Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Μύκονος: Η «Επώνυμη» αλητεία (Π. Μπουκάλας)

Σε δύο τινά επέμενε το ρεπορτάζ μετά τον θανάσιμο ξυλοδαρμό του νεαρού Αυστραλού από μπράβους στη Μύκονο: πρώτον, ότι οι «επώνυμοι» που κατακλύζουν το νησί (και το «Σταρ») προβαίνουν σε ποικίλες παραβάσεις και, δεύτερον, ότι η αστυνομία, ακριβώς λόγω της «επωνυμίας», έχει επιλέξει την αποτελεσματική μέθοδο του «δεν γνωρίζω, δεν απαντώ». Μπα, τίποτε δεν ισχύει. Μα είναι δυνατόν να ατακτούν οι «επώνυμοι», λεφτάδες εκ κληρονομίας ή από αεριτζιδισμό ή και διά της νομίμου οδού (συμβαίνει κι αυτό ενίοτε), μεγαλοδικηγόροι, μεγαλογιατροί, αστεράκια της εφήμερης αθανασίας που προσφέρει το γυαλί και μεγαλοπολιτικοί που αν δεν δείξουν το σκαφάκι στη Μύκονο είναι σαν να μην τον αγόρασαν ποτέ; Εχετε ακούσει ποτέ για «επώνυμο» που πήρε άδεια από την πολεοδομία για τριάρι κι έχτισε βίλα πάνω στη θάλασσα ή σε υπό αναδάσωση περιοχή; Εχετε ακούσει για «επώνυμο» που έχει στη δούλεψή του αδήλωτους μετανάστες ή για «επώνυμους» που λαδώνουν, λαδώνονται, μιζάρουν και μιζάρονται; Εχετε ακούσει για «επώνυμους» που χρωστάνε στην εφορία ένα εκατομμύριο και κανονίζουν να τα πληρώσουν σε δόσεις των εκατό ευρώ, γιατί πρέπει να βάλουν τα λεφτά σους σε αναπτυξιακά έργα, για το καλό της πατρίδας; Εχετε ακούσει για «επώνυμους» που παρατάνε την επίσης επώνυμη κουρσάρα τους εκεί όπου απαγορεύεται, και ας υπάρχουν νόμιμες θέσεις άδειες, γιατί δίχως τη γλύκα του απαγορευμένου είναι σαν να μη διαθέτουν καμιά «επωνυμία»; Εχετε ακούσει για «επώνυμους» που αν τολμήσει κανείς αφελής αστυνομικός να ψελλίσει δυο λογάκια, «σας παρακαλώ, κύριε», του πετάνε ένα «ξέρεις ποιος είμαι εγώ ρε και ξέρεις πού πέφτει το Σουφλί;», κι ύστερα αμολάνε καταπάνω του τους φουσκωτούς τους, για να συνετίσουν τον αφελή;

Για τέτοιους αφελείς, αστυνομικούς, εφοριακούς, πολεοδόμους κ.λπ. έχουμε ακούσει. Αλλά ακούμε όλο και σπανιότερα. Γιατί κι αυτοί βάζουν μυαλό με τον καιρό. Τους βάζουν μυαλό, με το ζόρι, με το πες πες, οι ξεσκολισμένοι συνάδελφοί τους, οι μπασμένοι προϊστάμενοί τους, το «μετριοπαθές» συγγενολόι τους. «Πού πας να μπλέξεις, ρε πρόβατο; Ξέρεις ποιος είναι αυτός με την Πόρσε; Ξέρεις ποιος είναι αυτός που δέρνει δέκα διαιτητές τον χρόνο αλλά βγαίνει και δέκα φορές στα κανάλια και μιλάει για την “κρίση αξιών στον αθλητισμό”; Ξέρεις από πού είναι ο μπάρμπας του; Από την Κορώνη είναι, ρε πρόβατο. Κάτσε στ’ αυγά σου». Και κάθεται κι αυτός στ’ αυγά του. Και τα κλωσάμε όλοι μαζί. Τα αυγά της επώνυμης ανομίας και της ανοχής της, της μαγκιάς, του τραμπουκισμού, ενός μίνι φασισμού που, λόγω επωνυμίας βέβαια, δεν του αποδίδεται ποτέ τέτοιο βαρύ όνομα.


>>>Σχετικά (;;;):Σύσκεψη Σπηλιωτόπουλου με φορείς της Μυκόνου για τα φαινόμενα βίας στο νησί

Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Παγκόσμια Διακήρυξη για την Πληροφόρηση και τη Δημοκρατία

Η Διακήρυξη έγινε ομόφωνα δεκτή από την Information and Democracy Commission H Επιτροπή αποτελείται από 25 μέλη: Amartya Sen, Joseph Stiglitz, Mario Vargas Llosa,  Hauwa IbrahimEmily BellYochaï BenklerTeng BiaoNighat DadCan DündarPrimavera de FilippiMireille Delmas-MartyAbdou DioufFrancis FukuyamaUlrik HaagerupAnn Marie Lipinski,Adam MichnikEli PariserAntoine PetitNavi PillayMaria RessaMarina WalkerAidan White και Mihaïl Zygar.
Πηγή: RSF
Μετάφραση: Anemosnaftilos
Προοίμιο
Ο παγκόσμιος χώρος επικοινωνίας και πληροφόρησης είναι κοινό αγαθό της ανθρωπότητας και πρέπει να προστατεύεται ως τέτοιο. Η διαχείρισή του είναι ευθύνη ολόκληρης της ανθρωπότητας, μέσω δημοκρατικών θεσμών, με στόχο τη διευκόλυνση της πραγματικής επικοινωνίας μεταξύ ατόμων, πολιτισμών, λαών και εθνών, στην υπηρεσία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της πολιτικής συναίνεσης, της ειρήνης, της ζωής και του περιβάλλοντος.

Ο παγκόσμιος χώρος επικοινωνίας και πληροφόρησης πρέπει να εξυπηρετεί την …

Οι Σαϊτάρχες, ο Γαβράς και τα ανεβαστήρια

Ενας ελαφρύς κυματισμός παρατηρήθηκε στον απέραντο βάλτο της ελληνικής "ενημέρωσης" με την "γκάφα" της "είδησης" για το "θάνατο" του Κώστα Γαβρά, στις 30 Αυγούστου.
Η ιστορία λίγο πολύ γνωστή. Ενας ιταλός δάσκαλος-δημοσιογράφος υποδυόμενος  στο Twitter την ελληνίδα υπουργό Πολιτισμού "ανακοινώνει" το θάνατο του σκηνοθέτη. Μεγάλα ξένα Μέσα και σχεδόν ΟΛΑ τα ελληνικά αναμεταδίδουν το ψεύτικο tweet και θρηνούν για τον "μακαρίτη". Η απάτη αποκαλύπτεται σχεδόν αμέσως από ένα αμερικανικό site και σχεδόν ταυτόχρονα από την ΕΡΤ δημοσιογράφοι της οποίας επικοινωνούν με το Γαβρά. Την ίδια στιγμή τα όρνεα των ιδιωτικών τηλεοράσεων εξαπολύουν επιθέσεις κατά της υπουργού Πολιτισμού καλώντας την να παραιτηθεί.
Το θέμα παίρνει διαστάσεις καθώς οι χρήστες των κοινωνικών δικτύων κονιορτοποιούν για μία ακόμη φορά την ούτως ή άλλως μηδαμινή αξιοπιστία των ελληνικών ΜΜΕ και των "λειτουργών" τους.
Κάποιοι, οι πιο ρομαντικοί, απαιτούν μ…

Ολα τα Μνημόνια σε πίνακες

Της Ελενας Κάππα


Σήμερα η εφημερίδα Αυγή δημοσιεύει έναν συγκριτικό πίνακα των τριών Μνημονίων, ο οποίος ενόψει της προεκλογικής περιόδου είναι βέβαιο ότι θα αποβεί εξαιρετικά χρήσιμος. Ο πίνακας περιλαμβάνει το συνολικό ύψος των πρόσθετων μέτρων κατά τη διάρκεια της συμφωνηθείσας περιόδου, το ύψος των μέτρων κατανεμημένο σε ετήσια βάση, το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων, τη προσαρμογή του ετήσιου κόστους των μέτρων λόγω ελάφρυνσης των πρωτογενών πλεονασμάτων, την εξοικονόμηση του κόστους λόγω και αναδιάρθρωσης  χρέους την τριετία 2016-2018 και τέλος τη προσαρμογή του ετήσιου κόστους λόγω και αναδιάρθρωσης του χρέους. Μνημόνιο 1 Το συνολικό ύψος των πρόσθετων μέτρων στη διάρκεια 2,4 ετών (2010-2012) ανήλθε σε 40,6 δις ενώ το ύψος των μέτρων σε ετήσια βάση έφτασε τα 16,9 δις. Κατά τη διάρκεια του πρώτου μνημονίου δεν υπήρξε συμφωνία σε σχέση με τα πρωτογενή πλεονάσματα που θα έπρεπε να πετύχει η ελληνική κυβέρνηση, ούτε κάποια δέσμευση για αναδιάρθρωση χρέους. Μνημόνιο 2 Κατά το δεύ…