Ενα "τριπ" 102 χρόνων έφτασε στο τέλος του...

Ο Αλμπερτ Χόφμαν, ο Ελβετός χημικός που ανακάλυψε το LSD και ένιωσε πρώτος την παραισθησιογόνο δράση της ουσίας, πέθανε στη σε ηλικία 102 ετών.

Ο Χόφμαν πέθανε την Τρίτη στο σπίτι του στη Βασιλεία, ανακοίνωσε στην Καλιφόρνια ο Διατομεακός Σύλλογος Ψυχεδελικών Μελετών, ο οποίος προωθεί τη χρήση ψυχεδελικών ουσιών στην ιατρική.

Το LSD (διαιθυλαμίνη του λυσεργικού οξέος) έγινε διάσημο τη δεκαετία του '60 αρχικά από τον Τίμοθι Λίρι, πρώην λέκτορα του Χάρβαρντ που το χρησιμοποίησε ως μέσο πνευματικής αναζήτησης και θεραπείας, και αργότερα από δημοφιλή μουσικά συγκροτήματα.

Γεννημένος το 1906, ο Χόφμαν συνέθεσε για πρώτη φορά το LSD το 1938, στο πλαίσιο ερευνητικού προγράμματος για τη σύνθεση ουσιών παρόμοιων με το ψυχοδραστικό συστατικό του μύκητα ερυσίβη.

Η παραισθησιογόνος δράση του LSD έμεινε απαρατήρητη μέχρι τον Απρίλιο του 1943, όταν μια σταγόνα έπεσε τυχαία στο χέρι του Χόφμαν και απορροφήθηκε από το δέρμα του. Λίγη ώρα αργότερα ο νεαρός χημικός ένιωσε μια «αξιοσημείωτη νευρικότητα, συνδυασμένη με ελαφρά ζάλη».

«Σε μια κατάσταση σαν σε όνειρο, με τα μάτια κλειστά (το φως της ημέρας μού φαινόταν δυσάρεστα εκτυφλωτικό), είχα την εμπειρία μιας αδιάλειπτης ροής φανταστικών εικόνων, ασυνήθιστων σχημάτων με ένα έντονο, καλειδοσκοπικό παιχνίδι χρωμάτων».

Τρεις ημέρες αργότερα, ο Χόφμαν είχε μια τρομακτική εμπειρία όταν χορήγησε στον εαυτό του μια εξαιρετικά μεγάλη δόση. Ενώ επέστρεφε με το ποδήλατο στο σπίτι, οι εικόνες στο οπτικό του πεδίο άρχισαν να παραμορφώνονται και είχε την εντύπωση ότι παρέμενε στάσιμος, ανίκανος να κινηθεί.

Στο σπίτι του, έμεινε για ώρες με την εντύπωση ότι είχε καταληφθεί από δαίμονες, ότι η γειτόνισσά του ήταν μάγισσα και ότι τον απειλούσαν τα έπιπλά του. Ο φόβος του ότι θα έμενε για πάντα τρελός ευτυχώς διαψεύστηκε λίγες ώρες αργότερα.

Μέχρι το τέλος, πάντως, ο Χόφμαν θεωρούσε ότι το LSD είχε πέσει θύμα του κινήματος των χίπι και επέμενε ότι επρόκειτο για «θαυματουργό φάρμακο» που θα μπορούσε να αποκαλύψει τους μηχανισμούς του μυαλού και να βοηθήσει στην αντιμετώπιση ασθενειών όπως η σχιζοφρένεια.

Newsroom ΔΟΛ


Lucy in the Sky with Diamonds

Σχόλια

  1. endiaferousa theoria an skefteis oti den kseroun ti prokalei tin sxizofreneia ki an "trexei" sta gonidia...there's no cure either..

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα 15 sites που άλλαξαν το internet

Πως θα έσωζα τους New York Times