O “τυπικός ελληνόφωνος blogger”


O “τυπικός ελληνόφωνος blogger” είναι 30άρης άνδρας που μένει στην Αθήνα, έχει πανεπιστημιακή μόρφωση και εργάζεται. Χρησιμοποιεί κάθε ένα από τα παραδοσιακά μέσα (τηλεόραση, έντυπα, ραδιόφωνο) λιγότερο από 1 ώρα την ημέρα ενώ αντίθετα χρησιμοποιεί το internet για περισσότερο από 4 ώρες στο οποίο συνδέεται κυρίως από το σπίτι του μέσω DSL γραμμής. Χαρακτηρίζει τις σχετικές με τους Η/Υ και το internet γνώσεις του “αρκετά τεχνικές” αφού χρησιμοποιεί το internet πάνω από 8 χρόνια ενώ παράλληλα δηλώνει πως έχει προηγούμενη εμπειρία δημοσίευσης δημιουργικής του δουλειάς αλλού αλλά και συμμετοχής του σε forums. Μέσα στους τελευταίους 6 μήνες έχει δημιουργήσει ένα (1) προσωπικό blog σε ξένο domain στο οποίο γράφει με ψευδώνυμο κυρίως επειδή του αρέσει το γράψιμο και επιθυμεί να επηρεάσει «άλλους ανθρώπους που μπορεί να ενδιαφέρονται». Το blog του δέχεται λιγότερες από 100 επισκέψεις την ημέρα από ανθρώπους που εκτιμά ότι δε γνωρίζει, δεν περιέχει διαφημίσεις και δεν είναι μόνο- αλλά πολυ-θεματικό. Δημοσιεύει κυρίως κείμενο και φωτογραφίες ενώ τα θέματά του σχετίζονται κυρίως με την κουλτούρα/πολιτισμό, δευτερευόντως με την προσωπική και τέλος με τη δημόσια ζωή. Ζητήματα που σχετίζονται με την καθημερινή ζωή, τα χόμπι, την ψυχαγωγία και την τέχνη καταλαμβάνουν τις 4 πρώτες θέσεις ενώ οι ειδήσεις, η επιστήμη/τεχνολογία και η πολιτική τις θέσεις 6-8. Ανανεώνει το blog του όποτε κάτι τον εμπνέει δηλαδή 1-5 φορές την εβδομάδα, ξοδεύοντας για το σκοπό αυτό λιγότερες από 5 ώρες την εβδομάδα. Τον ίδιο περίπου χρόνο ξοδεύει και για να διαβάσει άλλα blogs κάτι που κάνει όμως τα τελευταία 1-2 χρόνια (και όχι 6 μόνο μήνες). Δημοσιεύει το RSS feed του blog του ενώ οι αναγνώστες μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί του είτε μέσω email είτε χρησιμοποιώντας τη δυνατότητα σχολιασμού που τους παρέχει. Τα σχόλια που δέχεται εμφανίζονται ελεύθερα χωρίς δική του προηγούμενη έγκριση και τα απαντά «συχνά ή πολύ συχνά» ενώ ο ίδιος αφήνει σχόλια «κάποιες φορές ή συχνά». Η αρχική σελίδα του blog του περιλαμβάνει συνδέσμους αλλά συνήθως όχι περισσότερους από 10 προς άλλα blogs και 10 προς άλλες τοποθεσίες στο web ενώ «συχνά ή πολύ συχνά» περιλαμβάνει συνδέσμους μέσα στο σώμα των άρθρων του. Ασχολείται με ζητήματα της επικαιρότητας καταναλώνοντας χρόνο για να επαληθεύσει και να διασταυρώσει αυτά που πρόκειται να δημοσιεύσει περιλαμβάνοντας παράλληλα συνδέσμους και για τις πηγές των πληροφοριών του «συχνά ή πολύ συχνά» αλλά δε θεωρεί το blog του μια μορφή δημοσιογραφίας. Θεωρεί το blog του απλώς ένα χόμπι με το οποίο του αρέσει να ασχολείται στον ελεύθερό του χρόνο δηλώνει όμως πως σε ένα χρόνο πιθανότατα θα συνεχίζει να το συντηρεί.

Η έρευνα για το προφίλ και τα κίνητρα των ελλήνων μπλόγκερ


The state of the (bloggers’) union

from metablogging.gr

Blogger: We Should Team Up to Take On Big Media

Tech blogger Michael Arrington says successful bloggers shouldn't be raising venture capital. Instead, he says, they should team up to take on big-media sites like CNet.

Τριαντάρης ο Ελληνας μπλόγκερ (Καθημερινή)

Η «ταυτότητα» του Ελληνα blogger_(...EΛΛAΔA...)
Ανήκει στην πρώτη γενιά του Διαδικτύου_(...EΛΛAΔA...)
Μια διαφορετική δημοσιογραφία στις ιστοσελίδες_(...EΛΛAΔA...)
Αποψη: Αλλαξαν το τοπίο_(...EΛΛAΔA...)
Αποψη: Ζωντανός διάλογος_(...EΛΛAΔA...)

Αποψη: Αλλαξαν το τοπίο

Του Νικου Γ. Ξυδακη

Τα ελληνόφωνα μπλογκ την τελευταία διετία άνθησαν καταρχάς μες στην άγνοια και τον τεχνοαναλφαβητισμό, ακολούθως αντιμετώπισαν την υπερεπένδυση προσδοκιών και την εξύμνηση, και στην πιο πρόσφατη φάση βούλιαξαν στην καχυποψία και τη σύγχυση. Οι παρεξηγήσεις πηγάζουν εν πολλοίς από ελλείψεις και υστερήσεις: στις τηλεπικοινωνιακές υποδομές και στη διαδικτυακή κουλτούρα, ας πούμε· το μπλόγκινγκ γεννήθηκε παρ’ ημίν μαζί με τις πρώτες ευρυζωνικές συνδέσεις και καλλιεργήθηκε από ανθρώπους εξοικειωμένους λίγο-πολύ σε άλλες διαδικτυακές πλατφόρμες επικοινωνίας (φόρουμ, Usenet groups κ.λπ.), ή, τέλος πάντων, ασκημένους ήδη στην διά λόγου επικοινωνία. Οι παρεξηγήσεις, όσες υπάρχουν ακόμη, οφείλονται όμως και σε ένα έλλειμμα κουλτούρας του δημόσιου χώρου, του λόγου και των πρακτικών που εκφέρονται στο δημόσιο πεδίο. Το μπλόγκινγκ απαιτεί, ακόμη και από τον ψευδώνυμο, έκθεση και ευθύνη, τήρηση άτυπων, πλην ισχυρών, πρωτοκόλλων επικοινωνίας. Δεν είναι απλώς ένα διευρυμένο πεδίο ιδιωτικότητας — γι’ αυτή την ιδιωτικότητα άλλωστε λειτουργούν άλλα δίκτυα, τύπου Facebook. Παρ’ όλες τις παρεξηγήσεις και τις καθυστερήσεις όμως, χάρη και στα μπλογκ, το επικοινωνιακό πολιτικό τοπίο δεν είναι πια ίδιο.

Αποψη: Ζωντανός διάλογος

Του Πασχου Μανδραβελη

Οπως είναι φυσικό η ελληνική «μπλογκόσφαιρα» αντικατοπτρίζει εν πολλοίς την ελληνική κοινωνία με τις ιδεολογικές αντιλήψεις, εμμονές και φοβίες της. Ομως, εκεί ανάμεσα στα πολλά αναμασήματα του πολιτικά, κοινωνικά και εθνικά ορθού υπάρχουν πολύτιμες ψηφίδες σκέψης. Προβάλλονται πολλά θέματα τα οποία ξεφεύγουν από το ραντάρ των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και καταγράφονται εναλλακτικές προσεγγίσεις σε γνωστά θέματα που εμπλουτίζουν τον στοχασμό. Αυτό προφανώς έχει να κάνει με το επίπεδο των χρηστών: είναι κυρίως πανεπιστημιακής εκπαίδευσης και άνω.

Η αλήθεια επίσης είναι ότι κυκλοφορεί πολλή χολή στην ελληνική «μπλογκόσφαιρα». Επίσης αλήθεια είναι -όσο και αν φανεί περίεργο- ότι υπάρχουν σχετικά λίγοι συκοφαντικοί ισχυρισμοί. Βεβαίως, η αντιπαράθεση πολλές φορές οξύνεται και χρησιμοποιούνται ανοίκειοι και προσωπικοί χαρακτηρισμοί, αλλά όπως θα έλεγε και το ανώτατο δικαστήριο των ΗΠΑ «ο ζωντανός πολιτικός διάλογος» πάντα εμπεριέχει εμπρηστικά σχόλια. Ο απαλλαγμένος από τους ασφυκτικούς νόμους περί Τύπου κυβερνοχώρος φιλοξενεί σήμερα τον πιο ζωντανό διάλογο στη χώρα. Με τις υπερβολές του και τις κακίες του. Αλλά επίσης και με τα διαμάντια του. Και όποιος έχει κρίση ξεχωρίζει εύκολα την ήρα από το στάρι.

Σχόλια

  1. Πότε μου πήραν συνέντευξη και δεν το θυμάμαι ? :)

    http://liondani.blogspot.com/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αντε πάλι, μας μελετάνε ως "φαινόμενο" γκρρρρ....
    Διάβασα στα ΝΕΑ ενα τέτοιο θέμα χθές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου