Χάρτινες μνήμες (Α’ μέρος)


«Η διένεξη αφορούσε κυρίως τον Φιλιππόπουλο και τον Σιαμαντά. Ο Τεγόπουλος έξυπνα και ψύχραιμα διατηρούσε μια απόσταση από τα γεγονότα. Ηξερε πως όλα δούλευαν για λογαριασμό του. Ετσι φτάσαμε στην πρώτη κρούση για απόλυση. Οι εκδότες για κάποιον ασήμαντο λόγο, θέλησαν να απολύσουν τον δημοσιογράφο Ντίνο Τσακοτέλη. Το θέμα ήρθε στη συντακτική επιτροπή. Παμψηφεί απορρίφθηκε. Ακολούθησε όμως δεύτερο κρούσμα, χωρίς αυτή τη φορά να υπολογιστή η συντακτική επιτροπή. Ο «Παρατηρητής» -που ήταν ο παλιός διακεκριμένος συντάκτης της Ελευθερίας, Μακρής- απολύεται σύμφωνα με το νόμο περί Ανωνύμων Εταιρειών. Αιτία: Τα γραπτά του που κρίνοντας πολύ αριστερά… και ενοχλούσαν την τότε κυβέρνηση Καραμανλή. Ο Μακρής είχε πάρει με δικαστικό κλητήρα στο σπίτι του την απόλυση. Είχε ειδοποιήσει τον Φιλιππόπουλο και εκείνος μας ενημέρωσε λέγοντας: «Ζητήστε να συγκληθεί η συντακτική επιτροπή. Παίζεται παιχνίδι. Θέλουν να πάρουν την εφημερίδα στα χέρια τους». Και αυτό ήταν η πραγματικότητα.».

[…]

«Αμέσως ο Καρατζαφέρης, ο Χαρδαβέλλας κι εγώ υπογράψαμε ένα χαρτί και ζητήσαμε να συγκληθεί η σ.ε. «αυθημερόν». Μαζευτήκαμε στο γραφείο του Φ. Ηρθαν μουτρωμένοι και οι δύο εκδότες, ιδιαίτερα ο Σ. […] Μας γνωστοποίησε ότι ήταν τελεσίδικη η απόφασή του και μας προκάλεσε με αυτή τη φράση: «Κύριοι, αποφασίστε: Ή απολύεται ο «Παρατηρητής» και συνεχίζουμε, ή κλείνει αυτή τη στιγμή η εφημερίδα».

Ηταν η πρώτη ιστορική στιγμή που καθένας στη θέση του Φ. θα την εκμεταλλευόταν. Αν ψιθύριζε μόνο τη λέξη «να κλείσει», η ιστορία της Ελευθεροτυπίας θα γραφότνα τελείως διαφορετικά. […]

[…]

Αποσπάσματα από το βιβλίο «Η ΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ» του Λυκούργου Κομίνη (Εκδ. ΚΑΚΤΟΣ, 1985) (Σελ. 222, 223, 224)

///

Προς τι αυτές οι σελίδες μνήμης;

Μα για έναν και μόνο: Από την εποχή της Τροίας και μέχρι τα σήμερα «όλα αυτά» είναι ρόλοι που έχουν παιχτεί και ξαναπαιχτεί χιλιάδες φορές!

Τίποτα το καινοφανές! Τίποτα πρωτότυπο! Η εξουσία έπαιζε και παίζει με τους θεσμούς, με τις αρχές, με τις αξίες, με τη δημοκρατία. Κάποιοι τακιμιάζουν μαζί της. Κάποιοι συνθλίβονται στα γρανάζια της. Κάποιοι, μέσα στου χρόνου τα γυρίσματα, γίνονται ΚΑΙ θύτες ΚΑΙ θύματα!

///

Ως προς τα της εποχής:

…ακόμη ΔΕΝ είδαμε ΤΙΠΟΤΑ!

Π.χ., ο κομιστής ΔΕΝ είναι ο Θέμος! (Ο Θέμος "παίζει" αλλά σε άλλη γωνία του τεράστιου παζλ!)

Είναι ΓΥΝΑΙΚΑ!

Και επίσης: ΔΕΝ είναι η Τρέμη!

Σας μπέρδεψα ακόμη (γίνεται;) περισσότερο;

Κι όμως!

Είπαμε: ΔΕΝ έχουμε ακούσει ούτε το ένα χιλιοστό της αλήθειας!

///

Παραίτηση Καμπουράκη

///

Ποιος ενημέρωσε πρώτος τον Ζαχόπουλο για το DVD;

"Υπάρχει περίπτωση η πρώτη ενημέρωση στον Ζαχόπουλο για την ύπαρξη του DVD να έγινε από πρόσωπο που συνεργαζόταν στενά μαζί στη διαχείριση του Γ΄ ΚΠΣ; Γιατί αν υπάρχει η διαπλοκή του προσώπου αυτού (το όνομα του οποίου κυκλοφορεί ήδη) με πλευρά της ιδιοκτησίας του καναλιού θα δυναμιτίσει εντελώς πια την κατάσταση."

///

Σχόλια

 1. Πόσα κεφάλια έχει αυτή η Λερναία Ύδρα; Αναρωτιέμαι.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Έτσι είναι. Όλοι τους, μία παρέα. PR το λένε εξευγενισμένα και για πότε βρίσκεται κανείς εκεί μέσα, δεν παίρνει χαμπάρι.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Γιατι, περιμενει μηπως κανεις να μαθει την αληθεια?Αυτο και αν ειναι ανεκδοτο!Μηπως ειναι και αντρας ντυμενη γυναικα?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Σημ.
  Κάθε φορά που μπαίνω στο blog σου πέφτει η σύνδεση adsl προφανώς υπάρχει κάποια παραπομπή που δεν βρίσκει ή δεν ξέρω τι άλλο..

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Οντως είναι παράξενο αυτό που λες!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Απο τα 20 περίπου blog που περνάω συνήθως συμβαίνει σε 1-2

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. otenet 768 PSTN
  Περιγραφή:
  Κατα το φόρτωμα της σελίδας λίγο πρίν το τέλος πέφτει & μου ζητάει σύνδεση.
  Συμβαίνει σε μερικά blog
  Δεν τα έχω καταγράψει γιατι δεν έδινα σημασία στο δικό σου το παρατήρησα γιατι μπαίνω πιο συχνά.
  Ας πουν & οι άλλοι την εμπειρία τους μήπως βγεί άκρη

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. ισως αυτό να τους αξίζει τελικά

  "Το βράδυ βρήκα την περικοπή:

  "τον έδεσαν χειροπόδαρα" μας λέει

  "τον έριξαν χάμω και τον έγδαραν

  τον έσυραν παράμερα τον καταξέσκισαν

  απάνω στους αγκαθερούς ασπάλαθους

  και πήγαν και τον πέταξαν στον Τάρταρο κουρέλι".  Έτσι στον κάτω κόσμο πλέρωνε τα κρίματά του
  Ο Παμφύλιος ο Αρδιαίος ο πανάθλιος Τύραννος"

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Αχ,λειπει πολυ ο Κομινης και εχουμε γινει βορα των σομπολισμων.Τεσπα..

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου