Αυτός τι καθηγητής ήταν;

Καμπ: Τελείως άσχετα. Πριν δυο μήνες. Κατάλαβες; Μας έλεγε, παιδιά ο Ζαχόπουλος αυτό, ο γενικός γραμματέας που αυτό, που είχε κάνει τη Νατάσσα αυτό και λοιπά. Γιατί ο Ζαχόπουλος ήταν από την ομάδα των καθηγητών που πήρε τη Νατάσσα ως νηπιαγωγός και την έκανε χειρούργο. Κατάλαβες; Για το τι γίνεται εκεί μέσα;
Χίος: Αυτός τι καθηγητής ήταν;
Καμπ: Αυτός, τώρα δεν ξέρω τι ακριβώς.
Χίος: Δεν είναι γιατρός;
Καμπ: Όχι, θα σε γελάσω.
Χίος: Την βοήθησε στο διδακτορικό
Καμπ: Τη βοήθησε στο διδακτορικό από νηπιαγωγός να πάει στην ιατρική και από την ιατρική να πάει στη χειρουργική.

Απόσπασμα από τη συνομιλία των Δημοσιογράφων Χίου και Καμπουράκη.

(Το link με την «κασέτα» Καμπουράκη-Χίου.)

«Αυτός τι καθηγητής ήταν;»

Ο «αυτός» είναι ο Ζαχάπουλος, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού (αυτό, φαντάζομαι, το ήξεραν οι δύο Δημοσιογράφοι), ο οποίος είχε πέσει από το μπαλκόνι λίγες ώρες πριν.

«Αυτός, τώρα δεν ξέρω τι ακριβώς.»

Που να ξέρεις;

Ασχολήθηκες ποτέ σου;

Σου άφησαν χρόνο οι πρωϊνές εκπομπές και οι αναλύσεις στα τηλεπαράθυρα να μάθεις τι ακριβώς ήταν;

Σιγά μην όφειλες να ξέρεις –όχι τώρα που γκρεμοτσακίστηκε αλλά από την πρώτη ώρα που διορίστηκε, πριν 4 χρόνια- ότι ήταν πρώην καθηγητής Μέσης Εκπαίδευσης στη Θεσσαλονίκη και συνδικαλιστής της ΟΛΜΕ! Ψιλά γράμματα!

«Δεν είναι γιατρός;»

Τώρα πάει να την βγάλει την είδηση ο έτερος Δημοσιογράφος. Κάνει ρεπορτάζ. Είναι επί το έργον! Ρωτάει ο τυφλός για να απαντήσει ο μονόφθαλμος:

«Όχι, θα σε γελάσω.»

Μην τον γελάσεις τον συνάδελφο σου!

Γελάς και περιγελάς όλο τον ντουνιά με την ενημερωμένη αμάθειά σου, στο MEGάλο κανάλι!

«Την βοήθησε στο διδακτορικό»

ΑΥΤΟ το ξέρει! Ξέρει ΤΙ έκανε ΑΥΤΟΣ που ΔΕΝ ξέρει ΤΙ ΕΙΝΑΙ! Γι’ αυτό και νομίζει ότι είναι ΓΙΑΤΡΟΣ! Πως ένας πρώην καθηγητής Γυμνασίου μπορεί να βοηθήσει ΚΑΠΟΙΑ να πάρει διδακτορικό; Εδώ κολλάει ο κενός εγκέφαλος. Τιλτάρει! Από τη ΦΗΜΗ οδηγείται στο λάθος συμπέρασμα…

Όμως και ο άλλος ξέρει τα βασικά:

«Τη βοήθησε στο διδακτορικό από νηπιαγωγός να πάει στην ιατρική και από την ιατρική να πάει στη χειρουργική.»

ΠΟΙΟ «βασικό»; Εχει καμιά λογική αυτή φράση;;;

Κι όμως, ο Δημοσιογράφος είναι απόλυτα ικανοποιημένος από την πληροφορία που έχει και την μεταφέρει σοβαρά-σοβαρά!

Πως την βοήθησε;

Ποιο διδακτορικό;

Πώς να πάει στην ιατρική;

Περιττές ερωτήσεις!

Οι Δημοσιογράφοι υπάρχουν για να αποφαίνονται όχι για να ρωτούν και να αναζητούν απαντήσεις!

Για να εκφράζουν και να επιβάλλουν την ενημερωμένη αμάθειά τους!

///

Από τις λεπτομέρειες μαθαίνει κανείς την αλήθεια. Εκεί βλέπει την μεγάλη εικόνα. Όχι από τα χοντρά του αν είδε η Τρέμη, δεν είδε ο Θέμος, άκουσε ο Καμπουράκης, υπέκλεψε ο Χίος.

Σε ΑΥΤΟ το απόσπασμα της συνομιλίας των δύο Δημοσιογράφων κρύβονται σχεδόν όλες οι ΑΙΤΙΕΣ της κατάντιας ενός ολόκληρου κλάδου.

Αυτούς και τέτοιους αμαθείς χρησιμοποιεί η κάθε εξουσία για να κάνει τα μικρά και τα μεγάλα κόλπα της.

Δηλαδή που;

Στην ΜΝΗΣΙΚΑΚΙΑ!

Τι σχέση έχει αυτή πάλι;

Για δες, δεν είναι καινούργιο αυτό.

Ο φουκαράς ο Theodor Adorno το είχε επισημάνει από το 1989, είχε δώσει ειδικό βάρος στο ρόλο που παίζουν οι μνησίκακοι στη μαζική κοινωνία του θεάματος και της πολιτιστικής βιομηχανίας.

«Εκφανση του αλλοτριωμένου πνεύματος της εποχής των Μέσων, η εφήμερη πληροφόρηση –η «ενημερωμένη αμάθεια» για την οποία μιλούσαν πριν από πολλές δεκαετίες ο Τσάτσος με τον Σεφέρη-, δεν παράγει ολοκληρωμένη εμπειρία και δεν ενηλικιώνει διανοητικά το υποκείμενο, καθώς οι πληροφορίες διακινούνται ασυνάρτητα, άχρονα και χωρίς σχέδιο».

Μα νάτο. Αυτό δεν συμβαίνει.

Αυτό δεν συμβαίνει στα τηλεπαράθυρα;

Αυτό δεν συμβαίνει όταν μιλούν οι δύο Δημοσιογράφοι μεταξύ τους;

Αυτό δεν συμβαίνει παντού και διαρκώς;

«Αποτέλεσμα αυτού είναι η εμφάνιση του διαρκώς ενημερωνόμενου που διαδέχεται τον τύπο του αληθινά μορφωμένου ανθρώπου. Ο ημιμορφωμένος δεν είναι ο αμόρφωτος που ενδεχομένως θα μορφωθεί σε μεταγενέστερο στάδιο. Είναι αυτός που απεχθάνεται τη μόρφωση ως τέτοια, τη σύνολη δηλαδή παιδεία μέσω της οποίας το υποκείμενο είναι ικανό να σχηματίσει αυτόνομες εμπειρίες του κόσμου και κριτική (αυτό)συνείδηση».

Παράδειγμα τέτοιας απέχθειας για τη μόρφωση, φρεσκότατο, σημερινό. Απολαύστε τον:

«ΟΣΟΙ προσπαθούν να μας το παίξουν ότι και καλά είναι ομορφωμένοι (σ.σ. μια λέξη κυρ διορθωτά) και γράφουν δυσνόητα, ακαταλαβίστικα, πάσχουν από κομπλεξισμό και σπουδαιοφάνεια. Είναι δυσκοίλιοι. Ατάλαντοι! Δεν μπορούν με δύο απλές κουβέντες να πουν κάτι να το καταλάβει κι ο τελευταίος, που 'ναι το πρώτο που πρέπει να μάθεις αν θες να κάνεις δημοσιογραφία.»

Δίνει και εντολή στον …διορθωτή! Τρομάρα του!

Όμως, πάμε παρακάτω:

«Ο ημιμαθής θαυμάζει τα αριστουργήματα της τέχνης και ταυτοχρόνως τα αποστρέφεται, υποκαθιστώντας τα με τετριμμένες πληροφορίες που απλώς του επιτρέπουν να είναι μέσα στα πράγματα, με ντοκουμέντα και πτυχία χωρίς αντίκρισμα παιδείας, και με εκπαιδευτικά προσόντα σκοπιμότητας».

Και όχι μόνο τα αριστουργήματα της τέχνης.

Αλλά και την πολιτική και την κοινωνία…

Όταν ΑΥΤΟΙ και ΤΕΤΟΙΟΙ ημιμαθείς καμώνονται ότι ελέγχουν την εξουσία, τότε η εξουσία δεν κινδυνεύει!

«Ωστόσο ξέρουν ασυνείδητα την παραμόρφωση που έχουν υποστεί» («Είπα βλακείες! Εκανα χαβαλέ!» κλαίει και ικετεύει ο Καμπουράκης! Ναι, έκανες! Όχι όμως μόνο με τον Χίο. Πάντα και παντού! Όπως και οι υπόλοιποι «παραθυράτοι». Καθημερινά!).

«Γι’ αυτό και η «ημιμόρφωση είναι κατ’ εξοχήν η σφαίρα της μνησικακίας, την οποία καταλογίσει σε όσους διατηρούν ακόμη κάποια ίχνη περισυλλογής»

///

Αποσπάσματα από το «ΦΘΟΝΟΣ ΚΑΙ ΜΝΗΣΙΚΑΚΙΑ» Ν. Δεμερτζής – Θ. Λίποβατς, εκδ. ΠΟΛΙΣ

///

Κι επειδή μας έχει πάρει όλους η μπάλα: ΑΥΤΟΙ ΔΕΝ είναι δημοσιογράφοι. Είναι ημιμαθείς της ΠΛΑΚΑΣ!

///

Εμείς πότε θα περάσουμε Απέναντι;

Πατώντας πάνω στις μεταλλικές πλάκες του τείχους στη Ράφα, οι εξαθλιωμένοι από τον ισραηλινό αποκλεισμό Παλαιστίνιοι περνούν στο έδαφος της Αιγύπτου (φωτ. Ass. Press)

///

Οσο για την (μονίμως) καθεύδουσα ΕΣΗΕΑ, ικανή μόνον για γενικολογίες κι ευχολόγια, αλλά σαφώς συνένοχη με την εξουσία για αυτή μας την κατάντια, τι να πούμε;

Η Ενωση από ασπίδα του κλάδου έγινε με τα χρόνια (και τη συνενοχή όλων των παρατάξεων μέσα της) ταψί στο φούρνο με τη δεοντολογία γιουβέτσι. Και την τιμή του κλάδου καπαμά. Οταν με την ανοχή της Ενωσης (για τους αργόμισθους και τα παπαγαλάκια) ελέγχονται οι μισοί δημοσιογράφοι απ' την εξουσία, πώς θα την ελέγξουν οι άλλοι μισοί;

Οχι! αυτήν τη φορά δεν θα υπερασπισθώ τους τίμιους εργάτες του κλάδου μας. Αρκετά με την παρθενική μας εντιμότητα, όσο γίνεται το άλλοθι στους πονηρούς εξ ημών για να πετάνε τα συμφέροντα του λαού στα σκυλιά...


...

///

Στο μεταξύ...


Επέστρεψαν στον Ζορμπά και το δεύτερο πόρισμα

///

Ψηφίστηκε ο εκλογικός νόμος


///

Επικυρώθηκε στη Βουλή η συμφωνία για συνεργασία Ελλάδας - Microsoft

///

Και εν τω μεταξύ στην Παλαιστίνη...


Σχόλια

 1. Καλά δεν σε προλαβαίνουμε τόσο γρήγορα που τα ανεβάζεις.

  Ο Καμπουράκης όμως τι παίδαρος- Πρώτος στις προτιμήσεις των γυναικών…

  Τώρα εμένα αυτή η συνομιλία μου θυμίζει στημένη κατάσταση.
  Δεν ξέρω αλλά είμαι επιφυλακτικός.
  Αν είναι αληθινή καλή π__στρα & ο Χίος.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Θα συμφωνήσω με όλα όσα λες, κυρίως για το καινούργιο "μαργαριτάρι" που ψάρεψες. Με όλη μου την ειλικρίνια όμως και όλο το θάρρος, να σε ρωτήσω τι ακριβώς εξυπηρετεί το λινκ που έβαλες με το ηχητικό αρχείο της συνομιλίας τους; Αφού μπορούμε να το διαβάσουμε απομαγνητοφωνημένο στο πρώτο λινκ που δίνεις. Αν πάλι το έχεις βάλει για να διαπιστώσουμε από μόνοι μας κατά πόσο όλα όσα ειπώθηκαν ήταν "πλάκα" ή όχι όπως υποστηρίζεται, τότε θεώρησε την ερώτησή μου άκυρη :)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Εντάξει σιγά τα λάχανα...!

  Εγώ την Δευτέρα δίνω για δέκατη (10) φορά χημεία, μάθημα πρώτου εξαμήνου, έχω γράψει ήδη 5! φορές 4, (υποψιάζομαι ότι ο καθηγητής δεν θέλει να με περάσει, και όχι μόνο εμένα), και η νατάσα από νηπιαγωγός έγινε χειρούργος.

  Πού βρείσκετε το περίεργο?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Δε νομίζω να διαφωνεί κανείς μ' αυτά που γράφεις.Και δε νομίζω να υπάρχει άνθρωπος -όση πλύση κι αν του'χουν κάνει- που να μη βλέπει αυτό το χάλι.
  Το πρόβλημα είναι στο τι άλλο να πει κανείς και τι να κάνει , τι διάολο πρέπει να γίνει για να σταματήσει αυτή η κατρακύλα.
  Το να πεις κλείνω την τηλεόραση δεν είναι τελικά λύση, γιατί αυτούς που δεν την κλείνουν τους συναντάς καθημερινά γύρω σου και -ενίοτε- σου κάνουν τη ζωή δύσκολη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. gnik >>>
  «Καλά δεν σε προλαβαίνουμε τόσο γρήγορα που τα ανεβάζεις.»
  Κι ακόμη δεν έχω ανεβάσει στροφές!!!

  »Ο Καμπουράκης όμως τι παίδαρος- Πρώτος στις προτιμήσεις των γυναικών…»
  ???

  »Τώρα εμένα αυτή η συνομιλία μου θυμίζει στημένη κατάσταση.»
  Δηλαδή;;;

  Μαρία >>>

  Ακριβώς γι’ αυτό που λες. Εχει σημασία να ακούς το πώς ειπώθηκαν όλα αυτά!

  morfeas >>>

  Δεν βρίσκω κάτι περίεργο! Ούτε στο θέμα της Νατάσσας ούτε στο ότι δίνεις για δέκατη φορά χημεία! (Αν κι εγώ θα σταματούσα στην 3η φορά)

  solomantzaros >>>

  Σίγουρα δεν αρκεί να κλείσουμε την τηλεόραση. Πρέπει να μάθουμε και γράμματα. (Γράμματα, όχι πληροφορίες!)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Δε θα μιλήσω γι' αυτά που συμφωνούμε. Θα πω μόνον για το ζήτημα της απλότητας. Ο λόγος είναι πολύ πιο συγκεκριμένος όταν είναι απλός. Διαφωνώ και με εσένα και με τον Ρουμελιώτη, έτσι όπως αυτός αποδίδει τη σκέψη του. Καμμιά φορά είναι όντως αδύνατη η έκφραση της σκέψης με τρόπο απλόκαι σταράτο. Αλλά γι' αυτό δεν ευθύνεται κανείς παρά η έλλειψη διαύγειάς μας. «Τα απλά είναι τα δύσκολα», έλεγε ο καθηγητής μου στην Ελλάδα. Και είχε δίκιο. Φυσικά, όταν λέμε «απλά», δεν εννοούμε φράσεις του στυλ: «ναι, μωρέ, ξέρω γω, εντάξει», αλλά φράσεις μεστές σε νόημα και καθαρές στη συγκεκριμένη περίπτωση.
  Τι να κάνω τον δημοσιογράφο που θα μου πει κάτι παραπάνω από το «Σήμερα ανέβηκε ο δείκτης του Χρηματιστηρίου κατά 8%», όταν δεν έχω απαίτηση απ' αυτόν να συγγράψει ολόκληρο λογοτεχνικό διήγημα γύρω από την είδηση. Τέτοια αντίληψη μπορεί και να οδηγήσει σε ρεπορτάζ τύπου «Star Channel», όπου ο δύσμοιρος ρεπόρτερ είναι αναγκασμένος να κάνει είτε «δροσερό», είτε «μελό» το κάθε θέμα.
  Το πρόβλημα είναι οι διαφημίσεις στην ελληνική τηλεόραση, το ραδιόφωνο και (λιγότερο) τις εφημερίδες.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Kai o parapanw logos htan internetikos, dhladh thlegrafikos.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Τι καθηγητής ήταν; Μα ο καθηγητής του πόθου, βέβαια. :-Ρ

  In - α ρε Ροθ-mode

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Kαι εν τω μεταξύ στην Ιταλία... παραιτήθηκε ο Ρομάνο Πρόντι και έρχονται εκλογές τις οποίες κατά τις δημοσκοπήσεις θα κερδίσει εύκολα ο (μαντέψτε ποιος!) Μπερλουσκόνι. Άλλη μια χώρα πλην της δικής μας που φαίνεται να κάνει βήματα προς τα πίσω.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Για τις 3 χορηγίες στο διάστμα 2004-2006, ύψους 100 και πλέον εκατομμυρίων δραχμών από τους ειδικούς λογαριασμούς του ΥΠ.ΠΟ προς το πανεπιστημιακό ίδρυμα που χορήγησε τον διδακτορικό τίτλο στην κα Παζαίτη, άκουσε καΝΕΙΣ να λέει ΚΑποιος ΚΑτι;

  Σχετικοάσχετο 1: Μια ανάγνωση της λίστας των φορέων και συλλόγων που έλαβαν επιχορήγηση από το ΥΠΠΟ επί Ζαχόπουλου, έχει πολύ-πολύ γέλιο και κλάμμα μαζί (Μία εξ αυτών δημοσίευσες κι εσύ σε παλαιότερό σου ποστ και παραπέμπω και σε αυτήν όποιον ενδιαφέρεται). Αναφέρω ενδεικτικά όμως έναν σύλλογο που ακούστηκε και στην Βουλή στη σχετική συζήτηση την περασμένη εβδομάδα:

  "Σύλλογος φίλων θαλασσίου σκι - Μονή Βατοπεδίου"

  LaL/Κλάψ και Λυγμ μαζί.

  Σχετικοάσχετο 2: η παρακολούθηση των συνεδριάσεων της Βουλής από το ομώνυμο κανάλι μού έχει τελευταία γίνει μαζοχιστική συνήθεια. Νομίζω δεν υπάρχει πιο αντιπροσωπευτικός καθρέφτης της γενικότερης παρακμής: από την μορφή και το περιεχόμενο των αγορεύσεων έως το επίπεδο διαλόγου και διαξιφισμών ανάμεσα στα μέλη της, η Βουλή συναγωνίζεται με ευκολία το χειρότερο μιντικακό τσίρκο (πλην σταρ τσάνελ).
  Ποιός τους ψήφισε όλους αυτούς;;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Ο Ζαχό καθηγητής της Νατάσας

  Ο Μάκης καθηγητής της Δημοσιογραφίας

  Ο Θέμος καθηγητής της δυσλεκτικής λαμογιας

  Ο Καμπουράκης καθηγητής του σουβλακίου με πίτα

  Δεν ανοίγουνε και κάνα φροντιστήριο λέω γω;;;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. Το καλύτερο το είχε πει ο Στέφανος Τσιτσόπουλος:Ο Καμπουράκης όταν μιλάει είναι σαν να τρώει μπουγάτσα!Φίλοι και φίλες,καλή μας όρεξη!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. Δείτε το κι εσείς

  http://patato151.blogspot.com/2008/01/10-dvd.html

  Μη φοβάστε να ΠΕΙΤΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου