Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

"Περίμενε κανείς να έχει συνείδηση..."

"Δημήτριος Λιανόπουλος, [Νεαρός τότε δημοσιογράφος χωρίς ακόμη να είναι μέλος της Ενώσεως Συντακτών]: Είχε συλληφθεί από τους Βούλγαρους και εξορίστηκε (Β. Μεσολογγίτης, Επίσημα Πρακτικά). Εργάστηκε στο Γερμανικό Γραφείο Τύπου και αγωνίστηκε να αμβλύνει την αθλιότητα των έργων του Φαρδή, που ήταν προϊστάμενός του, (Α. Θεοδωρίδης, Επίσημα Πρακτικά). Απέκρυψε κάποιες κακές πράξεις συναδέλφων του εκεί και ευχόταν να επιζήσει για να αποκαλύψει όσα είδε στο Γραφείο (Α. Θεοδωρίδης, "Φως" και "Λαϊκή Φωνή") ακούστηκαν δε σε βάρος του κάποιοι μικροεκβιασμοί (Β. Βεκιάρης, Επίσημα Πρακτικά). Χρηματιζόταν και επί βουλγαρικής Κατοχής ήταν γραμματέας (Κ. Βουγιούκας, Επίσημα Πρακτικά, χωρίς όμως να εξηγεί που ήταν γραμματέας) στις Σέρρες αλλά οι Βούλγαροι τον συνέλαβαν, τον κακοποίησαν και τον εκτόπισαν (Κ. Βουγιούκας, "Μακεδονία" και "Φως"). Ενας μάρτυρας είπε οτι χρηματιζόταν και ανέφερε συγκεκριμένη περίπτωση που για μια αποφυλάκιση Ελληνα, ζήτησε χρήματα που θα έπαιρνε ένας Γερμανός της Γκεστάπο. Ο ίδιος αρνήθηκε να τα παραλάβει και υπέδειξε που να τα δώσουν αλλά τελικά κανένας δεν πήγε να τα παραλάβει (Κ. Βουγιούκας, "Μακεδονία" και "Φως"). Δεν είχε ωφέλεια, ήταν ένας απλός μεταφραστής (Π. Μόντζαλας, Επίσημα Πρακτικά), ένας εργαζόμενος και βοήθησε με διάφορους τρόπους τους συντάκτες και την Ενωση Συντακτών (Θ. Ρηγινός, "Φως"). Ηταν ένας μεταφραστής και επί πλέον είχε τον έλεγχο των θεατρικών έργων. Δεν έκανε καμιά ατιμωτική πράξη (Π. Πασχαλινόπουλος, Επίσημα Πρακτικά). Αλλος μάρτυρας κατέθεσε οτι από τον Λιανόπουλο, έναν επιστήμονα και έμπειρο δημοσιογράφο, περίμενε κανείς να έχει συνείδηση βλαβερότητας των πράξεών του (Ν. Αμπαδογιάννης, "Μακεδονία").

Μανώλης Κανδυλάκης,
"Εφημεριδογραφία της Θεσσαλονίκης -
Απο τον Πόλεμο στη Δικτατορία,
Δ' 1941-1967",
UNIVERSITY STUDIO PRESS/ΕΚΦΡΑΣΗ,
2008
σελ.84

(1η Σ.Δική μου.: Ο Μίμης Λιανόπουλος δεν ήταν νεαρός τότε, ήταν έμπειρος δημοσιογράφος και μέλος της Ενωσης...)

(2η Σ.Δική μου.: Ακολουθώ τα links της ζωής μου. Το παραπάνω κείμενο το διάβασα χθες πρώτη φορά, λίγες ημέρες αφού συμπλήρωσα τα 45. Πονάει. Προχωράω...)

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Παγκόσμια Διακήρυξη για την Πληροφόρηση και τη Δημοκρατία

Η Διακήρυξη έγινε ομόφωνα δεκτή από την Information and Democracy Commission H Επιτροπή αποτελείται από 25 μέλη: Amartya Sen, Joseph Stiglitz, Mario Vargas Llosa,  Hauwa IbrahimEmily BellYochaï BenklerTeng BiaoNighat DadCan DündarPrimavera de FilippiMireille Delmas-MartyAbdou DioufFrancis FukuyamaUlrik HaagerupAnn Marie Lipinski,Adam MichnikEli PariserAntoine PetitNavi PillayMaria RessaMarina WalkerAidan White και Mihaïl Zygar.
Πηγή: RSF
Μετάφραση: Anemosnaftilos
Προοίμιο
Ο παγκόσμιος χώρος επικοινωνίας και πληροφόρησης είναι κοινό αγαθό της ανθρωπότητας και πρέπει να προστατεύεται ως τέτοιο. Η διαχείρισή του είναι ευθύνη ολόκληρης της ανθρωπότητας, μέσω δημοκρατικών θεσμών, με στόχο τη διευκόλυνση της πραγματικής επικοινωνίας μεταξύ ατόμων, πολιτισμών, λαών και εθνών, στην υπηρεσία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της πολιτικής συναίνεσης, της ειρήνης, της ζωής και του περιβάλλοντος.

Ο παγκόσμιος χώρος επικοινωνίας και πληροφόρησης πρέπει να εξυπηρετεί την …

Οι Σαϊτάρχες, ο Γαβράς και τα ανεβαστήρια

Ενας ελαφρύς κυματισμός παρατηρήθηκε στον απέραντο βάλτο της ελληνικής "ενημέρωσης" με την "γκάφα" της "είδησης" για το "θάνατο" του Κώστα Γαβρά, στις 30 Αυγούστου.
Η ιστορία λίγο πολύ γνωστή. Ενας ιταλός δάσκαλος-δημοσιογράφος υποδυόμενος  στο Twitter την ελληνίδα υπουργό Πολιτισμού "ανακοινώνει" το θάνατο του σκηνοθέτη. Μεγάλα ξένα Μέσα και σχεδόν ΟΛΑ τα ελληνικά αναμεταδίδουν το ψεύτικο tweet και θρηνούν για τον "μακαρίτη". Η απάτη αποκαλύπτεται σχεδόν αμέσως από ένα αμερικανικό site και σχεδόν ταυτόχρονα από την ΕΡΤ δημοσιογράφοι της οποίας επικοινωνούν με το Γαβρά. Την ίδια στιγμή τα όρνεα των ιδιωτικών τηλεοράσεων εξαπολύουν επιθέσεις κατά της υπουργού Πολιτισμού καλώντας την να παραιτηθεί.
Το θέμα παίρνει διαστάσεις καθώς οι χρήστες των κοινωνικών δικτύων κονιορτοποιούν για μία ακόμη φορά την ούτως ή άλλως μηδαμινή αξιοπιστία των ελληνικών ΜΜΕ και των "λειτουργών" τους.
Κάποιοι, οι πιο ρομαντικοί, απαιτούν μ…

Ολα τα Μνημόνια σε πίνακες

Της Ελενας Κάππα


Σήμερα η εφημερίδα Αυγή δημοσιεύει έναν συγκριτικό πίνακα των τριών Μνημονίων, ο οποίος ενόψει της προεκλογικής περιόδου είναι βέβαιο ότι θα αποβεί εξαιρετικά χρήσιμος. Ο πίνακας περιλαμβάνει το συνολικό ύψος των πρόσθετων μέτρων κατά τη διάρκεια της συμφωνηθείσας περιόδου, το ύψος των μέτρων κατανεμημένο σε ετήσια βάση, το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων, τη προσαρμογή του ετήσιου κόστους των μέτρων λόγω ελάφρυνσης των πρωτογενών πλεονασμάτων, την εξοικονόμηση του κόστους λόγω και αναδιάρθρωσης  χρέους την τριετία 2016-2018 και τέλος τη προσαρμογή του ετήσιου κόστους λόγω και αναδιάρθρωσης του χρέους. Μνημόνιο 1 Το συνολικό ύψος των πρόσθετων μέτρων στη διάρκεια 2,4 ετών (2010-2012) ανήλθε σε 40,6 δις ενώ το ύψος των μέτρων σε ετήσια βάση έφτασε τα 16,9 δις. Κατά τη διάρκεια του πρώτου μνημονίου δεν υπήρξε συμφωνία σε σχέση με τα πρωτογενή πλεονάσματα που θα έπρεπε να πετύχει η ελληνική κυβέρνηση, ούτε κάποια δέσμευση για αναδιάρθρωση χρέους. Μνημόνιο 2 Κατά το δεύ…