Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Όταν ο Ντοστογιέφσκι ονειρευόταν τα Blogs«Προς κατάπληξίν μου, η δουλειά για την οποία ήθελε η Λιζαβέτα Νικολάγεβνα τον Σάτοφ ήταν αποκλειστικώς λογοτεχνικού χαρακτήρα.»

[…]

«Ο Σάτοφ την άκουγε με προσοχή, με μάτια χαμηλωμένα και χωρίς την ελάχιστη έκπληξη που μια κοσμική, ξέγνοιαστη δεσποσύνη, καταπιάνεται με τέτοια, αταίριαστα, θα έλεγε κανείς, πράγματα.

Η λογοτεχνική υπόθεση ήταν πολύ συγκεκριμένη: Στη Ρωσία εκδίδονται πλήθος πρωτευουσιάνικων και επαρχιακών εφημερίδων και περιοδικών, όπου καθημερινά δημοσιεύονται πλήθος συμβάντων. Περνάει ένας χρόνος, οι εφημερίδες συσσωρεύονται σε ντουλάπες ή απλώς σε σωρούς, σκίζονται, γίνονται περιτυλίγματα και καλύμματα. Πολλές από τις ειδήσεις εντυπωσιάζουν και μένουν στη μνήμη του αναγνώστη, αλλά με τα χρόνια ξεχνιούνται. Όμως, πολλοί είναι εκείνοι που θα ήθελαν να ανασύρουν, μετά από καιρό, κάποιες πληροφορίες, μα δυσκολεύονται να ψάξουν μέσα σ’ αυτό τον ωκεανό των σελίδων, αφού συχνά δεν γνωρίζουν ούτε την ημερομηνία, ούτε τον τόπο, ούτε καν το έτος ενός περιστατικού. Αν λοιπόν συγκεντρώσει τα γεγονότα ενός χρόνου σε έναν τόμο, με συγκεκριμένο σχέδιο και συγκεκριμένο σκοπό, με τίτλους, οδηγίες, με χρονολόγηση κατά μήνες και ημέρες, τότε ο τόμος αυτός θα μπορούσε να απεικονίζει τα χαρακτηριστικά της ρώσικης ζωής μια ορισμένη χρονιά, έστω κι αν τα γεγονότα που αναδημοσιεύονται είναι ένα εξαιρετικά μικρό τμήμα των όσων συνέβησαν.

-Αντί λοιπόν για πλήθος φύλλων θα έχουμε μερικούς χοντρούς τόμους, αυτό είναι όλο –σχολίασε ο Σάτοφ.

Η Λιζαβέτα Νικολάγεβνα υπερασπίστηκε θερμά το σχέδιό της, παρά την απειρία της και τη δυσκολία της να εκφραστεί. Ο τόμος θα πρέπει να είναι ένας, και μάλιστα όχι πολύ ογκώδης, έλεγε. Θα υπολογίσουμε όμως, ότι, ακόμα κι αν είναι ογκώδης, θα πρέπει να είναι εύχρηστος, διότι το βασικό είναι ο σχεδιασμός και ο τρόπος παρουσίασης των γεγονότων. Φυσικά δεν θα συγκεντρώσουμε και δεν θα τα αναδημοσιεύσουμε όλα. Διατάγματα, κυβερνητική δραστηριότητα, τοπικές ρυθμίσει, νόμοι, αν και πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία, στην εν λόγω έκδοση δεν θα συμπεριληφθούν. Μπορούν να παραλειφθούν πολλά. Θα περιοριστούμε σε μια επιλογή συμβάντων, που το μάλλον ή ήττον εκφράζουν την ηθική, ιδιωτική ζωή του κόσμου, το χαρακτήρα του ρώσικου λαού μια συγκεκριμένη περίοδο. Φυσικά εδώ μπορούν να συμπεριληφθούν πολλά: παράδοξα, δωρεές, πυρκαγιές, διάφορα καλά ή κακά περιστατικά, διάφορες εκφράσεις και ομιλίες, ακόμα και ειδήσεις για υπερχειλίσεις ποταμών, ακόμα και ορισμένα διατάγματα της κυβέρνησης, αλλά από όλα θα πρέπει να επιλεγεί ό,τι απεικονίζει την εποχή. Όλα θα συμπεριληφθούν αλλά με συγκεκριμένη οπτική γωνία, με σκοπό, με κατεύθυνση, με ένα κεντρικό σκεπτικό που θα διατρέχει το όλον. Τέλος, το βιβλίο θα πρέπει να είναι ενδιαφέρον ακόμα και ως ελαφρύ ανάγνωσμα, για να μη μιλήσουμε βεβαίως ότι θα είναι πολύτιμο για τις πληροφορίες του!

Θα είναι, ας πούμε, η εικόνα της ηθικής, πνευματικής, εσωτερικής ρωσική ζωής μέσα σε έναν ολόκληρο χρόνο.»

[…]

«Ο Σάτοφ άρχισε να καταλαβαίνει.

-Δηλαδή, θα βγει κάτι με άποψη, επιλογή γεγονότων από συγκεκριμένη σκοπιά – μουρμούρισε συνεχίζοντας να μη σηκώνει κεφάλι.

- Κάθε άλλο. Δεν χρειάζεται να επιλέγουμε από συγκεκριμένη σκοπιά, και δεν χρειάζεται προσανατολισμός. Αμεροληψία, αυτή είναι η κατεύθυνση.

- Δεν είναι δα και κανένα κακό ο προσανατολισμός –ζωντάνεψε ο Σάτοφ- αλλά ούτε μπορούμε να τον αποφύγουμε από τη στιγμή που θα υπάρξει κάποια επιλογή. Η επιλογή των στοιχείων θα δίνει εκ των πραγμάτων και την κατεύθυνση για το πώς να κατανοηθούν. Η ιδέα σας δεν είναι καθόλου κακή.»

[…]

Η ιδέα της Λιζαβέτα Νιλάγεβνα δεν ήταν, όντως, καθόλου κακή.

Ονειρευόταν τον πρώτο ετήσιο «Αλμανάκ». Κι ακόμη πιο πέρα: ονειρευόταν το πρώτο ιστολόγιο!

Κι αυτά όλα τα έγραφε ο Ντοστογιέφσκι στους «Δαιμονισμένους» το 1870.

«Επεσα» πάνω στο απόσπασμα χθες βράδυ.

Λίγες ώρες πριν ο ΠΕΤΕΦΡΗΣ ανάφερε σε σχόλιό του:

«Το μόνο του bloggin σακατλίκι, είναι που δεν αφήνει μεγάλα περιθώρια γιά "ανασκαφές". Έχει ήδη δημιουργηθεί μια "βιβλιοθήκη" από εκατομμύρια μικρά κυρίως κείμενα, που χρειάζονται πάνω από τρία χρόνια για να διαβαστούν διαγωνίως».

Κι εμένα μου έμπαιναν ιδέες για τις «Βέδες» και την «Τορά» του μέλλοντός μας!-------------------

Update:

«Μπόρχες 2.0: Από το Κείμενο στον Εικονικό Κόσμο»

Ποιος ο μπαμπάς του Internet; Μα, ο... Cy-Borges

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΒΑΓΓΕΛΑΤΟΣ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 08/01/2008-------------------

Σχόλια

 1. Αυτή η κοινωνική συνείδηση και ηθική που πορχωράει προοδευτικά είναι κάτι το εκπληκτικό...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Γι'αυτό οι κλασικοί λέγονται έτσι. Δεν ήταν μιας χρήσης, αλλά διαχρονικοί. Δυστυχώς τον Ντοστογιέφσκι τον διάβασα στην εφηβεία μου και λίγα κατάλαβα. Κάποια στιγμή πρέπει να τον πλησιάσω με την απαιτούμενη ευλάβεια. Ευχαριστώ για το απόσπασμα. Καλή χρονιά!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Υπέροχο άρθρο. Ο Θεόδωρος ήταν από τα ισχυρότερα μυαλά στην παγκόσμια λογοτεχνία όπως ακι να έχει.

  σ.σ. έχω δημοσιεύσει ένα ερωτηματολόγιο κοινωνιολογικής έρευνας για την παιδοφιλία. Αν θες έλα να ρίξεις μια ματιά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Απροσδόκητα επίκαιρος!

  Το συνιστώ για επείγουσα ανάγνωση!

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Παγκόσμια Διακήρυξη για την Πληροφόρηση και τη Δημοκρατία

Η Διακήρυξη έγινε ομόφωνα δεκτή από την Information and Democracy Commission H Επιτροπή αποτελείται από 25 μέλη: Amartya Sen, Joseph Stiglitz, Mario Vargas Llosa,  Hauwa IbrahimEmily BellYochaï BenklerTeng BiaoNighat DadCan DündarPrimavera de FilippiMireille Delmas-MartyAbdou DioufFrancis FukuyamaUlrik HaagerupAnn Marie Lipinski,Adam MichnikEli PariserAntoine PetitNavi PillayMaria RessaMarina WalkerAidan White και Mihaïl Zygar.
Πηγή: RSF
Μετάφραση: Anemosnaftilos
Προοίμιο
Ο παγκόσμιος χώρος επικοινωνίας και πληροφόρησης είναι κοινό αγαθό της ανθρωπότητας και πρέπει να προστατεύεται ως τέτοιο. Η διαχείρισή του είναι ευθύνη ολόκληρης της ανθρωπότητας, μέσω δημοκρατικών θεσμών, με στόχο τη διευκόλυνση της πραγματικής επικοινωνίας μεταξύ ατόμων, πολιτισμών, λαών και εθνών, στην υπηρεσία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της πολιτικής συναίνεσης, της ειρήνης, της ζωής και του περιβάλλοντος.

Ο παγκόσμιος χώρος επικοινωνίας και πληροφόρησης πρέπει να εξυπηρετεί την …

Οι Σαϊτάρχες, ο Γαβράς και τα ανεβαστήρια

Ενας ελαφρύς κυματισμός παρατηρήθηκε στον απέραντο βάλτο της ελληνικής "ενημέρωσης" με την "γκάφα" της "είδησης" για το "θάνατο" του Κώστα Γαβρά, στις 30 Αυγούστου.
Η ιστορία λίγο πολύ γνωστή. Ενας ιταλός δάσκαλος-δημοσιογράφος υποδυόμενος  στο Twitter την ελληνίδα υπουργό Πολιτισμού "ανακοινώνει" το θάνατο του σκηνοθέτη. Μεγάλα ξένα Μέσα και σχεδόν ΟΛΑ τα ελληνικά αναμεταδίδουν το ψεύτικο tweet και θρηνούν για τον "μακαρίτη". Η απάτη αποκαλύπτεται σχεδόν αμέσως από ένα αμερικανικό site και σχεδόν ταυτόχρονα από την ΕΡΤ δημοσιογράφοι της οποίας επικοινωνούν με το Γαβρά. Την ίδια στιγμή τα όρνεα των ιδιωτικών τηλεοράσεων εξαπολύουν επιθέσεις κατά της υπουργού Πολιτισμού καλώντας την να παραιτηθεί.
Το θέμα παίρνει διαστάσεις καθώς οι χρήστες των κοινωνικών δικτύων κονιορτοποιούν για μία ακόμη φορά την ούτως ή άλλως μηδαμινή αξιοπιστία των ελληνικών ΜΜΕ και των "λειτουργών" τους.
Κάποιοι, οι πιο ρομαντικοί, απαιτούν μ…

Ολα τα Μνημόνια σε πίνακες

Της Ελενας Κάππα


Σήμερα η εφημερίδα Αυγή δημοσιεύει έναν συγκριτικό πίνακα των τριών Μνημονίων, ο οποίος ενόψει της προεκλογικής περιόδου είναι βέβαιο ότι θα αποβεί εξαιρετικά χρήσιμος. Ο πίνακας περιλαμβάνει το συνολικό ύψος των πρόσθετων μέτρων κατά τη διάρκεια της συμφωνηθείσας περιόδου, το ύψος των μέτρων κατανεμημένο σε ετήσια βάση, το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων, τη προσαρμογή του ετήσιου κόστους των μέτρων λόγω ελάφρυνσης των πρωτογενών πλεονασμάτων, την εξοικονόμηση του κόστους λόγω και αναδιάρθρωσης  χρέους την τριετία 2016-2018 και τέλος τη προσαρμογή του ετήσιου κόστους λόγω και αναδιάρθρωσης του χρέους. Μνημόνιο 1 Το συνολικό ύψος των πρόσθετων μέτρων στη διάρκεια 2,4 ετών (2010-2012) ανήλθε σε 40,6 δις ενώ το ύψος των μέτρων σε ετήσια βάση έφτασε τα 16,9 δις. Κατά τη διάρκεια του πρώτου μνημονίου δεν υπήρξε συμφωνία σε σχέση με τα πρωτογενή πλεονάσματα που θα έπρεπε να πετύχει η ελληνική κυβέρνηση, ούτε κάποια δέσμευση για αναδιάρθρωση χρέους. Μνημόνιο 2 Κατά το δεύ…