Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Μια εβδομάδα: απολογισμός

Ημέρα 1η. Σάββατο. Τηλεφώνημα."Το και το...". (...) (...) (...) Εκτακτο Δελτίο. "Το και το...". (...) (...) Οι επισυνάψεις του εγκεφάλου αργούν χαρακτηριστικά να αντιδράσουν. Συγκεχυμένα μηνύματα. Κι ύστερα... Ενα κύμα οργής. Το πρώτο. Σφίξιμο. Επιστράτευση ψυχραιμίας. "Επαγγελματισμός". Πως είπατε; "Επαγγελματισμός!!! Κλινικό περιστατικό!!! Συμβάν!!!". Τα πρώτα σου χρόνια στη δημοσιογραφία. Δίπλα στα scanner της αστυνομίας. "Προς όλες τις μονάδες...". Θυμάσαι; Κοιμάσαι; Κι άλλο τηλεφώνημα. "Νεκρός". "15χρονος νεκρός!". Θα γίνει της πουτάνας. Ο επαγγελματισμός που λέγαμε τίθεται σε λειτουργία. Για λίγο. Δεύτερο κύμα οργής. "Δεν μπορεί να είναι τυχαίο αυτό. Τίποτα δεν είναι τυχαίο. Δεν υπάρχουν τυχαία πράγματα!". Αγρυπνη νύχτα. Η Αθήνα αρχίζει να καίγεται. Η Θεσσαλονίκη το ίδιο. Καμιά λογική επεξεργασία. Από κανέναν. Μόνο αυτό: "Δεν μπορεί να είναι τυχαίο!". Μέχρις εδώ, όλο αυτό κάτι θυμίζει. Νομίζεις οτι το έχεις ξαναζήσει. Λες και υπάρχουν πράγματα που μπορεί κανείς να τα ξαναζήσει.
Ημέρα 2η. Κυριακή. Οχι, δεν είναι εφιάλτης. Πράγματι συνέβη. Μυρωδιά δακρυγόνου. Ειδήσεις. Τηλεφωνήματα. Internet. "Και τώρα;". Η ερώτηση αιωρείται. Επεισόδια. Οι πρώτες δηλώσεις. Τα πρώτα ποστ. Οργή. Οργή. Οργή. "Μπάτσοι-γουρούνια-δολοφόνοι". "Κυβέρνηση δολοφόνων". "Αυτοί είναι οι ένοχοι". Ανακλαστικές κινήσεις. Ανακλαστικές αντιδράσεις. Προσπάθειες εκλογίκευσης. Αλλεπάλληλα κύματα οργής. Τα φώτα στο χριστουγεννιάτικο δέντρο αναβοσβήνουν. Τι σκατά έγινε τώρα; Τα υπόλοιπα στις ειδήσεις οι οποίες αναζητούν υπερθετικούς που όμως τους έχουν εξαντλήσει από την εποχή του Ζαχόπουλου. Παρ' όλα αυτά, τα ΜΜΕ καταλαμβάνουν και πάλι την πραγματικότητα μεταλλάσσοντάς την σε εικόνα. "Να κάνουμε κάτι!". "Τι να κάνουμε;". "Να κατεβούμε στους δρόμους!". "Να κατεβούμε! Αλλά να καταλάβουμε πρώτα τι έχει γίνει!". Τι πλάκα που έχουμε. Αγρυπνη νύχτα.
Ημέρα 3η. Δευτέρα. Πορείες, διαδηλώσεις, συγκρούσεις σε όλη την Ελλάδα. Οχι, αυτό δεν το έχεις ξαναζήσει. Σίγουρα δεν το έχουν ξαναζήσει και οι υπόλοιποι γύρω σου. Αρα επικοινωνία μηδέν. Λείπει το βασικό εργαλείο: η μνήμη. Συλλογική ή ατομική. Τώρα θα αρχίσει το μπέρδεμα. Οταν δεν διαθέτεις μνήμη για κάτι, αναζητάς τη γνώση. Κάποιους ορισμούς έστω. Μάταιος κόπος. Ποτέ δεν τους έμαθες αυτούς τους ορισμούς. "Τι είναι εξέγερση", "τι είναι διαμαρτυρία", "τι είναι επανάσταση", "τι είναι οχλοκρατία". Ποιοί χρησιμοποιούν την τάδε ορολογία και ποιοι τη δείνα. Ψιλά γράμματα. Βγαίνεις έξω. Ναι, όντως συμβαίνει αυτό που λένε οι περισσότεροι: χιλιάδες παιδιά είναι στους δρόμους. Αισθάνεσαι την οργή τους. Ναι, αλλά που θα βγάλει τώρα αυτό; Ενδόμυχη χαρά. Επιτέλους κάτι κινείται. Το οτι υπάρχει νεκρός σε προσγειώνει. Ενδόμυχος φόβος. Ενδόμυχα όλα. Και χιλιάδες ερωτήσεις που δεν εκφράζονται άμεσα. Και γίνονται πολτός και ο πολτός εντός σου σε οργίζει ακόμη περισσότερο. Μάλλον οργίζει τους περισσότερους. Κι ύστερα το ένστικτο της αυτοσυντήρησης. Κι ύστερα μια ξαφνική έκλαμψη: "Τι θέλουν τα κανάλια;". Εικόνα. Μην τους τι δίνετε. Μάταιος κόπος. Κανείς δεν πρόκειται να σε ακούσει. Οι φωτιές ανάβουν. Οι κάμερες παίρνουν θέση. Το θηρίο βρίσκει την αγαπημένη του τροφή. Οσο το ταΐζεις με φωτιές, τόσες φωτιές ξερνάει από τους δέκτες. Καίγεται το σύμπαν. Γνώριμο αποτέλεσμα. Πρωτόγνωρη η έκταση. Αδυναμία ερμηνείας. Αγρυπνη νύχτα στις φλόγες.
Ημέρα 4η. Τρίτη. Αποκαΐδια. Μέχρι και το τηλεοπτικό θηρίο έσκασε, φράκαρε από τη φωτιά. Δεν ξέρουν τι λένε. Οχι οτι ήξεραν ποτέ αλλά είχαν έστω κάποιο ειρμό. Τώρα μπλόκαραν και λένε μόνο ανοησίες οι τηλε-άνθρωποι. Σαν να χώθηκε κορμός δέντρου στις ερπύστριες των καναλιών. Η αναίτεια και υπερβολική χρήση του υπερθετικού επί χρόνια στόμωσε τις ειδησεογραφικές τους κάνες. Τώρα κάθε φορά που πυροβολούν η ανοησία που εκτοξεύουν σκάει στα μούτρα τους. Το ίδιο βέβαια συμβαίνει και με όλους εμάς τους υπόλοιπους. Μόνο που με τους τηλεπαρουσιαστές φαίνεται περισσότερο. Ολοι ξέραμε οτι ο Πρετεντάτος, ο Κυρτσόπουλος και ο Τραγκατέρης είναι ηλίθιοι. Τώρα όμως φαίνεται και στα πρόσωπά τους. Πρόσωπα κρετίνων που δεν μπορούν να επικοινωνήσουν όχι απλώς με τους τηλεθεατές αλλά ούτε καν με το περιβάλλον τους. Τα πράγματα δεν είναι καλύτερα με το πολιτικό προσωπικό. Μάλλον χειρότερα είναι αφού αυτοί θα πρέπει να κάνουν και κάτι. Εξέγερση; Ταραχές; Μεμονωμένα επεισόδια; Κουκουλοφόροι; Λαός; Αναρχικοί; Παιδιά; Γατιά; Σκυλιά; Τι από όλα; Ολα; Ο,τι να 'ναι! Πολτός στο κεφάλι τους και στα δικά μας.
Ημέρα 5η. Τετάρτη. Η κηδεία μας ακινητοποιεί όλους για λίγες ώρες. Ημέρα Πένθους στα σχολεία. Επισήμως. Και μετά ξαναρχίζει η δράση. Με δύο νέους-παλιούς παίκτες, αυτή τη φορά: τους "αγανακτισμένους πολίτες" και τους φασίστες. Να, κάτι που θα έπρεπε όλοι να περιμένουν. Σε τέτοιες συνθήκες τα "αυγά του φιδιού" επωάζονται εξαιρετικά γρήγορα. Φασίστες, εθνικιστές, "αγανακτισμένοι", το χαφιεδότσουρμο ξυπνά από το λήθαργο και εφορμά στη σκηνή.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Παγκόσμια Διακήρυξη για την Πληροφόρηση και τη Δημοκρατία

Η Διακήρυξη έγινε ομόφωνα δεκτή από την Information and Democracy Commission H Επιτροπή αποτελείται από 25 μέλη: Amartya Sen, Joseph Stiglitz, Mario Vargas Llosa,  Hauwa IbrahimEmily BellYochaï BenklerTeng BiaoNighat DadCan DündarPrimavera de FilippiMireille Delmas-MartyAbdou DioufFrancis FukuyamaUlrik HaagerupAnn Marie Lipinski,Adam MichnikEli PariserAntoine PetitNavi PillayMaria RessaMarina WalkerAidan White και Mihaïl Zygar.
Πηγή: RSF
Μετάφραση: Anemosnaftilos
Προοίμιο
Ο παγκόσμιος χώρος επικοινωνίας και πληροφόρησης είναι κοινό αγαθό της ανθρωπότητας και πρέπει να προστατεύεται ως τέτοιο. Η διαχείρισή του είναι ευθύνη ολόκληρης της ανθρωπότητας, μέσω δημοκρατικών θεσμών, με στόχο τη διευκόλυνση της πραγματικής επικοινωνίας μεταξύ ατόμων, πολιτισμών, λαών και εθνών, στην υπηρεσία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της πολιτικής συναίνεσης, της ειρήνης, της ζωής και του περιβάλλοντος.

Ο παγκόσμιος χώρος επικοινωνίας και πληροφόρησης πρέπει να εξυπηρετεί την …

Οι Σαϊτάρχες, ο Γαβράς και τα ανεβαστήρια

Ενας ελαφρύς κυματισμός παρατηρήθηκε στον απέραντο βάλτο της ελληνικής "ενημέρωσης" με την "γκάφα" της "είδησης" για το "θάνατο" του Κώστα Γαβρά, στις 30 Αυγούστου.
Η ιστορία λίγο πολύ γνωστή. Ενας ιταλός δάσκαλος-δημοσιογράφος υποδυόμενος  στο Twitter την ελληνίδα υπουργό Πολιτισμού "ανακοινώνει" το θάνατο του σκηνοθέτη. Μεγάλα ξένα Μέσα και σχεδόν ΟΛΑ τα ελληνικά αναμεταδίδουν το ψεύτικο tweet και θρηνούν για τον "μακαρίτη". Η απάτη αποκαλύπτεται σχεδόν αμέσως από ένα αμερικανικό site και σχεδόν ταυτόχρονα από την ΕΡΤ δημοσιογράφοι της οποίας επικοινωνούν με το Γαβρά. Την ίδια στιγμή τα όρνεα των ιδιωτικών τηλεοράσεων εξαπολύουν επιθέσεις κατά της υπουργού Πολιτισμού καλώντας την να παραιτηθεί.
Το θέμα παίρνει διαστάσεις καθώς οι χρήστες των κοινωνικών δικτύων κονιορτοποιούν για μία ακόμη φορά την ούτως ή άλλως μηδαμινή αξιοπιστία των ελληνικών ΜΜΕ και των "λειτουργών" τους.
Κάποιοι, οι πιο ρομαντικοί, απαιτούν μ…

Ολα τα Μνημόνια σε πίνακες

Της Ελενας Κάππα


Σήμερα η εφημερίδα Αυγή δημοσιεύει έναν συγκριτικό πίνακα των τριών Μνημονίων, ο οποίος ενόψει της προεκλογικής περιόδου είναι βέβαιο ότι θα αποβεί εξαιρετικά χρήσιμος. Ο πίνακας περιλαμβάνει το συνολικό ύψος των πρόσθετων μέτρων κατά τη διάρκεια της συμφωνηθείσας περιόδου, το ύψος των μέτρων κατανεμημένο σε ετήσια βάση, το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων, τη προσαρμογή του ετήσιου κόστους των μέτρων λόγω ελάφρυνσης των πρωτογενών πλεονασμάτων, την εξοικονόμηση του κόστους λόγω και αναδιάρθρωσης  χρέους την τριετία 2016-2018 και τέλος τη προσαρμογή του ετήσιου κόστους λόγω και αναδιάρθρωσης του χρέους. Μνημόνιο 1 Το συνολικό ύψος των πρόσθετων μέτρων στη διάρκεια 2,4 ετών (2010-2012) ανήλθε σε 40,6 δις ενώ το ύψος των μέτρων σε ετήσια βάση έφτασε τα 16,9 δις. Κατά τη διάρκεια του πρώτου μνημονίου δεν υπήρξε συμφωνία σε σχέση με τα πρωτογενή πλεονάσματα που θα έπρεπε να πετύχει η ελληνική κυβέρνηση, ούτε κάποια δέσμευση για αναδιάρθρωση χρέους. Μνημόνιο 2 Κατά το δεύ…