Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Δυναμική απάντηση των καταναλωτών στις προκλήσεις της Εθνικής Τράπεζας

Οι καταναλωτές απαντούν μαζικά στις αυθαιρεσίες των τραπεζών με διακοπή των συναλλαγών τους από την Εθνική Τράπεζα

Τις τελευταίες μέρες οι κάτοχοι πιστωτικών καρτών της Εθνικής Τράπεζας λαμβάνουν επιστολές από την Τράπεζα, με τις οποίες τους ενημερώνει ότι τροποποιεί μονομερώς τους όρους της σύμβασης και όσοι δεν συμφωνούν με αυτούς μπορούν να καταγγείλουν την σύμβαση, αφού προηγουμένως εξοφλήσουν τις οφειλές τους. Με αυτή την παράνομη μονομερή τροποποίηση και αυθαιρεσία, η Εθνική Τράπεζα αρνείται να μειώσει τα επιτόκια των πιστωτικών καρτών, όπως είναι υποχρεωμένη να κάνει, καθώς οι σχετικές συμβάσεις έχουν ως επιτόκιο αναφοράς αποκλειστικά το επιτόκιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Η Τράπεζα μάλιστα, όχι μόνο δεν μείωσε, ως όφειλε, τα επιτόκια, αλλά και τα αύξησε. Με την νέα διατύπωση όχι μόνο δεν απαλείφονται περαιτέρω οι καταχρηστικοί όροι, αλλά αντιθέτως εμπλουτίζονται και εδραιώνονται.

Η συμπεριφορά της Εθνικής Τράπεζας εκμεταλλεύεται με τον πιο απροκάλυπτο τρόπο την αδυναμία των καταναλωτών να αντιδράσουν. Υπενθυμίζουμε ότι η εν λόγω τράπεζα είναι εκείνη που κατεξοχήν στο παρελθόν δεν απέδωσε, με καταχρηστικούς όρους, τις μειώσεις του κόστους του χρήματος στα παλιά δάνεια και τα διατηρεί ακόμη και σήμερα σε υψηλά επίπεδα, εκμεταλλευόμενη μάλιστα την μειωμένη κινητικότητα που χαρακτηρίζει τους πελάτες της. Είναι εξάλλου η τράπεζα που έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στην αγορά για την ανάπτυξη νέων καταχρηστικών όρων και πρακτικών που συγκάλυπταν καταχρηστικές χρεώσεις.

Απέναντι στην εκμετάλλευση της αδυναμίας του κάθε καταναλωτή –υπό το βάρος των οφειλών του – να αντιδράσει, ήρθε η ώρα όλοι οι καταναλωτές μέσα από την συλλογικότητα και την αλληλεγγύη να αποκτήσουμε την διαπραγματευτική δύναμη που ως μεμονωμένοι καταναλωτές δεν έχουμε.

Απέναντι στον εκβιασμό της Εθνικής Τράπεζας ας δώσουμε από κοινού την απάντηση.
Αν η Εθνική Τράπεζα επιμένει στην παράνομη συμπεριφορά, η απάντηση είναι μία: Θα φύγουμε όλοι οι καταναλωτές ΜΑΖΙ.

1) Η ΕΚΠΟΙΖΩ καλεί το σύνολο των καταναλωτών, εφόσον η Εθνική Τράπεζα δεν αποσύρει τις παραπάνω παρανομίες (μονομερής τροποποίηση, αύξηση και μη μείωση των επιτοκίων), να διακόψουν όλες τις συναλλακτικές σχέσεις μαζί της, με την μεταφορά τους ακόμη και σε άλλες τράπεζες, ειδικότερα:
  • Να αποσύρουν τις καταθέσεις
  • Να μην χρησιμοποιούν τις πιστωτικές τους κάρτες για συναλλαγές
  • Να μεταφέρουν τα υπόλοιπά τους από κάρτες και δάνεια σε άλλες τράπεζες με ευνοϊκότερους όρους
  • Να ακυρώσουν πάγιες εντολές
  • Να μην αποστέλλουν εμβάσματα μέσω της Εθνικής

Η ΕΚΠΟΙΖΩ θα αναλάβει διαρκή και αστείρευτη εκστρατεία ενημέρωσης της κοινής γνώμης με κάθε τρόπο και μέσο, ώστε οι καταναλωτές να αποκτήσουν, με την συλλογική τους δράση, διαπραγματευτική δύναμη και να δώσουν στην Εθνική Τράπεζα την απάντηση που της αρμόζει.
2) Η ΕΚΠΟΙΖΩ καλεί την Κυβέρνηση να προκαλέσει με τις μετοχές της Εθνικής Τράπεζας που κατέχει το ευρύτερο Ελληνικό Δημόσιο την σύγκληση Γενικής Συνέλευσης Μετόχων με θέμα τις μονομερείς τροποποιήσεις και τις πρακτικές που έχουν κριθεί καταχρηστικές και ακολουθεί η Τράπεζα, ζημιώνοντας και επιβαρύνοντας ετησίως ευαίσθητες κατηγορίες πληθυσμού με πολλές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ. Η ΕΚΠΟΙΖΩ καλεί την Κυβέρνηση να παύσει να παριστάνει ότι το πρόβλημα δήθεν ανήκει στην αρμοδιότητα της Τράπεζας της Ελλάδος, να αναλάβει νομοθετικές πρωτοβουλίες και να ασκήσει επιτέλους τις κυρωτικές της εξουσίες. Περαιτέρω αδράνεια συνεπάγεται τεράστια πολιτική ευθύνη και καταδεικνύει ανεπάρκεια, τις οποίες ομοίως με κάθε τρόπο θα αναδείξουμε.

3) Ως μορφή έμπρακτης διαμαρτυρίας των καταναλωτών απέναντι στο σύνολο των τραπεζών για την άρνησή τους να συμμορφωθούν με τις δικαστικές αποφάσεις και τα απαράδεκτα υψηλά και αθέμιτα επιτόκια, ιδίως στο χώρο των πιστωτικών καρτών, η ΕΚΠΟΙΖΩ καλεί τους Έλληνες Καταναλωτές να μην χρησιμοποιούν, σε κάθε περίπτωση να περιορίσουν, τη χρήση των πιστωτικών καρτών όλων των τραπεζών ως μέσων πληρωμής. Οι αμοιβές που εισπράττουν οι τράπεζες, κατά παράβαση μάλιστα των κανόνων ανταγωνισμού , αποτιμώνται σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.
Τα παραπάνω είναι μόνο η αρχή.

Οι τράπεζες, τις τελευταίες μέρες, ανακοινώνουν μέτρα που δεν προσφέρουν αλλά «πωλούν», σε περιορισμένες μάλιστα κατηγορίες δανειοληπτών, διευκόλυνση. Τα χάδια, μετά τις γροθιές που προηγήθηκαν, δεν μπορούν να μετριάσουν τις συνέπειες από τα κτυπήματα.
Ενωμένοι οι καταναλωτές μπορούμε να επηρεάσουμε τις εξελίξεις, να αμυνθούμε στην εκμετάλλευση, να διεκδικήσουμε την ισοτιμία μας.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Παγκόσμια Διακήρυξη για την Πληροφόρηση και τη Δημοκρατία

Η Διακήρυξη έγινε ομόφωνα δεκτή από την Information and Democracy Commission H Επιτροπή αποτελείται από 25 μέλη: Amartya Sen, Joseph Stiglitz, Mario Vargas Llosa,  Hauwa IbrahimEmily BellYochaï BenklerTeng BiaoNighat DadCan DündarPrimavera de FilippiMireille Delmas-MartyAbdou DioufFrancis FukuyamaUlrik HaagerupAnn Marie Lipinski,Adam MichnikEli PariserAntoine PetitNavi PillayMaria RessaMarina WalkerAidan White και Mihaïl Zygar.
Πηγή: RSF
Μετάφραση: Anemosnaftilos
Προοίμιο
Ο παγκόσμιος χώρος επικοινωνίας και πληροφόρησης είναι κοινό αγαθό της ανθρωπότητας και πρέπει να προστατεύεται ως τέτοιο. Η διαχείρισή του είναι ευθύνη ολόκληρης της ανθρωπότητας, μέσω δημοκρατικών θεσμών, με στόχο τη διευκόλυνση της πραγματικής επικοινωνίας μεταξύ ατόμων, πολιτισμών, λαών και εθνών, στην υπηρεσία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της πολιτικής συναίνεσης, της ειρήνης, της ζωής και του περιβάλλοντος.

Ο παγκόσμιος χώρος επικοινωνίας και πληροφόρησης πρέπει να εξυπηρετεί την …

Οι Σαϊτάρχες, ο Γαβράς και τα ανεβαστήρια

Ενας ελαφρύς κυματισμός παρατηρήθηκε στον απέραντο βάλτο της ελληνικής "ενημέρωσης" με την "γκάφα" της "είδησης" για το "θάνατο" του Κώστα Γαβρά, στις 30 Αυγούστου.
Η ιστορία λίγο πολύ γνωστή. Ενας ιταλός δάσκαλος-δημοσιογράφος υποδυόμενος  στο Twitter την ελληνίδα υπουργό Πολιτισμού "ανακοινώνει" το θάνατο του σκηνοθέτη. Μεγάλα ξένα Μέσα και σχεδόν ΟΛΑ τα ελληνικά αναμεταδίδουν το ψεύτικο tweet και θρηνούν για τον "μακαρίτη". Η απάτη αποκαλύπτεται σχεδόν αμέσως από ένα αμερικανικό site και σχεδόν ταυτόχρονα από την ΕΡΤ δημοσιογράφοι της οποίας επικοινωνούν με το Γαβρά. Την ίδια στιγμή τα όρνεα των ιδιωτικών τηλεοράσεων εξαπολύουν επιθέσεις κατά της υπουργού Πολιτισμού καλώντας την να παραιτηθεί.
Το θέμα παίρνει διαστάσεις καθώς οι χρήστες των κοινωνικών δικτύων κονιορτοποιούν για μία ακόμη φορά την ούτως ή άλλως μηδαμινή αξιοπιστία των ελληνικών ΜΜΕ και των "λειτουργών" τους.
Κάποιοι, οι πιο ρομαντικοί, απαιτούν μ…

Ολα τα Μνημόνια σε πίνακες

Της Ελενας Κάππα


Σήμερα η εφημερίδα Αυγή δημοσιεύει έναν συγκριτικό πίνακα των τριών Μνημονίων, ο οποίος ενόψει της προεκλογικής περιόδου είναι βέβαιο ότι θα αποβεί εξαιρετικά χρήσιμος. Ο πίνακας περιλαμβάνει το συνολικό ύψος των πρόσθετων μέτρων κατά τη διάρκεια της συμφωνηθείσας περιόδου, το ύψος των μέτρων κατανεμημένο σε ετήσια βάση, το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων, τη προσαρμογή του ετήσιου κόστους των μέτρων λόγω ελάφρυνσης των πρωτογενών πλεονασμάτων, την εξοικονόμηση του κόστους λόγω και αναδιάρθρωσης  χρέους την τριετία 2016-2018 και τέλος τη προσαρμογή του ετήσιου κόστους λόγω και αναδιάρθρωσης του χρέους. Μνημόνιο 1 Το συνολικό ύψος των πρόσθετων μέτρων στη διάρκεια 2,4 ετών (2010-2012) ανήλθε σε 40,6 δις ενώ το ύψος των μέτρων σε ετήσια βάση έφτασε τα 16,9 δις. Κατά τη διάρκεια του πρώτου μνημονίου δεν υπήρξε συμφωνία σε σχέση με τα πρωτογενή πλεονάσματα που θα έπρεπε να πετύχει η ελληνική κυβέρνηση, ούτε κάποια δέσμευση για αναδιάρθρωση χρέους. Μνημόνιο 2 Κατά το δεύ…