Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Αναζητώντας την ενοποιητική αφήγηση της Δύσης

(Από τον Σαίξπηρ και τον Θερβάντες μέχρι τον 20ο αιώνα)

ΚΥΚΛΟΣ ΣΕΜΙΝΑΡΙΩΝ από τον Θανάση Τριαρίδη

Θεσσαλονίκη, Ιανουάριος-Μάρτιος 2008

***

Αναζητώντας την ενοποιητική αφήγηση της Δύσης

(8 δίωρα σεμινάρια)

1. Ένας άνθρωπος που πεθαίνει μόνος:

Ο ενοποιητικός ευρωπαϊκός μύθος στον Σαίξπηρ και στον Θερβάντες

2. Η συνειδητοποίηση της Ευρώπης:

Ο Γκαίτε και οι επίγονοι (Φρειδερίκος Νίτσε και Τόμας Μαν)

3. Οι αφηγήσεις του ρομαντικού τρόμου:

Από τα λαϊκά μυθιστορήματα μέχρι τον Φρανκεστάιν και τον Πόου

4. Το μυθιστόρημα της μεταβαλλόμενης συνείδησης:

Μπαλζάκ, Ντίκενς, Ουγκό, Φλωμπέρ, Τολστόι

5. Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι: τα γυμνά μάτια

6. Η αρσενική απελπισία και οι παρεκτροπές του ρεαλισμού:

Μέλβιλ, Κόνραντ, Χέμινγουεϊ, Καζαντζάκης, Μάρκες

7. Αναζητώντας το χαμένο έπος:

Μαρσέλ Προυστ και Τζέιμς Τζόις

8. Η μεταθεολογική παραβολή:

Ο Φραντς Κάφκα και οι επίγονοι (Χάξλεϊ, Όργουελ, Μπόρχες, Γκρας)

***

Tιμή συμμετοχής σε κάθε κύκλο: 100 Ευρώ

Τα σεμινάρια θα γίνουν επί οχτώ συνεχόμενες Τετάρτες

στις 23 Ιανουαρίου * 30 Ιανουαρίου * 6 Φεβρουαρίου * 13 Φεβρουαρίου,

20 Φεβρουαρίου * 27 Φεβρουαρίου, * 5 Μαρτίου * 12 Μαρτίου 2008

στις 7.00 μμ.-9.00 μμ. στο βιβλιοπωλείο ΣΑΙΞΠΗΡΙΚόΝ,

Εθνικής Αμύνης 14 (απέναντι από το Βρετανικό Συμβούλιο), Θεσσαλονίκη

Εγγραφές-Πληροφορίες: Tηλ. 2310 220545, 6937 160705

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Παγκόσμια Διακήρυξη για την Πληροφόρηση και τη Δημοκρατία

Η Διακήρυξη έγινε ομόφωνα δεκτή από την Information and Democracy Commission H Επιτροπή αποτελείται από 25 μέλη: Amartya Sen, Joseph Stiglitz, Mario Vargas Llosa,  Hauwa IbrahimEmily BellYochaï BenklerTeng BiaoNighat DadCan DündarPrimavera de FilippiMireille Delmas-MartyAbdou DioufFrancis FukuyamaUlrik HaagerupAnn Marie Lipinski,Adam MichnikEli PariserAntoine PetitNavi PillayMaria RessaMarina WalkerAidan White και Mihaïl Zygar.
Πηγή: RSF
Μετάφραση: Anemosnaftilos
Προοίμιο
Ο παγκόσμιος χώρος επικοινωνίας και πληροφόρησης είναι κοινό αγαθό της ανθρωπότητας και πρέπει να προστατεύεται ως τέτοιο. Η διαχείρισή του είναι ευθύνη ολόκληρης της ανθρωπότητας, μέσω δημοκρατικών θεσμών, με στόχο τη διευκόλυνση της πραγματικής επικοινωνίας μεταξύ ατόμων, πολιτισμών, λαών και εθνών, στην υπηρεσία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της πολιτικής συναίνεσης, της ειρήνης, της ζωής και του περιβάλλοντος.

Ο παγκόσμιος χώρος επικοινωνίας και πληροφόρησης πρέπει να εξυπηρετεί την …

Οι Σαϊτάρχες, ο Γαβράς και τα ανεβαστήρια

Ενας ελαφρύς κυματισμός παρατηρήθηκε στον απέραντο βάλτο της ελληνικής "ενημέρωσης" με την "γκάφα" της "είδησης" για το "θάνατο" του Κώστα Γαβρά, στις 30 Αυγούστου.
Η ιστορία λίγο πολύ γνωστή. Ενας ιταλός δάσκαλος-δημοσιογράφος υποδυόμενος  στο Twitter την ελληνίδα υπουργό Πολιτισμού "ανακοινώνει" το θάνατο του σκηνοθέτη. Μεγάλα ξένα Μέσα και σχεδόν ΟΛΑ τα ελληνικά αναμεταδίδουν το ψεύτικο tweet και θρηνούν για τον "μακαρίτη". Η απάτη αποκαλύπτεται σχεδόν αμέσως από ένα αμερικανικό site και σχεδόν ταυτόχρονα από την ΕΡΤ δημοσιογράφοι της οποίας επικοινωνούν με το Γαβρά. Την ίδια στιγμή τα όρνεα των ιδιωτικών τηλεοράσεων εξαπολύουν επιθέσεις κατά της υπουργού Πολιτισμού καλώντας την να παραιτηθεί.
Το θέμα παίρνει διαστάσεις καθώς οι χρήστες των κοινωνικών δικτύων κονιορτοποιούν για μία ακόμη φορά την ούτως ή άλλως μηδαμινή αξιοπιστία των ελληνικών ΜΜΕ και των "λειτουργών" τους.
Κάποιοι, οι πιο ρομαντικοί, απαιτούν μ…

Ολα τα Μνημόνια σε πίνακες

Της Ελενας Κάππα


Σήμερα η εφημερίδα Αυγή δημοσιεύει έναν συγκριτικό πίνακα των τριών Μνημονίων, ο οποίος ενόψει της προεκλογικής περιόδου είναι βέβαιο ότι θα αποβεί εξαιρετικά χρήσιμος. Ο πίνακας περιλαμβάνει το συνολικό ύψος των πρόσθετων μέτρων κατά τη διάρκεια της συμφωνηθείσας περιόδου, το ύψος των μέτρων κατανεμημένο σε ετήσια βάση, το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων, τη προσαρμογή του ετήσιου κόστους των μέτρων λόγω ελάφρυνσης των πρωτογενών πλεονασμάτων, την εξοικονόμηση του κόστους λόγω και αναδιάρθρωσης  χρέους την τριετία 2016-2018 και τέλος τη προσαρμογή του ετήσιου κόστους λόγω και αναδιάρθρωσης του χρέους. Μνημόνιο 1 Το συνολικό ύψος των πρόσθετων μέτρων στη διάρκεια 2,4 ετών (2010-2012) ανήλθε σε 40,6 δις ενώ το ύψος των μέτρων σε ετήσια βάση έφτασε τα 16,9 δις. Κατά τη διάρκεια του πρώτου μνημονίου δεν υπήρξε συμφωνία σε σχέση με τα πρωτογενή πλεονάσματα που θα έπρεπε να πετύχει η ελληνική κυβέρνηση, ούτε κάποια δέσμευση για αναδιάρθρωση χρέους. Μνημόνιο 2 Κατά το δεύ…