Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Οκτώ ογδόου του 2008


Ένα Μεγάλο Παιχνίδι μόλις τώρα τελειώνει… Ένα παιχνίδι που κράτησε 1200 ολόκληρα χρόνια. Από εκείνη την ημέρα των Χριστούγεννων του 800 π.χ. όταν ο Κάρολος προσευχήθηκε γονατιστός στο ναό του Αγίου Πέτρου της Ρώμης και ο Πάπας Λέων Γ΄ τοποθέτησε μια χρυσή κορώνα στο σκυμμένο κεφάλι του βασιλιά στέφοντάς τον Αυτοκράτορα της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας (Imperator Romanorum).

Θυμάσαι τον Κινεζάκο που σου πούλησε εκείνον τον αναπτήρα-φακό πριν από δώδεκα χρόνια. «Από πού είσαι;». Δεν μίλησε. Δεν είπε κουβέντα. Μόνο σήκωνε μία-μία την πραμάτεια του και στην έδειχνε. Ένα κακοσουλούπωτο λούτρινο, μια λαστιχένια μπαλίτσα, ένα ανεμιστηράκι, κιάλια, τσοπ-στικς. «Που βρέθηκε αυτός εδώ;». Απόρησε η παρέα. Τώρα ο «ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ» πουλάει σε «κινέζικες» τιμές και το ¼ όσων έχεις στο σπίτι σου είναι made in China.

Σήμερα το απόγευμα ο «Κινεζάκος» σου θα είναι κάπου εκεί, στη «Φωλιά του Πουλιού», περήφανος, όχι μόνο για τους Αγώνες που ξεκινούν στη χώρα του αλλά κυρίως για το Μεγάλο Ταξίδι που έκανε. Για το Μεγάλο Παιχνίδι που ξεκινάει…

Πως το είπε ο Σαρκοζί; «Πρέπει να συνοδεύσουμε την Κίνα στο δρόμο του σεβασμού των αξιών που είναι ίδιες με τις δικές μας».

Κούνια που τον κούναγε!

Το έστρωσε λίγο με την επόμενη φράση του: «Δεν μποϊκοτάρεις το ένα τέταρτο της ανθρωπότητας».

Πώς να το μποϊκοτάρεις; Αν αυτό το «ένα τέταρτο της ανθρωπότητας» αποφασίσει πως θα τρώει ένα παγωτό την ημέρα ολόκληρη η Δύση θα μετατραπεί σε μια απέραντη παραγκούπολη μέσα σε μία εβδομάδα.

Το είπαν οι ίδιοι μαζί με τους Ινδούς, δικαιολογώντας το γιατί δεν πρόκειται να υπογράψουν καμιά «συνθήκη του Κιότο»: «Τόσα χρόνια εσείς τρώτε, πίνετε, αναπτύσσεστε, μολύνετε. Τώρα δεν νομίζετε ότι ήλθε και η σειρά μας;».

Σαν να έλεγαν: «Δεν φαγωθήκατε να μας δυτικοποιήσετε; Δυτικοποιηθήκαμε λοιπόν!».

Και σήμερα κόβουν την κορδέλα! Ελπίζοντας ότι οι επόμενοι πέντε αιώνες θα είναι Κινέζικοι…

Οκτώ ογδόου του 2008.

Αυτό είναι το Μεγάλο Στοίχημα της σημερινής αλλά και της επόμενης ημέρας… Θα το κερδίσουν;

Το Μεγάλο Παιχνίδι μόλις τώρα αρχίζει… Ας υποδεχτούμε λοιπόν τους νέους Κυρίαρχους του παιχνιδιού… Ας χαμηλώσουμε τα λάβαρα και τις σημαίες μπροστά της –έχουμε ακόμη λίγο χρόνο πριν χαμηλώσουμε και το σβέρκο…

Οσο για τη δική μας ταφόπλακα; Ηδη χαράζουν επάνω:

ΔΥΤΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

25/12/800 – 8/8/2008

Ζωή σε λόγου τους!

Σχόλια

 1. η
  «Φωλιά του Πουλιού»
  και το
  αβγό του φιδιού...

  όμορφη που ναι η ζωή....

  trapped

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. ANeme, εμπνευσμένο post, καιρός τους ήταν.
  nina, εμπνευσμένη εικόνα, μπορώ να τη φανταστώ σαν τρισδιάστατο γλυπτό.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Παγκόσμια Διακήρυξη για την Πληροφόρηση και τη Δημοκρατία

Η Διακήρυξη έγινε ομόφωνα δεκτή από την Information and Democracy Commission H Επιτροπή αποτελείται από 25 μέλη: Amartya Sen, Joseph Stiglitz, Mario Vargas Llosa,  Hauwa IbrahimEmily BellYochaï BenklerTeng BiaoNighat DadCan DündarPrimavera de FilippiMireille Delmas-MartyAbdou DioufFrancis FukuyamaUlrik HaagerupAnn Marie Lipinski,Adam MichnikEli PariserAntoine PetitNavi PillayMaria RessaMarina WalkerAidan White και Mihaïl Zygar.
Πηγή: RSF
Μετάφραση: Anemosnaftilos
Προοίμιο
Ο παγκόσμιος χώρος επικοινωνίας και πληροφόρησης είναι κοινό αγαθό της ανθρωπότητας και πρέπει να προστατεύεται ως τέτοιο. Η διαχείρισή του είναι ευθύνη ολόκληρης της ανθρωπότητας, μέσω δημοκρατικών θεσμών, με στόχο τη διευκόλυνση της πραγματικής επικοινωνίας μεταξύ ατόμων, πολιτισμών, λαών και εθνών, στην υπηρεσία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της πολιτικής συναίνεσης, της ειρήνης, της ζωής και του περιβάλλοντος.

Ο παγκόσμιος χώρος επικοινωνίας και πληροφόρησης πρέπει να εξυπηρετεί την …

Οι Σαϊτάρχες, ο Γαβράς και τα ανεβαστήρια

Ενας ελαφρύς κυματισμός παρατηρήθηκε στον απέραντο βάλτο της ελληνικής "ενημέρωσης" με την "γκάφα" της "είδησης" για το "θάνατο" του Κώστα Γαβρά, στις 30 Αυγούστου.
Η ιστορία λίγο πολύ γνωστή. Ενας ιταλός δάσκαλος-δημοσιογράφος υποδυόμενος  στο Twitter την ελληνίδα υπουργό Πολιτισμού "ανακοινώνει" το θάνατο του σκηνοθέτη. Μεγάλα ξένα Μέσα και σχεδόν ΟΛΑ τα ελληνικά αναμεταδίδουν το ψεύτικο tweet και θρηνούν για τον "μακαρίτη". Η απάτη αποκαλύπτεται σχεδόν αμέσως από ένα αμερικανικό site και σχεδόν ταυτόχρονα από την ΕΡΤ δημοσιογράφοι της οποίας επικοινωνούν με το Γαβρά. Την ίδια στιγμή τα όρνεα των ιδιωτικών τηλεοράσεων εξαπολύουν επιθέσεις κατά της υπουργού Πολιτισμού καλώντας την να παραιτηθεί.
Το θέμα παίρνει διαστάσεις καθώς οι χρήστες των κοινωνικών δικτύων κονιορτοποιούν για μία ακόμη φορά την ούτως ή άλλως μηδαμινή αξιοπιστία των ελληνικών ΜΜΕ και των "λειτουργών" τους.
Κάποιοι, οι πιο ρομαντικοί, απαιτούν μ…

Ολα τα Μνημόνια σε πίνακες

Της Ελενας Κάππα


Σήμερα η εφημερίδα Αυγή δημοσιεύει έναν συγκριτικό πίνακα των τριών Μνημονίων, ο οποίος ενόψει της προεκλογικής περιόδου είναι βέβαιο ότι θα αποβεί εξαιρετικά χρήσιμος. Ο πίνακας περιλαμβάνει το συνολικό ύψος των πρόσθετων μέτρων κατά τη διάρκεια της συμφωνηθείσας περιόδου, το ύψος των μέτρων κατανεμημένο σε ετήσια βάση, το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων, τη προσαρμογή του ετήσιου κόστους των μέτρων λόγω ελάφρυνσης των πρωτογενών πλεονασμάτων, την εξοικονόμηση του κόστους λόγω και αναδιάρθρωσης  χρέους την τριετία 2016-2018 και τέλος τη προσαρμογή του ετήσιου κόστους λόγω και αναδιάρθρωσης του χρέους. Μνημόνιο 1 Το συνολικό ύψος των πρόσθετων μέτρων στη διάρκεια 2,4 ετών (2010-2012) ανήλθε σε 40,6 δις ενώ το ύψος των μέτρων σε ετήσια βάση έφτασε τα 16,9 δις. Κατά τη διάρκεια του πρώτου μνημονίου δεν υπήρξε συμφωνία σε σχέση με τα πρωτογενή πλεονάσματα που θα έπρεπε να πετύχει η ελληνική κυβέρνηση, ούτε κάποια δέσμευση για αναδιάρθρωση χρέους. Μνημόνιο 2 Κατά το δεύ…