Το καθωσπρέπει θράσος των φιλελεύθερων


Διαβάζω χθες στο ΚΥΡΙΟ ΑΡΘΡΟ της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ:

Οι καταλήψεις σαν φάρσα

Η ιστορία πραγματικά επαναλαμβάνεται σαν φάρσα. Κάθε κινητοποίηση των φοιτητών γίνεται όλο και πιο αστεία. Τελευταίο κρούσμα οι ιδιότυπες καταλήψεις της Πρυτανείας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με αίτημα την επιστροφή κάποιων ταμπλό ανάρτησης αφισών που απομάκρυνε ο πρύτανης. Προχθές, μάλιστα, οι φοιτητές της άκρας Αριστεράς «κατάσχεσαν» συμβολικά και κρατούν ως ενέχυρο ηλεκτρονικούς υπολογιστές του Πανεπιστημίου μέχρι να τους επιστραφούν τα ταμπλό. Λες και ο εξοπλισμός αυτός δεν ανήκει στους ίδιους, λες και δεν τον αγόρασαν οι γονείς τους με τους φόρους τους.

Η λειτουργία των πανεπιστημίων εξαρτάται πλέον από τα όλο και πιο ιδιαίτερα γούστα ελάχιστων συνδικαλισμένων φοιτητών. Ακραίες ομάδες φοιτητοπατέρων, με όλο και πιο παράλογα αιτήματα, φρενάρουν την πρόοδο των ιδρυμάτων, υπονομεύουν το μέλλον χιλιάδων φοιτητών που μοχθούν να μάθουν και να προκόψουν.

Η κατάσταση στα πανεπιστήμια γίνεται πλέον κωμωδία. Επικίνδυνη, όμως, για το μέλλον χιλιάδων παιδιών, που σύντομα θα αρχίσουν να ψάχνουν μια θέση στην παραγωγική διαδικασία και δεν θα μπορούν γιατί δεν θα έχουν τα εφόδια. Και η ανεργία των πτυχιούχων θα συνεχίσει να καλπάζει, επειδή κάποιοι φοιτητοπατέρες ζητούν όλο και περισσότερα ταμπλό.

«Κάθε κινητοποίηση των φοιτητών γίνεται όλο και πιο αστεία» γράφει ο αρθρογράφος. Γιατί, μιας και το γενικεύει εκχυδαΐζοντάς το, δεν λέει μια και καλή «ΚΑΘΕ κινητοποίηση είναι αστεία», να τελειώνει μια και καλή;

Μήπως τα ίδια δεν λένε οι φιλελεύθεροι –είπαμε «νεοφιλελεύθεροι» δεν υπάρχουν, μια μάσκα του ίδιου ιδεολογήματος είναι- για τους απεργούς στη ΔΕΗ, στα Λιμάνια, στον ΟΤΕ;

Όπως «αστεία» είναι και τα ταμπλό ανάρτησης αφισών! Και ακόμη πιο αστείες οι αφίσες! Μάλλον θα προτιμά τις ανεκδιήγητες αφίσες με τα ανεκδιήγητα πάρτυ των δύο μεγάλων «φοιτητικών» παρατάξεων.

«Ακραίες ομάδες φοιτητοπατέρων, με όλο και πιο παράλογα αιτήματα, φρενάρουν την πρόοδο των ιδρυμάτων, υπονομεύουν το μέλλον χιλιάδων φοιτητών που μοχθούν να μάθουν και να προκόψουν». «Ακραίες» φυσικά ΠΑΝΤΟΤΕ εννοούνται οι παρατάξεις της Αριστεράς. Και παράλογα ΠΑΝΤΟΤΕ τα αιτήματά τους.

Και «η ανεργία των πτυχιούχων θα συνεχίσει να καλπάζει, επειδή κάποιοι φοιτητοπατέρες ζητούν όλο και περισσότερα ταμπλό». Μάλιστα! Καταλάβαμε τώρα ΟΛΟΙ που οφείλεται το χάλι των πανεπιστημίων μας, της Παιδείας μας, που οφείλεται η φτώχια και η ανεργία; Στους φοιτητοπατέρες!

Δεν οφείλεται στα ΑΧΟΥΡΙΑ που πληρώνουν οι φοιτητές και οι γονείς τους για να παραμένουν ΑΧΟΥΡΙΑ.

Δεν οφείλεται στην υποχρηματοδότηση της Παιδείας.

Δεν οφείλεται στο καθηγητικό κατεστημένο των καθηγητάδων-συμβούλων ιδιωτικών εταιρειών με τα Καγιέν.

Δεν οφείλεται στα προγράμματα σπουδών.

Δεν οφείλεται ότι δεν πάει δεκάρα τσακιστή στην έρευνα.

Δεν οφείλεται στα ΕΝΑ βιβλίο και στις φωτοτυπημένες σημειώσεις.

Δεν οφείλεται στο ότι όταν ένα πανεπιστήμιο είναι ΜΠΟΡΝΤΕΛΟ μόνο ως μπορντέλο μπορείς να του συμπεριφερθείς!

Οφείλεται στους φοιτητοπατέρες. Να το ξαναπούμε για να το εμπεδώσουμε!

Τρομάρα μας!

Όμως και στην τελευταία σελίδα ο Αντώνης Καρκαγιάννης αναφέρεται στο ίδιο θέμα:

Το πρόβλημα πλέον δεν είναι το κατάντημα των πανεπιστημίων. Είναι σχεδόν μάταιο να μας απασχολεί, να το περιγράφουμε (είναι απερίγραπτο), να το αναλύουμε, να κάνουμε προτάσεις, να επιχειρούμε μεταρρυθμίσεις, να εισηγούμαστε μέτρα. Οσες προσπάθειες έγιναν τα τελευταία είκοσι - τριάντα χρόνια και όσα χρήματα και αν δαπανήθηκαν (και δαπανήθηκαν πολλά) έπεσαν στο κενό. Κάθε χρόνο η κατάσταση είναι χειρότερη από τον προηγούμενο.

Για μένα το μεγάλο πρόβλημα είναι πώς αισθάνονται και πώς σκέφτονται οι σπουδαστές, τουλάχιστον μια μερίδα σπουδαστών που από τα εξωτερικά της χαρακτηριστικά και τη συμπεριφορά της εμφανίζεται ζωηρή και δυναμική. Για παράδειγμα: πώς αισθάνονται και πώς σκέφτονται αυτοί που καταστρέφουν ή λεηλατούν την υποδομή των πανεπιστημίων. Αν το κάνουν για τη «χαρά της καταστροφής», το καταλαβαίνω πολύ καλά. Δεν την συμμερίζομαι, ίσως γιατί είμαι πολύ γέρος πια.

Με άλλα λόγια: ο,τι δεν καταλαβαίνουμε ή δεν θέλουμε να καταλάβουμε το καταδικάζουμε. Ομορφα!

Και φυσικά αυτό δεν ισχύει μόνο με τους σπουδαστές και τους «φοιτητοπατέρες». Ισχύει με οποιονδήποτε πάει να σηκώσει κεφάλι.

Γίνεται «αστείος». Γίνεται «παράλογος». Χρειάζεται ψυχολόγο ή ψυχίατρο.

Αν θέλει να μάθει ο κύριος Καρκαγιάννης –τον εκτιμώ απεριόριστα ως δάσκαλο δημοσιογραφίας και ως πένα αλλά…- πως «αισθάνονται και πώς σκέφτονται οι σπουδαστές», δεν έχει παρά να πάει να τους ρωτήσει!

Σκατά αισθάνονται!

Γιατί κάποιοι, με το άθλιο σύστημα των πανελλαδικών, οι περισσότεροι «πέτυχαν» σε σχολές που δεν γουστάρουν για να κάνουν επαγγέλματα που απεχθάνονται…

Γιατί κάποιοι άλλοι «πέτυχαν» να μπουν εκεί που ήθελαν αλλά ανακάλυψαν ότι τα προγράμματα, τα μαθήματα, η διδασκαλία είναι άθλια, αθλιότατα. Πιο πολλά θα μπορούσαν να μάθουν γι αυτό που αγαπούν από το internet.

Γιατί κανένας διοικητικός μηχανισμός δεν ασχολείται μαζί τους ούτε κατά την είσοδο ούτε στη διάρκεια της πορείας τους στις σχολές. Κι έτσι καταφεύγουν στις «παρατάξεις» που αναπληρώνουν τη διοίκηση.

Γιατί δεν έχουν που να μείνουν και που να φάνε όσο σπουδάζουν. Και πληρώνουν πανάκριβες γκαρσονιέρες με τιμές 4ριού. Και πληρώνουν τα πάντα.

Και πληρώνουν αυτό το άθλιο σύστημα που δεν το έφτιαξαν οι ίδιοι αλλά τους το κληροδότησαν αυτοί που τώρα τους μέμφονται.

Σκατά αισθάνονται!

Γιατί το χαρτί που θα πάρουν είναι άχρηστο. Γιατί δεν υπάρχουν δουλειές. Γιατί τους περιμένει είτε το δημόσιο είτε ένας άθλιος εργοδότης που ζητάει όλο και ελαστικότερες εργασιακές σχέσεις.

Γιατί ενώ θα ήθελαν πολύ να τα κάψουν ΟΛΑ εκεί μέσα, δεν το κάνουν, γιατί είναι παιδιά και ΕΛΠΙΖΟΥΝ!

Και στους φιλελεύθερους αρθρογράφους ΔΕΝ αρέσει καθόλου που αυτά τα παιδιά αντιδρούν βίαια με οποιαδήποτε αφορμή!

Δεν τα καταλαβαίνουν! Τα θεωρούν αστεία! Γελάνε!

Θα ήθελαν κάτι πιο κόσμιο: να βαράνε τα κεφάλια τους στο τοίχο, ας πούμε. Ή να ζωγραφίσουν ένα δάκρυ στο μάγουλό τους. Ή να κάνουν βουτιά με το κεφάλι απ΄την ταράτσα της σχολής τους.

Τα άλλα, τα «επαναστατικά», δεν τα ανέχονται!///

Απολύτως σχετικά:

! (Ιδιωτικά ΑΕΙ = Καλύτερα δημόσια)from amarkos|gr|blogΣχόλια

 1. Μεταφέρω τα ενδιαφέροντα σχόλια από τo buzz:

  #
  από akindynos πριν 16 ώρες

  Αν η διατύπωση του άρθρου ήταν διαφορετική, π.χ. "Για κάποιους φοιτητές κάνενα ζήτημα δεν είναι αρκετά ασήμαντο από μόνο του, ώστε να μην μπορούν το κάνουν ακόμα πιο ασήμαντο αυτογελοιοποιούμενοι", θα άλλαζε κάτι;
  [Απάντησε σ' αυτό το σχόλιο]
  Σχολίασε
  *
  από talos πριν 15 ώρες

  Θα άλλαζε αν η Καθημερινή απέφευγε (παρακάτω στο ίδιο κείμενο) την εμφανώς εμπειρικά αστήρικτη ιδέα ότι η "απόκτηση εφοδίων" έχει κάποια αιτιακή σύνδεση (ή έστω μη-τετριμμένη συσχέτιση) με την "εύρεση μιας θέσης στην παραγωγική διαδικασία *στην Ελλάδα*" πάντως. Η χώρα εισάγει ανειδίκευτο εργατικό δυναμικό και εξάγει ειδικευμένο και το πρόβλημα της ανεργίας των πτυχιούχων κατά την καθημερινή, έχει να κάνει με την δράση των ΕΑΑΚ. Δηλαδή άλλο βάρος έχει η αυτογελοιοποίηση των αριστεριστών και άλλο βάρος η επανάληψη ενός ατεκμηρίωτου αστικού μύθου από έγκυρη εφημερίδα, προκειμένου να διεκτραγωδήσει πειστικότερα την έλλειψη ησυχίας, τάξης και ασφάλειας στα Πανεπιστήμια... Σημειώστε πως η (αδιαμφισβήτητη) τάση προς το αυτογκόλ που έχουν κάποιοι τσούκοι φοιτητές στην ΑΣΟΕΕ (έχουν ξανακάνει τέτοια, είναι οι τύψεις του αριστεριστή που εντάχθηκε στον ναό της εχθρικής ιδεολογίας ίσως;) γενικεύεται και χαρακτηρίζει *κάθε πιθανή κινητοποίηση* των κάθε είδους φοιτητών η οποία εκ προοιμίου αποπέμπεται ως γελοία. Είναι εξαιρετικό παράδειγμα της ρητορικής χρήσης της λογικής πλάνης της γενίκευσης...

  #
  από akindynos πριν 10 ώρες

  Να το θέσω αλλιώς: παλιότερα η κατηγορία θα ήταν ότι στις φοιτητικές κινητοποιήσεις γίνονται όργια, ενώ σήμερα πως είναι γίνεται χαβαλές.

  Από τη μία αυτό μπορεί να σημαίνει πως απλά η κοινωνία έχει εξοικειωθεί αρκετά με το σεξ χωρίς δεσμεύσεις και τον πειραματισμό με ουσίες ώστε να μην λειτουργούν σαν σκιάχτρα (εκτός αν πρόκειται για ανήλικους).

  Από την άλλη υπάρχει και η πιθανότητα το φοιτητικό κίνημα όντως να γίνεται αντιληπτό σαν χαβαλές της κακιάς ώρας.

  Ίσως να είναι πρώην μαοϊκός ο αρθρογράφος της καθημερινής και ακολουθεί τη συμβουλή του προέδρου, να αξιοποιεί ο αντάρτης τα όπλα που παίρνει από τον εχθρό.
  [Απάντησε σ' αυτό το σχόλιο]
  Σχολίασε
  #
  από dkamen πριν 8 ώρες

  @talos

  Μα έχει αιτιακή σύνδεση.

  Απλώς τα εφόδια δεν έχουν καμία σχέση με τα μαθήματα που γίνονται στα Πανεπιστήμια.

  Η *μοναδική* επαγγελματική διέξοδος για δεκάδες κλάδους είναι ένας δημόσιος τομέας που προσλαμβάνει (ή ξοδεύει) κυρίως με κομματικά/φατριαστικά κριτήρια.

  Όσοι προσαρμόζονται σε αυτό το σύστημα από πολύ μικροί (ή όσοι είναι γόνοι της νομενκλατούρας) γύρω στα τριαντακάτι τους γεμίζουν τις θέσεις των ΜΔΥ, των επαγγελματιών συνδικαλιστών και των ανερχόμενων πολιτικών. Οι υπόλοιποι γίνονται δούλοι στον (στενά συνυφασμένο με την όλη σαπίλα) ιδιωτικό τομέα ή φεύγουν για λιγότερο διεφθαρμένες χώρες με έλλειψη πτυχιούχων.

  Τώρα οι ΕΑΑΚίτες ναι μεν τη βλέπουν εντελώς κουκουρούκου και σε γενικές γραμμές είναι αμελητέα ποσότητα έξω από το μικρόκοσμό τους, αλλά τέλος πάντων σου φαίνονται να εργάζονται προς την κατεύθυνση ενός πανεπιστημίου που θα ανοίγει τρομερά τα μάτια των πτυχιούχων πάνω στο τι υπάρχει πέρα από το Δημόσιο;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Χωσε ΑΝεμε!:-)
  Για μένα το μεγάλο πρόβλημα είναι οτι ολα οσα λεγονται σημερα, ολα οσα βγαινουν απο τα χειλη των επισημων και των ιθυνοντων, λεγονται ως θεσφατα, ως μη δεχομενα αντιρρηση, ως δεδομενα. Οπως π.χ. αυτο που ειπε ο κ. αλογοσκουφης για τις κρατικες επιχειρησεις, οτι δλδ "εχει διαπιστωθει διεθνως η ανικανοτητα τους". Μαλιστα. Τι αλλα νεα;

  -->> στο Παν/μιο Ιωαννινων ΠΡΕΠΕΙ ο φητητης να πληρωσει τις φωτοτυπιες του (τσαπατσουλικου και ακατανοητου) "βιβλιου" του κ. καθηγητη σε ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΦΩΤΟΤΥΠΕΙΟ, αν θελει να δει ασπρη μερα -και βαθμο πανω απο τη βαση.

  -->> η διαφθορα στη διοικηση των φοιτητικων εστιων δεν εχει πατο. Εκει περα μπαινεις οχι οταν οι γονεις παρουσιασουν μηδενικη φορολ. δηλωση, αλλα αν "ποναει ο λαιμος του παιδιου".

  -->> κλπ κλπ, ων ουκ εστιν αριθμος.

  -->> το κολπο της ΕΞΑΦΑΝΙΣΗΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΔΙΑ ΤΗΣ ΣΥΣΣΩΡΕΥΣΗΣ, το εχεις ακουστα; Οπου να 'ναι, ανεβαζω τη θεωρια μου -μπορει να την εχει διατυπωσει και αλλος πριν απο μενα, δεν παιρνω ορκο για την... "πνευματικη ιδιοκτησια"!

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα 15 sites που άλλαξαν το internet

Πως θα έσωζα τους New York Times