Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Koursal - trailer


«Κουρσάλ» ήταν το όνομα του μοναδικού στον κόσμο κινηματογράφου που λειτούργησε πάνω σε ένα ιστιοφόρο στην παραλία της Θεσσαλονίκης την περίοδο του μεσοπολέμου.

Η αναζήτηση συγκεκριμένων πληροφοριών για τον μυθικό κινηματογράφο γίνεται αγχώδης καθώς χάνεται σε ένα ομιχλώδες τοπίο μέσα από το οποίο αναδεικνύονται άλλες πτυχές της πόλης, στο διάστημα περίπου ενός αιώνα, που η επίσημη ιστορία προκλητικά αγνοεί. Οδηγοί σ' αυτό το ταξίδι οι Γιάννης Ταμτάκος και Νίκος Μπιλιλής.

Ο πρώτος, με μια πλούσια ιστορία στο εργατικό κίνημα και μια σκληρή πορεία που του επεφύλαξε η πολιτική του τοποθέτηση, αρχικά στο τροτσκιστικό κίνημα και αργότερα στον αναρχισμό.

Ο δεύτερος, με μια παθιασμένη σχέση με το κινηματογραφικό φιλμ που σχοινοβατεί ανάμεσα στην καταστροφή και τη διάσωση της φιλμικής κληρονομιάς. Κι η θάλασσα, άλλοτε ήρεμη, πνιγμένη στο πρωινό πούσι, κι άλλοτε φουρτουνιασμένη, περιμένει πάντα το Κουρσάλ...

Σκηνοθεσία-Σενάριο-Αφήγηση / Direction-Screenplay-Narration: Νίκος Θεοδοσίου / Nikos Theodossiou Φωτογραφία / Cinematography: Αντρέας Τσατσάγιας / Andreas Tsatsagias, Νίκος Θεοδοσίου / Nikos Theodosiou Μοντάζ-Ήχος / Editing-Sound: Γιώργος Κουρμούζας / Yorgos Kourmouzas Μουσική / Music: Πολυκράτης Πολυχρονάκης / Polykratis Polychronakis Παραγωγός / Producer: Δημήτρης Σπύρου / Dimitris Spyrou Παραγωγή / Production: Νεανικό Πλάνο / Neaniko Plano Betacam SP Έγχρωμο / Colour 62�

Σχόλια

 1. Καλησπέρα και καλή χρονιά. Πού μπορεί κανείς να βρει αυτή την ταινία; Και, γενικότερα, ξέρεις πού μπορεί κανείς να βρει ντοκιμαντέρ και ελληνικές ταινίες που δεν βγαίνουν στις αίθουσες ή δεν βγαίνουν σε dvd;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Μεγάλο θέμα και μεγάλο πρόβλημα. Με ψάξιμο. Στα ειδικά φεστιβάλ. Από τους ίδιους τους δημιουργούς… Μερικές ταινίες ΙΣΩΣ να μπορεί κάποιος να τις βρει στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας με τα χιλιάδες προβλήματα!
  Άλλος ένας τομέας πολιτισμού που είμαστε για κλάματα…

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Σχετικά με την ερώτηση για τα ελληνικά ντοκιμαντέρ: εδώ και ένα χρόνο μια ομάδα δημιουργών έφτιαξε το Δίκτυο Ελληνικού Ντοκιμαντέρ. Στόχος μας η υπεράσπιση του ντοκιμαντέρ του δημιουργού ενάντια στην τηλεοπτική λαίλαπα. Σημείο αναφοράς ο δικτυακός μας τόπος www.docnet.gr. Δημιουργούμε μια βάση δεδομένων με ταινίες των οποίων εμείς οι δημιουργοί έχουμε τα δικαιώματα και προωθούμε τη διακίνησή τους. Είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε πληροφορία.
  Νίκος Θεοδοσίου (σκηνοθέτης του ΚΟΥΡΣΑΛ).
  theodosiou@docnet.gr

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Παγκόσμια Διακήρυξη για την Πληροφόρηση και τη Δημοκρατία

Η Διακήρυξη έγινε ομόφωνα δεκτή από την Information and Democracy Commission H Επιτροπή αποτελείται από 25 μέλη: Amartya Sen, Joseph Stiglitz, Mario Vargas Llosa,  Hauwa IbrahimEmily BellYochaï BenklerTeng BiaoNighat DadCan DündarPrimavera de FilippiMireille Delmas-MartyAbdou DioufFrancis FukuyamaUlrik HaagerupAnn Marie Lipinski,Adam MichnikEli PariserAntoine PetitNavi PillayMaria RessaMarina WalkerAidan White και Mihaïl Zygar.
Πηγή: RSF
Μετάφραση: Anemosnaftilos
Προοίμιο
Ο παγκόσμιος χώρος επικοινωνίας και πληροφόρησης είναι κοινό αγαθό της ανθρωπότητας και πρέπει να προστατεύεται ως τέτοιο. Η διαχείρισή του είναι ευθύνη ολόκληρης της ανθρωπότητας, μέσω δημοκρατικών θεσμών, με στόχο τη διευκόλυνση της πραγματικής επικοινωνίας μεταξύ ατόμων, πολιτισμών, λαών και εθνών, στην υπηρεσία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της πολιτικής συναίνεσης, της ειρήνης, της ζωής και του περιβάλλοντος.

Ο παγκόσμιος χώρος επικοινωνίας και πληροφόρησης πρέπει να εξυπηρετεί την …

Οι Σαϊτάρχες, ο Γαβράς και τα ανεβαστήρια

Ενας ελαφρύς κυματισμός παρατηρήθηκε στον απέραντο βάλτο της ελληνικής "ενημέρωσης" με την "γκάφα" της "είδησης" για το "θάνατο" του Κώστα Γαβρά, στις 30 Αυγούστου.
Η ιστορία λίγο πολύ γνωστή. Ενας ιταλός δάσκαλος-δημοσιογράφος υποδυόμενος  στο Twitter την ελληνίδα υπουργό Πολιτισμού "ανακοινώνει" το θάνατο του σκηνοθέτη. Μεγάλα ξένα Μέσα και σχεδόν ΟΛΑ τα ελληνικά αναμεταδίδουν το ψεύτικο tweet και θρηνούν για τον "μακαρίτη". Η απάτη αποκαλύπτεται σχεδόν αμέσως από ένα αμερικανικό site και σχεδόν ταυτόχρονα από την ΕΡΤ δημοσιογράφοι της οποίας επικοινωνούν με το Γαβρά. Την ίδια στιγμή τα όρνεα των ιδιωτικών τηλεοράσεων εξαπολύουν επιθέσεις κατά της υπουργού Πολιτισμού καλώντας την να παραιτηθεί.
Το θέμα παίρνει διαστάσεις καθώς οι χρήστες των κοινωνικών δικτύων κονιορτοποιούν για μία ακόμη φορά την ούτως ή άλλως μηδαμινή αξιοπιστία των ελληνικών ΜΜΕ και των "λειτουργών" τους.
Κάποιοι, οι πιο ρομαντικοί, απαιτούν μ…

Ολα τα Μνημόνια σε πίνακες

Της Ελενας Κάππα


Σήμερα η εφημερίδα Αυγή δημοσιεύει έναν συγκριτικό πίνακα των τριών Μνημονίων, ο οποίος ενόψει της προεκλογικής περιόδου είναι βέβαιο ότι θα αποβεί εξαιρετικά χρήσιμος. Ο πίνακας περιλαμβάνει το συνολικό ύψος των πρόσθετων μέτρων κατά τη διάρκεια της συμφωνηθείσας περιόδου, το ύψος των μέτρων κατανεμημένο σε ετήσια βάση, το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων, τη προσαρμογή του ετήσιου κόστους των μέτρων λόγω ελάφρυνσης των πρωτογενών πλεονασμάτων, την εξοικονόμηση του κόστους λόγω και αναδιάρθρωσης  χρέους την τριετία 2016-2018 και τέλος τη προσαρμογή του ετήσιου κόστους λόγω και αναδιάρθρωσης του χρέους. Μνημόνιο 1 Το συνολικό ύψος των πρόσθετων μέτρων στη διάρκεια 2,4 ετών (2010-2012) ανήλθε σε 40,6 δις ενώ το ύψος των μέτρων σε ετήσια βάση έφτασε τα 16,9 δις. Κατά τη διάρκεια του πρώτου μνημονίου δεν υπήρξε συμφωνία σε σχέση με τα πρωτογενή πλεονάσματα που θα έπρεπε να πετύχει η ελληνική κυβέρνηση, ούτε κάποια δέσμευση για αναδιάρθρωση χρέους. Μνημόνιο 2 Κατά το δεύ…