20 χρόνια Public Enemy

«Πιστεύω ότι χρειαζόμαστε έναν πρόεδρο που να έχει το θάρρος να πει: "τα γαμήσαμε όλα, τώρα όμως θα προσπαθήσουμε να τα φτιάξουμε". Και τέτοιος δεν υπάρχει».


Οι Αμερικανοί δεν θα δεχθούν μαύρο πρόεδρο


[...]

Για τον ίδιο ο Μπους ήταν ο χειρότερος πρόεδρος. «Ηταν ο εκλεκτός των συντηρητικών πολιτειών στην ενδοχώρα της Αμερικής που δεν καταλαβαίνει τίποτα από τον υπόλοιπο πλανήτη». Αλλωστε ο ίδιος είχε κατηγορηθεί ότι προέτρεπε μέσα από τους στίχους του στη δολοφονία του Μπους. «Δεν έλεγα τη λέξη assassination (δολοφονία)» εξηγεί, «έλεγα «ποιος ψήφισε this asshole of the nation (τον εθνικό μαλάκα)».

Με αυτήν τη φιλοσοφία οι Public Enemy γιορτάζουν τα 20 χρόνια τους στη σκηνή του χιπ χοπ με ένα οργισμένο άλμπουμ. «Το κλειδί είναι η λέξη ψυχή στον τίτλο» λέει ο Τσακ Ντι «γιατί αυτό πιστεύουμε ότι λείπει από τη σύγχρονη μουσική σκηνή. Είναι απλό. Οι άνθρωποι χρειάζονται τροφή, κατοικία, παιδεία και χρήματα. Οι μουσικοί απλά παρέχουν την τροφή για το μυαλό και την ψυχή τους ή θα έπρεπε να το κάνουν. Αλλά όπως φαίνεται η μουσική βιομηχανία πιέζει ώστε οι καλλιτέχνες να εγκαταλείπουν τις ιδέες τους και την αξιοπρέπειά τους για να πετύχουν εμπορικά».

Είκοσι χρόνια πριν, ο Τσακ Ντι και η συμμορία του έβγαιναν από το Λονγκ Αϊλαντ της Νέας Υόρκης με τον επιθετικό ήχο του «Υο! Bum Rush The Show» υιοθετώντας τα διδάγματα των Μαύρων Πανθήρων και την πολεμική του Μάλκολμ Χ. Ηταν η εποχή που ο Τσακ Ντι έλεγε πως «το χιπ χοπ ήταν το CNN της μαύρης κοινότητας», εννοώντας ότι το πολιτικοποιημένο χιπ χοπ μπορεί να γίνει ένα μέσο επικοινωνίας για τις μειονότητες των ΗΠΑ. Τώρα νιώθει απογοητευμένος από την εξέλιξή του. «Οι καλλιτέχνες του χιπ χοπ έχουν αυτοπαγιδευθεί σε μία μόνο μουσική κατεύθυνση και το μόνο που κάνουν είναι να χορεύουν πάνω στα κέρδη τους. Ανακυκλώνουν το ήδη ανακυκλωμένο υλικό σε ένα φαύλο κύκλο. Δεν έχουν ακόμη συνειδητοποιήσει ότι η μουσική μπορεί να επηρεάσει τις μάζες και να τις οδηγήσει προς την ελευθερία ή την υποταγή. Εμείς θα συνεχίσουμε το δικό μας δρόμο με την ελπίδα ότι κάποια στιγμή οι άνθρωποι θα καταλάβουν τα μηνύματά μας».


ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΣ


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 07/01/200

Σχόλια

 1. "What is pure? Who is pure?
  Is it European state of being, I'm not sure
  If the whole world was to come
  Thru peace and love
  Then what would we made of?"
  Fear of the black planet
  Total Respect...

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου