Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

«Μωρέ, έτσι και φορούσαμε στολές…


…ή κανένα διακριτικό, καμιά κονκάρδα (π.χ. Press) θα μας είχαν πάρει όλους με τις πέτρες στο δρόμο!», σχολίασε συνάδελφος…

Σχόλια

 1. Yπάρχουν πέντα κατηγορίες ανθρώπων σε αυτή τη χώρα που είναι εξουσιοδοτημένοι να μιλάνε επί παντός επιστητού ως, το λιγότερο, ειδικοί. Μια εξ αυτών κα οι δημοσιογράφοι. Οι υπόλοιποι; Ηθοποιοί, τραγουδιστές, δικηγόροι και πολιτικοί. Είδα χθες στην εκπομή του Τριανταφυλλόπουλου ότι ακόμα και στη συζήτηση περί σεισμών και Βαρώτσου αν και είχε καλεσμένους και δυο επιστήμονες επικράτησαν οι γνώμες των δημοσιογράφων, των δικηγόρων και των πολιτικών του πάνελ που μίλησαν και περισσότερο. Σε αυτή τη χώρα δικαιούται να ομιλεί όχι αυτός που μπορεί να γνωρίζει και έχει να πει κάτι αλλά αυτός που το μακρύ ή το κοντό του το λέει δυνατότερα και θρασύτερα. Και κάπου έχουμε χάσει το μέτρο των πραγμάτων. Σεβαστός πχ ο Καβαθάς αλλά γιατί θα πρέπει να παρακολουθώ επί δυόμισι ώρες αυτόν στην τηλεόραση σερβιρισμένο ως προσωπικότητα και 'διαβασμένο' δημοσιογράφο και όχι αυτός εμένα που μπορεί να είμαι διδάκτωρ κοινωνιολογίας και συγγραφέας. Δεν το κατάλαβα ποτέ πως λειτουργεί αυτό.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. YΓ: Και αν ακούστηκε λίγο ψωνίστικο αυτό το τελευταίο περί κοινωνιολογίας συγνώμη αλλά κάποτε φτάνει να ξεχειλίσει το ποτήρι..

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Και όλα γίνονται μέσα στην ταχύτητα της μλκ. Στην ίδια εκπομπή ακούστηκε ότι ο δήμος μου πήρε χρήματα από το Ζαχόπουλο. Ναι καλά, πήρε 50.000 € από τις 900.000 € που χρωστά στους επί 5 μήνες απλήρωτους υπαλλήλους εξαιτίας του ΥΠΠΟ. Όλοι είναι ειδικοί και κανείς δεν ασχολείται με την ουσία που είναι ο θάνατος της επιστήμης και του πολιτισμού, επειδή όλοι χαρίζουν επιδοτήσεις στους δικούς τους.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Gerasime θα πρόσθετα άλλη μια κατηγορία: τους μπλόγκερ!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. ANeme, οι bloggers είναι πρώτα απ' όλα πολίτες. Δεν (πρέπει να) χρειάζονται άδεια από τους ειδήμονες για να εκφράσουν γνώμη για οτιδήποτε.

  Όσο για τους δημοσιογράφους, δεν είδα ούτε έναν να διαφοροποιηθεί απ' την επίσημη γραμμή του κακού Internet στην υπόθεση του πνιγμού-αυνανισμού, πόσο μάλλον να αμφισβητήσει τα "στοιχεία" που τους τάισε ο γνωστός θίασος των προστατών. Την αυτορρύθμιση και την ελευθεροτυπία τι τη χρειάζονται, λοιπόν, αφού μπορούν να λειτουργούν τόσο καλά ως φερέφωνα;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. ..Μ' αυτή την έννοια, λοιπόν, οι (περισσότεροι) δημοσιογράφοι φοράνε όντως στολή...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Το να είσαι πολίτης δεν σημαίνει οτι είσαι ανεύθυνος!

  Το να είσαι πολίτης δεν σημαίνει οτι μπορείς να λες δημοσίως οτιδήποτε!

  Και άλλωστε δεν έχουν όλοι οι πολίτες τη δυνατότητα να εκφέρουν δημόσιο λόγο όπως έχουν 25-30.000 μπλόγκερς...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. anemos εδώ και 20 χρόνια δεν έχω δει ούτε έναν μπλόγκερ στην ελληνική τηλεόραση να μιλά επί παντός επιστητού... πόσο δε να τον παρακολουθούν εκατομμύρια ζευγάρια μάτια. Έχω δει όμως σε πάνελ και παράθυρα χιλιάδες από τις παραπάνω πέντε κατηγορίες: o Κούγιας να κάνει κοινωνικές αναλύσεις, η Ζωίτσα η Λάσκαρη προεκλογικά να αναπτύσσει τις πολιτικές θεωρίες της, ο Γκλέτσος το ίδιο κτλ κτλ. Δεν είδα όμως ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΦΟΡΑ έναν κοινωνιολόγο, πολιτικό επιστήμονα, συγγραφέα (πλην των 'συνήθων υπόπτων' Τατσόπουλου κ' Χωμενίδη). Όσο για τους μπλόγκερς, περισσότερο μεταξύ μας τα λέμε και τα γράφουμε (συμφωνώ ότι υπάρχει κι εδώ το σύνδρομο του 'όλα τα σφάζουμε όλα τα μαχαιρώνουμε'). Υπάρχει λοιπόν μια κεφαλαιώδης ποιοτική διαφορά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. ANeme, έτσι πως έχουν κάνει κουρελού διμούτσουνη την ελευθερία του λόγου οι δημοσιογράφοι στην Ελλάδα, οι πολίτες αναγκάζονται να βρουν την άκρη μόνοι τους. Κι αν στο δρόμο πουν και καμιά μαλακία παραπάνω, καλύτερα απ' το να σιωπούν καθ' έξιν από φόβο.
  Όμως, όλα αυτά περί ανεύθυνων πολιτών είναι προφάσεις εν αμαρτίαις του δημοσιογραφικού επαγγέλματος. Για να γυρίσω στο προηγούμενο παράδειγμα: πόσοι δημοσιογράφοι θα γυρίσουν να ανασκευάσουν τα αλυχτήματά τους για το επικίνδυνο internet, τώρα που ακόμα και η ΥΔΗΕ παραδέχεται ότι δεν προκύπτουν στοιχεία προς αυτή την κατεύθυνση στην υπόθεση του choking game; Κι αν κάποια οργάνωση κατά της δυσφήμισης του διαδικτύου μήνυε κάποια ΜΜΕ που πρωτοστάτησαν στην λιβελο-υστερία (υποθετικά μιλώντας), θα στρέφονταν κατά της ελευθεροτυπίας;

  εδώ και 20 χρόνια δεν έχω δει ούτε έναν μπλόγκερ στην ελληνική τηλεόραση να μιλά επί παντός επιστητού...
  Έγραψες, gerasime :-)
  Ο Ρουσόπουλος θα διαφωνούσε μαζί σου, βέβαια :-p

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Για να επεκτείνω το τελευταίο μου ερώτημα: ή μήπως οι ίδιοι οι δημοσιογράφοι σκάβουν το λάκκο της ελευθεροτυπίας (τους), ασπαζόμενοι άμεσα και με τόση θέρμη τις αστήρικτες φημολογίες και τα worst (yellow) case scenario σε τέτοιες υποθέσεις;
  Wtf happened to fairness, accuracy and balance?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Ένα ένα και με τη σειρά:

  «Όσο για τους δημοσιογράφους, δεν είδα ούτε έναν να διαφοροποιηθεί απ' την επίσημη γραμμή του κακού Internet στην υπόθεση του πνιγμού-αυνανισμού, πόσο μάλλον να αμφισβητήσει τα "στοιχεία" που τους τάισε ο γνωστός θίασος των προστατών.»

  Ούτε κι εγώ είδα. Διάβασα όμως (στις εφημερίδες) και άκουσα (στα ραδιόφωνα) αρκετούς να αμφισβητούν αυτές τις ηλιθιότητες.
  Εκείνο που ούτε είδα ούτε διάβασα ούτε άκουσα είναι ότι το παιχνίδι του πνιγμού παιζόταν και πριν πολλές δεκαετίες και σίγουρα στη δεκαετία του 70 που πήγαινα εγώ σχολείο. Όταν ούτε ιντερνετ ούτε κινητά ούτε καν έγχρωμη τηλεόραση δεν υπήρχε!!!
  Αν έβγαιναν 10 δημοσιογράφοι και 100 πολίτες να το πουν τότε δεν θα υφίστατο καν το θέμα!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. Ο/Η gerasimos >>>
  «anemos εδώ και 20 χρόνια δεν έχω δει ούτε έναν μπλόγκερ στην ελληνική τηλεόραση να μιλά επί παντός επιστητού... πόσο δε να τον παρακολουθούν εκατομμύρια ζευγάρια μάτια.»
  Σίγουρα, αφού δεν υπήρχαν μπλόγκερ!
  Δεν το αποκλείω να τους βλέπεις τα επόμενα 20 χρόνια!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. Τα yellow-ροζ σενάρια έχουν συμπληρώσει αιώνα! (και βάλε!)
  Μην πιστεύουμε οτι όλα όσα συμβαίνουν γύρω μας είναι πρωτοφανή!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. Αν έβγαιναν 10 δημοσιογράφοι και 100 πολίτες να το πουν τότε δεν θα υφίστατο καν το θέμα!

  Ίσως, αλλά δεν το είπαν. Ειδικά οι δημοσιογράφοι έχουν ένα χρέος να προχωράνε πέρα απ' τα όσα αντιλαμβάνονται οι πολίτες με μιά πρώτη ματιά, να αμφισβητούν την επίσημη αλήθεια, να ερευνούν τις συνδέσεις και τη σκοπιμότητα πίσω απ' τα "γεγονότα". Κι αν μη τι άλλο, να έχουν μιά έμφυτη απέχθεια και υγιή δυσπίστία απέναντι στις προσπάθειες περιορισμού της πρόσβασης στη γνώση.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 15. δυο δεκαετίες σχεδόν το Δίκτυο έχει αντικαταστήσει το δαιμονικό κατα το δοκούν. Οσο εμείς ασχολούμαστε με το νεο-μακαρθισμό και το κυνήγι των κυβερνομαγισσών η big picture γίνεται ολοένα και πιό δυνατή. Πέρα από δόγματα, σύνορα και αντιλήψεις έχει σχεδιαστεί μια μάχη -ίσως η πιό αδυσώπητη εναντίον του ανθρώπου. Το Δίκτυο είναι το τελευταίο καταφύγιο της μη-λήθης.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 16. Αν οι δημοσιογράφοι φορούσαν διακριτικό, δεν θα τους παίρναμε με τις πέτρες. Τους δρόμους θα παίρναμε.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Παγκόσμια Διακήρυξη για την Πληροφόρηση και τη Δημοκρατία

Η Διακήρυξη έγινε ομόφωνα δεκτή από την Information and Democracy Commission H Επιτροπή αποτελείται από 25 μέλη: Amartya Sen, Joseph Stiglitz, Mario Vargas Llosa,  Hauwa IbrahimEmily BellYochaï BenklerTeng BiaoNighat DadCan DündarPrimavera de FilippiMireille Delmas-MartyAbdou DioufFrancis FukuyamaUlrik HaagerupAnn Marie Lipinski,Adam MichnikEli PariserAntoine PetitNavi PillayMaria RessaMarina WalkerAidan White και Mihaïl Zygar.
Πηγή: RSF
Μετάφραση: Anemosnaftilos
Προοίμιο
Ο παγκόσμιος χώρος επικοινωνίας και πληροφόρησης είναι κοινό αγαθό της ανθρωπότητας και πρέπει να προστατεύεται ως τέτοιο. Η διαχείρισή του είναι ευθύνη ολόκληρης της ανθρωπότητας, μέσω δημοκρατικών θεσμών, με στόχο τη διευκόλυνση της πραγματικής επικοινωνίας μεταξύ ατόμων, πολιτισμών, λαών και εθνών, στην υπηρεσία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της πολιτικής συναίνεσης, της ειρήνης, της ζωής και του περιβάλλοντος.

Ο παγκόσμιος χώρος επικοινωνίας και πληροφόρησης πρέπει να εξυπηρετεί την …

Οι Σαϊτάρχες, ο Γαβράς και τα ανεβαστήρια

Ενας ελαφρύς κυματισμός παρατηρήθηκε στον απέραντο βάλτο της ελληνικής "ενημέρωσης" με την "γκάφα" της "είδησης" για το "θάνατο" του Κώστα Γαβρά, στις 30 Αυγούστου.
Η ιστορία λίγο πολύ γνωστή. Ενας ιταλός δάσκαλος-δημοσιογράφος υποδυόμενος  στο Twitter την ελληνίδα υπουργό Πολιτισμού "ανακοινώνει" το θάνατο του σκηνοθέτη. Μεγάλα ξένα Μέσα και σχεδόν ΟΛΑ τα ελληνικά αναμεταδίδουν το ψεύτικο tweet και θρηνούν για τον "μακαρίτη". Η απάτη αποκαλύπτεται σχεδόν αμέσως από ένα αμερικανικό site και σχεδόν ταυτόχρονα από την ΕΡΤ δημοσιογράφοι της οποίας επικοινωνούν με το Γαβρά. Την ίδια στιγμή τα όρνεα των ιδιωτικών τηλεοράσεων εξαπολύουν επιθέσεις κατά της υπουργού Πολιτισμού καλώντας την να παραιτηθεί.
Το θέμα παίρνει διαστάσεις καθώς οι χρήστες των κοινωνικών δικτύων κονιορτοποιούν για μία ακόμη φορά την ούτως ή άλλως μηδαμινή αξιοπιστία των ελληνικών ΜΜΕ και των "λειτουργών" τους.
Κάποιοι, οι πιο ρομαντικοί, απαιτούν μ…

Ολα τα Μνημόνια σε πίνακες

Της Ελενας Κάππα


Σήμερα η εφημερίδα Αυγή δημοσιεύει έναν συγκριτικό πίνακα των τριών Μνημονίων, ο οποίος ενόψει της προεκλογικής περιόδου είναι βέβαιο ότι θα αποβεί εξαιρετικά χρήσιμος. Ο πίνακας περιλαμβάνει το συνολικό ύψος των πρόσθετων μέτρων κατά τη διάρκεια της συμφωνηθείσας περιόδου, το ύψος των μέτρων κατανεμημένο σε ετήσια βάση, το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων, τη προσαρμογή του ετήσιου κόστους των μέτρων λόγω ελάφρυνσης των πρωτογενών πλεονασμάτων, την εξοικονόμηση του κόστους λόγω και αναδιάρθρωσης  χρέους την τριετία 2016-2018 και τέλος τη προσαρμογή του ετήσιου κόστους λόγω και αναδιάρθρωσης του χρέους. Μνημόνιο 1 Το συνολικό ύψος των πρόσθετων μέτρων στη διάρκεια 2,4 ετών (2010-2012) ανήλθε σε 40,6 δις ενώ το ύψος των μέτρων σε ετήσια βάση έφτασε τα 16,9 δις. Κατά τη διάρκεια του πρώτου μνημονίου δεν υπήρξε συμφωνία σε σχέση με τα πρωτογενή πλεονάσματα που θα έπρεπε να πετύχει η ελληνική κυβέρνηση, ούτε κάποια δέσμευση για αναδιάρθρωση χρέους. Μνημόνιο 2 Κατά το δεύ…