Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Οι θλιβεροί φιλελεύθεροι (Γιώργος Σταματόπουλος)

Για τους φιλελεύθερους, το Πέραμα είναι το πύον στο «υγιές» σώμα της (μετα)μοντέρνας Δημοκρατίας μας, καθώς και οι άνθρωποι που εργάζονται εκεί. Κατ' ευφημισμόν βεβαίως χρησιμοποιείται το ρήμα «εργάζονται» διότι ουσιαστικά είναι μια καθημερινή «συνάντηση» όσων δουλεύουν σ' αυτήν την κόλαση με τον θάνατο. Οι θιασώτες του φιλελευθερισμού, αλλά και άλλοι δήθεν πολέμιοί του (ΓΣΕΕ και λοιπές κόκκινες και πράσινες δυνάμεις) μόνο θεωρητικά γνωρίζουν τι συμβαίνει στο Πέραμα. Απαντες -πλην του ΚΚΕ, που συμπαρίσταται ενεργώς- αρκούνται σε χλιαρές δηλώσεις συμπαράστασης και λόγια παρηγοριάς στις οικογένειες των οκτώ δολοφονηθέντων (διότι οι συνθήκες υπό τις οποίες εργάζονται είναι κατασκευασμένες από εργοδότες δυνάμει φονιάδες).

Λένε οι φιλελεύθεροι: «Μα εάν γνωρίζουν ότι κάθε στιγμή ελλοχεύει ο θάνατος γιατί πάνε και δουλεύουν; Ποιος εχέφρων θα τολμούσε να αντιμετωπίζει καθημερινά τον θάνατο;» Λες κι έχουν δικαίωμα επιλογής στην εργασία, λες και η ανεργία είναι άγνωστη λέξη-κατάσταση. Οι θλιβεροί φιλελεύθεροι. «Μα, εάν δεν έχουν ψωμί να φάνε, γιατί δεν τρώνε παντεσπάνι;» αναρωτιούνται σοβαρά οι ανεκδιήγητοι, όντες έξω από κάθε πραγματικότητα: εργάτες, αγρότες, μετανάστες, συνταξιούχους, πωλητές σε μεγαλοκαταστήματα, αχθοφόρους, τζογαδόρους, μικροαπατεώνες κ.λπ. Γι' αυτούς όλους η μόνη πραγματικότητα είναι οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, τα Δικαιώματα των Ζώων, εάν «χέστηκε η φοράδα στ' αλώνι» (και γιατί παρακαλώ δεν υπήρχε κάδος υποδοχής των κοπράνων της;), το γιατί οι Ρομά αποκαλούνται ακόμη Τσιγγάνοι ή αθίγγανοι, εάν ο Λάκης Λαζόπουλος είναι «εθνικιστής», εάν η καρέτα-καρέτα γέννησε υπό συνθήκες άγχους και άλλα (αμέτρητα) ιλαρά.

Οι «πληβείοι» χαλάνε τη σούπα της επινενοημένης δημοκρατίας τους, της ειρηνιστικής τους χαύνωσης, της δολόφθονης νοοτροπίας τους. Στο βάθος, βεβαίως, έχουν δίκαιο. Οι αγροτικοί συνεταιρισμοί διαβρώθηκαν από τον κομματισμό, ο συνδικαλισμός ξεπουλήθηκε, εξαργυρώνοντας την όποια παρεμβατικότητά του με θέσεις στο Κοινοβούλιο, το Πανεπιστήμιο μοιράζει έδρες σε ατάλαντους και αγράμματους και διαολοστέλνει την αμφισβήτηση και την «παραγωγή» ανατρεπτικών ιδεών, τα media...

Τι αλήθεια συμβαίνει με τα media; Μα, ό,τι και με το γενικότερο κλίμα που επικρατεί, αυτό της εθελοδουλείας, με σκοπό πάντα την απόκτηση πλούτου και κοινωνικής αναγνώρισης. Τα media ενοχλούνται από την ύπαρξη του Περάματος, καθώς επίσης και από το γεγονός ότι η πλειονότης σχεδόν του ελληνικού λαού υποφέρει και ζει υπό συνθήκες εξαθλίωσης. Επαναπαυμένοι οι πλείστοι στον παχυλό μισθό που αφειδώς τους προσφέρουν οι εργοδότες τους, αγανακτούν με κάθε μορφή διαμαρτυρίας που γίνεται προς διεκδίκηση του ελάχιστου της αξιοπρέπειας. Για τα media, το Πέραμα είναι το κακό σπυρί, το πύον, η πίσω πλευρά του φεγγαριού (και, ως γνωστόν, εμείς ενδιαφερόμαστε μόνο για ό,τι λάμπει), το απεχθές περιθώριο, η πλέμπα...

Δεν μπορώ να γνωρίζω τι λένε στις συνάξεις τους οι θλιβεροί φιλελεύθεροι (αλλά και όσοι, δεξιοί και αριστεροί, συμφωνούν μαζί τους) είναι όμως βέβαιο (εξ ιδικής εικασίας) ότι βδελύσσονται την εργατική τάξη και όσους έχουν το κουράγιο ακόμη να διαδηλώνουν ή να αμφισβητούν τήν, κατ' αυτούς, σχεδόν τέλεια Δημοκρατία τους.

Και όμως, μέσα από τα Περάματα θα βρεθούν της ψυχής τα πείρατα όσο και αν τα λοιδορούν, όσο και αν τα αποφεύγουν.


stamg@enet.gr


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 02/08/2008

Σχόλια

  1. " «Μα, εάν δεν έχουν ψωμί να φάνε, γιατί δεν τρώνε παντεσπάνι;» αναρωτιούνται σοβαρά οι ανεκδιήγητοι, "

    lol έχει μεγάλη φαντασία... και μετά ξύπνησε... Ωραίους αχυράνθρωπους φτιάχνει στο μυαλό του.

    καλά λέει ο Ανδριανόπουλος "Συνιστώ λοιπόν να διαβάζετε μετά μανίας τα γραφτά του παραπάνω συντάκτη. Γα να έχετε την διασκέδασή σας εξασφαλισμένη."

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Παγκόσμια Διακήρυξη για την Πληροφόρηση και τη Δημοκρατία

Η Διακήρυξη έγινε ομόφωνα δεκτή από την Information and Democracy Commission H Επιτροπή αποτελείται από 25 μέλη: Amartya Sen, Joseph Stiglitz, Mario Vargas Llosa,  Hauwa IbrahimEmily BellYochaï BenklerTeng BiaoNighat DadCan DündarPrimavera de FilippiMireille Delmas-MartyAbdou DioufFrancis FukuyamaUlrik HaagerupAnn Marie Lipinski,Adam MichnikEli PariserAntoine PetitNavi PillayMaria RessaMarina WalkerAidan White και Mihaïl Zygar.
Πηγή: RSF
Μετάφραση: Anemosnaftilos
Προοίμιο
Ο παγκόσμιος χώρος επικοινωνίας και πληροφόρησης είναι κοινό αγαθό της ανθρωπότητας και πρέπει να προστατεύεται ως τέτοιο. Η διαχείρισή του είναι ευθύνη ολόκληρης της ανθρωπότητας, μέσω δημοκρατικών θεσμών, με στόχο τη διευκόλυνση της πραγματικής επικοινωνίας μεταξύ ατόμων, πολιτισμών, λαών και εθνών, στην υπηρεσία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της πολιτικής συναίνεσης, της ειρήνης, της ζωής και του περιβάλλοντος.

Ο παγκόσμιος χώρος επικοινωνίας και πληροφόρησης πρέπει να εξυπηρετεί την …

Οι Σαϊτάρχες, ο Γαβράς και τα ανεβαστήρια

Ενας ελαφρύς κυματισμός παρατηρήθηκε στον απέραντο βάλτο της ελληνικής "ενημέρωσης" με την "γκάφα" της "είδησης" για το "θάνατο" του Κώστα Γαβρά, στις 30 Αυγούστου.
Η ιστορία λίγο πολύ γνωστή. Ενας ιταλός δάσκαλος-δημοσιογράφος υποδυόμενος  στο Twitter την ελληνίδα υπουργό Πολιτισμού "ανακοινώνει" το θάνατο του σκηνοθέτη. Μεγάλα ξένα Μέσα και σχεδόν ΟΛΑ τα ελληνικά αναμεταδίδουν το ψεύτικο tweet και θρηνούν για τον "μακαρίτη". Η απάτη αποκαλύπτεται σχεδόν αμέσως από ένα αμερικανικό site και σχεδόν ταυτόχρονα από την ΕΡΤ δημοσιογράφοι της οποίας επικοινωνούν με το Γαβρά. Την ίδια στιγμή τα όρνεα των ιδιωτικών τηλεοράσεων εξαπολύουν επιθέσεις κατά της υπουργού Πολιτισμού καλώντας την να παραιτηθεί.
Το θέμα παίρνει διαστάσεις καθώς οι χρήστες των κοινωνικών δικτύων κονιορτοποιούν για μία ακόμη φορά την ούτως ή άλλως μηδαμινή αξιοπιστία των ελληνικών ΜΜΕ και των "λειτουργών" τους.
Κάποιοι, οι πιο ρομαντικοί, απαιτούν μ…

Ολα τα Μνημόνια σε πίνακες

Της Ελενας Κάππα


Σήμερα η εφημερίδα Αυγή δημοσιεύει έναν συγκριτικό πίνακα των τριών Μνημονίων, ο οποίος ενόψει της προεκλογικής περιόδου είναι βέβαιο ότι θα αποβεί εξαιρετικά χρήσιμος. Ο πίνακας περιλαμβάνει το συνολικό ύψος των πρόσθετων μέτρων κατά τη διάρκεια της συμφωνηθείσας περιόδου, το ύψος των μέτρων κατανεμημένο σε ετήσια βάση, το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων, τη προσαρμογή του ετήσιου κόστους των μέτρων λόγω ελάφρυνσης των πρωτογενών πλεονασμάτων, την εξοικονόμηση του κόστους λόγω και αναδιάρθρωσης  χρέους την τριετία 2016-2018 και τέλος τη προσαρμογή του ετήσιου κόστους λόγω και αναδιάρθρωσης του χρέους. Μνημόνιο 1 Το συνολικό ύψος των πρόσθετων μέτρων στη διάρκεια 2,4 ετών (2010-2012) ανήλθε σε 40,6 δις ενώ το ύψος των μέτρων σε ετήσια βάση έφτασε τα 16,9 δις. Κατά τη διάρκεια του πρώτου μνημονίου δεν υπήρξε συμφωνία σε σχέση με τα πρωτογενή πλεονάσματα που θα έπρεπε να πετύχει η ελληνική κυβέρνηση, ούτε κάποια δέσμευση για αναδιάρθρωση χρέους. Μνημόνιο 2 Κατά το δεύ…