Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

H AYTOKTONIA των «6» του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ

Οι «6» του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ προσφέρουν στήριξη στην κυβέρνηση για το «απόρρητο» του κ. Ανδριανού και τη συγκάλυψη της υπόθεσης Ζαχόπουλου

Η κατά πλειοψηφία απόφαση του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ για το θέμα του Δημοσιογραφικού Απορρήτου που επικαλείται ο εκπρόσωπος Τύπου του πρωθυπουργού κ. Γ. Ανδριανός, παραβιάζει τις αρχές της δημοσιογραφικής δεοντολογίας και εξυπηρετεί τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις για παρεμπόδιση της έρευνας σχετικά με την υπόθεση Ζαχόπουλου. Επίσης, υπονομεύει την αρχή του Δημοσιογραφικού Απορρήτου και αφήνει πολλούς συναδέλφους έκθετους στην υποψία ή και τη συκοφαντία ότι είναι οι κομιστές του DVD στο πρωθυπουργικό γραφείο.
Η αρχή του Δημοσιογραφικού Απορρήτου προστατεύει την πηγή της πληροφόρησης, δηλαδή τον καταφεύγοντα στον Τύπο πολίτη και τον δημοσιογράφο ο οποίος οφείλει να διασταυρώνει και να δημοσιοποιεί το αποτέλεσμα της έρευνάς του. Στην περίπτωση του εκπροσώπου Τύπου του πρωθυπουργού, δεν υπήρξε έρευνα για τη συγκέντρωση στοιχείων, ούτε διασταύρωση τους, ούτε πολύ περισσότερο δημοσιοποίησή τους. Ο κ. Ανδριανός ενήργησε ως κυβερνητικός αξιωματούχος και βέβαια όχι ως λειτουργός του Τύπου. Αλλά και ο δημοσιογράφος ο οποίος κατά τον κ. Ανδριανό φέρεται να του έδωσε το DVD λειτούργησε κι αυτός ως πληροφοριοδότης της εξουσίας και όχι ως δημοσιογράφος. Συνεπώς και για αυτόν δεν ισχύει η αρχή του Δημοσιογραφικού Απορρήτου. Επιπλέον σημειώνεται ότι το επίμαχο DVD δεν συνιστά πληροφορία αλλά αντιθέτως αποτελεί μέσο τέλεσης εγκληματικών ενεργειών (εκβίαση, προσβολή προσωπικής ζωής κ.λπ).
Η ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ - ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΤΥΠΟΣ με συναίσθηση ευθύνης του κοινωνικού ρόλου των δημοσιογράφων και της προστασίας της Ενημέρωσης επιδίωξε στη σημερινή συνεδρίαση -σε συνεργασία με την παράταξη ΜΑΧΟΜΕΝΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ- να υπάρξει ενωτική και ει δυνατόν ομόφωνη απόφαση, προσέκρουσε όμως στην προειλημμένη απόφαση των "6" της γνωστής πλειοψηφίας, να προσφέρουν ασπίδα προστασίας στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς. Οι σύμβουλοι των παρατάξεων των κυρίων Σόμπολου και Τσαλαπάτη προσέφυγαν σε αόριστες διατυπώσεις και υπεκφυγές προκειμένου να επιτρέψουν στον κ. Ανδριανό να εκμεταλλευτεί το δημοσιογραφικό απόρρητο. Κι αυτό την ώρα που το 80% των πολιτών σύμφωνα με χθεσινή δημοσκόπηση, αλλά και η μεγάλη πλειοψηφία των δημοσιογράφων που έχει τοποθετηθεί σχετικά αυτές τις μέρες, απορρίπτουν την κυβερνητική μεθόδευση περί "απορρήτου" των στελεχών της.

Αθήνα, 8/1/2008
ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ - ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΤΥΠΟΣ

Σχόλια

 1. Αλήτες, ρουφιάνοι, δημοσιογράφοι και με βούλα της ΕΣΗΕΑ από σήμερα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Φαίνεται τόσο κοστίζει για το Σόμπολο και την παρέα της ΕΣΗΕΑ το "Κάτω τα χέρια απ' το ταμείο μας"...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Μην σας παρασύρει ο κ.Χατζηνικολάου που χαρακτήρισε ρουφιάνο το δημοσιογράφο συνάδελφό του. Το μαχαίρωμα κρύβει σκοπιμότητες. Ο κ. Σόμπολος πατάει σε δυο βάρκες, θέλει και την πίτα σωστή και το σκύλο χορτάτο. Νοήμονες είμαστε και καταλαβαίνουμε.
  Σημειώνω αυτό που είπε πριν πάρα πολλά χρόνια ο Ι.Λαφονταίν για τους δημοσιογράφους: "Κάθε δημοσιογράφος πληρώνει φόρο στον Διάβολο". Αυτή είναι και η δική μου τελική θέση γι' αυτήν την κάστα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Παγκόσμια Διακήρυξη για την Πληροφόρηση και τη Δημοκρατία

Η Διακήρυξη έγινε ομόφωνα δεκτή από την Information and Democracy Commission H Επιτροπή αποτελείται από 25 μέλη: Amartya Sen, Joseph Stiglitz, Mario Vargas Llosa,  Hauwa IbrahimEmily BellYochaï BenklerTeng BiaoNighat DadCan DündarPrimavera de FilippiMireille Delmas-MartyAbdou DioufFrancis FukuyamaUlrik HaagerupAnn Marie Lipinski,Adam MichnikEli PariserAntoine PetitNavi PillayMaria RessaMarina WalkerAidan White και Mihaïl Zygar.
Πηγή: RSF
Μετάφραση: Anemosnaftilos
Προοίμιο
Ο παγκόσμιος χώρος επικοινωνίας και πληροφόρησης είναι κοινό αγαθό της ανθρωπότητας και πρέπει να προστατεύεται ως τέτοιο. Η διαχείρισή του είναι ευθύνη ολόκληρης της ανθρωπότητας, μέσω δημοκρατικών θεσμών, με στόχο τη διευκόλυνση της πραγματικής επικοινωνίας μεταξύ ατόμων, πολιτισμών, λαών και εθνών, στην υπηρεσία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της πολιτικής συναίνεσης, της ειρήνης, της ζωής και του περιβάλλοντος.

Ο παγκόσμιος χώρος επικοινωνίας και πληροφόρησης πρέπει να εξυπηρετεί την …

Οι Σαϊτάρχες, ο Γαβράς και τα ανεβαστήρια

Ενας ελαφρύς κυματισμός παρατηρήθηκε στον απέραντο βάλτο της ελληνικής "ενημέρωσης" με την "γκάφα" της "είδησης" για το "θάνατο" του Κώστα Γαβρά, στις 30 Αυγούστου.
Η ιστορία λίγο πολύ γνωστή. Ενας ιταλός δάσκαλος-δημοσιογράφος υποδυόμενος  στο Twitter την ελληνίδα υπουργό Πολιτισμού "ανακοινώνει" το θάνατο του σκηνοθέτη. Μεγάλα ξένα Μέσα και σχεδόν ΟΛΑ τα ελληνικά αναμεταδίδουν το ψεύτικο tweet και θρηνούν για τον "μακαρίτη". Η απάτη αποκαλύπτεται σχεδόν αμέσως από ένα αμερικανικό site και σχεδόν ταυτόχρονα από την ΕΡΤ δημοσιογράφοι της οποίας επικοινωνούν με το Γαβρά. Την ίδια στιγμή τα όρνεα των ιδιωτικών τηλεοράσεων εξαπολύουν επιθέσεις κατά της υπουργού Πολιτισμού καλώντας την να παραιτηθεί.
Το θέμα παίρνει διαστάσεις καθώς οι χρήστες των κοινωνικών δικτύων κονιορτοποιούν για μία ακόμη φορά την ούτως ή άλλως μηδαμινή αξιοπιστία των ελληνικών ΜΜΕ και των "λειτουργών" τους.
Κάποιοι, οι πιο ρομαντικοί, απαιτούν μ…

Ολα τα Μνημόνια σε πίνακες

Της Ελενας Κάππα


Σήμερα η εφημερίδα Αυγή δημοσιεύει έναν συγκριτικό πίνακα των τριών Μνημονίων, ο οποίος ενόψει της προεκλογικής περιόδου είναι βέβαιο ότι θα αποβεί εξαιρετικά χρήσιμος. Ο πίνακας περιλαμβάνει το συνολικό ύψος των πρόσθετων μέτρων κατά τη διάρκεια της συμφωνηθείσας περιόδου, το ύψος των μέτρων κατανεμημένο σε ετήσια βάση, το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων, τη προσαρμογή του ετήσιου κόστους των μέτρων λόγω ελάφρυνσης των πρωτογενών πλεονασμάτων, την εξοικονόμηση του κόστους λόγω και αναδιάρθρωσης  χρέους την τριετία 2016-2018 και τέλος τη προσαρμογή του ετήσιου κόστους λόγω και αναδιάρθρωσης του χρέους. Μνημόνιο 1 Το συνολικό ύψος των πρόσθετων μέτρων στη διάρκεια 2,4 ετών (2010-2012) ανήλθε σε 40,6 δις ενώ το ύψος των μέτρων σε ετήσια βάση έφτασε τα 16,9 δις. Κατά τη διάρκεια του πρώτου μνημονίου δεν υπήρξε συμφωνία σε σχέση με τα πρωτογενή πλεονάσματα που θα έπρεπε να πετύχει η ελληνική κυβέρνηση, ούτε κάποια δέσμευση για αναδιάρθρωση χρέους. Μνημόνιο 2 Κατά το δεύ…