Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Τις τελευταίες 15 ημέρες και νύχτες...

....έπεσαν πολλές μάσκες. Πάρα πολλές...

Το οτι θα ξυπνήσω όμως μια ωραία πρωία και θα διαβάσω τσιτάτο του Χρ. Γιανναρά στο e-rooster ούτε στα πιο απίθανα όνειρά μου (και στους χειρότερους εφιάλτες ΤΟΥΣ) δεν είχα δει.
Να υπενθυμίσω οτι το εν λόγω site εκπροσωπούσε εδώ και χρόνια τον λεγόμενο φιλελεύθερο χώρο ως το πλέον έγκυρο "βήμα ιδεών" του. Ενίοτε με πολύ ενδιαφέρουσες θέσεις, συχνότερα με "τρικυμίες εν κρανίω". Τέτοια τρικυμία όμως ποτέ πριν δεν παρατηρήθηκε στις τάξεις του. Οτι δηλαδή θα τους "στάξει βάλσαμο" ο "ο μόνος πλέον εκπρόσωπος ενός είδους σε ιδιαίτερη σπανιότητα εν Ελλάδι!".
Φαντάζομαι οτι ακόμη περισσότερο βάλσαμο θα τους στάξουν οσονούπω και άλλοι διανοητές της αριστεράς. Η Λιάνα Κανέλη π.χ.!
Πέρα από το φαιδρόν του πράγματος, η πεσμένη μάσκα αποκαλύπτει τις καταγωγικές ρίζες αυτού του χώρου και άλλων παρόμοιων στην Ελλάδα και όχι μόνο. Καταγωγικές ρίζες στον πιο συντηρητικό πυρήνα της πολιτικής σκέψης. Εκεί που συναντιούνται οι πιο συντηρητικές και αναχρονιστικές, ελληνορθόδοξες ιδέες.
Αυτό που βλέπουμε τις τελευταίες ημέρες αποκτά και ιδεολογικό υπόβαθρο:
Η σύμπλευση ΛΑΟΣ και ΚΚΕ, ΚΚΕ και Αυριανής, Αυριανής και Νεοφιλελεύθερων, Νεοφιλελεύθερων και Νεοφασιστών, Νεοφασιστών και Βιομηχάνων, Βιομηχάνων και Βερελή, Βερελή και Μάνου, Μάνου και Παυλόπουλου, Παυλόπουλου και Γιανναρά, Γιανναρά και e-rooster. (Τα παραπάνω ζεύγη δεν είναι διόλου ατάκτως και τυχαίως συνδυασμένα, τα ενώνουν κοινές θέσεις ή δηλώσεις των τελευταίων ημερών)

"Μωραίνει Κύριος όν βούλεται απολέσαι"Και να φανταστεί κανείς οτι εδώ και χρόνια είχα κατηγορηθεί από τους εκπροσώπους αυτού του ιδεολογικού ρεύματος πως ενημερώνομαι "αποκλειστικά από τον Γιανναρά, τον Στάθη και την Κανέλη"!
Αντε, καλή αρχή! Εχετε αρκετό διάβασμα ακόμη: επόμενος σταθμός ο Ζουράρις και αμέσως μετά Καραμπελιάς!

Σχόλια

  1. Το "συχνότερα" αποτελεί υποθέτω μία λέξη που απλά σου ήρθε πρόχειρα Αν κι εύστοχη απέχει από την πραγματικότητα, αφού στην πλειονότητα των δημοσιεύσεων οι ιδέες -μόνο φρέσκες που δεν είναι βέβαια- απέχουν παρασάγγης από την ορθών εννοούμενη πολιτική επιχειρηματολογία. Ακόμα και τα σχόλια έχουν δυστυχώς ξεπέσει από την ουσία του διαλόγου θέσεων και ιδεών.

    Ο ίδιος ο Γιανναράς είπε αυτά ουσιαστικά που περιμέναμε με πει. Και φυσικά το περίεργο είναι γιατί αποδέχεται το e-rooster απόψεις περί ελίτ και ομάδων συμφερόντων; Μήπως τελικά και τούτοι μόνο να μιλάνε θολά για λιγότερο κράτος ξέρουν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μας αδικείς. Αν είναι κάτι το e-rooster είναι ένα ανοιχτό βήμα διαλόγου και όχι ο ριζοσπάστης των φιλελεύθερων εν Ελλάδι. Δες κι εδώ για να καταλάβεις ότι το rooster δεν είναι μονοσήμαντα προσανατολισμένο προς οποιαδήποτε είδους προπαγάνδα. Έχει συγκεκριμένη κλίση, ναι, αλλά όχι ιδεοληψίες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Παγκόσμια Διακήρυξη για την Πληροφόρηση και τη Δημοκρατία

Η Διακήρυξη έγινε ομόφωνα δεκτή από την Information and Democracy Commission H Επιτροπή αποτελείται από 25 μέλη: Amartya Sen, Joseph Stiglitz, Mario Vargas Llosa,  Hauwa IbrahimEmily BellYochaï BenklerTeng BiaoNighat DadCan DündarPrimavera de FilippiMireille Delmas-MartyAbdou DioufFrancis FukuyamaUlrik HaagerupAnn Marie Lipinski,Adam MichnikEli PariserAntoine PetitNavi PillayMaria RessaMarina WalkerAidan White και Mihaïl Zygar.
Πηγή: RSF
Μετάφραση: Anemosnaftilos
Προοίμιο
Ο παγκόσμιος χώρος επικοινωνίας και πληροφόρησης είναι κοινό αγαθό της ανθρωπότητας και πρέπει να προστατεύεται ως τέτοιο. Η διαχείρισή του είναι ευθύνη ολόκληρης της ανθρωπότητας, μέσω δημοκρατικών θεσμών, με στόχο τη διευκόλυνση της πραγματικής επικοινωνίας μεταξύ ατόμων, πολιτισμών, λαών και εθνών, στην υπηρεσία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της πολιτικής συναίνεσης, της ειρήνης, της ζωής και του περιβάλλοντος.

Ο παγκόσμιος χώρος επικοινωνίας και πληροφόρησης πρέπει να εξυπηρετεί την …

Οι Σαϊτάρχες, ο Γαβράς και τα ανεβαστήρια

Ενας ελαφρύς κυματισμός παρατηρήθηκε στον απέραντο βάλτο της ελληνικής "ενημέρωσης" με την "γκάφα" της "είδησης" για το "θάνατο" του Κώστα Γαβρά, στις 30 Αυγούστου.
Η ιστορία λίγο πολύ γνωστή. Ενας ιταλός δάσκαλος-δημοσιογράφος υποδυόμενος  στο Twitter την ελληνίδα υπουργό Πολιτισμού "ανακοινώνει" το θάνατο του σκηνοθέτη. Μεγάλα ξένα Μέσα και σχεδόν ΟΛΑ τα ελληνικά αναμεταδίδουν το ψεύτικο tweet και θρηνούν για τον "μακαρίτη". Η απάτη αποκαλύπτεται σχεδόν αμέσως από ένα αμερικανικό site και σχεδόν ταυτόχρονα από την ΕΡΤ δημοσιογράφοι της οποίας επικοινωνούν με το Γαβρά. Την ίδια στιγμή τα όρνεα των ιδιωτικών τηλεοράσεων εξαπολύουν επιθέσεις κατά της υπουργού Πολιτισμού καλώντας την να παραιτηθεί.
Το θέμα παίρνει διαστάσεις καθώς οι χρήστες των κοινωνικών δικτύων κονιορτοποιούν για μία ακόμη φορά την ούτως ή άλλως μηδαμινή αξιοπιστία των ελληνικών ΜΜΕ και των "λειτουργών" τους.
Κάποιοι, οι πιο ρομαντικοί, απαιτούν μ…

Ολα τα Μνημόνια σε πίνακες

Της Ελενας Κάππα


Σήμερα η εφημερίδα Αυγή δημοσιεύει έναν συγκριτικό πίνακα των τριών Μνημονίων, ο οποίος ενόψει της προεκλογικής περιόδου είναι βέβαιο ότι θα αποβεί εξαιρετικά χρήσιμος. Ο πίνακας περιλαμβάνει το συνολικό ύψος των πρόσθετων μέτρων κατά τη διάρκεια της συμφωνηθείσας περιόδου, το ύψος των μέτρων κατανεμημένο σε ετήσια βάση, το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων, τη προσαρμογή του ετήσιου κόστους των μέτρων λόγω ελάφρυνσης των πρωτογενών πλεονασμάτων, την εξοικονόμηση του κόστους λόγω και αναδιάρθρωσης  χρέους την τριετία 2016-2018 και τέλος τη προσαρμογή του ετήσιου κόστους λόγω και αναδιάρθρωσης του χρέους. Μνημόνιο 1 Το συνολικό ύψος των πρόσθετων μέτρων στη διάρκεια 2,4 ετών (2010-2012) ανήλθε σε 40,6 δις ενώ το ύψος των μέτρων σε ετήσια βάση έφτασε τα 16,9 δις. Κατά τη διάρκεια του πρώτου μνημονίου δεν υπήρξε συμφωνία σε σχέση με τα πρωτογενή πλεονάσματα που θα έπρεπε να πετύχει η ελληνική κυβέρνηση, ούτε κάποια δέσμευση για αναδιάρθρωση χρέους. Μνημόνιο 2 Κατά το δεύ…