Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Γι' αυτό χρειάζεται ένας «ανταρτοπόλεμος λέξεων»

Του ΓΙΩΡΓΟΥ Χ. ΠΑΠΑΣΩΤΗΡΙΟΥ

«Η παγκόσμια πολιτιστική ηγεμονία ανήκει στη μαζική κουλτούρα που προέρχεται από τις ΗΠΑ. Ο αιώνας του Διαφωτισμού και η ευρωπαϊκή "υψηλή κουλτούρα" έχουν χάσει κάθε επιρροή. Οι διαπιστώσεις ανήκουν στο αμερικανικό περιοδικό ΤΙΜΕ (Νοέμβριος). Αλλά, τι έιναι η μαζική κουλτούρα και τι η κουλτούρα του Διαφωτισμού; Η πρώτη απευθύνεται σε όλους, άρα έχει δημοκρατικό περιεχόμενο. Αντίθετα, η δεύτερη γίνεται αντιληπτή από τους λίγους, συνεπώς είναι "ελιτίστικη" και αντιδημοκρατική. Ολα αυτά ανακλήθηκαν στη μνήμη μου καθώς διάβαζα, για μία ακόμη φορά, ένα κείμενο που στρεφόταν εναντίον των "δύσκολων λέξεων", ενώ συγχρόνως δόξαζε αυτές που είναι άμεσα κατανοητές. Κατανοητές, όμως, από ποιον; Οσο γίνεται από περισσότερους. Αλλά, έτσι η γλώσσα δεν θα πρέπει να περιοριστεί σε τριακόσιες, το πολύ, λέξεις; Επίσης, έτσι, δεν χάνεται η παιδαγωγική διαδικασία και η δυνατότητα του αναγνώστη να εμπλουτίζει τη γλώσσα του και τον πολιτισμό του; Δυστυχώς, το ΤΙΜΕ έχει δίκιο, ο μαζικός πολιτισμός έχει κυριαρχήσει σε όλο τον κόσμο, συμπιέζοντας σ' ένα mp3 τον πολιτισμό, τις γλώσσες, τις λέξεις, τις ουμανιστικές αξίες. Ο Ζακ Ντεριντά (συνέντευξη στη «Le Monde» 18/8/2004) έλεγε ότι το "βιβλίο ήταν μια παιδαγωγική διαδικασία που προορίζεται να διαμορφώσει τον αναγνώστη. Οι μαζικές παραγωγές (όμως σήμερα) δεν διαμορφώνουν τους αναγνώστες, τους υποθέτουν με τον φαντασματικό τρόπο ενός ήδη προγραμματισμένου αναγνώστη". Το ίδιο ισχύει και για τις εφημερίδες. Απευθυνόμαστε, πια, στους αναγνώστες-καταναλωτές όχι λέξεων αλλά dvd, όχι πολιτισμού αλλά μιας χυδαίας κουλτούρας-πολτού που συνοψίζει και κρίνει κάθε τι με κριτήριο αν "πουλάει" ή "δεν πουλάει". Αλλά και η γλώσσα (των dvd) έχει αφεντικά, που μέσω αυτής διαμορφώνουν τη ζωή των ανθρώπων και το χαρακτήρα των κοινωνικών σχέσεων, επιβάλλοντας τον τρόπο που αγαπάμε, μισούμε και ονειρευόμαστε. Γι' αυτό χρειάζεται ένας "ανταρτοπόλεμος λέξεων", που θα πυροδοτούν εκρήξεις στις πίκρες, τον πόνο, τα αισθήματα αλλά και το ακυρωμένο ήθος. Ο "ανταρτοπόλεμος των λέξεων" θα αποκαλύπτει τα εξορισμένα από τα mp3 περιττά ηχοχρώματα, θα επινοεί νέες κραυγές για τους απελπισμένους, νέες ποιητικές μεταφορές για τους ονειρολόγους, νέες λέξεις που θα διαφεύγουν από τα συστήματα επιτήρησης και αφομοίωσης διά του αποπροσανατολισμού του περιεχομένου τους, και θα συστήνουν το έδαφος των νέων ανατροπών».

(ΑΠΟ ΤΗ «ΒΡΑΔΥΝΗ»)

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Παγκόσμια Διακήρυξη για την Πληροφόρηση και τη Δημοκρατία

Η Διακήρυξη έγινε ομόφωνα δεκτή από την Information and Democracy Commission H Επιτροπή αποτελείται από 25 μέλη: Amartya Sen, Joseph Stiglitz, Mario Vargas Llosa,  Hauwa IbrahimEmily BellYochaï BenklerTeng BiaoNighat DadCan DündarPrimavera de FilippiMireille Delmas-MartyAbdou DioufFrancis FukuyamaUlrik HaagerupAnn Marie Lipinski,Adam MichnikEli PariserAntoine PetitNavi PillayMaria RessaMarina WalkerAidan White και Mihaïl Zygar.
Πηγή: RSF
Μετάφραση: Anemosnaftilos
Προοίμιο
Ο παγκόσμιος χώρος επικοινωνίας και πληροφόρησης είναι κοινό αγαθό της ανθρωπότητας και πρέπει να προστατεύεται ως τέτοιο. Η διαχείρισή του είναι ευθύνη ολόκληρης της ανθρωπότητας, μέσω δημοκρατικών θεσμών, με στόχο τη διευκόλυνση της πραγματικής επικοινωνίας μεταξύ ατόμων, πολιτισμών, λαών και εθνών, στην υπηρεσία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της πολιτικής συναίνεσης, της ειρήνης, της ζωής και του περιβάλλοντος.

Ο παγκόσμιος χώρος επικοινωνίας και πληροφόρησης πρέπει να εξυπηρετεί την …

Οι Σαϊτάρχες, ο Γαβράς και τα ανεβαστήρια

Ενας ελαφρύς κυματισμός παρατηρήθηκε στον απέραντο βάλτο της ελληνικής "ενημέρωσης" με την "γκάφα" της "είδησης" για το "θάνατο" του Κώστα Γαβρά, στις 30 Αυγούστου.
Η ιστορία λίγο πολύ γνωστή. Ενας ιταλός δάσκαλος-δημοσιογράφος υποδυόμενος  στο Twitter την ελληνίδα υπουργό Πολιτισμού "ανακοινώνει" το θάνατο του σκηνοθέτη. Μεγάλα ξένα Μέσα και σχεδόν ΟΛΑ τα ελληνικά αναμεταδίδουν το ψεύτικο tweet και θρηνούν για τον "μακαρίτη". Η απάτη αποκαλύπτεται σχεδόν αμέσως από ένα αμερικανικό site και σχεδόν ταυτόχρονα από την ΕΡΤ δημοσιογράφοι της οποίας επικοινωνούν με το Γαβρά. Την ίδια στιγμή τα όρνεα των ιδιωτικών τηλεοράσεων εξαπολύουν επιθέσεις κατά της υπουργού Πολιτισμού καλώντας την να παραιτηθεί.
Το θέμα παίρνει διαστάσεις καθώς οι χρήστες των κοινωνικών δικτύων κονιορτοποιούν για μία ακόμη φορά την ούτως ή άλλως μηδαμινή αξιοπιστία των ελληνικών ΜΜΕ και των "λειτουργών" τους.
Κάποιοι, οι πιο ρομαντικοί, απαιτούν μ…

Ολα τα Μνημόνια σε πίνακες

Της Ελενας Κάππα


Σήμερα η εφημερίδα Αυγή δημοσιεύει έναν συγκριτικό πίνακα των τριών Μνημονίων, ο οποίος ενόψει της προεκλογικής περιόδου είναι βέβαιο ότι θα αποβεί εξαιρετικά χρήσιμος. Ο πίνακας περιλαμβάνει το συνολικό ύψος των πρόσθετων μέτρων κατά τη διάρκεια της συμφωνηθείσας περιόδου, το ύψος των μέτρων κατανεμημένο σε ετήσια βάση, το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων, τη προσαρμογή του ετήσιου κόστους των μέτρων λόγω ελάφρυνσης των πρωτογενών πλεονασμάτων, την εξοικονόμηση του κόστους λόγω και αναδιάρθρωσης  χρέους την τριετία 2016-2018 και τέλος τη προσαρμογή του ετήσιου κόστους λόγω και αναδιάρθρωσης του χρέους. Μνημόνιο 1 Το συνολικό ύψος των πρόσθετων μέτρων στη διάρκεια 2,4 ετών (2010-2012) ανήλθε σε 40,6 δις ενώ το ύψος των μέτρων σε ετήσια βάση έφτασε τα 16,9 δις. Κατά τη διάρκεια του πρώτου μνημονίου δεν υπήρξε συμφωνία σε σχέση με τα πρωτογενή πλεονάσματα που θα έπρεπε να πετύχει η ελληνική κυβέρνηση, ούτε κάποια δέσμευση για αναδιάρθρωση χρέους. Μνημόνιο 2 Κατά το δεύ…