Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Οι Κυριακές της Ανορθοδοξίας #2

Θυμάμαι εκείνες τις πρώτες Κυριακές που όλο το σπίτι μύριζε καφέ, καμμένη ζάχαρη, τυρόπιτα και χαρτί εφημερίδας. Θυμάμαι τους ήχους από τα αεροπλάνα και τις τρεις μύγες στη μέση του σαλονιού.
Ο πατέρας διάβαζε το κύριο άρθρο και μετά γυρνούσε στ' αθλητικά καπνίζοντας "Παλλάς" ενώ η γιαγιά του ζητούσε μόλις τελειώσει να της πάρει την πίεση. Εγώ με το που το άκουγα έτρεχα να φέρω τ' ακουστικά και το πιεσόμετρο από το γραφείο. Υστερα πιάναν σειρά. Πρώτα η γιαγιά, μετά ο παππούς που δεν έπρεπε να κόψει τα χάπια και μετά αν είχαμε κανέναν καλεσμένο για φαγητό καθόταν κι αυτός να του πάρει ο μπαμπάς την πίεση. Ο οποίος μπαμπάς δίπλωνε την εφημερίδα, έσβυνε το τσιγάρο και ξεκινούσε, πίεση και παρατήρηση, πίεση και συμβουλή, πίεση και σιωπή, αναλόγως τη σοβαρότητα της κατάστασης και τα κέφια του μπαμπά. Πίεση, ξεπίεση τωρα όλοι αυτοί δεν ζουν πια. Και μάλλον έχουν πεθάνει.
Μετά η γιαγιά ρωτούσε αν θέλαμε ουζάκι πριν το φαγητό. Αλλά κανένας, όσες Κυριακές θυμάμια, δεν ήθελε ούζο εκτός από μια Κυριακή που είπε "ναι" ο θείος Μιχάλης και τότε ανακλύψαμε οτι δεν είχαμε ούζο στο σπίτι.
Πριν καθήσουμε στο τραπέι ανοίγαμε ο ραδιόφωνο να ακούσουμε τις ειδήσεις που άρχιζαν πάντα, όλες τις Κυριακές, την ώρα που ήταν έτοιμα να φάμε. Εγώ έπρεπε στο μεταξύ να δω πόσοι είμαστε κι αν είναι εντάξει τα μαχαιροπήρουνα. Αμα δεν ήταν φώναζα οτι δεν είναι εντάξει και να φέρουν άλλο ένα και μια φορά φώναξα τόσο δυνατά που τρώμαξε η γιαγιά και αναποδογύρισε το τηγάνι με το καυτό λάδι πάνω στο χέρι της.
Κι ύστερα κόβαμε την τυρόπιτα. Ανάλογα με την πίεση και το μέγεθος του κομματιού. Σε μένα σέρβιραν πάντα τις δύο γωνίες "γιατί το τυρί δεν μ' αρέσει". Υστερα οι μεγάλοι ξεκινούσαν να τρώνε και να συζητούν. Κάθε Κυριακή τρία ήταν τα κύρια θέματα συζήτησης: η τιμή της φέτας και της ντμάτας (το ξεκινούσε η γιαγιά), η κατάσταση στο Βιετνάμ (το ξεκινούσε ο παππούς-δημοσιογράφος με ερώτημα: "πως τα βλέπεις Χαράλαμπε τα πράγματα εκεί κάτω;") και η σκλήρυνση κατα πλάκας (το αγαπημένο θέμα του μπαμπά). Αυτά τα τρία θέματα τα παίζω στα δάχτυλα από τεσσάρων χρονών...

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Παγκόσμια Διακήρυξη για την Πληροφόρηση και τη Δημοκρατία

Η Διακήρυξη έγινε ομόφωνα δεκτή από την Information and Democracy Commission H Επιτροπή αποτελείται από 25 μέλη: Amartya Sen, Joseph Stiglitz, Mario Vargas Llosa,  Hauwa IbrahimEmily BellYochaï BenklerTeng BiaoNighat DadCan DündarPrimavera de FilippiMireille Delmas-MartyAbdou DioufFrancis FukuyamaUlrik HaagerupAnn Marie Lipinski,Adam MichnikEli PariserAntoine PetitNavi PillayMaria RessaMarina WalkerAidan White και Mihaïl Zygar.
Πηγή: RSF
Μετάφραση: Anemosnaftilos
Προοίμιο
Ο παγκόσμιος χώρος επικοινωνίας και πληροφόρησης είναι κοινό αγαθό της ανθρωπότητας και πρέπει να προστατεύεται ως τέτοιο. Η διαχείρισή του είναι ευθύνη ολόκληρης της ανθρωπότητας, μέσω δημοκρατικών θεσμών, με στόχο τη διευκόλυνση της πραγματικής επικοινωνίας μεταξύ ατόμων, πολιτισμών, λαών και εθνών, στην υπηρεσία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της πολιτικής συναίνεσης, της ειρήνης, της ζωής και του περιβάλλοντος.

Ο παγκόσμιος χώρος επικοινωνίας και πληροφόρησης πρέπει να εξυπηρετεί την …

Οι Σαϊτάρχες, ο Γαβράς και τα ανεβαστήρια

Ενας ελαφρύς κυματισμός παρατηρήθηκε στον απέραντο βάλτο της ελληνικής "ενημέρωσης" με την "γκάφα" της "είδησης" για το "θάνατο" του Κώστα Γαβρά, στις 30 Αυγούστου.
Η ιστορία λίγο πολύ γνωστή. Ενας ιταλός δάσκαλος-δημοσιογράφος υποδυόμενος  στο Twitter την ελληνίδα υπουργό Πολιτισμού "ανακοινώνει" το θάνατο του σκηνοθέτη. Μεγάλα ξένα Μέσα και σχεδόν ΟΛΑ τα ελληνικά αναμεταδίδουν το ψεύτικο tweet και θρηνούν για τον "μακαρίτη". Η απάτη αποκαλύπτεται σχεδόν αμέσως από ένα αμερικανικό site και σχεδόν ταυτόχρονα από την ΕΡΤ δημοσιογράφοι της οποίας επικοινωνούν με το Γαβρά. Την ίδια στιγμή τα όρνεα των ιδιωτικών τηλεοράσεων εξαπολύουν επιθέσεις κατά της υπουργού Πολιτισμού καλώντας την να παραιτηθεί.
Το θέμα παίρνει διαστάσεις καθώς οι χρήστες των κοινωνικών δικτύων κονιορτοποιούν για μία ακόμη φορά την ούτως ή άλλως μηδαμινή αξιοπιστία των ελληνικών ΜΜΕ και των "λειτουργών" τους.
Κάποιοι, οι πιο ρομαντικοί, απαιτούν μ…

Ολα τα Μνημόνια σε πίνακες

Της Ελενας Κάππα


Σήμερα η εφημερίδα Αυγή δημοσιεύει έναν συγκριτικό πίνακα των τριών Μνημονίων, ο οποίος ενόψει της προεκλογικής περιόδου είναι βέβαιο ότι θα αποβεί εξαιρετικά χρήσιμος. Ο πίνακας περιλαμβάνει το συνολικό ύψος των πρόσθετων μέτρων κατά τη διάρκεια της συμφωνηθείσας περιόδου, το ύψος των μέτρων κατανεμημένο σε ετήσια βάση, το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων, τη προσαρμογή του ετήσιου κόστους των μέτρων λόγω ελάφρυνσης των πρωτογενών πλεονασμάτων, την εξοικονόμηση του κόστους λόγω και αναδιάρθρωσης  χρέους την τριετία 2016-2018 και τέλος τη προσαρμογή του ετήσιου κόστους λόγω και αναδιάρθρωσης του χρέους. Μνημόνιο 1 Το συνολικό ύψος των πρόσθετων μέτρων στη διάρκεια 2,4 ετών (2010-2012) ανήλθε σε 40,6 δις ενώ το ύψος των μέτρων σε ετήσια βάση έφτασε τα 16,9 δις. Κατά τη διάρκεια του πρώτου μνημονίου δεν υπήρξε συμφωνία σε σχέση με τα πρωτογενή πλεονάσματα που θα έπρεπε να πετύχει η ελληνική κυβέρνηση, ούτε κάποια δέσμευση για αναδιάρθρωση χρέους. Μνημόνιο 2 Κατά το δεύ…