«Μωρέ, έτσι και φορούσαμε στολές…


…ή κανένα διακριτικό, καμιά κονκάρδα (π.χ. Press) θα μας είχαν πάρει όλους με τις πέτρες στο δρόμο!», σχολίασε συνάδελφος…

Σχόλια

 1. Yπάρχουν πέντα κατηγορίες ανθρώπων σε αυτή τη χώρα που είναι εξουσιοδοτημένοι να μιλάνε επί παντός επιστητού ως, το λιγότερο, ειδικοί. Μια εξ αυτών κα οι δημοσιογράφοι. Οι υπόλοιποι; Ηθοποιοί, τραγουδιστές, δικηγόροι και πολιτικοί. Είδα χθες στην εκπομή του Τριανταφυλλόπουλου ότι ακόμα και στη συζήτηση περί σεισμών και Βαρώτσου αν και είχε καλεσμένους και δυο επιστήμονες επικράτησαν οι γνώμες των δημοσιογράφων, των δικηγόρων και των πολιτικών του πάνελ που μίλησαν και περισσότερο. Σε αυτή τη χώρα δικαιούται να ομιλεί όχι αυτός που μπορεί να γνωρίζει και έχει να πει κάτι αλλά αυτός που το μακρύ ή το κοντό του το λέει δυνατότερα και θρασύτερα. Και κάπου έχουμε χάσει το μέτρο των πραγμάτων. Σεβαστός πχ ο Καβαθάς αλλά γιατί θα πρέπει να παρακολουθώ επί δυόμισι ώρες αυτόν στην τηλεόραση σερβιρισμένο ως προσωπικότητα και 'διαβασμένο' δημοσιογράφο και όχι αυτός εμένα που μπορεί να είμαι διδάκτωρ κοινωνιολογίας και συγγραφέας. Δεν το κατάλαβα ποτέ πως λειτουργεί αυτό.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. YΓ: Και αν ακούστηκε λίγο ψωνίστικο αυτό το τελευταίο περί κοινωνιολογίας συγνώμη αλλά κάποτε φτάνει να ξεχειλίσει το ποτήρι..

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Και όλα γίνονται μέσα στην ταχύτητα της μλκ. Στην ίδια εκπομπή ακούστηκε ότι ο δήμος μου πήρε χρήματα από το Ζαχόπουλο. Ναι καλά, πήρε 50.000 € από τις 900.000 € που χρωστά στους επί 5 μήνες απλήρωτους υπαλλήλους εξαιτίας του ΥΠΠΟ. Όλοι είναι ειδικοί και κανείς δεν ασχολείται με την ουσία που είναι ο θάνατος της επιστήμης και του πολιτισμού, επειδή όλοι χαρίζουν επιδοτήσεις στους δικούς τους.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Gerasime θα πρόσθετα άλλη μια κατηγορία: τους μπλόγκερ!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. ANeme, οι bloggers είναι πρώτα απ' όλα πολίτες. Δεν (πρέπει να) χρειάζονται άδεια από τους ειδήμονες για να εκφράσουν γνώμη για οτιδήποτε.

  Όσο για τους δημοσιογράφους, δεν είδα ούτε έναν να διαφοροποιηθεί απ' την επίσημη γραμμή του κακού Internet στην υπόθεση του πνιγμού-αυνανισμού, πόσο μάλλον να αμφισβητήσει τα "στοιχεία" που τους τάισε ο γνωστός θίασος των προστατών. Την αυτορρύθμιση και την ελευθεροτυπία τι τη χρειάζονται, λοιπόν, αφού μπορούν να λειτουργούν τόσο καλά ως φερέφωνα;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. ..Μ' αυτή την έννοια, λοιπόν, οι (περισσότεροι) δημοσιογράφοι φοράνε όντως στολή...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Το να είσαι πολίτης δεν σημαίνει οτι είσαι ανεύθυνος!

  Το να είσαι πολίτης δεν σημαίνει οτι μπορείς να λες δημοσίως οτιδήποτε!

  Και άλλωστε δεν έχουν όλοι οι πολίτες τη δυνατότητα να εκφέρουν δημόσιο λόγο όπως έχουν 25-30.000 μπλόγκερς...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. anemos εδώ και 20 χρόνια δεν έχω δει ούτε έναν μπλόγκερ στην ελληνική τηλεόραση να μιλά επί παντός επιστητού... πόσο δε να τον παρακολουθούν εκατομμύρια ζευγάρια μάτια. Έχω δει όμως σε πάνελ και παράθυρα χιλιάδες από τις παραπάνω πέντε κατηγορίες: o Κούγιας να κάνει κοινωνικές αναλύσεις, η Ζωίτσα η Λάσκαρη προεκλογικά να αναπτύσσει τις πολιτικές θεωρίες της, ο Γκλέτσος το ίδιο κτλ κτλ. Δεν είδα όμως ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΦΟΡΑ έναν κοινωνιολόγο, πολιτικό επιστήμονα, συγγραφέα (πλην των 'συνήθων υπόπτων' Τατσόπουλου κ' Χωμενίδη). Όσο για τους μπλόγκερς, περισσότερο μεταξύ μας τα λέμε και τα γράφουμε (συμφωνώ ότι υπάρχει κι εδώ το σύνδρομο του 'όλα τα σφάζουμε όλα τα μαχαιρώνουμε'). Υπάρχει λοιπόν μια κεφαλαιώδης ποιοτική διαφορά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. ANeme, έτσι πως έχουν κάνει κουρελού διμούτσουνη την ελευθερία του λόγου οι δημοσιογράφοι στην Ελλάδα, οι πολίτες αναγκάζονται να βρουν την άκρη μόνοι τους. Κι αν στο δρόμο πουν και καμιά μαλακία παραπάνω, καλύτερα απ' το να σιωπούν καθ' έξιν από φόβο.
  Όμως, όλα αυτά περί ανεύθυνων πολιτών είναι προφάσεις εν αμαρτίαις του δημοσιογραφικού επαγγέλματος. Για να γυρίσω στο προηγούμενο παράδειγμα: πόσοι δημοσιογράφοι θα γυρίσουν να ανασκευάσουν τα αλυχτήματά τους για το επικίνδυνο internet, τώρα που ακόμα και η ΥΔΗΕ παραδέχεται ότι δεν προκύπτουν στοιχεία προς αυτή την κατεύθυνση στην υπόθεση του choking game; Κι αν κάποια οργάνωση κατά της δυσφήμισης του διαδικτύου μήνυε κάποια ΜΜΕ που πρωτοστάτησαν στην λιβελο-υστερία (υποθετικά μιλώντας), θα στρέφονταν κατά της ελευθεροτυπίας;

  εδώ και 20 χρόνια δεν έχω δει ούτε έναν μπλόγκερ στην ελληνική τηλεόραση να μιλά επί παντός επιστητού...
  Έγραψες, gerasime :-)
  Ο Ρουσόπουλος θα διαφωνούσε μαζί σου, βέβαια :-p

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Για να επεκτείνω το τελευταίο μου ερώτημα: ή μήπως οι ίδιοι οι δημοσιογράφοι σκάβουν το λάκκο της ελευθεροτυπίας (τους), ασπαζόμενοι άμεσα και με τόση θέρμη τις αστήρικτες φημολογίες και τα worst (yellow) case scenario σε τέτοιες υποθέσεις;
  Wtf happened to fairness, accuracy and balance?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Ένα ένα και με τη σειρά:

  «Όσο για τους δημοσιογράφους, δεν είδα ούτε έναν να διαφοροποιηθεί απ' την επίσημη γραμμή του κακού Internet στην υπόθεση του πνιγμού-αυνανισμού, πόσο μάλλον να αμφισβητήσει τα "στοιχεία" που τους τάισε ο γνωστός θίασος των προστατών.»

  Ούτε κι εγώ είδα. Διάβασα όμως (στις εφημερίδες) και άκουσα (στα ραδιόφωνα) αρκετούς να αμφισβητούν αυτές τις ηλιθιότητες.
  Εκείνο που ούτε είδα ούτε διάβασα ούτε άκουσα είναι ότι το παιχνίδι του πνιγμού παιζόταν και πριν πολλές δεκαετίες και σίγουρα στη δεκαετία του 70 που πήγαινα εγώ σχολείο. Όταν ούτε ιντερνετ ούτε κινητά ούτε καν έγχρωμη τηλεόραση δεν υπήρχε!!!
  Αν έβγαιναν 10 δημοσιογράφοι και 100 πολίτες να το πουν τότε δεν θα υφίστατο καν το θέμα!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. Ο/Η gerasimos >>>
  «anemos εδώ και 20 χρόνια δεν έχω δει ούτε έναν μπλόγκερ στην ελληνική τηλεόραση να μιλά επί παντός επιστητού... πόσο δε να τον παρακολουθούν εκατομμύρια ζευγάρια μάτια.»
  Σίγουρα, αφού δεν υπήρχαν μπλόγκερ!
  Δεν το αποκλείω να τους βλέπεις τα επόμενα 20 χρόνια!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. Τα yellow-ροζ σενάρια έχουν συμπληρώσει αιώνα! (και βάλε!)
  Μην πιστεύουμε οτι όλα όσα συμβαίνουν γύρω μας είναι πρωτοφανή!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. Αν έβγαιναν 10 δημοσιογράφοι και 100 πολίτες να το πουν τότε δεν θα υφίστατο καν το θέμα!

  Ίσως, αλλά δεν το είπαν. Ειδικά οι δημοσιογράφοι έχουν ένα χρέος να προχωράνε πέρα απ' τα όσα αντιλαμβάνονται οι πολίτες με μιά πρώτη ματιά, να αμφισβητούν την επίσημη αλήθεια, να ερευνούν τις συνδέσεις και τη σκοπιμότητα πίσω απ' τα "γεγονότα". Κι αν μη τι άλλο, να έχουν μιά έμφυτη απέχθεια και υγιή δυσπίστία απέναντι στις προσπάθειες περιορισμού της πρόσβασης στη γνώση.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 15. δυο δεκαετίες σχεδόν το Δίκτυο έχει αντικαταστήσει το δαιμονικό κατα το δοκούν. Οσο εμείς ασχολούμαστε με το νεο-μακαρθισμό και το κυνήγι των κυβερνομαγισσών η big picture γίνεται ολοένα και πιό δυνατή. Πέρα από δόγματα, σύνορα και αντιλήψεις έχει σχεδιαστεί μια μάχη -ίσως η πιό αδυσώπητη εναντίον του ανθρώπου. Το Δίκτυο είναι το τελευταίο καταφύγιο της μη-λήθης.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 16. Αν οι δημοσιογράφοι φορούσαν διακριτικό, δεν θα τους παίρναμε με τις πέτρες. Τους δρόμους θα παίρναμε.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου