προέρχονται από τη μεσαία τάξη και όχι από το προλεταριάτο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. "Ανεμε" καλώς σε βρήκα !
  Με ενδιαφέρον διάβασα το σχόλιό σου και θα ήθελα να συμφωνήσω μαζί σου .
  Αγαπητέ , είναι άξιος ο μισθός που λαμβάνουν .
  Είναι τοις πάσι γνωστόν ότι υπηρετούν συγκεκριμένα σχέδια .
  Θα ήθελα όμως , αν έχεις διαβάσει , αν έχεις προλάβει δηλαδή , το κείμενο του Τετράδη στον "καιρό" της σημερινής κυριακάττικης ελευθεροτυπίας ! Εχει ενδιαφέρον .

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Παγκόσμια Διακήρυξη για την Πληροφόρηση και τη Δημοκρατία

Η Διακήρυξη έγινε ομόφωνα δεκτή από την Information and Democracy Commission H Επιτροπή αποτελείται από 25 μέλη: Amartya Sen, Joseph Stiglitz, Mario Vargas Llosa,  Hauwa IbrahimEmily BellYochaï BenklerTeng BiaoNighat DadCan DündarPrimavera de FilippiMireille Delmas-MartyAbdou DioufFrancis FukuyamaUlrik HaagerupAnn Marie Lipinski,Adam MichnikEli PariserAntoine PetitNavi PillayMaria RessaMarina WalkerAidan White και Mihaïl Zygar.
Πηγή: RSF
Μετάφραση: Anemosnaftilos
Προοίμιο
Ο παγκόσμιος χώρος επικοινωνίας και πληροφόρησης είναι κοινό αγαθό της ανθρωπότητας και πρέπει να προστατεύεται ως τέτοιο. Η διαχείρισή του είναι ευθύνη ολόκληρης της ανθρωπότητας, μέσω δημοκρατικών θεσμών, με στόχο τη διευκόλυνση της πραγματικής επικοινωνίας μεταξύ ατόμων, πολιτισμών, λαών και εθνών, στην υπηρεσία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της πολιτικής συναίνεσης, της ειρήνης, της ζωής και του περιβάλλοντος.

Ο παγκόσμιος χώρος επικοινωνίας και πληροφόρησης πρέπει να εξυπηρετεί την …

Οι Σαϊτάρχες, ο Γαβράς και τα ανεβαστήρια

Ενας ελαφρύς κυματισμός παρατηρήθηκε στον απέραντο βάλτο της ελληνικής "ενημέρωσης" με την "γκάφα" της "είδησης" για το "θάνατο" του Κώστα Γαβρά, στις 30 Αυγούστου.
Η ιστορία λίγο πολύ γνωστή. Ενας ιταλός δάσκαλος-δημοσιογράφος υποδυόμενος  στο Twitter την ελληνίδα υπουργό Πολιτισμού "ανακοινώνει" το θάνατο του σκηνοθέτη. Μεγάλα ξένα Μέσα και σχεδόν ΟΛΑ τα ελληνικά αναμεταδίδουν το ψεύτικο tweet και θρηνούν για τον "μακαρίτη". Η απάτη αποκαλύπτεται σχεδόν αμέσως από ένα αμερικανικό site και σχεδόν ταυτόχρονα από την ΕΡΤ δημοσιογράφοι της οποίας επικοινωνούν με το Γαβρά. Την ίδια στιγμή τα όρνεα των ιδιωτικών τηλεοράσεων εξαπολύουν επιθέσεις κατά της υπουργού Πολιτισμού καλώντας την να παραιτηθεί.
Το θέμα παίρνει διαστάσεις καθώς οι χρήστες των κοινωνικών δικτύων κονιορτοποιούν για μία ακόμη φορά την ούτως ή άλλως μηδαμινή αξιοπιστία των ελληνικών ΜΜΕ και των "λειτουργών" τους.
Κάποιοι, οι πιο ρομαντικοί, απαιτούν μ…

Ολα τα Μνημόνια σε πίνακες

Της Ελενας Κάππα


Σήμερα η εφημερίδα Αυγή δημοσιεύει έναν συγκριτικό πίνακα των τριών Μνημονίων, ο οποίος ενόψει της προεκλογικής περιόδου είναι βέβαιο ότι θα αποβεί εξαιρετικά χρήσιμος. Ο πίνακας περιλαμβάνει το συνολικό ύψος των πρόσθετων μέτρων κατά τη διάρκεια της συμφωνηθείσας περιόδου, το ύψος των μέτρων κατανεμημένο σε ετήσια βάση, το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων, τη προσαρμογή του ετήσιου κόστους των μέτρων λόγω ελάφρυνσης των πρωτογενών πλεονασμάτων, την εξοικονόμηση του κόστους λόγω και αναδιάρθρωσης  χρέους την τριετία 2016-2018 και τέλος τη προσαρμογή του ετήσιου κόστους λόγω και αναδιάρθρωσης του χρέους. Μνημόνιο 1 Το συνολικό ύψος των πρόσθετων μέτρων στη διάρκεια 2,4 ετών (2010-2012) ανήλθε σε 40,6 δις ενώ το ύψος των μέτρων σε ετήσια βάση έφτασε τα 16,9 δις. Κατά τη διάρκεια του πρώτου μνημονίου δεν υπήρξε συμφωνία σε σχέση με τα πρωτογενή πλεονάσματα που θα έπρεπε να πετύχει η ελληνική κυβέρνηση, ούτε κάποια δέσμευση για αναδιάρθρωση χρέους. Μνημόνιο 2 Κατά το δεύ…