Τα ΓΙΑΤΙ και τα ΔΙΟΤΙ των ΗΜΕΡΙΔΩΝ και των ΣΥΝΕΔΡΙΩΝ

Πολλά «διότι» και μερικά «γιατί»

Γιατί λοιπόν τόση φασαρία για τις περίφημες ΗΜΕΡΙΔΕΣ με θέμα τη ««Συμμετοχική Δημοσιογραφία: Blog και Νέα Μέσα»»;

Τα ΔΙΟΤΙ…

1. Διότι κάποτε θα πρέπει να πάψουν να αντιμετωπίζουν τους bloggers και τα Νέα Μέσα σαν περίεργα «έντομα» ή σαν πλάσματα από άλλο πλανήτη.

2. Διότι κάποτε θα πρέπει να πάψουμε να μαθαίνουμε την «αλφαβήτα» και να προχωρήσουμε ένα βηματάκι παραπέρα.

3. Διότι ο ρόλος των επιστημόνων της Επικοινωνίας και των ΜΜΕ δεν είναι να αναμασούν τα όσα έχουν γραφτεί πριν από χρόνια αλλά να ανοίγουν νέους δρόμους στη Θεωρία και την Έρευνα.

4. Διότι κάποτε θα πρέπει να αποκτήσουμε κουλτούρα συνεδρίων. Δεν είναι δυνατόν να πηγαίνεις σε ένα συνέδριο απροετοίμαστος και να αυτοσχεδιάζεις στο βήμα. Δεν είναι δυνατόν να λες ο,τι σου κατέβει στην κούτρα εκείνη τη στιγμή.

5. Διότι κάποτε θα πρέπει να τελειώνουμε με τους «μαϊντανούς» και τους πασπαρτού «ειδήμονες».

6. Διότι δεν γίνεται κάποιοι πραγματικά αξιόλογοι άνθρωποι να ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΟΥΝ με την παρουσία και συμμετοχή τους «Μαϊντανούς» και τους άσχετους.

7. Διότι κάποτε θα πρέπει να πάψουμε να μιλάμε για «πλατφόρμες», «εργαλεία» και γκατζετιές σαν ημίτρελοι gigs και να μιλήσουμε για το ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ των Νέων Μέσων.

8. Διότι κάποτε θα πρέπει να πάψουν να μας εντυπωσιάζουν οι «χάντρες και τα καθρεφτάκια» και ιδιαιτέρως τα “made in USA”.

9. Δίοτι όπως ΟΥΔΕΜΙΑ σχέση και αναλογία έχουν τα αμερικανικά, παραδοσιακά ΜΜΕ με τα Ευρωπαϊκά και με τα δικά μας, έτσι ουδεμία σχέση έχει και η αμερικάνικη κουλτούρα του Διαδικτύου με τη δική μας.

10. Διότι οι φοιτητές δεν μπορούν να μαθαίνουν μια ζωή στου «κασίδη το κεφάλι»

11. Διότι με τέτοιας ποιότητας ΗΜΕΡΙΔΕΣ οι μόνοι που χαίρονται είναι όσοι οραματίζονται την Ιδιωτική Παιδεία και όσοι «καταγγέλλουν» την υποβαθμισμένη Δημόσια Παιδεία (χθες το σκέφτηκα μέχρι κι εγώ αυτό)

12. Διότι κάποτε θα πρέπει να τελειώνει ΚΑΙ η καχυποψία ΚΑΙ ο ενθουσιασμός για τα Νέα Μέσα. Τα Νέα Μέσα είναι εδώ και θα μείνουν είτε τα βρίζουμε και τα απαξιώνουμε είτε θεωρούμε πως είναι η μεγάλη ελπίδα για την ανθρωπότητα.

13. Διότι ήδη θα πρέπει να είχαμε περάσει σε πιο εξειδικευμένες αναλύσεις και έρευνες σε σχέση με τα Νέα Μέσα.

14. Διότι έχουμε αργήσει καμιά δεκαριά χρόνια

…και τα ΓΙΑΤΙ

1. Γιατί δεν γίνεται ένα συνέδριο για το τι εστί Δημοσιογράφος και άλλο ένα για το τι εστί Πολίτης πριν αναλυθεί τι σημαίνει Δημοσιογραφία των Πολιτών;

2. Γιατί πρέπει, κάθε φορά, στην Ελλάδα να ανακαλύπτουμε τον τροχό; Τα Πανεπιστήμιά μας δεν συνεργάζονται με κανένα ξένο Πανεπιστήμιο;

3. Γιατί όποτε μιλάμε για Νέα Μέσα κοιτάζουμε μόνο προς τις ΗΠΑ λες και μιλάμε για την Κόκα-κόλα και ΜακΝτόναλντς;

4. Γιατί δεν έχει σκεφτεί ποτέ κανείς να καλέσει όχι απαραίτητα «διάσημους» blogger από το εξωτερικό (ακόμη και από την …Κεϋλάνη, γιατί όχι;) να μιλήσουν για το πώς είναι το Blogging στη χώρα τους;

5. Γιατί οι υπόλοιποι επιστημονικοί κλάδοι αδιαφορούν για τα Νέα Μέσα;

6. Γιατί δεν διοργανώνει κανείς ένα (δια-)ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ Συνέδριο για τη Δημοσιογραφία και τα ΜΜΕ (πέραν αυτού της Σαμοθράκης που ΔΕΝ είναι επιστημονικό αλλά κλαδικό;)

7. Γιατί η έρευνα στην Ελλάδα έχει πλέον εκχωρηθεί (όπως και η πολιτική) σχεδόν αποκλειστικά στους δημοσκόπους;

8. Γιατί δεν υπάρχει ΟΥΤΕ μια καινοτομία που να φορούν τα Νέα Μέσα στην Ελλάδα;

9. Γιατί δεν υπάρχει ΓΕΝΙΚΑ ούτε μια καινοτομία στην Ελλάδα;

10. Ούτε καν στον τρόπο σκέψης;

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ολα τα Μνημόνια σε πίνακες

Περί Σαββόπουλου, προσωπικά...

Ο Αρχιδάμπουρας