Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Unite, Ωρα για σωματείο (Μετά την εφημερίδα)

Το κείμενο που ακολουθεί δημοσιεύεται εδώ και φυσικά αξίζει να στηρίξουμε με κάθε τρόπο την πρωτοβουλία:


Πρωτοβουλία Εργαζομένων στον Τύπο και στα ΜΜΕ

με Αναγκαστική Υπαγωγή στο Δελτίο Παροχής (Δ.Π.Υ.)

για τη Δημιουργία Σωματείου

Χιλιάδες εργαζόμενοι στο χώρο του Τύπου τα τελευταία χρόνια εξαναγκάζονται από την εργοδοσία να δουλεύουν με Δ.Π.Υ. ως δήθεν ελεύθεροι επαγγελματίες. Αν και καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες της εκάστοτε επιχείρησης, εκείνη τους αρνείται την ένταξή τους στο μισθολόγιο. Η δε πλειοψηφία του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ επιμένει να τους αγνοεί.

Η αναγκαστική «ελεύθερη» σχέση εργασίας με Δ.Π.Υ. σημαίνει:

-Την υπαγωγή στο ΤΕΒΕ, με υπέρογκα ασφαλιστικά έξοδα, που επιβαρύνουν τους εργαζόμενους, τα οποία αναπροσαρμόζονται ετησίως ασχέτως του ύψους των εισοδημάτων.

-Τον αποκλεισμό από την ΕΣΗΕΑ, αφού το καταστατικό ορίζει ως προϋπόθεση της εγγραφής στην Ένωση την ένταξη στο μισθολόγιο και την υπαγωγή στο ΤΣΠΕΑΘ.

-Την απουσία οποιασδήποτε συνδικαλιστικής κάλυψης και την αδυναμία συλλογικής διαπραγμάτευσης δικαιωμάτων.

Το κομμάτι των συναδέλφων-μελών της ΕΣΗΕΑ που αντιλαμβάνεται τι σημαίνει αυτό τόσο για τα δικά μας, όσο και για τα δικά του εργασιακά-οικονομικά και ασφαλιστικά δικαιώματα δεν έχει δυστυχώς κατορθώσει να ανατρέψει τους συσχετισμούς στο Δ.Σ. της Ένωσης ώστε να αλλάξει το καταστατικό και να επιλυθεί το ζωτικό ζήτημα της ένταξής μας στον κλάδο. Δεν έχει καν κατορθώσει να επιβάλλει την τήρηση του, οριζόμενου από το καταστατικό, χρόνου μαθητείας και υποχρεωτικής ένταξης στο μισθολόγιο αφήνοντας τους εργαζόμενους στο έλεος της εργοδοσίας.

Η εργασία μας απαξιώνεται και κοστολογείται κατά το δοκούν. Οι αυξήσεις των εισφορών του ΤΕΒΕ μας εξωθούν στο κυνήγι των όποιων συνεργασιών με το κομμάτι. Οι εργοδότες μας χρησιμοποιούν για να μην ανοίγουν νέες θέσεις εργασίας στον κλάδο. Οι εισφορές μας βγαίνουν από την τσέπη μας για να καταλήξουν σε άλλο ασφαλιστικό Ταμείο από εκείνο που θα έπρεπε. Μας πετάνε όποτε θέλουν, απλώς σταματώντας να δημοσιεύουν τη δουλειά μας, ειδικά όταν αρχίζουμε να στοιχειοθετούμε δικαίωμα νομικής προσφυγής για τη μετατροπή της εργασιακής σχέσης σε σχέση μισθωτού αορίστου χρόνου, ή αναπτύσσουμε συνδικαλιστική δράση. Γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά τι χάνουμε τόσο εμείς, όσο και ολόκληρος ο κλάδος από την κατάσταση που μας έχει επιβληθεί.

Η πρωτοβουλία αυτή απευθύνεται σε όλους τους εργαζόμενους στον Τύπο και τα ΜΜΕ με Δ.Π.Υ. που:

-δεν επέλεξαν την εργασιακή σχέση με το δελτίο παροχής αλλά τους επιβλήθηκε,

-δεν είναι ενταγμένοι σε κανένα μισθολόγιο επιχείρησης του Τύπου,

-η δημοσιογραφία είναι η κύρια επαγγελματική τους δραστηριότητα

-επιθυμούν την ένταξή τους στο μισθολόγιο της επιχείρησης στην οποία εργάζονται,

-επιθυμούν την ένταξή τους στο συνδικαλιστικό όργανο του κλάδου τους

αλλά και στους συναδέλφους που, χωρίς να βρίσκονται στη θέση μας, επιθυμούν να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους και να παλέψουν για την ανατροπή αυτής της κατάστασης.

Δεδομένου ότι η εργοδοσία και η συνδικαλιστική γραφειοκρατία μας στερούν τα δικαιώματά μας θεωρούμε επιβεβλημένο να συγκροτηθούμε ως ξεχωριστό σώμα με απώτερη-άμεση προοπτική τη δημιουργία σωματείου που θα αγωνιστεί για την απόδοση των δικαιωμάτων μας και την αναγνώριση της δημοσιογραφικής μας οντότητας.

ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 10/12/2007, στις 7 μ.μ. ΣΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΤΟΥ 3ου ΟΡΟΦΟΥ ΤΗΣ ΕΣΗΕΑ

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 6977238673, 6934245943, 6973877905 και 6945107278


Θα πρόσθετα ότι ανάλογα Σωματεία θα πρέπει να κάνουν οι Γραφίστες, οι Πληροφορικάριοι, οι Web Designers κλπ

Καιρός είναι!


...

...

...

...

Και μία ακόμη όψη του (ίδιου) νομίσματος:

Επιστολή συντακτών του In.gr

from ApoMesa.Info - Παρασκήνιο & αναλύσεις από...μέσα!
...
...
...
...
//////////////////////////////////

Σχόλια

 1. Νομίζω ότι η σχετική πρωτοβουλία πρέπει να βρει και εκείνους τους συναδέλφους που υποχρεούνται να περάσουν σε μπλοκάκι - διότι εκβιάζονται συνάδελφοι να περάσουν από μισθολόγιο σε μπλοκάκι - και να ζητήσει από τις ενώσεις να εξετάσουν το καθεστώς, ώστε να ενταχθούν στα ήδη υπάρχοντα σωματεία. Οι Ενώσεις έχουν κάποια στοιχεία (η δικη μας, ας πούμε, έχει δική μου καταγγελία για αποθρασυμμένο "συναδελφο" σφουγγοκωλάριο που μου εκανε την προταση *ενώ ήμουν εργασιακή εκπρόσωπος* να περασω σε μπλοκάκι - εκεί έχουμε καταντήσει κι οι ενώσεις αγρόν αγοράζουν...).

  Δεν χρειάζεται νεα ένωση. Χρειαζεται να σταθουμε στο πλευρό των συναδελφων και να απαιτήσουμε να μπουν στην ένωση με βαση τα χρόνια που πληρώνονται σταθερά ποσά σε μηνιαία βαση, κι ας είναι μπλοκάκι. Όσοι ξεκινήσαμε ως ραδιοτηλεοπτικοί ας θυμηθούμε τι έγινε και πόσο περιμέναμε εμείς για να μπούμε.

  Ανδρέα, μηπως να ξεκινήσουμε μια τετοια πρωτοβουλία προς τις ενώσεις; Να φτιάξουμε ενα κείμενο, να μαζέψουμε υπογραφές μελών, ζητώντας να εξεταστεί αλλαγή καταστατικού ώστε βασει συγκεκριμένων προϋποθέσεων να δεχόμαστε και τα μπλοκάκια; Μαζί ίσως και μια έκκληση να εξετασουν το ζητημα και τα αλλα σωματεία επαγγελμάτων τύπου;

  Σε κάθε περίπτωση, οφείλουμε να στηρίζουμε τα σωματεία και να ενισχύουμε τα υπάρχοντα. Η πολυδιάσπαση δε βοηθά κανένα και μπορούμε να είμαστε όλοι μαζί.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Να κάνουμε Ο,ΤΙ είναι δυνατόν να γίνει. Παράλληλα όμως θα πρέπει οι δύο Ενώσεις:

  α) Να βρουν τρόπο να καλύψουν συνδικαλιστικά, ασφαλιστικά τους συναδέλφους με μπλοκάκια.
  β) Να αλλάξει ΑΜΕΣΑ το Καταστατικό ΕΣΗΕΑ και ΕΣΗΕΜΘ (να τερματιστούν οι αηδίες π.χ. για εγγραφή μέχρι τα 35!)
  γ) Να γίνει ΑΜΕΣΑ εκκαθάριση ΜΗΤΡΩΟΥ! Πόσες δεκάδες δικηγόροι, πολιτικοί, επιχειρηματίες και άλλα λαμόγια φέρουν τον τίτλο του μέλους της ΕΣΗΕΑ και ΕΣΗΕΜΘ (και φυσικά όλα τα προνόμια) χωρίς να έχουν πατήσει ΠΟΤΕ το πόδι τους σε εφημερίδα ή ραδιόφωνο, επειδή κάποια στιγμή μπήκαν στην αυλή των μεγαλοεκδοτών και που και που γράφουν διατεταγμένες «αναλύσεις»;

  Μέχρι τότε οι συνάδελφοι που είναι εκτός δικαιούνται (και επιβάλλεται) να συστήσουν δικά τους όργανα!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Να κάνουμε Ο,ΤΙ είναι δυνατόν να γίνει. Παράλληλα όμως θα πρέπει οι δύο Ενώσεις:

  α) Να βρουν τρόπο να καλύψουν συνδικαλιστικά, ασφαλιστικά τους συναδέλφους με μπλοκάκια.
  β) Να αλλάξει ΑΜΕΣΑ το Καταστατικό ΕΣΗΕΑ και ΕΣΗΕΜΘ (να τερματιστούν οι αηδίες π.χ. για εγγραφή μέχρι τα 35!)
  γ) Να γίνει ΑΜΕΣΑ εκκαθάριση ΜΗΤΡΩΟΥ! Πόσες δεκάδες δικηγόροι, πολιτικοί, επιχειρηματίες και άλλα λαμόγια φέρουν τον τίτλο του μέλους της ΕΣΗΕΑ και ΕΣΗΕΜΘ (και φυσικά όλα τα προνόμια) χωρίς να έχουν πατήσει ΠΟΤΕ το πόδι τους σε εφημερίδα ή ραδιόφωνο, επειδή κάποια στιγμή μπήκαν στην αυλή των μεγαλοεκδοτών και που και που γράφουν διατεταγμένες «αναλύσεις»;

  Μέχρι τότε οι συνάδελφοι που είναι εκτός δικαιούνται (και επιβάλλεται) να συστήσουν δικά τους όργανα!

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Παγκόσμια Διακήρυξη για την Πληροφόρηση και τη Δημοκρατία

Η Διακήρυξη έγινε ομόφωνα δεκτή από την Information and Democracy Commission H Επιτροπή αποτελείται από 25 μέλη: Amartya Sen, Joseph Stiglitz, Mario Vargas Llosa,  Hauwa IbrahimEmily BellYochaï BenklerTeng BiaoNighat DadCan DündarPrimavera de FilippiMireille Delmas-MartyAbdou DioufFrancis FukuyamaUlrik HaagerupAnn Marie Lipinski,Adam MichnikEli PariserAntoine PetitNavi PillayMaria RessaMarina WalkerAidan White και Mihaïl Zygar.
Πηγή: RSF
Μετάφραση: Anemosnaftilos
Προοίμιο
Ο παγκόσμιος χώρος επικοινωνίας και πληροφόρησης είναι κοινό αγαθό της ανθρωπότητας και πρέπει να προστατεύεται ως τέτοιο. Η διαχείρισή του είναι ευθύνη ολόκληρης της ανθρωπότητας, μέσω δημοκρατικών θεσμών, με στόχο τη διευκόλυνση της πραγματικής επικοινωνίας μεταξύ ατόμων, πολιτισμών, λαών και εθνών, στην υπηρεσία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της πολιτικής συναίνεσης, της ειρήνης, της ζωής και του περιβάλλοντος.

Ο παγκόσμιος χώρος επικοινωνίας και πληροφόρησης πρέπει να εξυπηρετεί την …

Οι Σαϊτάρχες, ο Γαβράς και τα ανεβαστήρια

Ενας ελαφρύς κυματισμός παρατηρήθηκε στον απέραντο βάλτο της ελληνικής "ενημέρωσης" με την "γκάφα" της "είδησης" για το "θάνατο" του Κώστα Γαβρά, στις 30 Αυγούστου.
Η ιστορία λίγο πολύ γνωστή. Ενας ιταλός δάσκαλος-δημοσιογράφος υποδυόμενος  στο Twitter την ελληνίδα υπουργό Πολιτισμού "ανακοινώνει" το θάνατο του σκηνοθέτη. Μεγάλα ξένα Μέσα και σχεδόν ΟΛΑ τα ελληνικά αναμεταδίδουν το ψεύτικο tweet και θρηνούν για τον "μακαρίτη". Η απάτη αποκαλύπτεται σχεδόν αμέσως από ένα αμερικανικό site και σχεδόν ταυτόχρονα από την ΕΡΤ δημοσιογράφοι της οποίας επικοινωνούν με το Γαβρά. Την ίδια στιγμή τα όρνεα των ιδιωτικών τηλεοράσεων εξαπολύουν επιθέσεις κατά της υπουργού Πολιτισμού καλώντας την να παραιτηθεί.
Το θέμα παίρνει διαστάσεις καθώς οι χρήστες των κοινωνικών δικτύων κονιορτοποιούν για μία ακόμη φορά την ούτως ή άλλως μηδαμινή αξιοπιστία των ελληνικών ΜΜΕ και των "λειτουργών" τους.
Κάποιοι, οι πιο ρομαντικοί, απαιτούν μ…

Ολα τα Μνημόνια σε πίνακες

Της Ελενας Κάππα


Σήμερα η εφημερίδα Αυγή δημοσιεύει έναν συγκριτικό πίνακα των τριών Μνημονίων, ο οποίος ενόψει της προεκλογικής περιόδου είναι βέβαιο ότι θα αποβεί εξαιρετικά χρήσιμος. Ο πίνακας περιλαμβάνει το συνολικό ύψος των πρόσθετων μέτρων κατά τη διάρκεια της συμφωνηθείσας περιόδου, το ύψος των μέτρων κατανεμημένο σε ετήσια βάση, το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων, τη προσαρμογή του ετήσιου κόστους των μέτρων λόγω ελάφρυνσης των πρωτογενών πλεονασμάτων, την εξοικονόμηση του κόστους λόγω και αναδιάρθρωσης  χρέους την τριετία 2016-2018 και τέλος τη προσαρμογή του ετήσιου κόστους λόγω και αναδιάρθρωσης του χρέους. Μνημόνιο 1 Το συνολικό ύψος των πρόσθετων μέτρων στη διάρκεια 2,4 ετών (2010-2012) ανήλθε σε 40,6 δις ενώ το ύψος των μέτρων σε ετήσια βάση έφτασε τα 16,9 δις. Κατά τη διάρκεια του πρώτου μνημονίου δεν υπήρξε συμφωνία σε σχέση με τα πρωτογενή πλεονάσματα που θα έπρεπε να πετύχει η ελληνική κυβέρνηση, ούτε κάποια δέσμευση για αναδιάρθρωση χρέους. Μνημόνιο 2 Κατά το δεύ…