Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Οι νέοι ΠΡΕΠΕΙ να έχουν λόγο -Ψήφο στα 16!

Η πρόταση ΔΕΝ ανήκει στον Αλέξη Τσίπρα και το ΣΥΡΙΖΑ όπως έγραψαν κάποια Μέσα. Είναι πρόταση -εδώ και πάρα πολύ καιρό- των Οικολόγων-Πρασίνων. Ο ΣΥΡΙΖΑ -και πολύ σωστά!- την υιοθέτησε.

Βρίσκει απήχηση η πρόταση για ψήφο στα 16!

12 Dec 2008

Επανέρχονται οι Οικολόγοι Πράσινοι στην πρότασή τους για να δοθεί η δυνατότητα για ψήφο στους νέους από 16 ετών και στην Ελλάδα. Ήδη ο Τσίπρας υιοθέτησε την πρόταση. Τι γίνεται στον υπόλοιπο κόσμο.

“Χαιρόμαστε ιδιαίτερα που ο πρόεδρος του ΣΥΝ, κατά τη συνέντευξη Τύπου που έδωσε χθες το απόγευμα στη Μυτιλήνη, υιοθέτησε την πρόταση που έχουν ήδη κάνει δημόσια οι Οικολόγοι Πράσινοι για την παροχή δικαιώματος ψήφου στους νέους και νέες 16 ετών.

Απευθυνόμαστε και στις άλλες πολιτικές δυνάμεις να πράξουν το ίδιο.

Άλλωστε, ήδη σε άλλες χώρες οι νέοι άνω των 16 ετών έχουν εκλογικό δικαίωμα.
Η ΚΕΔΚΕ με το Ινστιτούτο της το πρότεινε επίσης για τις τοπικές εκλογές. Το ίδιο υποστήριξε και ο καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών Αντώνης Μακρυδημήτρης, σύμβουλος του Πρωθυπουργού σε θέματα Δημόσιας Διοίκησης, με την επιχειρηματολογία ότι ήδη από το 15ο έτος της ηλικίας τους επιτρέπεται οι νέοι να εγκαταλείψουν το σχολείο και να εργαστούν, είναι ικανοί προς δικαιοπραξία, μπορούν να συνάψουν γάμο, ενώ οι παραβατικές πράξεις τους είναι και ποινικά κολάσιμες.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι επιμένουμε ότι τα γεγονότα των τελευταίων ημερών απέδειξαν ότι δεν μπορούμε να συνεχίζουμε να διαμορφώνουμε χωρίς τους νέους την κοινωνία, την οικονομία και το περιβάλλον, μέσα στα οποία καλούνται να ζήσουν. Στην προσπάθεια να τους δοθεί πιο ουσιαστικός λόγος, θα συμπορευτούμε με όσους συμμερίζονται έμπρακτα αυτές τις απόψεις.

Αν δεν μπορούμε να καταλάβουμε τους νέους, τουλάχιστον ας τους ακούσουμε.

Ολόκληρη η προχθεσινή ανακοίνωση των Οικολόγων Πράσινων για το θέμα στο:
http://www.ecogreens.gr/gr/modules.php?name=News&file=print&sid=989

Η Εκτελεστική Γραμματεία”


Οι νέοι ΠΡΕΠΕΙ να έχουν λόγο -Ψήφο στα 16!

10 Dec 2008

Μια ρηξικέλευθη πρόταση των Οικολόγων Πράσινων

Η δολοφονία του Αλέξη ήταν η αφορμή για τη μεγαλύτερη εξέγερση της μεταπολίτευσης. Μαθητές και νέοι σε όλη τη χώρα αυτοοργανώνονται και διαδηλώνουν ασκώντας κριτική σε μια κοινωνία που αφήνει όργανα της πολιτείας να σκοτώνουν αλλά κυρίως διαμορφώνει για αυτούς ένα μη βιώσιμο μέλλον χωρίς τη γνώμη τους.

Ποτέ άλλοτε μια γενιά ανθρώπων δεν ήταν τόσο αδικημένη όσο η σημερινή. Κεντρικές πολιτικές ρίχνουν τα βάρη της σημερινής γενιάς στις επόμενες.ασφαλιστικό σύστημα, που δεν θα τους δώσει συντάξεις, στα υπερβολικά χρέη που αυτοί θα κληθούν να πληρώσουν, στην αλλαγή του κλίματος τις συνέπειες της οποίας αυτοί θα αντιμετωπίσουν. Οι μαθητές πηγαίνουν σε ανεπαρκή από κάθε άποψη σχολεία και πανεπιστήμια και γνωρίζουν ότι αν οι γονείς τους δεν έχουν τις κατάλληλες διασυνδέσεις πιθανώς δεν θα βρουν δουλειά ανεξαρτήτως του πόσο έξυπνοι ή καταρτισμένοι είναι. Το 16% των νέων 15-29 χρονών ήταν άνεργοι το 2008 ενώ το ποσοστό είναι 5% για τους παλιότερους. Ακόμα και αν βρουν δουλειά, είναι πιθανό να εργάζονται με χειρότερες προϋποθέσεις από τις παλιότερες γενιές (και στις επιχειρήσεις και στο δημόσιο). Από το

Το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να τους δώσουμε το λόγο! Να τους δώσουμε την δυνατότητα να καθορίσουν τις εξελίξεις για τα θέματα που τους αφορούν, να συνδιαμορφώσουν το μέλλον τους. Το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να αλλάξουμε το σύστημα, έτσι ώστε να παίρνει υπόψη του τις απόψεις, τις αγωνίες και τα συμφέροντα των νέων ανθρώπων, που σήμερα διαδηλώνουν με απόγνωση. Μέσα σε λίγες μέρες έγινε σαφές ότι δεν μπορούμε να αποφασίζουμε για τους μαθητές χωρίς αυτούς γιατί απλά δεν το ανέχονται πλέον.

Είναι όμως ώριμο πια το αίτημα και για δικαίωμα ψήφου από τα 16 σε όλες τις εκλογές (αυτοδιοικητικές, εθνικές, ευρωεκλογές). Αντίστοιχες ρυθμίσεις συζητιούνται και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Με στόχο την καλλιέργεια δημοκρατικής και συμμετοχικής συνείδησης, το δικαίωμα ψήφου στα 16 εφαρμόστηκε στις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου στην Αυστρία, με την υποστήριξη σοσιαλδημοκρατών, συντηρητικών και Πράσινων.

Όσοι διστάζουν γιατί θεωρούν τους 16άρηδες ανώριμους, ας σκεφτούν ότι τα ίδια λέγονταν και για τους 18άρηδες πριν το 1982, που ίσχυαν τα 21. Οι σημερινοί 16άρηδες είναι πιο ώριμοι από τους τότε 18άρηδες, έχουν περισσότερες πληροφορίες και εμπειρίες. Οι νέοι μπορούν να εργάζονται και να πληρώνουν φόρο από τα 15, να πηγαίνουν εθελοντές στο στρατό από τα 17 και είναι απόλυτα δικαιολογημένο να μπορούν να επιλέξουν τις πολιτικές που θα διαμορφώσουν την κοινωνία που ζήσουν.

Τα γεγονότα των τελευταίων ημερών απέδειξαν ότι δεν μπορούμε να συνεχίζουμε να διαμορφώνουμε χωρίς αυτούς την κοινωνία, την οικονομία και το περιβάλλον μέσα στα οποία θα ζήσουν.
Αν δεν μπορούμε να τους καταλάβουμε, τουλάχιστον ας τους ακούσουμε.

H Εκτελεστική ΓραμματείαΣχόλια

 1. συγνώμη αλλά αυτό εμένα μου φένετε ως μετατόπιση ευθυνών.
  Δηλαδή λέω στο παιδί μου, αδού δεν σου αρέσουν αυτά που "διαλέγω" για σένα, διάλεξε εσύ και να έχεις και την ευθύνη της επιλογής σου, και κατά συνέπεια να πάψεις να με αμφισβητείς.
  Μα καλά, εμείς οι ενήλικες δεν αναλαμβάνουμε τις ευθύνες και τις πετάμε μπαλάκι σε μια κοινωνία, σ' ένα κράτος, σ' ένα κόμμα, σε κάποιον άλλον πάντως και ζητάμε τώρα από τα νέα παιδιά να αναλαμάβουν τις δικές τους επιλέγοντας κυβερνήσεις και κόμματα; Δεν φτάνει που μέσα στο όργιο των ορμονών της εφηβείας τους και την αμφισβήτηση των πάντων τους ζητάμε να επιλέξουν επαγγελματικό προσανατολισμό;
  Δηλαδή αυτά τα παιδιά θα πρέπει να χάσουν την παιδικότητα τους πριν καν την βιώσουν.Θα πρέπει να γεννιούντε ενήλικες και υπεύθυνοι των πράξεων τους και των επιλογών τους εκ των προτέρων!
  Σίγουρα τους οφείλουμε να τους ακούμε και να λαμβάνουμε σοβαρά υπ'όψην μας τις προτάσεις τους, τα όνειρα τους,τις ανάγκες τους ΑΛΛΑ αυτό προυποθέτει ότι έχουμε μάθει ν'ακούμε πρώτα τις δικές μας ανάγκες και όνειρα, να τα έχουμε κάνει στόχο ζωής μας. Βασικά να μάθουμε ν ακούμε πρώτα τον ευατό μας και μετά τους άλλους και δη τους νέους.
  οκ, τα παιδιά σήμερα ωριμάζουν γρήγορα, αλλά μήπως αυτό είναι μια όμορφη δικαιολογία για να μοιραστούμε μαζί τους την ευθύνη και όχι τόσο για να τους δώσουμε ενεργό ρόλο σε μια κοινωνία στην οποία εμείς αποτύχαμε να λειτουργήσουμε ως άτομα και ως σύνολο ;
  Θεωρώ την ανεμελιά, την παιδικότητα, την αμαφισβήτηση πολύ σημαντικά στοιχεία μας για να συμπιέζουμε το βιωματικό τους μόνο στην πρώτη δεκαετία της ζωής μας.
  Απ' τις ευθύνες δεν γλιτώνουμε έτσι κι αλλιώς. Είναι πολύτιμο για τα παιδιά να είναι, να νιώθουν και να βιώνουν την ελευθερία που σου δίνει η ηλικία τους.

  φιλικά
  trapped

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Διαφωνώ και'γώ με αυτό το αίτημα.
  Δεν χρειάζεται να μετακυλίουμε δικές μας ευθύνες στα παιδιά μας. Αρκετά τα έχουμε φορτώσει. Σε λίγο, τι θα ζητήσουμε δηλαδή; Να εργάζονται από τα δώδεκα;
  Το σύνθημα "ΣΥΝΤΑΞΗ ΣΤΑ 11" με βρίσκει περισσότερο σύμφωνη, με το σκεπτικό ότι το κράτος πρέπει να εξασφαλίζει οικονομικά τα παιδιά -και τους νέους- από νεαρή ηλικία,ώστε να μπορούν να σπουδάζουν και να μην είναι έρμαια των οικονομικών των γονιών τους.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Παγκόσμια Διακήρυξη για την Πληροφόρηση και τη Δημοκρατία

Η Διακήρυξη έγινε ομόφωνα δεκτή από την Information and Democracy Commission H Επιτροπή αποτελείται από 25 μέλη: Amartya Sen, Joseph Stiglitz, Mario Vargas Llosa,  Hauwa IbrahimEmily BellYochaï BenklerTeng BiaoNighat DadCan DündarPrimavera de FilippiMireille Delmas-MartyAbdou DioufFrancis FukuyamaUlrik HaagerupAnn Marie Lipinski,Adam MichnikEli PariserAntoine PetitNavi PillayMaria RessaMarina WalkerAidan White και Mihaïl Zygar.
Πηγή: RSF
Μετάφραση: Anemosnaftilos
Προοίμιο
Ο παγκόσμιος χώρος επικοινωνίας και πληροφόρησης είναι κοινό αγαθό της ανθρωπότητας και πρέπει να προστατεύεται ως τέτοιο. Η διαχείρισή του είναι ευθύνη ολόκληρης της ανθρωπότητας, μέσω δημοκρατικών θεσμών, με στόχο τη διευκόλυνση της πραγματικής επικοινωνίας μεταξύ ατόμων, πολιτισμών, λαών και εθνών, στην υπηρεσία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της πολιτικής συναίνεσης, της ειρήνης, της ζωής και του περιβάλλοντος.

Ο παγκόσμιος χώρος επικοινωνίας και πληροφόρησης πρέπει να εξυπηρετεί την …

Οι Σαϊτάρχες, ο Γαβράς και τα ανεβαστήρια

Ενας ελαφρύς κυματισμός παρατηρήθηκε στον απέραντο βάλτο της ελληνικής "ενημέρωσης" με την "γκάφα" της "είδησης" για το "θάνατο" του Κώστα Γαβρά, στις 30 Αυγούστου.
Η ιστορία λίγο πολύ γνωστή. Ενας ιταλός δάσκαλος-δημοσιογράφος υποδυόμενος  στο Twitter την ελληνίδα υπουργό Πολιτισμού "ανακοινώνει" το θάνατο του σκηνοθέτη. Μεγάλα ξένα Μέσα και σχεδόν ΟΛΑ τα ελληνικά αναμεταδίδουν το ψεύτικο tweet και θρηνούν για τον "μακαρίτη". Η απάτη αποκαλύπτεται σχεδόν αμέσως από ένα αμερικανικό site και σχεδόν ταυτόχρονα από την ΕΡΤ δημοσιογράφοι της οποίας επικοινωνούν με το Γαβρά. Την ίδια στιγμή τα όρνεα των ιδιωτικών τηλεοράσεων εξαπολύουν επιθέσεις κατά της υπουργού Πολιτισμού καλώντας την να παραιτηθεί.
Το θέμα παίρνει διαστάσεις καθώς οι χρήστες των κοινωνικών δικτύων κονιορτοποιούν για μία ακόμη φορά την ούτως ή άλλως μηδαμινή αξιοπιστία των ελληνικών ΜΜΕ και των "λειτουργών" τους.
Κάποιοι, οι πιο ρομαντικοί, απαιτούν μ…

Ολα τα Μνημόνια σε πίνακες

Της Ελενας Κάππα


Σήμερα η εφημερίδα Αυγή δημοσιεύει έναν συγκριτικό πίνακα των τριών Μνημονίων, ο οποίος ενόψει της προεκλογικής περιόδου είναι βέβαιο ότι θα αποβεί εξαιρετικά χρήσιμος. Ο πίνακας περιλαμβάνει το συνολικό ύψος των πρόσθετων μέτρων κατά τη διάρκεια της συμφωνηθείσας περιόδου, το ύψος των μέτρων κατανεμημένο σε ετήσια βάση, το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων, τη προσαρμογή του ετήσιου κόστους των μέτρων λόγω ελάφρυνσης των πρωτογενών πλεονασμάτων, την εξοικονόμηση του κόστους λόγω και αναδιάρθρωσης  χρέους την τριετία 2016-2018 και τέλος τη προσαρμογή του ετήσιου κόστους λόγω και αναδιάρθρωσης του χρέους. Μνημόνιο 1 Το συνολικό ύψος των πρόσθετων μέτρων στη διάρκεια 2,4 ετών (2010-2012) ανήλθε σε 40,6 δις ενώ το ύψος των μέτρων σε ετήσια βάση έφτασε τα 16,9 δις. Κατά τη διάρκεια του πρώτου μνημονίου δεν υπήρξε συμφωνία σε σχέση με τα πρωτογενή πλεονάσματα που θα έπρεπε να πετύχει η ελληνική κυβέρνηση, ούτε κάποια δέσμευση για αναδιάρθρωση χρέους. Μνημόνιο 2 Κατά το δεύ…