Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Τα ΓΙΑΤΙ και τα ΔΙΟΤΙ των ΗΜΕΡΙΔΩΝ και των ΣΥΝΕΔΡΙΩΝ

Πολλά «διότι» και μερικά «γιατί»

Γιατί λοιπόν τόση φασαρία για τις περίφημες ΗΜΕΡΙΔΕΣ με θέμα τη ««Συμμετοχική Δημοσιογραφία: Blog και Νέα Μέσα»»;

Τα ΔΙΟΤΙ…

1. Διότι κάποτε θα πρέπει να πάψουν να αντιμετωπίζουν τους bloggers και τα Νέα Μέσα σαν περίεργα «έντομα» ή σαν πλάσματα από άλλο πλανήτη.

2. Διότι κάποτε θα πρέπει να πάψουμε να μαθαίνουμε την «αλφαβήτα» και να προχωρήσουμε ένα βηματάκι παραπέρα.

3. Διότι ο ρόλος των επιστημόνων της Επικοινωνίας και των ΜΜΕ δεν είναι να αναμασούν τα όσα έχουν γραφτεί πριν από χρόνια αλλά να ανοίγουν νέους δρόμους στη Θεωρία και την Έρευνα.

4. Διότι κάποτε θα πρέπει να αποκτήσουμε κουλτούρα συνεδρίων. Δεν είναι δυνατόν να πηγαίνεις σε ένα συνέδριο απροετοίμαστος και να αυτοσχεδιάζεις στο βήμα. Δεν είναι δυνατόν να λες ο,τι σου κατέβει στην κούτρα εκείνη τη στιγμή.

5. Διότι κάποτε θα πρέπει να τελειώνουμε με τους «μαϊντανούς» και τους πασπαρτού «ειδήμονες».

6. Διότι δεν γίνεται κάποιοι πραγματικά αξιόλογοι άνθρωποι να ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΟΥΝ με την παρουσία και συμμετοχή τους «Μαϊντανούς» και τους άσχετους.

7. Διότι κάποτε θα πρέπει να πάψουμε να μιλάμε για «πλατφόρμες», «εργαλεία» και γκατζετιές σαν ημίτρελοι gigs και να μιλήσουμε για το ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ των Νέων Μέσων.

8. Διότι κάποτε θα πρέπει να πάψουν να μας εντυπωσιάζουν οι «χάντρες και τα καθρεφτάκια» και ιδιαιτέρως τα “made in USA”.

9. Δίοτι όπως ΟΥΔΕΜΙΑ σχέση και αναλογία έχουν τα αμερικανικά, παραδοσιακά ΜΜΕ με τα Ευρωπαϊκά και με τα δικά μας, έτσι ουδεμία σχέση έχει και η αμερικάνικη κουλτούρα του Διαδικτύου με τη δική μας.

10. Διότι οι φοιτητές δεν μπορούν να μαθαίνουν μια ζωή στου «κασίδη το κεφάλι»

11. Διότι με τέτοιας ποιότητας ΗΜΕΡΙΔΕΣ οι μόνοι που χαίρονται είναι όσοι οραματίζονται την Ιδιωτική Παιδεία και όσοι «καταγγέλλουν» την υποβαθμισμένη Δημόσια Παιδεία (χθες το σκέφτηκα μέχρι κι εγώ αυτό)

12. Διότι κάποτε θα πρέπει να τελειώνει ΚΑΙ η καχυποψία ΚΑΙ ο ενθουσιασμός για τα Νέα Μέσα. Τα Νέα Μέσα είναι εδώ και θα μείνουν είτε τα βρίζουμε και τα απαξιώνουμε είτε θεωρούμε πως είναι η μεγάλη ελπίδα για την ανθρωπότητα.

13. Διότι ήδη θα πρέπει να είχαμε περάσει σε πιο εξειδικευμένες αναλύσεις και έρευνες σε σχέση με τα Νέα Μέσα.

14. Διότι έχουμε αργήσει καμιά δεκαριά χρόνια

…και τα ΓΙΑΤΙ

1. Γιατί δεν γίνεται ένα συνέδριο για το τι εστί Δημοσιογράφος και άλλο ένα για το τι εστί Πολίτης πριν αναλυθεί τι σημαίνει Δημοσιογραφία των Πολιτών;

2. Γιατί πρέπει, κάθε φορά, στην Ελλάδα να ανακαλύπτουμε τον τροχό; Τα Πανεπιστήμιά μας δεν συνεργάζονται με κανένα ξένο Πανεπιστήμιο;

3. Γιατί όποτε μιλάμε για Νέα Μέσα κοιτάζουμε μόνο προς τις ΗΠΑ λες και μιλάμε για την Κόκα-κόλα και ΜακΝτόναλντς;

4. Γιατί δεν έχει σκεφτεί ποτέ κανείς να καλέσει όχι απαραίτητα «διάσημους» blogger από το εξωτερικό (ακόμη και από την …Κεϋλάνη, γιατί όχι;) να μιλήσουν για το πώς είναι το Blogging στη χώρα τους;

5. Γιατί οι υπόλοιποι επιστημονικοί κλάδοι αδιαφορούν για τα Νέα Μέσα;

6. Γιατί δεν διοργανώνει κανείς ένα (δια-)ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ Συνέδριο για τη Δημοσιογραφία και τα ΜΜΕ (πέραν αυτού της Σαμοθράκης που ΔΕΝ είναι επιστημονικό αλλά κλαδικό;)

7. Γιατί η έρευνα στην Ελλάδα έχει πλέον εκχωρηθεί (όπως και η πολιτική) σχεδόν αποκλειστικά στους δημοσκόπους;

8. Γιατί δεν υπάρχει ΟΥΤΕ μια καινοτομία που να φορούν τα Νέα Μέσα στην Ελλάδα;

9. Γιατί δεν υπάρχει ΓΕΝΙΚΑ ούτε μια καινοτομία στην Ελλάδα;

10. Ούτε καν στον τρόπο σκέψης;

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Οι Σαϊτάρχες, ο Γαβράς και τα ανεβαστήρια

Ενας ελαφρύς κυματισμός παρατηρήθηκε στον απέραντο βάλτο της ελληνικής "ενημέρωσης" με την "γκάφα" της "είδησης" για το "θάνατο" του Κώστα Γαβρά, στις 30 Αυγούστου.
Η ιστορία λίγο πολύ γνωστή. Ενας ιταλός δάσκαλος-δημοσιογράφος υποδυόμενος  στο Twitter την ελληνίδα υπουργό Πολιτισμού "ανακοινώνει" το θάνατο του σκηνοθέτη. Μεγάλα ξένα Μέσα και σχεδόν ΟΛΑ τα ελληνικά αναμεταδίδουν το ψεύτικο tweet και θρηνούν για τον "μακαρίτη". Η απάτη αποκαλύπτεται σχεδόν αμέσως από ένα αμερικανικό site και σχεδόν ταυτόχρονα από την ΕΡΤ δημοσιογράφοι της οποίας επικοινωνούν με το Γαβρά. Την ίδια στιγμή τα όρνεα των ιδιωτικών τηλεοράσεων εξαπολύουν επιθέσεις κατά της υπουργού Πολιτισμού καλώντας την να παραιτηθεί.
Το θέμα παίρνει διαστάσεις καθώς οι χρήστες των κοινωνικών δικτύων κονιορτοποιούν για μία ακόμη φορά την ούτως ή άλλως μηδαμινή αξιοπιστία των ελληνικών ΜΜΕ και των "λειτουργών" τους.
Κάποιοι, οι πιο ρομαντικοί, απαιτούν μ…

Ολα τα Μνημόνια σε πίνακες

Της Ελενας Κάππα


Σήμερα η εφημερίδα Αυγή δημοσιεύει έναν συγκριτικό πίνακα των τριών Μνημονίων, ο οποίος ενόψει της προεκλογικής περιόδου είναι βέβαιο ότι θα αποβεί εξαιρετικά χρήσιμος. Ο πίνακας περιλαμβάνει το συνολικό ύψος των πρόσθετων μέτρων κατά τη διάρκεια της συμφωνηθείσας περιόδου, το ύψος των μέτρων κατανεμημένο σε ετήσια βάση, το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων, τη προσαρμογή του ετήσιου κόστους των μέτρων λόγω ελάφρυνσης των πρωτογενών πλεονασμάτων, την εξοικονόμηση του κόστους λόγω και αναδιάρθρωσης  χρέους την τριετία 2016-2018 και τέλος τη προσαρμογή του ετήσιου κόστους λόγω και αναδιάρθρωσης του χρέους. Μνημόνιο 1 Το συνολικό ύψος των πρόσθετων μέτρων στη διάρκεια 2,4 ετών (2010-2012) ανήλθε σε 40,6 δις ενώ το ύψος των μέτρων σε ετήσια βάση έφτασε τα 16,9 δις. Κατά τη διάρκεια του πρώτου μνημονίου δεν υπήρξε συμφωνία σε σχέση με τα πρωτογενή πλεονάσματα που θα έπρεπε να πετύχει η ελληνική κυβέρνηση, ούτε κάποια δέσμευση για αναδιάρθρωση χρέους. Μνημόνιο 2 Κατά το δεύ…

Ω! Τα Ωραία Μικρά Μαγαζιά του 3%

Ω! Οι ωραίες μέρες!
Νοσταλγώ τις ένδοξες στιγμές μας στην Αριστερά του ’80 και του ’90 και του 2000 και του 2007…
Μικρά μαγαζιά, γωνία. Σπίτια του λαού. Ωραία κυλικεία με εξαιρετικούς καφέδες το πρωί.
Ωραίες μέρες…
Στα Ντα Κάπο και στα Φίλια, θέσεις τιμητικές μαζί με καλλιτέχνες και ωραία κορίτσια και αγόρια. Σεβασμός για την εργατική τραγιάσκα που είχαμε από καιρό πάψει να φοράμε αλλά ειχε μείνει η γραμμή στο μέτωπο. Ηθική. Συνέπεια. Καθαρότητα. Αγαπητοί σε όλους. Ευχάριστοι.
Αποδεκτοι όσο δεν διεκδικούσαμε κάτι παραπάνω. Την εξουσία κυρίως… «Αυτά δεν είναι δουλειές για εσάς. Θα σας φθείρουν! Αφήστε τις για εμάς τους λερωμένους…» μας έλεγαν οι πράσινοι και γαλάζιοι φίλοι μας. Και τα κορίτσια το ίδιο μας έλεγαν.
Εκεί στο 3 με 8% ήμασταν μια χαρά όλοι. Κι εμείς και οι άλλοι. Ασφαλείς μέσα στις αναζητήσεις μας. Χωρίς να το πιέζουμε κιόλας.
Και χρήσιμοι! Πολύ χρήσιμοι για πολλούς λόγους. Κυρίως για άλλοθι βέβαια αλλά και λόγω παιδείας. Ως δημοσιογράφοι. Ως Σύμβουλοι. Ως Ρήτορες.
Τι έλεγα;
Α! Ναι…