Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΔΗΛΩΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Θεσσαλονίκη, 18 Δεκεμβρίου 2008

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΔΗΛΩΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Το Τριμελές Εφετείο Θεσσαλονίκης ανακοίνωσε την Τρίτη 16 Δεκεμβρίου 2008 την απόφασή του για τη λεγόμενη «υπόθεση της ΖΑΡΝΤΙΝΙΕΡΑΣ». Τρεις αστυφύλακες και ένας αρχιφύλακας, που θεωρήθηκαν αυτουργοί του ξυλοδαρμού του Κύπριου φοιτητή καταδικάστηκαν σε φυλάκιση τριών ετών για το αδίκημα της επικίνδυνης σωματικής βλάβης κατά μετατροπή της αρχικής κατηγορίας για «απρόκλητη σωματική βλάβη».
Στο φερόμενο ως «πρωταγωνιστή» επιβλήθηκε επιπλέον ποινή φυλάκισης τριών μηνών για το αδίκημα της «έργω εξύβρισης», ενώ άλλοι τρεις αστυνομικοί καταδικάστηκαν σε φυλάκιση 15 μηνών με αναστολή για «απλή συνέργεια».
Λαμβάνοντας υπόψη το μέγεθος και την έκταση της προσβολής της σωματικής ακεραιότητας και της αξιοπρέπειας του Κύπριου φοιτητή, καθώς και την εντύπωση που προκάλεσε στους πολίτες το περιστατικό σε συνδυασμό με την πειθαρχική τους μεταχείριση που προηγήθηκε και με την οποία δεν αποκλείστηκε παντελώς η συμμετοχή τους στο σώμα, όπως θα περίμενε κανείς η ποινική δίωξη μεταχείριση που τους επιφυλάχθηκε, κρίνεται επιεικής, δικαιώνοντας όσους κάνουν λόγο για ποινές «χάδι».
Η απαξίωση και η αποδοκιμασία της συμπεριφοράς αστυνομικών οργάνων σε βάρος διαδηλωτών, πρέπει να είναι αυστηρές και να μην δημιουργείται το αίσθημα της «ατιμωρησίας». Είναι ακόμα νωπό το περιστατικό της δολοφονίας του 15χρονου από ειδικό φρουρό, ο οποίος με τις δηλώσεις του δεν έδειξε ίχνος μεταμέλειας.
Η δικαιοσύνη με τις αποφάσεις της δεν πρέπει να αφήνει περιθώριο για δημιουργία υπονοιών στους πολίτες ότι τα όργανα που είναι επιφορτισμένα με την προστασία της ζωής και της τιμής των πολιτών δικαιούνται ειδικής «ευνοϊκής μεταχείρισης» την στιγμή που συνεχίζεται το κλίμα «αυστηροποίησης» των ποινών που επιβάλλονται σε βάρος άλλων κατηγοριών πολιτών για άλλου είδους αδικήματα.

Ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης

Μανόλης Αν. Λαμτζίδης

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Παγκόσμια Διακήρυξη για την Πληροφόρηση και τη Δημοκρατία

Η Διακήρυξη έγινε ομόφωνα δεκτή από την Information and Democracy Commission H Επιτροπή αποτελείται από 25 μέλη: Amartya Sen, Joseph Stiglitz, Mario Vargas Llosa,  Hauwa IbrahimEmily BellYochaï BenklerTeng BiaoNighat DadCan DündarPrimavera de FilippiMireille Delmas-MartyAbdou DioufFrancis FukuyamaUlrik HaagerupAnn Marie Lipinski,Adam MichnikEli PariserAntoine PetitNavi PillayMaria RessaMarina WalkerAidan White και Mihaïl Zygar.
Πηγή: RSF
Μετάφραση: Anemosnaftilos
Προοίμιο
Ο παγκόσμιος χώρος επικοινωνίας και πληροφόρησης είναι κοινό αγαθό της ανθρωπότητας και πρέπει να προστατεύεται ως τέτοιο. Η διαχείρισή του είναι ευθύνη ολόκληρης της ανθρωπότητας, μέσω δημοκρατικών θεσμών, με στόχο τη διευκόλυνση της πραγματικής επικοινωνίας μεταξύ ατόμων, πολιτισμών, λαών και εθνών, στην υπηρεσία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της πολιτικής συναίνεσης, της ειρήνης, της ζωής και του περιβάλλοντος.

Ο παγκόσμιος χώρος επικοινωνίας και πληροφόρησης πρέπει να εξυπηρετεί την …

Οι Σαϊτάρχες, ο Γαβράς και τα ανεβαστήρια

Ενας ελαφρύς κυματισμός παρατηρήθηκε στον απέραντο βάλτο της ελληνικής "ενημέρωσης" με την "γκάφα" της "είδησης" για το "θάνατο" του Κώστα Γαβρά, στις 30 Αυγούστου.
Η ιστορία λίγο πολύ γνωστή. Ενας ιταλός δάσκαλος-δημοσιογράφος υποδυόμενος  στο Twitter την ελληνίδα υπουργό Πολιτισμού "ανακοινώνει" το θάνατο του σκηνοθέτη. Μεγάλα ξένα Μέσα και σχεδόν ΟΛΑ τα ελληνικά αναμεταδίδουν το ψεύτικο tweet και θρηνούν για τον "μακαρίτη". Η απάτη αποκαλύπτεται σχεδόν αμέσως από ένα αμερικανικό site και σχεδόν ταυτόχρονα από την ΕΡΤ δημοσιογράφοι της οποίας επικοινωνούν με το Γαβρά. Την ίδια στιγμή τα όρνεα των ιδιωτικών τηλεοράσεων εξαπολύουν επιθέσεις κατά της υπουργού Πολιτισμού καλώντας την να παραιτηθεί.
Το θέμα παίρνει διαστάσεις καθώς οι χρήστες των κοινωνικών δικτύων κονιορτοποιούν για μία ακόμη φορά την ούτως ή άλλως μηδαμινή αξιοπιστία των ελληνικών ΜΜΕ και των "λειτουργών" τους.
Κάποιοι, οι πιο ρομαντικοί, απαιτούν μ…

Ολα τα Μνημόνια σε πίνακες

Της Ελενας Κάππα


Σήμερα η εφημερίδα Αυγή δημοσιεύει έναν συγκριτικό πίνακα των τριών Μνημονίων, ο οποίος ενόψει της προεκλογικής περιόδου είναι βέβαιο ότι θα αποβεί εξαιρετικά χρήσιμος. Ο πίνακας περιλαμβάνει το συνολικό ύψος των πρόσθετων μέτρων κατά τη διάρκεια της συμφωνηθείσας περιόδου, το ύψος των μέτρων κατανεμημένο σε ετήσια βάση, το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων, τη προσαρμογή του ετήσιου κόστους των μέτρων λόγω ελάφρυνσης των πρωτογενών πλεονασμάτων, την εξοικονόμηση του κόστους λόγω και αναδιάρθρωσης  χρέους την τριετία 2016-2018 και τέλος τη προσαρμογή του ετήσιου κόστους λόγω και αναδιάρθρωσης του χρέους. Μνημόνιο 1 Το συνολικό ύψος των πρόσθετων μέτρων στη διάρκεια 2,4 ετών (2010-2012) ανήλθε σε 40,6 δις ενώ το ύψος των μέτρων σε ετήσια βάση έφτασε τα 16,9 δις. Κατά τη διάρκεια του πρώτου μνημονίου δεν υπήρξε συμφωνία σε σχέση με τα πρωτογενή πλεονάσματα που θα έπρεπε να πετύχει η ελληνική κυβέρνηση, ούτε κάποια δέσμευση για αναδιάρθρωση χρέους. Μνημόνιο 2 Κατά το δεύ…