Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Στα όρη, στ' άγρια βουνά

Παίρνω τα όρη και τα βουνά σχεδόν κυνηγημένος από σελίδες βιβλίων και λέξεις και όνειρα. Κακά ξεμπερδέματα είχα όλες αυτές τις ημέρες και κυρίως τις νύχτες με τα φαντάσματα της πόλης και την πόλη των φαντασμάτων. Κουκούλες και γερμανικά καμιόνια, διαδρομές που άλλαξαν χρώμα, είσοδοι σπιτιών που έγιναν σκοτεινά πηγάδια, ξεθεμελιώματα και μια σοκολάτα υγείας να λιώνει στο χέρι μου. Χιλιάδες κάμπιες πατημένες από τα παιδικά μου παπούτσια στο πάρκο, εκεί που σήμερα χτίζεται το δημοτικό έκτρωμα και καπνός από πίπα που με πνίγει. Στην ανηφόρα με τις στροφές, ψηλά στον Χολομώντα, παίρνω τις πρώτες ανάσες. Βρίσκω και πάλι τον ορίζοντα. Εδώ μπορώ να σταματήσω το αλυσοπρίονο των σκέψεων. Μακριά από τη θάλασσα. Πρώτη φορά στη ζωή μου θέλησα να φύγω μακριά από τη θάλασσα, να μην την βλέπω. Αγρίεψα πολύ τελευταία. Θηρίο έγινα και σε τόπους θηρίων πόθησα να βρεθώ. Νομίζουμε ότι η ζωή μας ανήκει. Τι ψέμα! Τίποτα δεν μας ανήκει, ούτε καν οι μνήμες. Πύργοι με τραπουλόχαρτα μας ανήκουν μόνο. Κομμάτια και θρύψαλα μόνο. Αποσπάσματα από αφηγήσεις δίχως αρχή και τέλος. Μια ομπρέλα πίσω από την πόρτα. Μια μαξιλάρα στον καναπέ. Ένα ζευγάρι γυαλιά που δεν θα ξαναφορεθούν ποτέ, στο τραπεζάκι του σαλονιού. Μια κιτρινισμένη επιστολή κι ένα άδειο μπουκάλι σινική μελάνι. Μπαίνω σε ξένες μνήμες, ξένα βιβλία, ξένες ζωές. Ο ύπνος μου ημερεύει. Θα προτιμήσω τα έλατα, τα κύματα τα έχω βαρεθεί. Φέτος δεν ζήσαμε καλοκαίρι...

Κι ακόμη χρωστώ την άλλη πλευρά της ιστορίας.

Επιστρέφω όμως…

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Παγκόσμια Διακήρυξη για την Πληροφόρηση και τη Δημοκρατία

Η Διακήρυξη έγινε ομόφωνα δεκτή από την Information and Democracy Commission H Επιτροπή αποτελείται από 25 μέλη: Amartya Sen, Joseph Stiglitz, Mario Vargas Llosa,  Hauwa IbrahimEmily BellYochaï BenklerTeng BiaoNighat DadCan DündarPrimavera de FilippiMireille Delmas-MartyAbdou DioufFrancis FukuyamaUlrik HaagerupAnn Marie Lipinski,Adam MichnikEli PariserAntoine PetitNavi PillayMaria RessaMarina WalkerAidan White και Mihaïl Zygar.
Πηγή: RSF
Μετάφραση: Anemosnaftilos
Προοίμιο
Ο παγκόσμιος χώρος επικοινωνίας και πληροφόρησης είναι κοινό αγαθό της ανθρωπότητας και πρέπει να προστατεύεται ως τέτοιο. Η διαχείρισή του είναι ευθύνη ολόκληρης της ανθρωπότητας, μέσω δημοκρατικών θεσμών, με στόχο τη διευκόλυνση της πραγματικής επικοινωνίας μεταξύ ατόμων, πολιτισμών, λαών και εθνών, στην υπηρεσία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της πολιτικής συναίνεσης, της ειρήνης, της ζωής και του περιβάλλοντος.

Ο παγκόσμιος χώρος επικοινωνίας και πληροφόρησης πρέπει να εξυπηρετεί την …

Οι Σαϊτάρχες, ο Γαβράς και τα ανεβαστήρια

Ενας ελαφρύς κυματισμός παρατηρήθηκε στον απέραντο βάλτο της ελληνικής "ενημέρωσης" με την "γκάφα" της "είδησης" για το "θάνατο" του Κώστα Γαβρά, στις 30 Αυγούστου.
Η ιστορία λίγο πολύ γνωστή. Ενας ιταλός δάσκαλος-δημοσιογράφος υποδυόμενος  στο Twitter την ελληνίδα υπουργό Πολιτισμού "ανακοινώνει" το θάνατο του σκηνοθέτη. Μεγάλα ξένα Μέσα και σχεδόν ΟΛΑ τα ελληνικά αναμεταδίδουν το ψεύτικο tweet και θρηνούν για τον "μακαρίτη". Η απάτη αποκαλύπτεται σχεδόν αμέσως από ένα αμερικανικό site και σχεδόν ταυτόχρονα από την ΕΡΤ δημοσιογράφοι της οποίας επικοινωνούν με το Γαβρά. Την ίδια στιγμή τα όρνεα των ιδιωτικών τηλεοράσεων εξαπολύουν επιθέσεις κατά της υπουργού Πολιτισμού καλώντας την να παραιτηθεί.
Το θέμα παίρνει διαστάσεις καθώς οι χρήστες των κοινωνικών δικτύων κονιορτοποιούν για μία ακόμη φορά την ούτως ή άλλως μηδαμινή αξιοπιστία των ελληνικών ΜΜΕ και των "λειτουργών" τους.
Κάποιοι, οι πιο ρομαντικοί, απαιτούν μ…

Ολα τα Μνημόνια σε πίνακες

Της Ελενας Κάππα


Σήμερα η εφημερίδα Αυγή δημοσιεύει έναν συγκριτικό πίνακα των τριών Μνημονίων, ο οποίος ενόψει της προεκλογικής περιόδου είναι βέβαιο ότι θα αποβεί εξαιρετικά χρήσιμος. Ο πίνακας περιλαμβάνει το συνολικό ύψος των πρόσθετων μέτρων κατά τη διάρκεια της συμφωνηθείσας περιόδου, το ύψος των μέτρων κατανεμημένο σε ετήσια βάση, το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων, τη προσαρμογή του ετήσιου κόστους των μέτρων λόγω ελάφρυνσης των πρωτογενών πλεονασμάτων, την εξοικονόμηση του κόστους λόγω και αναδιάρθρωσης  χρέους την τριετία 2016-2018 και τέλος τη προσαρμογή του ετήσιου κόστους λόγω και αναδιάρθρωσης του χρέους. Μνημόνιο 1 Το συνολικό ύψος των πρόσθετων μέτρων στη διάρκεια 2,4 ετών (2010-2012) ανήλθε σε 40,6 δις ενώ το ύψος των μέτρων σε ετήσια βάση έφτασε τα 16,9 δις. Κατά τη διάρκεια του πρώτου μνημονίου δεν υπήρξε συμφωνία σε σχέση με τα πρωτογενή πλεονάσματα που θα έπρεπε να πετύχει η ελληνική κυβέρνηση, ούτε κάποια δέσμευση για αναδιάρθρωση χρέους. Μνημόνιο 2 Κατά το δεύ…