Πρόταση για μια συμμετοχική, διαδικτυακή τηλεόραση

ΓΡΑΜΜΑ-ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΤΟΥ ΡΧΣ

Αγαπητοί φίλοι και φίλες.

Θέλω να σας ευχαριστήσω ολόψυχα για την συμπαράσταση και τα καλά σας λόγια έως τώρα. Παρότι έχει περάσει ένας μήνας από την απόφαση της διοίκησης της ΕΡΤ να μην ανανεώσει την προβολή του Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα και της Θεματικής Βραδιάς για την επόμενη τηλεοπτική χρονιά, συνεχίζουν να φτάνουν μηνύματα και ψηφίσματα συμπαράστασης από πολίτες, συλλόγους και προσωπικότητες. (μπορείτε να τα δείτε στην συνέχεια).

Πιστεύω ότι το κύμα διαμαρτυρίας που ξεσηκώθηκε ξεπερνά κατά πολύ την προσωπική μου περίπτωση ή την τύχη μιας εκπομπής. Αφορά το δικαίωμα των πολιτών στην ελευθερία της έκφρασης και την ενημέρωση, πολύ περισσότερο όταν οι ίδιοι χρηματοδοτούν την δημόσια τηλεόραση. Αφορά την παραγκωνισμένη νέα γενιά των 700 συν-πλην ευρώ (που αποτέλεσε την πέτρα του σκανδάλου), την έλλειψη αξιοκρατίας, αλλά και τον τρόπο λειτουργίας της δημοκρατίας μας. Ένας τροχονόμος που με σταμάτησε πρόσφατα έξω από την Βουλή συνόψισε πολύ καλά όλα αυτά τα συναισθήματα: "Γι’ αυτό αυτή η χώρα", μου είπε, "δεν πρόκειται να πάει ποτέ μπροστά".

Με δεδομένο τον συνεχώς αυξανόμενο ρόλο των ΜΜΕ στην κοινωνική και πολιτική ζωή, δεν μπορεί να υπάρξει δημοκρατία χωρίς ανεξάρτητα και ελεύθερα μέσα ενημέρωσης. Αν οι εξελίξεις που σημειώνονται τα τελευταία χρόνια συνεχιστούν, είναι ζήτημα χρόνου το πότε οι πολίτες στην Ελλάδα δεν θα είναι καθόλου ενημερωμένοι για την ίδια τους την χώρα. Υπάρχει και θα υπάρχει ποταμός «ειδήσεων», αλλά στην πραγματικότητα οι Έλληνες θα είναι χειρότερα πληροφορημένοι από τους ανθρώπους του Μεσαίωνα.

Για όλους τους παραπάνω λόγους εμείς στο Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα σχεδιάζουμε την δημιουργία ενός διαδικτυακού τηλεοπτικού σταθμού. Θέλουμε να αποτελέσει έναν τόπο αδέσμευτης και ανεξάρτητης ενημέρωσης και ποιοτικής ψυχαγωγίας.

Ξεκινήσαμε πειραματικά με το banana-republic.gr και παρά την ελάχιστη ενημέρωση ή το ελλιπές περιεχόμενο του banana, η ανταπόκριση είναι ιδιαίτερα θετική. Για να δημιουργηθεί ένα διαδικτυακό τηλεοπτικό κανάλι απαιτούνται χρήματα. Για να είναι ανεξάρτητο, τα χρήματα αυτά πρέπει να προέρχονται από όσους ενδιαφέρονται για τίμια ενημέρωση και ψυχαγωγία που δε θα προσβάλλει την αισθητική τους.

Το μήνυμα λοιπόν που σας γράφω αποτελεί και ένα είδος σφυγμομέτρησης των απόψεων και των αντιδράσεων σας στην παρακάτω πρόταση: το αρχικό κεφάλαιο να συγκεντρωθεί από μετοχές αξίας πχ 100 ευρώ που θα αγοράσουν όσοι ενδιαφέρονται να πάρουν μέρος στο εγχείρημα. Οι μέτοχοι του σταθμού όπως και οι «ιντερνετοτηλεθεατές» θα συμμετέχουν στη διαμόρφωση του προγράμματος στέλνοντας τα δικά τους βίντεο και εκφράζοντας την γνώμη τους ,με όπλο τα εργαλεία αμφίδρομης επικοινωνίας τα οποία το διαδίκτυο προσφέρει. Εννοείται ότι η εταιρεία που θα δημιουργηθεί θα διέπεται από τους νόμους μιας ανώνυμης εταιρείας και τα οικονομικά της θα είναι διαφανή σε όλους τους μετόχους. Η συνέχεια της μπορεί να εξασφαλισθεί μέσα από διαφημίσεις, οι οποίες αυξάνονται στο ίντερνετ με γεωμετρική πρόοδο.

Προς τη δημιουργία διαδικτυακών τηλεοπτικών σταθμών κινούνται σήμερα μια σειρά από παράγοντες, από δημοσιογράφους μέχρι κέντρα πολιτικής και οικονομικής εξουσίας. Με την ενεργοποίηση της ψηφιακής τηλεόρασης οι σταθμοί αυτοί θα μπορούν να προβάλλονται όχι μόνο στην οθόνη του υπολογιστή αλλά και της τηλεόρασης. Το δικό μας μεγάλο πλεονέκτημα είναι ότι αντίθετα με τους υποψήφιους ανταγωνιστές, που θα θελήσουν να ελέγξουν το νέο μέσο, εμείς μπορούμε να αξιοποιήσουμε την ελευθερία και τις δυνατότητες συμμετοχής που το ίδιο το διαδίκτυο προσφέρει.

Πιστεύουμε λοιπόν ότι πρέπει να πάρουμε μέρος στο καινούριο πεδίο που ανοίγεται αντί να το αφήσουμε έρμαιο στις δυνάμεις της παραπληροφόρησης και της απληστίας. Είναι μια μοναδική ευκαιρία να δημιουργηθεί κάτι διαφορετικό, που θα αναδείξει νέες δημιουργικές δυνάμεις στον αρτηριοσκληρωμένο τηλεοπτικό χώρο, θα κάνει γνωστή τη δουλειά άξιων νέων ανθρώπων που δεν έχουν πρόσβαση στα κατεστημένα ΜΜΕ και θα προωθήσει τις ιδέες της δημοκρατίας, της προστασίας του περιβάλλοντος, της μεγαλύτερης κοινωνικής δικαιοσύνης και της ενεργούς συμμετοχής των πολιτών στα κοινά.

Πέρα από το να εκφράσω για μια ακόμη φορά τις ευχαριστίες μου, θα ήθελα την γνώμη σας για το εγχείρημα.


7 Ιουνίου 2008

Φιλικά,
Στέλιος Κούλογλου.LINKS:

- http://www.banana-republic.gr/ - Tο πειραματικό site της ομάδας του ΡΧΣ

- http://www.rwf.gr/newanak-new.php?anakinosis_id=105 – Ψήφισμα Συμπαράστασης από το Σύλλογο Ελλήνων Κοινωνιολόγων

- http://www.rwf.gr/newanak-new.php?anakinosis_id=100 - Επιστολή του Ιατρικού Κέντρου Αποκατάστασης Θυμάτων Βασανιστηρίων

- http://www.rwf.gr/newanak-new.php?anakinosis_id=104 – Επιστολή του Γιώργου Νταλάρα

- http://www.rwf.gr/newanak-new.php?anakinosis_id=90 – E-mail-Αντιδράσεις Τηλεθεατών

- http://www.hitmanapology.com/index.php - Τον Οκτώβριο στους κινηματογράφους το νέο μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ του Στέλιου Κούλογλου

- http://www.rwf.gr/index.php - Το Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα

Σχόλια

 1. Ωραια ιδεα...Ποιος θα αναλαβει ομως το ρολο του χορηγου;;;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Καλή ιδέα. Θα είμαι ένας από εκείνους που θα τη στηρίξουν, δίπλα σε χιλιάδες άλλους είμαι βέβαιος.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. θα ηθελα να ακούσω την πρόβλεψη για την πορεία αυτού του καναλιου μετά από ένα χρόνο. τολμάω να φανταστώ την πρόταση από μεγάλο εκδοτικό συγκρότημα να το αγοράσει και να πουλήσουν όσοι μικρομετοχοι έχουν ψίχουλα, για να "ενισχυθεί το εγχείρημα και να ατσαλωθεί η ανεξαρτησία του καναλιου...". Ή έχω αρρωστήσει από τη διαχυτη καχυποψία και συνομωσιολογία;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Εννοείται ότι μια τέτοια κίνηση απευθύνεται σε ενήλικα άτομα –σίγουρα άνω των 18- που θα έχουν στοιχειώδη γνώση και κριτική αντίληψη για τέτοιου είδους θέματα και που θα μπορούν να ελέγχουν τις όποιες κινήσεις ενός τέτοιου εγχειρήματος. Και βέβαια θα έχουν την απόλυτη ελευθερία, σε ένα χρόνο, δύο, τρία έτη να ανακαλέσουν την απόφασή τους και να στραφούν ακόμη και εναντίον της προσπάθειας αν αυτή ξεφύγει από τους στόχους της.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Το στηρίζω και θα ήθελα περισσότερη πληροφόρηση, συγκεκριμένα πώς θα γίνει πράξη, πώς μπορούμε να βοηθήσουμε...ας κουνηθούμε και σαν ιστολόγοι....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Το στηρίζω και θα ήθελα περισσότερη πληροφόρηση, συγκεκριμένα πώς θα γίνει πράξη, πώς μπορούμε να βοηθήσουμε...ας κουνηθούμε και σαν ιστολόγοι....

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα 15 sites που άλλαξαν το internet

Πως θα έσωζα τους New York Times