Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

20 χρόνια Public Enemy

«Πιστεύω ότι χρειαζόμαστε έναν πρόεδρο που να έχει το θάρρος να πει: "τα γαμήσαμε όλα, τώρα όμως θα προσπαθήσουμε να τα φτιάξουμε". Και τέτοιος δεν υπάρχει».


Οι Αμερικανοί δεν θα δεχθούν μαύρο πρόεδρο


[...]

Για τον ίδιο ο Μπους ήταν ο χειρότερος πρόεδρος. «Ηταν ο εκλεκτός των συντηρητικών πολιτειών στην ενδοχώρα της Αμερικής που δεν καταλαβαίνει τίποτα από τον υπόλοιπο πλανήτη». Αλλωστε ο ίδιος είχε κατηγορηθεί ότι προέτρεπε μέσα από τους στίχους του στη δολοφονία του Μπους. «Δεν έλεγα τη λέξη assassination (δολοφονία)» εξηγεί, «έλεγα «ποιος ψήφισε this asshole of the nation (τον εθνικό μαλάκα)».

Με αυτήν τη φιλοσοφία οι Public Enemy γιορτάζουν τα 20 χρόνια τους στη σκηνή του χιπ χοπ με ένα οργισμένο άλμπουμ. «Το κλειδί είναι η λέξη ψυχή στον τίτλο» λέει ο Τσακ Ντι «γιατί αυτό πιστεύουμε ότι λείπει από τη σύγχρονη μουσική σκηνή. Είναι απλό. Οι άνθρωποι χρειάζονται τροφή, κατοικία, παιδεία και χρήματα. Οι μουσικοί απλά παρέχουν την τροφή για το μυαλό και την ψυχή τους ή θα έπρεπε να το κάνουν. Αλλά όπως φαίνεται η μουσική βιομηχανία πιέζει ώστε οι καλλιτέχνες να εγκαταλείπουν τις ιδέες τους και την αξιοπρέπειά τους για να πετύχουν εμπορικά».

Είκοσι χρόνια πριν, ο Τσακ Ντι και η συμμορία του έβγαιναν από το Λονγκ Αϊλαντ της Νέας Υόρκης με τον επιθετικό ήχο του «Υο! Bum Rush The Show» υιοθετώντας τα διδάγματα των Μαύρων Πανθήρων και την πολεμική του Μάλκολμ Χ. Ηταν η εποχή που ο Τσακ Ντι έλεγε πως «το χιπ χοπ ήταν το CNN της μαύρης κοινότητας», εννοώντας ότι το πολιτικοποιημένο χιπ χοπ μπορεί να γίνει ένα μέσο επικοινωνίας για τις μειονότητες των ΗΠΑ. Τώρα νιώθει απογοητευμένος από την εξέλιξή του. «Οι καλλιτέχνες του χιπ χοπ έχουν αυτοπαγιδευθεί σε μία μόνο μουσική κατεύθυνση και το μόνο που κάνουν είναι να χορεύουν πάνω στα κέρδη τους. Ανακυκλώνουν το ήδη ανακυκλωμένο υλικό σε ένα φαύλο κύκλο. Δεν έχουν ακόμη συνειδητοποιήσει ότι η μουσική μπορεί να επηρεάσει τις μάζες και να τις οδηγήσει προς την ελευθερία ή την υποταγή. Εμείς θα συνεχίσουμε το δικό μας δρόμο με την ελπίδα ότι κάποια στιγμή οι άνθρωποι θα καταλάβουν τα μηνύματά μας».


ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΣ


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 07/01/200

Σχόλια

 1. "What is pure? Who is pure?
  Is it European state of being, I'm not sure
  If the whole world was to come
  Thru peace and love
  Then what would we made of?"
  Fear of the black planet
  Total Respect...

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Παγκόσμια Διακήρυξη για την Πληροφόρηση και τη Δημοκρατία

Η Διακήρυξη έγινε ομόφωνα δεκτή από την Information and Democracy Commission H Επιτροπή αποτελείται από 25 μέλη: Amartya Sen, Joseph Stiglitz, Mario Vargas Llosa,  Hauwa IbrahimEmily BellYochaï BenklerTeng BiaoNighat DadCan DündarPrimavera de FilippiMireille Delmas-MartyAbdou DioufFrancis FukuyamaUlrik HaagerupAnn Marie Lipinski,Adam MichnikEli PariserAntoine PetitNavi PillayMaria RessaMarina WalkerAidan White και Mihaïl Zygar.
Πηγή: RSF
Μετάφραση: Anemosnaftilos
Προοίμιο
Ο παγκόσμιος χώρος επικοινωνίας και πληροφόρησης είναι κοινό αγαθό της ανθρωπότητας και πρέπει να προστατεύεται ως τέτοιο. Η διαχείρισή του είναι ευθύνη ολόκληρης της ανθρωπότητας, μέσω δημοκρατικών θεσμών, με στόχο τη διευκόλυνση της πραγματικής επικοινωνίας μεταξύ ατόμων, πολιτισμών, λαών και εθνών, στην υπηρεσία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της πολιτικής συναίνεσης, της ειρήνης, της ζωής και του περιβάλλοντος.

Ο παγκόσμιος χώρος επικοινωνίας και πληροφόρησης πρέπει να εξυπηρετεί την …

Οι Σαϊτάρχες, ο Γαβράς και τα ανεβαστήρια

Ενας ελαφρύς κυματισμός παρατηρήθηκε στον απέραντο βάλτο της ελληνικής "ενημέρωσης" με την "γκάφα" της "είδησης" για το "θάνατο" του Κώστα Γαβρά, στις 30 Αυγούστου.
Η ιστορία λίγο πολύ γνωστή. Ενας ιταλός δάσκαλος-δημοσιογράφος υποδυόμενος  στο Twitter την ελληνίδα υπουργό Πολιτισμού "ανακοινώνει" το θάνατο του σκηνοθέτη. Μεγάλα ξένα Μέσα και σχεδόν ΟΛΑ τα ελληνικά αναμεταδίδουν το ψεύτικο tweet και θρηνούν για τον "μακαρίτη". Η απάτη αποκαλύπτεται σχεδόν αμέσως από ένα αμερικανικό site και σχεδόν ταυτόχρονα από την ΕΡΤ δημοσιογράφοι της οποίας επικοινωνούν με το Γαβρά. Την ίδια στιγμή τα όρνεα των ιδιωτικών τηλεοράσεων εξαπολύουν επιθέσεις κατά της υπουργού Πολιτισμού καλώντας την να παραιτηθεί.
Το θέμα παίρνει διαστάσεις καθώς οι χρήστες των κοινωνικών δικτύων κονιορτοποιούν για μία ακόμη φορά την ούτως ή άλλως μηδαμινή αξιοπιστία των ελληνικών ΜΜΕ και των "λειτουργών" τους.
Κάποιοι, οι πιο ρομαντικοί, απαιτούν μ…

Ολα τα Μνημόνια σε πίνακες

Της Ελενας Κάππα


Σήμερα η εφημερίδα Αυγή δημοσιεύει έναν συγκριτικό πίνακα των τριών Μνημονίων, ο οποίος ενόψει της προεκλογικής περιόδου είναι βέβαιο ότι θα αποβεί εξαιρετικά χρήσιμος. Ο πίνακας περιλαμβάνει το συνολικό ύψος των πρόσθετων μέτρων κατά τη διάρκεια της συμφωνηθείσας περιόδου, το ύψος των μέτρων κατανεμημένο σε ετήσια βάση, το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων, τη προσαρμογή του ετήσιου κόστους των μέτρων λόγω ελάφρυνσης των πρωτογενών πλεονασμάτων, την εξοικονόμηση του κόστους λόγω και αναδιάρθρωσης  χρέους την τριετία 2016-2018 και τέλος τη προσαρμογή του ετήσιου κόστους λόγω και αναδιάρθρωσης του χρέους. Μνημόνιο 1 Το συνολικό ύψος των πρόσθετων μέτρων στη διάρκεια 2,4 ετών (2010-2012) ανήλθε σε 40,6 δις ενώ το ύψος των μέτρων σε ετήσια βάση έφτασε τα 16,9 δις. Κατά τη διάρκεια του πρώτου μνημονίου δεν υπήρξε συμφωνία σε σχέση με τα πρωτογενή πλεονάσματα που θα έπρεπε να πετύχει η ελληνική κυβέρνηση, ούτε κάποια δέσμευση για αναδιάρθρωση χρέους. Μνημόνιο 2 Κατά το δεύ…