«Ψυχαναλύοντας» τις απεργίες

Tου Aντωνη Kαρκαγιαννη

[...]
"Αν, όμως, πρέπει να μιλήσουμε για στερεότυπα, το ακλόνητο στην ψυχή και στο πνεύμα μας στερεότυπο είναι ο αντιφατικός κρατισμός που θέλει το κράτος ανίκανο και άχρηστο και ταυτόχρονα το θεωρεί σαν την καλύτερη και ασφαλέστερη εκδοχή σταδιοδρομίας ή βολέματος. Πρόκειται για μια γενικευμένη, αντιφατική και σχεδόν σχιζοφρενική λαϊκή αντίληψη πάνω στην οποία έχει θεμελιωθεί ολόκληρο το πολιτικό οικοδόμημα των τελευταίων δεκαετιών. Αναστέλλει την κοινωνική δυναμική και προκαλεί βαθύ κοινωνικό ρήγμα ανάμεσα στο κρατικό και το ιδιωτικό, ανάμεσα σ’ εκείνους που εργάζονται με άμεση ή έμμεση κοινωνική «προστασία» και σ’ εκείνους που εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα."

[...]

Σχόλια

 1. η κυβέρνηση έχει φέρει τους μμε-συμπαραστάτες-συγγραφείς σε κατάσταση σύγχισης.
  Εκει που γράφει "...Πρόκειται για μια γενικευμένη, αντιφατική και σχεδόν σχιζοφρενική λαϊκή αντίληψη πάνω στην οποία έχει θεμελιωθεί ολόκληρο το πολιτικό οικοδόμημα των τελευταίων δεκαετιών..."

  Εννοείται το πανάρχαιο και πασίγνωστο και προφανέστατο νιαου νιαου στα κεραμίδια:
  "Πρόκειται για μια γενικευμένη, αντιφατική και σχεδόν σχιζοφρενική αντίληψη πάνω στην οποία έχει θεμελιωθεί ολόκληρο το πολιτικό οικοδόμημα των τελευταίων δεκαετιών. "
  Τη κοινωνική σχιζοφρένεια τη προκαλεί η "λαϊκή" "αντίληψη"? ή το κεφάλαιο?
  Α ρε ηγετίσκοι ηγετίσκοι!! πράγματι, σε τι κατάσταση παράκρουσης σας ξαποστέλνει ώρες-ώρες η "λαϊκή" "αντίληψη" .

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Το κεφάλαιο φταίει που όλοι οι μαθητές μου θέλουν να γίνουν δημόσιοι υπάλληλοι; Το κεφάλαιο φταίει που πολλά νέα παιδιά θέλουν να χαραμίσουν τα νιάτα τους σε στρατιωτικές σχολές για τη ρημάδα την "εξασφάλιση"; Το κεφάλαιο φταίει που οι καλύτεροι μαθητές εξακολουθούν να θέλουν να γίνουν γιατροί και δικηγόροι κι ας σαρώνει η ανεργία σ' αυτούς τους κλάδους; Το κεφάλαιο φταίει που κάθε κοινοτάρχης θέλει ένα ΤΕΙ στον τόπο του και κάθε δήμαρχος ένα ΑΕΙ; Το κεφάλαιο φταίει που οι μαθητές φτάνουν στην Α' Λυκείου χωρίς να ξέρουν να κάνουν διαίρεση; Το κεφάλαιο φταίει που η νεανική επιχειρηματικότητα περιορίζεται στο πώς θα φάμε τα λεφτά της επιδότησης απ' την ΕΕ;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. (συγγνώμη που θα χρησιμοποιήσω ακόμη λίγο χώρο)
  αγαπητέ daskalakos, σ' όλα όσα αναφέρεις -και πολυ σωστά- βλέπω ένα κοινό αίσθημα: άγονο αύριο . Δυστυχώς. Αυτό το άγονο-αύριο ποιός το ασκεί? Εμένα μου φαίνεται πως διδάσκεται εδώ και χρόνια με όλα τα κοινωικά εργαλεία και με μεγάλη ακρίβεια, αν κρίνουμε κι απ΄τα αποτελέσματα που αναφέρεις. Γιατί σιγά μη πειστούμε πως ο όποιος κι αν νέος άνθρωπος δε ποθεί το αύριο του τρελλά ανοιχτό με άγνωστους ορίζοντες για να τρέξει, παρά μόνο ψάχνει μια προ-εξασφαλισμένη οικονομικό βολεματάκι. Φίλε, εκεί οδηγείται σε όλα του τα βήματα: απ' τη παρωχημένη μας εκπαίδευση έως και τα τραγούδια (ελληνικά και ξένα). Υπαλληλους υπάκουους & πειθαρχημένους για 4 τοίχους φτιάχνουμε - αυτό βλέπω να λέει η πραγματικότητα-.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου